Siirry pääsisältöön

Verkkokauppa on lisääntynyt valtavasti viime vuosina. Suuret verkkokaupat tarjoavat nyt kuluttajille enemmän vaihtoehtoja ja suuremman tuotevalikoiman, ja kivijalkakaupat tarjoavat omia online-kannustimiaan pysyäkseen kilpailukykyisinä ja saadakseen oman osuutensa verkkomarkkinoista. Lisäksi Covid-19-pandemian seurauksena monet ihmiset ovat siirtyneet ostamaan verkosta tavaroita, joita he ovat ennen hankkineet lähikaupoista. Valitettavasti samalla kun kuluttajien aktiviteetti verkossa on lisääntynyt, myös kyberrikollisuus on lisääntynyt, mikä aiheuttaa taloudellisia menetyksiä uhreille.

Mutta vaikka Internet-huijauksia ja kyberrikollisuutta on olemassa, ei se tarkoita, että sinun pitäisi välttää verkkokauppoja. Verkosta voi ostaa turvallisesti, jos olet tietoinen mahdollisista riskeistä ja ryhdyt asianmukaisiin varotoimiin.

Verkkokaupan riskit

Mahdollisia verkkokaupan turvallisuusriskejä ovat:

Identiteettivarkaus

Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että verkkorikolliset murtautuvat verkkokauppasivustoille ja varastavat käyttäjien kirjautumis- tai luottokorttitietoja. Näin he voivat esiintyä käyttäjinä vilpillisten ostosten tekemiseksi tai myydä henkilötietoja muille rikollisille verkossa.

Väärennetyt verkkokaupat

Valitettavasti kaikki verkkokauppasivustot eivät ole aitoja. Huijarit voivat perustaa väärennettyjä verkkosivustoja, jotka on suunniteltu näyttämään vakiintuneilta, aidoilta jälleenmyyjiltä. Huijarit kopioivat sivuston rakenteen ja asettelut ja varastavat logoja huijatakseen hyväuskoisia käyttäjiä ajattelemaan, että he vierailevat luotetulla verkkosivustolla. Ne voivat tarjota suosittuja vaatemerkkejä, koruja ja elektroniikkaa alhaisilla hinnoilla. Toisinaan käyttäjät saavat maksamansa tuotteet, mutta ne ovat yleensä väärennettyjä. Muina aikoina käyttäjät eivät saa mitään.

Salaamaton data

Kaikki sivustot eivät salaa tietoja. Jos niissä ei ole ajan tasalla olevaa SSL-varmennetta, ne ovat alttiimpia hyökkäyksille. Verkkosivustot, joiden URL-osoitteen alussa on HTTP eikä HTTPS, eivät ole turvallisia. Tämä on riski ostajille, jotka jakavat luottokorttitietoja ja muita arkaluonteisia tietoja kyseisen sivuston kanssa.

Tietomurrot

Kun teet ostoksia verkossa, jaat jälleenmyyjien kanssa arkaluontoisia tietoja, kuten pankki- tai luottokorttitietosi, yhteystietosi ja osoitteesi. Jos hakkerit pääsevät luvattomasti verkkokauppasivustolle, on olemassa vaara, että tietosi voivat paljastua tietomurron yhteydessä.

Väärennetyt arvostelut

Monet verkko-ostajat lukevat arvosteluja ennen ostoa. Pidä mielessä, että kaikki verkossa olevat arvostelut eivät ole välttämättä aitoja. Jos tietyn jälleenmyyjän arvostelut vaikuttavat liian hyvältä ollakseen totta tai niistä puuttuu yksityiskohtia, yritä tarkistaa arvostelun lähde ja kuuntele myös vaistojasi sen suhteen, onko kyseessä oikea arvostelu.

Väärennetyt sovellukset

Monilla aidoilla verkkokaupoilla on omat sovellukset. Kyberrikolliset yrittävät toisinaan jäljitellä näitä luomalla niistä väärennettyjä versioita. Tällaisten väärennösten tarkoituksena on kerätä henkilökohtaisia tietojasi, kuten pankki- tai luottokorttitietoja sekä käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Suojaamaton Wi-Fi

Suojaamattomien Wi-Fi-yhteyksien julkisilla paikoilla voi liittyä turvallisuusriskejä. Näihin kuuluu riski, että hakkerit asettuvat sinun ja yhteyspisteen väliin. Jos teet verkko-ostoksia suojaamattomassa Wi-Fi-verkossa, hakkerit voivat ehkä saada lähettämäsi henkilötiedot, kuten luottokorttitietosi ja yhteystietosi.

