Siirry pääsisältöön

VPN tulee sanoista "Virtual Private Network" eli virtuaalinen yksityisverkko, ja se tarkoittaa valmiuksia muodostaa suojattu verkkoyhteys julkisessa verkossa. VPN-verkot salaavat Internet-liikenteesi ja kätkevät identiteettisi verkossa. Tämän vuoksi kolmansien osapuolten on vaikeampia seurata toimintaasi verkossa ja varastaa dataa. Salaus tapahtuu reaaliajassa.

Kuinka VPN toimii?

VPN piilottaa IP-osoitteen antamalla verkon reitittää sen erityisesti konfiguroidun etäpalvelimen kautta, jota VPN-isäntä ylläpitää. Tämä tarkoittaa, että jos selaat verkkoa VPN:llä, VPN toimii datasi lähteenä. Tämä puolestaan tarkoittaa, että Internet-palveluntarjoajasi (ISP) ja muut kolmannet osapuolet eivät näe, millä sivustoilla käyt ja mitä dataa lähetät ja vastaanotat verkossa. VPN on ikään kuin suodatin, joka muuttaa kaiken datasi "siansaksaksi". Vaikka joku pääsisikin käsiksi dataasi, se on hänelle hyödytöntä.

Mitä hyötyä VPN-yhteydestä on?

VPN-yhteys salaa dataliikenteesi verkossa ja varmistaa, etteivät muut pääse käsiksi dataan. Salaamatonta dataa voi katsella kuka vain, jolla on pääsy verkkoon ja joka haluaa sitä katsella. VPN-yhteyttä käytettäessä hakkerit ja kyberrikolliset eivät voi käsitellä dataa.

Turvallinen salaus: Datan lukemiseen tarvitaan salausavain. Ilman salausavainta koodin murtaminen väsytyshyökkäyksellä veisi miljoonia vuosia. VPN-yhteyden ansiosta toimintasi verkossa pysyy salassa myös julkisia verkkoja käytettäessä.

Sijaintisi salaaminen: VPN-palvelimet toimivat käytännössä välityspalveliminasi Internetissä. Koska demografinen sijaintidata on peräisin toisessa maassa olevalta palvelimelta, todellista sijaintiasi ei voi selvittää. Useimmat VPN-palvelut eivät myöskään tallenna lokeja toiminnastasi palveluunsa. Osa VPN-palveluista tallentaa tietoja toiminnasta mutta ei välitä niitä eteenpäin kolmansille osapuolille. Tämä tarkoittaa, että kaikki jäljet toiminnastasi verkossa jäävät pysyvästi piiloon.

Aluerajatun sisällön käyttäminen: Aluerajattu sisältö ei välttämättä ole käytettävissä kaikkialta. Palveluissa ja verkkosivustoilla on usein sisältöä, johon on pääsy vain tietyiltä alueilta maailmassa. Tavalliset yhteydet määrittävät sijaintisi maasi paikallisten palvelinten perusteella. Tämä tarkoittaa, ettet voi käyttää kotimaan sisältöä matkalla etkä kansainvälistä sisältöä kotimaassa. VPN-sijainnin hämäämisen avulla voit siirtyä käyttämään toisessa maassa sijaitsevaa palvelinta ja käytännössä näin "muuttaa" sijaintiasi.

Suojattu datan siirto: Jos teet etätyötä, tarvitset ehkä pääsyn yrityksesi sisäisen verkon tärkeisiin tiedostoihin. Tietoturvasyistä tämä edellyttää yhteyden suojaamista. Pääsyn saaminen tällaiseen verkkoon edellyttää usein VPN-yhteyttä. VPN-palvelut muodostavat yhteyden yksityisiin palvelimiin ja käyttävät salausmenetelmiä estääkseen tietovuotojen riskit.

Miksi VPN-yhteyttä kannattaa käyttää?

