Siirry pääsisältöön

Digitaalinen jalanjälki – merkitys ja määritelmä

Digitaalinen jalanjälki, jota kutsutaan myös sähköiseksi jalanjäljeksi, tarkoittaa tietojälkeä, jonka jätät käyttäessäsi Internetiä. Se sisältää vierailemasi sivustot, lähettämäsi sähköpostiviestit ja verkossa lähettämäsi tiedot. Digitaalista jalanjälkeä voi käyttää henkilön verkkotoiminnan ja laitteiden seuraamiseen. Internetin käyttäjät tuottavat digitaalisen jalanjälkensä joko aktiivisesti tai passiivisesti.

Mikä digitaalinen jalanjälki on?

Aina kun käytät Internetiä, jätät jälkeesi tietoja, joita kutsutaan digitaaliseksi jalanjäljeksi. Digitaalinen jalanjälki kasvaa monin tavoin, esimerkiksi silloin, kun julkaiset sisältöä yhteisöpalveluissa, tilaat uutiskirjeen, kirjoitat verkossa arvostelun tai teet ostoksia verkkokaupassa.

Käyttäjä ei välttämättä tiedä kaikista digitaaliseen jalanjälkeen vaikuttavista toimista. Sivustot voivat esimerkiksi seurata toimintaasi asentamalla laitteeseesi evästeitä, ja sovellukset voivat koota tietojasi ilman, että tiedät siitä. Kun annat organisaatiolle luvan käyttää tietojasi, ne voivat myydä tai jakaa tietosi kolmansille osapuolille. Mikä pahempaa, henkilötietosi voivat vaarantua tietomurron seurauksena.

Digitaalisen jalanjäljen yhteydessä käytetään usein termejä "aktiivinen" ja "passiivinen".

Aktiiviset digitaaliset jalanjäljet

Aktiivinen digitaalinen jalanjälki viittaa tilanteeseen, jossa käyttäjä on tarkoituksella jakanut tietoja itsestään, esimerkiksi julkaisemalla sisältöä tai osallistumalla toimintaan yhteisöpalveluissa tai keskusteluryhmissä. Jos käyttäjä on kirjautunut sivustolle rekisteröidyllä käyttäjänimellä tai profiililla, hänen julkaisuistaan tulee osa hänen aktiivista digitaalista jalanjälkeään. Muita toimia, jotka vaikuttavat aktiiviseen digitaaliseen jalanjälkeen, ovat verkkolomakkeen täyttäminen esimerkiksi uutiskirjeen tilaamista varten ja evästeiden hyväksyminen selaimessa.

Passiiviset digitaaliset jalanjäljet

Passiivinen digitaalinen jalanjälki syntyy, kun käyttäjästä kerätään tietoja hänen tietämättään. Tätä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun sivustot keräävät tietoja kävijöiden käyntikertojen määrästä, heidän sijainnistaan ja heidän IP-osoitteistaan. Tämä prosessi suoritetaan piilossa, joten käyttäjät eivät välttämättä tiedä siitä. Toinen esimerkki passiivisesta digitaalisesta jalanjäljestä on se, että yhteisöpalvelut ja mainostajat profiloivat sinut tykkäystesi, jakamistesi ja kommenttiesi perusteella ja kohdistavat sinulle tiettyä sisältöä.

banner

Miksi digitaalisilla jalanjäljillä on merkitystä?

Digitaaliset jalanjäljet ovat tärkeitä seuraavista syistä:

 • Ne ovat melko pysyviä, ja kun tiedoista on tullut julkisia – tai edes puolittain julkisia, kuten joidenkin Facebook-julkaisujen kohdalla - omistajalla ei juurikaan ole mahdollisuuksia hallita sitä, miten muut käyttävät tietoja.
 • Digitaalinen jalanjälki voi määrittää henkilön digitaalisen maineen, jota pidetään nykyisin yhtä tärkeänä kuin verkon ulkopuolista mainetta.
 • Työnantajat voivat tarkistaa potentiaalisten työntekijöiden digitaaliset jalanjäljet, erityisesti yhteisöpalveluista, ennen palkkauspäätösten tekemistä. Oppilaitokset ja yliopistot voivat tarkistaa mahdollisten opiskelijoidensa digitaaliset jalanjäljet ennen hyväksyntää.
 • Verkossa julkaisemiasi sanoja ja kuvia voi tulkita väärin tai vääristellä, jolloin niistä tulee tahattomasti loukkaavia.
 • Pienelle ryhmälle tarkoitettu sisältö saattaa levitä laajemmalle yleisölle ja vahingoittaa ihmissuhteita.
 • Kyberrikolliset voivat käyttää digitaalista jalanjälkeäsi omiin tarkoituksiinsa esimerkiksi kalastelemalla tietoja, joilla he yrittävät saada pääsyn tiliisi, tai luomalla väärennettyjä identiteettejä tietojesi perusteella.  