Mainosohjelmat

Mainosohjelmat (adware) viittaavat ei-toivottuihin mainoksiin, jotka ilmestyvät näytölle Internetiä selatessa. Näiden tarkoituksena on tuottaa tuloja omistajalleen. Mainosohjelmat voivat olla laillisia, mutta kyberrikolliset voivat myös käyttää niitä vilpillisiin tarkoituksiin – esimerkiksi houkutellakseen sinut haitallisille verkkosivustoille, jotka yrittävät saada henkilökohtaisia tietojasi. Joskus ponnahdusmainoksen sulkeminen X-symbolista voi itsessään aiheuttaa tartunnan.

Tietojenkalastelu

Tämä tarkoittaa, että huijarit lähettävät väärennettyjä sähköposteja, jotka näyttävät olevan peräisin aidolta jälleenmyyjältä. Sähköpostit sisältävät yleensä liitteen tai linkin, joka on suunniteltu huijaamaan vastaanottaja napsauttamaan niitä – yleensä napsautus käynnistää haittaohjelmatartunnan.

Onko verkko-ostosten tekeminen turvallista?

Nämä riskit huomioon ottaen on reilua kysyä: onko verkko-ostosten tekeminen turvallista? Kyllä: verkko-ostosten tekeminen on enimmäkseen täysin turvallista. Itse henkilöt ja heidän Internet- ja verkkokauppatottumuksensa voivat tehdä siitä vaarallista. Juuri tähän kyberrikolliset luottavat.

He luottavat siihen, että et tiedä kuinka voit tunnistaa ja välttää tietojenkalasteluviestit. Samaten he luottavat siihen, että käytät heikkoja salasanoja tai samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa jokaisella verkon tililläsi. Lisäksi he luottavat siihen, että käytät julkista Wi-Fi-yhteyttä yksityisille tileille kirjautumiseen. Kaikin pohjana on, että he uskovat siihen, että sinä et kuluttajana tee parhaita mahdollisia päätöksiä oman kyberturvallisuuden suhteen.

Jos joudut kyberrikollisten uhriksi, se voi mahdollisesti maksaa sinulle paljon enemmän kuin pankkitililläsi olevan käteisen – henkilöllisyytesi voidaan kaapata, mikä voi johtaa lukuisiin taloudellisiin ja henkilökohtaisiin ongelmiin.

Verkossa olevista huijareista ja hakkereista kerrotaan usein, mutta totuus on, että verkkorikolliset saavat luottokorttitietosi harvemmin Internetin kautta. Yleensä tiedot paljastuvat puhelimitse, postin kautta tai ravintolassa. Turvallinen verkkokauppa vaatii kuitenkin erityistä valppautta.

Kuinka tarkistaa, onko verkkosivustolta ostaminen turvallista?

Miten voit tunnistaa turvallisen verkkokauppasivuston ja ei-turvallisen sivuston toisistaan? Tässä on joitain asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

Tarkista SSL-sertifikaatti

SSL on lyhenne sanoista ”Secure Sockets Layer”. Se ilmaisee, että verkkosivustolta ostaminen on turvallista. Pohjimmiltaan kyseessä on salausmenetelmä, joka arkaluonteisia tai henkilökohtaisia tietoja (esim. luottokorttitietoja) pyytävillä verkkosivustoilla pitäisi olla käytössä. Voit tarkistaa, että verkkokauppasivustolla on ajan tasalla oleva SSL-varmenne tarkistamalla, että verkkoselaimen URL-palkissa näkyy lukkokuvake tai että URL-osoitteen alussa on ”HTTPS” eikä ”HTTP”. ”S” tulee sanasta Secure eli turvallinen.

Etsi tietosuojalausunto

Tietosuojalausunnossa kerrotaan, miten yritys kerää, käyttää ja säilyttää asiakkaiden arkaluonteisia tietoja. Vaikka lait ja määräykset vaihtelevat eri puolilla maailmaa, hyvämaineisilla verkkokauppiailla tulee olla selkeä tietosuojalausunto. Jos näin ei ole, sitä tulisi pitää varoittavana merkkinä.