Internet-palveluntarjoajasi määrittää tavallisesti yhteytesi asetukset, kun muodostat yhteyden Internetiin. Se seuraa sinua IP-osoitteesi välityksellä. Verkkoliikenteesi reititetään kulkemaan Internet-palveluntarjoajasi palvelinten kautta. Nämä palvelimet voivat kirjata ylös ja tarkkailla kaikkea, mitä teet verkossa.

Internet-palveluntarjoajasi saattaa vaikuttaa luotettavalta, mutta se voi silti jakaa selaushistoriasi mainostajien, poliisin tai viranomaisten ja/tai muiden kolmansien osapuolten kanssa. Internet-palveluntarjoajat voivat myös joutua kyberrikosten kohteeksi. Jos heidän palvelunsa hakkeroidaan, yksityiset ja henkilökohtaiset tietosi voivat paljastua.

Tämä uhka on todellisempi, jos käytät säännöllisesti julkisia Wi-Fi-verkkoja. Et voi koskaan tietää, kuka saattaa valvoa Internet-liikennettäsi ja mitä he saattavat sinulta varastaa (esim. salasanoja, omaa dataasi, maksutietoja tai koko henkilöllisyytesi).

banner

Millainen on hyvä VPN?

VPN-yhteyden tulisi pystyä huolehtimaan tietyistä tärkeistä tehtävistä. VPN:n itsensä on oltava suojattu murtoja vastaan. Kattavan VPN-ratkaisun pitäisi sisältää nämä ominaisuudet:

  • IP-osoitteen salaus: VPN-yhteyden tärkein tehtävä on piilottaa IP-osoite Internet-palveluntarjoajaltasi ja muilta kolmansilta osapuolilta. Tämän ansiosta voit lähettää ja vastaanottaa tietoja verkossa ilman, että kukaan muu kuin sinä tai VPN-palveluntarjoaja pääsee näkemään tietoja.
  • Salatut protokollat: VPN:n pitäisi estää jälkien jättäminen esimerkiksi selaus- ja hakuhistorian ja evästeiden muodossa. Evästeiden salaaminen on erityisen tärkeää, koska tämä estää kolmansia osapuolia pääsemästä käsiksi luottamuksellisiin tietoihin, kuten yksityiseen dataan, taloustietoihin ja muihin verkkosivustojen sisältöihin.
  • Pysäytyskytkin (ns. kill switch): Jos VPN-yhteytesi katkeaa yllättäen, myös suojattu yhteytesi katkaistaan. Hyvä VPN voi tunnistaa tällaisen odottamattoman katkon ja pysäyttää valmiiksi määritetyt ohjelmat. Tämä pienentää datan suojauksen pettämisen todennäköisyyttä.
  • Kaksivaiheinen todennus: Tehokas VPN tarkistaa kaikki sisäänkirjautumisyritykset käyttämällä useita todennustapoja. Sinua saatetaan esimerkiksi pyytää antamaan salasana, minkä jälkeen mobiililaitteellesi lähetetään koodi. Näin epätoivottujen kolmansien osapuolten on vaikeampi päästä käsiksi suojattuun yhteyteesi.

VPN-verkkojen historia

Selaustietoja on pyritty suojaamaan ja salaamaan Internetin alkuajoista saakka. Yhdysvaltain puolustusministeriö oli mukana Internet-tietoyhteyksien salaamiseen liittyvissä projekteissa jo 1960-luvulla.

VPN-verkkojen edeltäjät

Heidän työnsä johti ARPANETin luontiin (Advanced Research Projects Agency Network). Se on pakettikytkentäinen tietokoneverkko, joka edelleen johti Transfer Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) -protokollien kehitykseen.