Tästä syystä on hyvä miettiä, mitä digitaalinen jalanjälkesi kertoo sinusta. Monet pyrkivät hallitsemaan digitaalista jalanjälkeään toimimalla verkossa varovaisesti, jotta he voivat rajoittaa sitä, mitä tietoja heistä yleensä kerätään. 

Esimerkkejä digitaalisista jalanjäljistä

Internetin käyttäjän digitaalinen jalanjälki saattaa koostua sadoista osista. Tässä on joitakin toimia, jotka vaikuttavat käyttäjien digitaaliseen jalanjälkeen:

Verkko-ostokset

 • Ostosten tekeminen verkkokaupoissa
 • Rekisteröityminen kuponkeja tai tilin luontia varten
 • Ostossovellusten lataaminen ja käyttäminen
 • Tuotemerkin uutiskirjeen tilaaminen

Verkkopankit

 • Mobiilipankkisovelluksen käyttäminen
 • Osakkeiden ostaminen ja myyminen
 • Talousjulkaisujen ja -blogien tilaaminen
 • Luottokorttitilin avaaminen

Yhteisöpalvelut

 • Yhteisöpalvelujen käyttäminen tietokoneella tai laitteilla
 • Yhteisöpalvelun tunnistetietojen käyttäminen muille sivustoille kirjautumiseen
 • Yhteyden pitäminen ystävien ja tuttavien kanssa
 • Tietojen ja valokuvien jakaminen muiden kanssa
 • Deittisivuston tai -sovelluksen jäseneksi liittyminen

Uutisten lukeminen

 • Uutissivuston tilauksen tekeminen
 • Artikkelien katselu uutissovelluksessa
 • Julkaisun uutiskirjeen tilaaminen
 • Lukemiesi artikkelien ja tietojen uudelleenjulkaiseminen

Terveys ja kuntoilu

 • Aktiivisuusrannekkeiden käyttäminen
 • Terveydenhuollon sovellusten käyttäminen
 • Sähköpostiosoitteen rekisteröiminen kuntosalilla
 • Terveys- ja kuntoilublogien tilaaminen

Lähes kaikki verkossa suoritettu toiminta vaikuttaa digitaaliseen jalanjälkeen. Kuvassa on henkilö pitelemässä puhelintaan ja luottokorttiaan tietokoneen näytön edessä, kun näytöllä näkyy verkkokaupan ikkuna.

Suojaa digitaalista jalanjälkeäsi

Koska työnantajat, kollegat ja muut ihmiset voivat nähdä verkkoidentiteettisi, sinun kannattaa olla tarkka digitaalisen jalanjälkesi suhteen. Tässä on muutamia vinkkejä henkilötietojen suojaamiseen ja verkkomaineen hallintaan.

Tarkista digitaalinen jalanjälkesi hakukoneiden avulla

Kirjoita nimesi hakukoneisiin. Kirjoita etu- ja sukunimesi sekä nimen erilaiset kirjoitusasut. Jos olet vaihtanut nimesi, hae sekä nykyisellä että aiemmalla nimellä. Hakutuloksista saat käsityksen siitä, mitä tietoja sinusta on julkisesti saatavilla. Jos jokin tuloksista esittää sinut kielteisessä valossa, voit ottaa yhteyttä sivuston järjestelmänvalvojaan ja kysyä, voiko hän poistaa kyseiset tiedot. Google-ilmoitusten määrittäminen on yksi keino seurata oman nimesi näkymistä.