Vältä tarjouksia, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta

Jos verkkosivusto näyttää myyvän merkkivaatteita, koruja tai elektroniikkaa huomattavasti tavallista vähittäishintaa halvemmalla, kysy itseltäsi, kuulostaako asia liian hyvältä ollakseen totta. Sinulle yritetään ehkä myydä väärennöksiä tai jäljennöksiä.

Etsi osoitetta ja puhelinnumeroa

Laillisilla jälleenmyyjillä on yleensä yhteysnumero ja fyysinen osoite, jotka näkyvät joko ylä- tai alatunnisteessa. Jos et ole varma siitä, onko verkkokauppa aito, yksi tapa tarkistaa on kopioida ja liittää sen osoitetiedot hakukoneeseen, jotta näet, onko sijainti tarkistettavissa. Petolliset myyjät eivät kerro osoitetta tai käyttävät virheellistä osoitetta.

Tarkista, onko tekstissä kirjoitusvirheitä tai kielioppivirheitä

Hyvämaineiset tuotemerkit yrittävät yleensä varmistua heidän verkkosivuillaan olevan tekstin ja kuvien laadukkuudesta. Jos verkkosivusto on huonosti kirjoitettu ja sisältää lukuisia kirjoitus- tai kielioppivirheitä, se voi viitata siihen, että myyjä ei ole aito. Muita varoittavia asioita voivat olla huonolaatuiset kuvat, puuttuva palautuskäytäntö ja se, ettei arvosteluja voi jättää.

Tarkista, hyväksyykö verkkosivusto luottokortilla maksamisen

Luottokortteja pidetään yhtenä turvallisimmista tavoista tehdä verkko-ostoksia, koska luottokorttien myöntäjien on helpompi palauttaa petoksissa menetetyt rahat. Verkkosivustot, jotka eivät hyväksy luottokorttimaksuja, voivat olla ongelmallisia, koska petollisten verkkosivustojen on vaikeampi saada luottokorttiyhtiöiden sertifiointeja.

Lue arvosteluja verkosta

Vaikka arvosteluja voidaan väärentää, on silti hyödyllistä tarkastella muiden asiakkaiden arvostelujen yleistä mallia verkko-ostoksia tehtäessä. Luotetut arvostelusivustot voivat antaa sinulle ennen ostamista käsityksen siitä, kuinka aito jälleenmyyjä on ja mitä muut asiakkaat ajattelevat.

Huolehdi turvallisuudestasi verkko-ostoksia tehdessäsi tarkistamalla arvostelut ja miettimällä kahdesti kaikkia tarjouksia, jotka vaikuttavat liian hyvältä ollakseen totta. Kuvassa nainen katselee verkkokauppasivustoa edessään avoin kenkälaatikko.

Vinkkejä turvalliseen verkko-ostamiseen

Tässä muutamia vinkkejä turvalliseen verkkokauppaan:

Kirjoita URL suoraan osoiteriville

Tietojenkalasteluviestejä lähettävät huijarit luottavat siihen, että napsautat sähköpostissa olevaa linkkiä, jotta pääset jälleenmyyjän ”verkkosivustolle” – ja sama koskee petollisten hakutulosten linkkejä. Nämä linkit on suunniteltu viemään taitavasti laadituille kopiosivustoille. Tällöin kun luulet kirjoittavasi käyttäjätunnuksesi ja tietosi Amazonin verkkosivustolle, ilmoitatkin sen itse asiassa verkkorikolliselle.

Voit varmistaa, että vierailet oikeasti aidolla jälleenmyyjän verkkosivustolla kirjoittamalla jälleenmyyjän URL-osoitteen verkkoselaimen osoiteriville itse. Se voi viedä hieman enemmän vaivaa, mutta tällä yksinkertaisella toimenpiteellä voit välttyä käymästä väärennetyllä tai haitallisella verkkosivustolla.

Hanki väliaikainen luottokortti

Kyberrikolliset ovat kehittäneet kehittyneitä tekniikoita ja haittaohjelmia, jotka voivat joskus estää turvallisten verkkokauppojen tekemisen, vaikka toimittaisiin huolellisesti. Turvallisuutta voi parantaa käyttämällä väliaikaista luottokorttia verkko-ostoksiin tavallisen luottokortin sijaan. Kysy luottokorttiyhtiöltäsi, voidaanko sinulle myöntää väliaikainen luottokorttinumero.