TCP/IP:ssä on neljä kerrosta: linkki, Internet, siirto ja sovellus. Internet-tasolla paikalliset verkot ja laitteet voidaan yhdistää yleiseen verkkoon. Tässä kohtaa piilee tietojen paljastumisen riski. Vuonna 1993 Columbian yliopiston ja AT&T Bell Labsin tiimi sai viimein kehitettyä modernin VPN:n ensimmäisen version. Se tunnetaan nimellä swIPe (Software IP encryption protocol).

Seuraavana vuonna Wei Xu kehitti IPsec-verkon, Internet-turvallisuusprotokollan, joka todentaa ja salaa verkossa jaetut tietopaketit. Vuonna 1996 Microsoftin työntekijä Gurdeep Singh-Pall loi PPTP-protokollan (Peer-to-Peer Tunneling Protocol).

Varhaiset VPN:t

Kun Singh-Pall kehitti PPTP-protokollaa, Internetin suosio oli kasvussa ja myös kuluttajakäyttöön tarkoitettujen kehittyneiden suojausjärjestelmien kysyntä kasvoi. Virustentorjuntaohjelmat olivat jo tällöin tehokkaita työkaluja haittaohjelmien torjunnassa ja tietokonejärjestelmien suojaamisessa vakoiluohjelmilta. Sellaisille salaustavoille alkoi kuitenkin olla kysyntää kuluttajien ja yritysten keskuudessa, joilla heidän Internet-selaushistoriansa voitaisiin piilottaa.

Ensimmäiset VPN:t julkaistiin 2000-luvun alussa, mutta ne olivat melkein pelkästään yritysten käytössä. Etenkin 2010-luvun alussa tapahtuneiden lukuisten tietomurtojen jälkeen VPN-verkkojen kuluttajamarkkinat alkoivat kuitenkin kasvaa.

VPN:t ja niiden nykyinen käyttö

GlobalWebIndexin mukaan VPN-käyttäjien määrä maailmalla kasvoi yli nelinkertaiseksi vuosien 2016 ja 2018 välillä. Thaimaan, Indonesian ja Kiinan kaltaisissa maissa, joissa Internetin käyttöä rajoitetaan ja sensuroidaan, jopa yksi viidestä Internetin käyttäjästä käyttää VPN:ää. Yhdysvalloissa, Isossa Britanniassa ja Saksassa VPN-käyttäjien osuus on pienempi eli noin 5 %, mutta näissäkin maissa käyttäjien määrä kasvaa.

Yksi viime vuosien merkittävimmistä VPN:n käyttöä lisäävistä syistä on käyttäjien halu päästä käyttämään maantieteellisesti rajoitettua sisältöä. Esimerkiksi Netflixin ja YouTuben kaltaiset videostriimauspalvelut tarjoavat tiettyjä videoita katsottaviksi vain joissakin maissa. Modernien VPN-verkkojen avulla voit salata IP-osoitteesi siten, että vaikutat selaavan verkkoa jostain toisesta maasta. Näin voit käyttää rajoitettua sisältöä missä vain.

Verkon turvallinen selaaminen VPN:n avulla

VPN salaa toimintasi verkossa, ja tämä salaus on purettavissa vain salausavaimella. Vain tietokoneesi ja VPN tietävät tämän avaimen, joten edes Internet-palveluntarjoajasi ei ole perillä liikkeistäsi verkossa. Eri VPN:t käyttävät erilaisia salausprosesseja, mutta yleensä niiden toimintaperiaate on kolmivaiheinen:

1. Kun verkkoyhteys on muodostettu, VPN käynnistetään. VPN toimii salattuna tunnelina käyttäjän ja Internetin välillä. Internet-palveluntarjoaja ja muut kolmannet osapuolet eivät havaitse tätä tunnelia.

2. Laitteesi on nyt VPN:n paikallisessa verkossa, ja IP-osoitteesi voidaan muuttaa VPN-palvelimen toimittamaksi IP-osoitteeksi.

3. Voit selata Internetiä vapaasti, ja VPN suojaa henkilökohtaista dataasi.

Millaisia VPN-verkkoja on olemassa?