Vähennä sinut mainitsevien tietolähteiden määrää

Esimerkiksi kiinteistöjen sivustoilla ja hakupalveluissa voi olla enemmän tietoja sinusta kuin mitä haluaisit. Näillä sivustoilla saattaa olla henkilökohtaisia tietoja, kuten puhelinnumero, osoite ja ikä. Jos et ole tyytyväinen tähän, voit ottaa yhteyttä kyseisiin sivustoihin ja pyytää tietojen poistamista.

Rajoita jakamiesi tietojen määrää

Aina, kun annat henkilötietosi jollekin organisaatiolle, kasvatat digitaalista jalanjälkeäsi. Silloin on myös todennäköisempää, että jokin tietojasi säilyttävistä organisaatiosta käyttää tietojasi väärin tai joutuu tietomurron kohteeksi, jolloin tietosi joutuvat vääriin käsiin. Ennen kuin lähetät lomakkeen, mieti, onko se todella tarpeen. Onko olemassa muita tapoja saada kyseiset tiedot tai palvelut jakamatta tietoja?

Tarkista yksityisyysasetuksesi

Yhteisöpalvelujen yksityisyysasetusten avulla voit hallita sitä, kuka näkee julkaisusi. Tarkista nämä asetukset ja varmista, että ne ovat tasolla, johon olet tyytyväinen. Esimerkiksi Facebookissa voit rajata julkaisut vain kavereille ja luoda mukautettuja luetteloita henkilöistä, jotka saavat nähdä tietyt julkaisut. Muista kuitenkin, että yksityisyysasetukset suojaavat sinua vain kyseisessä yhteisöpalvelussa.

Älä kerro liikaa yhteisöpalveluissa

Yhteisöpalveluissa on helppo pitää yhteyttä muihin, mutta niissä on myös helppo kertoa liikaa. Mieti kahdesti, ennen kuin kerrot sijaintisi, matkasuunnitelmasi tai muita henkilökohtaisia tietoja. Vältä antamasta puhelinnumeroasi tai sähköpostiosoitettasi yhteisöpalvelujen esittelyssä. On parempi, että et "tykkää" käyttämästäsi pankista, lääkärikeskuksesta tai apteekista, koska tämä voi johdattaa verkkorikolliset tärkeiden tiliesi luo.

Älä käytä vaarallisia sivustoja

Varmista, että käytät turvallista sivustoa. Sen URL-osoitteen alussa on https:// eikä pelkästään http://. Kirjain "s" viittaa sanaan "secure" eli turvallinen ja ilmaisee, että sivustolla on suojausvarmenne. Lisäksi osoitepalkin vasemmassa reunassa pitäisi näkyä riippulukkokuvake. Älä koskaan jaa luottamuksellisia tietoja suojaamattomilla sivustoilla, etenkään maksutietoja.

Älä anna yksityisiä tietoja, kun käytät julkista Wi-Fi-yhteyttä

Julkinen Wi-Fi-verkko on aina vähemmän turvallinen kuin oma verkkosi, koska et voi tietää, kuka sen määritti tai kuka muu saattaa seurata sitä. Vältä lähettämästä henkilökohtaisia tietoja käyttäessäsi julkisia Wi-Fi-verkkoja.

Poista vanhat tilit

Yksi keino pienentää digitaalista jalanjälkeäsi on se, että poistat vanhat tilit, esimerkiksi yhteisöpalvelujen profiilit, joita et enää käytä, tai sellaisten uutiskirjeiden tilaukset, joita et enää lue. Käyttämättömien tilien poistaminen minimoi altistumisesi mahdollisille tietomurroille.

Luo vahvat salasanat ja käytä salasanojen hallintaohjelmaa

Vahva salasana auttaa toimimaan turvallisesti Internetissä. Vahva salasana on pitkä: siinä on vähintään 12 merkkiä, parhaassa tapauksessa enemmänkin, ja se sisältää pieniä ja isoja kirjaimia sekä erikoismerkkejä ja numeroita. Mitä monimutkaisempi salasanasi on, sitä vaikeampi sitä on hakkeroida. Käyttämällä salasanojen hallintaohjelmaa voit luoda ja tallentaa salasanat ja hallita niitä saman turvallisen verkkotilin kautta. Pidä salasanat vain omana tietonasi. Älä jaa niitä muille, äläkä kirjoita niitä muistiin. Älä käytä samaa salasanaa kaikilla tileilläsi, ja muista vaihtaa salasanat säännöllisesti.