Monet luottokorttiyhtiöt myöntävät niitä kertaluonteisten verkko-ostosten tekoa varten. Näin luottokortin numeron varastavat huijarit eivät pysty tekemään sen avulla uusia vilpillisiä ostoksia. Vältä kuitenkin käyttämästä tämäntyyppisiä luottokortteja ostoihin, jotka vaativat säännöllisiä maksuja tai automaattista uusimista.

Jotkut pankit tarjoavat myös virtuaalisia luottokortteja. Nämä toimivat muuten samalla tavoin kuin tavalliset luottokortit, mutta kullekin ostokselle luodaan satunnainen tilinumero, jotta hakkerit eivät voi käyttää numeroa uudelleen.

Käytä erillistä tietokonetta verkkopankkitoiminnalle ja ostoksille

Jos sinulla on useampi kuin yksi tietokone, voi olla hyvä idea varata yksi kone vain verkkopankkitoiminnalle ja ostoksille. Välttämällä tietokoneen käyttöä muuhun Internetin selaamiseen, sisällön lataamiseen, sähköpostin tarkistamiseen, sosiaalisten verkostojen käyttämiseen ja muihin verkkotoimintaan voit tehokkaasti varmistaa, että tietokoneesi on ”puhdas” eli ei sisällä tietokoneviruksia ja muita tartuntoja.

Käytä erillistä sähköpostiosoitetta

”Puhtaan” tietokoneen luomisen tapaan voit myös luoda puhtaan sähköpostiosoitteen. Luo sähköpostiosoite, jota käytät vain verkkokaupoissa. Tämä rajoittaa vastaanottamiesi roskapostiviestien määrää ja vähentää riskiä avata mahdollisesti haitallisia sähköposteja, jotka on naamioitu myynninedistäjiksi tai muiksi ilmoituksiksi.

Jos esimerkiksi käytät Amazonista tehtäviin verkko-ostoihin erillistä sähköpostia, mutta saat ensisijaiselle sähköpostitilillesi viestin Amazonilta tilauksesta tai tiliisi liittyvästä ongelmasta, tiedät, että kyseessä on luultavasti kyberrikollisten lähettämä väärennetty tai haitallinen viesti.

Hallitse ja suojaa verkon salasanasi

Vahvojen salasanojen käyttäminen ja eri salasanan käyttäminen jokaisessa verkkotilissä on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä turvallisen verkkokaupan varmistamiseksi. Useiden erilaisten salasanojen muistaminen voi olla haastavaa, varsinkin kun ne sisältävät lukuisia kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Mutta voit käyttää salasanojen hallintaohjelmaa apuna. Hyvä salasanojen hallintaohjelma salaa salasanat, jotka olisivat normaalisti tekstimuotoisia. Jotkut virustorjunta- ja Internet-tietoturvaohjelmistotuotteet sisältävät salasanojen hallinta- ja suojausominaisuuksia.

Vältä julkisen Wi-Fi:n käyttöä kirjautuessasi online-tileille

Kahvilat, hotellit, ravintolat ja muut yleiset tilat tarjoavat usein ilmaisen Wi-Fi:n. Tästä voi olla hyötyä sähköpostin tarkistamisessa, Internetin selaamisessa ja muissa verkkotoiminnoissa. Julkisen Wi-Fin käyttäminen yksityiselle tilille kirjautumiseen on kuitenkin turvallisuusriski. Taitavat hakkerit voivat kaapata Wi-Fi-signaalin tai jopa perustaa oman tukiaseman ja yrittää huijata sinut käyttämään sitä. He myös voivat nähdä kaiken, mitä teet, suoraan mobiililaitteeltasi tai kannettavaltasi. Tämä tarkoittaa, että jos kirjaudut verkkopankkitilille tai jälleenmyyjän verkkosivustolle, hakkeri saattaa saada käyttäjänimesi ja salasanasi.

On myös tärkeää olla varovainen, kun käytät julkista Wi-Fi-yhteyttä kivijalkakaupoissa. Jos esimerkiksi olet ostoskeskuksessa tekemässä ostoksia, saatat ehkä haluta tarkistaa verkkokauppasivustot sen varalta, tarjoavatko ne parempia tarjouksia. Kyberrikolliset tietävät tämän ja voivat pyrkiä sieppaamaan tietosi, jotta voivat saada selville salasanasi, kirjautumistietosi ja taloustietosi. Jos tarvitset Internetiä ostoksia tehdessäsi, se on turvallisempaa tehdä matkapuhelinverkon kautta.