VPN-verkkoja on erityyppisisiä, mutta seuraavat kolme päätyyppiä kannattaa tuntea:

SSL VPN

Kaikilla yrityksen työntekijöillä ei välttämättä ole käytettävissä kannettavaa yritystietokonetta, jolla he voisivat tehdä etätöitä. Kevään 2020 koronakriisin aikana monilla yrityksillä oli ongelmana se, ettei heillä yksinkertaisesti ollut riittävästi laitteita työntekijöitä varten. Tällöin heidän oli usein käytettävä omaa laitetta (PC:tä, kannettavaa, tablettia tai matkapuhelinta). Yritykset ottivat tätä varten usein käyttöön SSL VPN -ratkaisun, mikä yleensä tapahtui erillisen laitteen avulla.

Ratkaisun käyttämiseen tarvitaan yleensä HTM-5-yhteensopiva selain, jolla siirrytään yrityksen kirjautumissivulle. HTML-5-yhteensopivia selaimia on saatavana lähes kaikille käyttöjärjestelmille. Ratkaisun käyttäminen on suojattu käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Toimipaikkojen välinen VPN

Toimipaikkojen välinen VPN on käytännössä eri sijaintien välinen yksityisverkko, joka piilottaa yksityiset intranetit ja antaa kyseisten suojattujen verkkojen käyttäjien käyttää toistensa resursseja.

Toimipaikkojen välinen VPN on hyvä ratkaisu, jos yrityksessä on useita sijainteja, joissa kaikissa on oma paikallisverkko (LAN), joka on yhdistetty suuralueverkkoon (WAN). Toimipaikkojen väliset VPN:t ovat hyödyllisiä myös silloin, jos yrityksessä on kaksi erillistä intranetiä, joiden välillä haluat lähettää tiedostoja antamatta yhden intranetin käyttäjille suoraa pääsyä toiseen intranetiin.

Toimipaikkojen välisiä VPN:iä on pääasiassa suurten yritysten käytössä. Ne ovat hankalia toteuttaa, eikä niissä ole SSL VPN -verkkojen joustavia ominaisuuksia. Ne ovat kuitenkin tehokkain tapa varmistaa tiedonvälitys suurten osastojen sisällä ja välillä.

Asiakkaan ja palvelimen välinen VPN

Yhdistäminen VPN-asiakkaan kautta on ikään kuin koti-PC:n yhdistämistä pitkällä jatkojohdolla toimistolle. Työntekijät voivat muodostaa suojatun yhteyden kotitoimistolta yritysverkkoon aivan kuin istuisivat fyysisesti konttorilla. VPN-asiakasohjelma on kuitenkin ensin asennettava ja määritettävä tietokoneelle.

Käyttäjä ei nimittäin muodosta yhteyttä Internetiin oman Internet-palveluntarjoajansa kautta vaan suoraan VPN-palvelun kautta. Tämä poistaa VPN-yhteydestä tunnelointivaiheen. Sen sijaan, että VPN loisi salaustunnelin jo olemassa olevan Internet-yhteyden salaamiseksi, VPN salaa tiedot automaattisesti ennen niiden tarjoamista käyttäjälle.

Tämä VPN:n muoto lisää suosiotaan, ja sen on erityisen hyödyllinen suojaamattoman julkisen Wi-Fin tarjoajille. Se estää kolmansia osapuolia käyttämästä ja murtamasta verkkoyhteyttä ja salaa tiedot aina palveluntarjoajalle saakka. Se myös estää Internet-palveluntarjoajia käyttämästä dataa, joka on syystä tai toisesta salaamatonta, ja ohittaa käyttäjän Internet-käyttöön liittyvät rajoitukset (esimerkiksi siinä tapauksessa, että sijaintimaa on rajoittanut Internetin käyttöä).