Valvo terveystietojasi

Noudata hyvää datahygieniaa tarkistamalla terveystietosi säännöllisesti. Identiteettivarkaat pyrkivät saamaan terveys- ja pankkitietoja. Kun rikolliset käyttävät henkilötietojasi sairaanhoidon hankkimiseen sinun nimissäsi, heidän terveystietonsa saattavat sekoittua omiisi.

Älä käytä Facebook-tunnuksia kirjautumiseen 

Sivustoihin ja sovelluksiin on helppo kirjautua Facebook-tunnuksilla. Aina, kun kirjaudut kolmannen osapuolen sivustoon Facebook-tunnuksillasi, annat kuitenkin kyseiselle yritykselle luvan louhia Facebookiin liittyviä käyttäjätietojasi, jolloin henkilötietosi saattavat vaarantua.

Pidä ohjelmistot ajan tasalla

Vanhentuneisiin ohjelmistoihin voi liittyä suuri määrä digitaalisia jalanjälkiä. Jos uusimpia päivityksiä ei asenneta, kyberrikolliset saatavat päästä käsiksi näihin tietoihin. Rikollisten on helppo päästä uhrin laitteisiin ja tietoihin ohjelmiston haavoittuvuuksien kautta. Voit estää tämän pitämällä ohjelmistosi ajan tasalla. Vanhemmat ohjelmistot voivat olla alttiimpia tietomurroille.

Tarkista mobiililaitteen käyttö

Määritä mobiililaitteeseesi tunnuskoodi, jotta muut eivät voi käyttää sitä, jos hukkaat sen. Kun asennat sovelluksen, lue sen käyttäjäsopimus. Monet sovellukset ilmoittavat, millaisia tietoja ne keräävät ja mihin tietoja voidaan käyttää. Nämä sovellukset saattavat louhia henkilökohtaisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteen, sijainnin ja verkossa suoritetut toimet. Tarkista, että olet tyytyväinen siihen, mitä tietoja jaetaan, ennen kuin käytät sovellusta.

Julkaise harkiten

Se, mitä julkaiset tai sanot verkossa, kertoo sinusta paljon, aivan kuten sekin, mitä muut sanovat sinusta. Jotkin digitaalisen jalanjälkesi osat, kuten ladatut kuvat, blogien kommentit, YouTube-videot ja Facebook-julkaisut, eivät välttämättä anna sinusta sellaista kuvaa kuin haluaisit. Luo positiivinen digitaalinen jalanjälki julkaisemalla vain asioita, jotka tukevat sellaista kuvaa, jonka haluat itsestäsi antaa.

Toimi nopeasti tietomurron jälkeen

Jos epäilet, että tietosi ovat vaarantuneet tietomurron yhteydessä, toimi välittömästi. Jos tähän liittyy rahallisia menetyksiä, ota yhteyttä pankkiisi tai luottokorttiisi myöntäjään ja ilmoita tietomurrosta. Vaihda kaikki salasanat, jotka ovat saattaneet paljastua. Jos olet käyttänyt kyseistä salasanaa muissa tileissä, vaihda se kaikkiin tileihin.

Käytä VPN-yhteyttä

Käyttämällä virtuaalista yksityisverkkoa eli VPN-verkkoa voit suojata digitaalista jalanjälkeäsi. Tämä johtuu siitä, että VPN piilottaa IP-osoitteesi, joten verkkotoimintaasi ei voi seurata. Tämä suojaa yksityisyyttäsi verkossa ja voi estää sivustoja asentamasta evästeitä, jotka seuraavat selaushistoriaasi Internetissä. Kaspersky Secure Connectionin avulla saat suojatun yhteyden laitteesi ja Internet-palvelimen välille, jotta kukaan ei voi seurata eikä käyttää tietoja, joita siirrät.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Mikä digitaalinen jalanjälki on? Miten sitä voi suojella hakkereilta?

Digitaalinen jalanjälki tarkoittaa tietoja, jotka jätät jälkeesi, kun käytät Internetiä. Esimerkkejä digitaalisesta jalanjäljestä, aktiivinen ja passiivinen digitaalinen jalanjälki sekä digitaalisen jalanjäljen suojaaminen.
Kaspersky Logo