Käytä VPN:ää

Jos sinun on ehdottomasti tehtävä ostoksia julkisen Wi-Fi-yhteyden kautta, asenna ensin VPN (virtuaalinen yksityinen verkko). VPN salaa kaiken datan, joka siirretään tietokoneen tai mobiililaitteen ja VPN-palvelimen välillä. Tämä tarkoittaa, että hakkerit eivät voi siepata dataa, vaikka heillä olisi käyttämäsi Wi-Fi-verkon salasana. VPN:n avulla voit tehdä ostoksia turvallisesti julkisessa Wi-Fi-verkossa.

Suosi tuttuja tuotemerkkejä, jotka tiedät tai joista olet kuullut

Jos mahdollista, yritä ostaa kauppiailta, joista olet kuullut – erityisesti hyvämaineisilta kauppiailta. Näinkin toimittaessa on tärkeää olla varovainen, sillä rikolliset kirjoittavat usein tarkoituksella väärin väärennettyjen verkkosivustojen nimet kuulostaakseen tutulta brändiyritykseltä. Jos etsit erikoistuotetta, joka on saatavilla vain riippumattomalla verkkosivustolla, tee tutkimusta ennen kuin syötät mitään taloudellisia tietojasi.

Jos ostat uudelta myyjältä, varmistu ensin huolellisesti myyjän luotettavuudesta

Hyvä testi on selvittää ensin, onko olemassa tapaa ottaa yhteyttä myyjään, jos tilaus menee pieleen – etsi tätä varten sähköposti, puhelinnumero tai osoite sekä palautuskäytäntö. Toimittajan palautehistoria on myös hyvä osoitus luotettavuudesta ja rehellisyydestä. Verkkoarvostelut voivat antaa käsityksen siitä, onko jälleenmyyjä rehellinen.

Ole tarkkana kaikkien sinulta pyydettyjen tietojen suhteen

Älä paljasta enempää tietoja kuin on tarpeen ostoksesi suorittamiseksi. Älä koskaan jaa henkilökohtaisia tietoja puhelimitse, ellet itse ole soittanut, äläkä koskaan vastaa ei-toivottuihin henkilötietopyyntöihin (etenkään salasanoja ja luottokortteja tai pankkitilinumeroita koskeviin pyyntöihin).

Suorita maksuja verkossa vain turvallisilla ja luotettavilla maksutavoilla

Käytä luottokorttia aina, kun mahdollista – ostoksesi ovat yleensä silloin vakuutettuja. Jos syötät luotto- tai maksukorttitietosi vahingossa haitalliselle verkkosivustolle tai vastaat epäilyttävään sähköpostiin, jossa on kyseiset tiedot, ota heti yhteyttä luottokorttiyhtiöösi ja ilmoita asiasta. Älä koskaan lähetä käteistä postin kautta.

Ole erityisen varovainen, kun teet verkko-ostoksia mobiililaitteella

Lyhennetyt URL-osoitteet, jotka ovat puhelinystävällisiä ja siksi usein käytettyjä, voivat huijata sinut käymään riskialttiilla sivustoilla.

Kirjaudu aina ulos verkko-ostosten tekemisen jälkeen

Kun lopetat verkko-ostosten teon, kirjaudu aina ulos palvelusta. Tämä on erityisen tärkeää, jos jaat tietokoneen jonkun kanssa tai jos olet käyttänyt julkista tietokonetta (esim. nettikahvilassa) tai Wi-Fi-verkkoa.

Lue luottokorttiesi tiliotteet

Kun saat luottokorttiesi tiliotteet, käy ne läpi ja tarkista ne luvattomien maksujen varalta. Jos huomaat jotain epätavallista, ilmoita siitä heti. Varmista, että lapsesi eivät pääse käsiksi online-tileillesi ja rajoita heidän pääsyään luottokortti- ja pankkitietoihisi.

Asenna virus- tai haittaohjelmien torjuntaohjelmisto

Tehokasta virustorjuntaohjelmaa käyttämällä voit suojautua paremmin verkkokaupan turvallisuusuhkilta.

Suositellut tuotteet

Lisätietoja

Verkkokaupan turvallisuusriskit ja niiltä suojautuminen

Onko tuotteiden ostaminen ja tilaaminen verkosta turvallista? Opi tuntemaan verkkokaupan riskit ja selvitä, miten voit tarkistaa, onko verkkosivustolta ostaminen turvallista, ja kuinka voit suojata itsesi.
Kaspersky Logo