Tämän tyyppisen VPN-käytön hyötyjä ovat tehokkuus ja mahdollisuus käyttää yrityksen resursseja mistä tahansa. Jos sopiva puhelinjärjestelmä on käytettävissä, työntekijä voi esimerkiksi muodostaa yhteyden järjestelmään kuulokemikrofonia käyttäen – ikään kuin olisi yrityksen tiloissa. Yrityksen asiakkaat ja muut ulkopuoliset eivät havaitse eroa sen välillä, onko työtekijä yrityksen tiloissa vai kotikonttorilla.

Kuinka VPN asennetaan tietokoneeseen?

Ennen kuin asennat VPN:n, tutustu sen erilaisiin käyttöönottotapoihin:

VPN-asiakas

Erillisiä VPN-asiakkaita varten on asennettava ohjelmisto. Ohjelmisto määritetään vastaamaan päätepisteen vaatimuksia. Kun VPN asennetaan, päätepiste luo VPN-linkin ja muodostaa yhteyden toiseen päätepisteeseen muodostaen salaustunnelin. Jos kyseessä on yritys, tässä vaiheessa on yleensä annettava yrityksen toimittama salasana tai asennettava tarvittava varmenne. Kun salasanaa tai varmennetta käytetään, palomuuri tunnistaa yhteyden valtuutetuksi yhteydeksi. Työntekijä tunnistautuu tämän jälkeen hänelle annettujen tunnistetietojen avulla.

Selainlaajennukset

VPN-laajennuksia voidaan lisätä useimpiin verkkoselaimiin, kuten Google Chromeen ja Firefoxiin. Eräät selaimet, kuten Opera, sisältävät jopa oman integroidun VPN-laajennuksen. Laajennusten avulla käyttäjät voivat nopeasti vaihtaa VPN-yhteyttä ja tehdä siihen liittyviä määrityksiä Internetiä selatessaan. VPN-yhteys on kuitenkin käytettävissä vain selaimessa jaetuille tiedoille. Muita selaimia ja muita Internetin käyttötapoja käytettäessä (esim. pelattaessa pelejä) salaaminen VPN:n avulla ei kuitenkaan tällöin ole mahdollista.

Vaikka selainlaajennukset eivät ole aivan yhtä kattavia ratkaisuja kuin VPN-asiakasohjelmat, ne voivat olla hyvä ratkaisu satunnaisille Internetin käyttäjille, jotka haluavat käyttää tätä täydentää Internet-suojauksen tasoa. Ne ovat kuitenkin alttiimpia murroille. Käyttäjiä suositellaan myös valitsemaan jokin hyvämaineinen laajennus, koska tietojen louhijat voivat yrittää käyttää tekaistuja VPN-laajennuksia. Tiedonlouhinta tarkoittaa sellaisen henkilökohtaisen datan keruuta, jonka perusteella esimerkiksi markkinointistrategit luovat profiileita käyttäjistä. Tämän jälkeen mainontaa voidaan räätälöidä juuri sinua varten.

Reitittimen VPN

Jos useampi laite käyttää samaa Internet-yhteyttä, VPN-yhteys kannattaa ehkä toteuttaa suoraan reitittimessä sen sijaan, että jokaiseen laitteeseen asennetaan erillinen VPN. Reitittimen VPN on erityisen hyödyllinen suojattaessa laitteita, joiden Internet-yhteyden määrittäminen on hankalaa. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi älytelevisiot. Tällainen VPN voi jopa mahdollistaa maantieteellisesti rajoitetun sisällön käyttämisen kodin viihdejärjestelmästä.

Reitittimen VPN on helppo asentaa, ja se tarjoaa jatkuvaa suojausta ja tietosuojaa. Niitä käytettäessä verkon suojaus ei petä edes silloin, kun siihen kirjaudutaan suojaamattomilla laitteilla. Sitä voi kuitenkin olla hankalampi hallita, jos reitittimelläsi ei ole omaa käyttöliittymää. Tämä voi aiheuttaa sen, että tulevat yhteydet estetään.

Yrityksen VPN

Yrityksen VPN on mukautettu ratkaisu, joka edellyttää mukautettua määritystä ja teknistä tukea. Tämän VPN:n luo yleensä yrityksen IT-tiimi. Käyttäjänä et voi itse hallita VPN:ää, ja toimintasi ja datasiirtosi kirjataan yrityksen lokiin. Näin yritys voi minimoida tietovuotojen riskit. Yrityksen VPN:n suurin etu on siinä, että se mahdollistaa täysin suojatun yhteyden yrityksen intranetiin ja palvelimeen myös työntekijöille, jotka tekevät töitä yrityksen ulkopuolella oman Internet-yhteytensä välityksellä.

Voinko käyttää VPN:ää myös älypuhelimellani tai muilla laitteilla?

Kyllä. Matkapuhelimiin ja muihin Internetiin yhteydessä oleviin laitteisiin on saatavana monenlaisia VPN-vaihtoehtoja. VPN voi olla erittäin hyödyllinen mobiililaitteessa, jos tallennat laitteellesi maksutietoja tai muita henkilötietoja. Siitä voi olla hyötyä myös pelkästään Internetiä selattaessa. Useat VPN-palvelut tarjoavat myös mobiiliratkaisuja, joista monet ovat ladattavissa suoraan Google Playsta tai Apple App Storesta. Esimerkiksi Kaspersky VPN Secure Connection on tällainen ratkaisu.

Onko VPN todellakin niin turvallinen?

On tärkeää huomioida, että VPN-palvelu eivät toimita kattavan virustentorjuntaohjelmiston virkaa. Vaikka ne suojaavatkin IP-osoitettasi ja salaavat Internet-selaushistoriasi, VPN-yhteys ei suojaa tietokonettasi ulkopuolisten tunkeutumisyrityksiltä. Tähän tarkoitukseen tarvitset ehdottomasti virustentorjuntaohjelmiston, kuten Kaspersky Internet Securityn. VPN pelkästään ei suojaa sinua troijalaisilta, viruksilta, boteilta tai muilta haittaohjelmilta.

Kun haittaohjelma on löytänyt tiensä laitteeseesi, se voi varastaa tai vahingoittaa dataasi riippumatta siitä, onko VPN käytössä vai ei. Hyvän tietoturvan kannalta onkin ehdottoman tärkeää, että käytössä on VPN:n lisäksi kattava virustentorjuntaohjelma.

Turvallisen VPN-palvelun valitseminen

On myös tärkeää, että valitset VPN-palveluntarjoajan, johon voit luottaa. Vaikka Internet-palveluntarjoaja ei näekään liikennettäsi, se näkyy VPN-palveluntarjoajalle. Jos VPN-palvelu vaarantuu, myös sinun yksityisyytesi vaarantuu. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että valitset luotettavan VPN-palvelun, joka sekä kätkee toimintasi Internetissä että huolehtii tietoturvasta viimeisen päälle.

VPN-yhteyden asentaminen älypuhelimeen

Kuten aiemmin mainitsimme, tarjolla on myös Android-älypuhelimiin ja iPhoneihin tarkoitettuja VPN-yhteyksiä. Älypuhelinten VPN-palvelut ovat kuitenkin kaikeksi onneksi helppokäyttöisiä. Niiden käyttöönottoon kuuluu tavallisesti seuraavat vaiheet:

  • Asennusvaiheessa yksi sovellus ladataan tavallisesti iOS App Storesta tai Google Play Storesta. Vaikka saatavana on myös ilmaisia VPN:iä, tietoturvan vuoksi kannattaa valita ammattitason palvelu.
  • Asetusten määrittäminen on yleensä erittäin käyttäjäystävällistä, sillä oletusasetukset sopivat yleensä tavalliselle älypuhelimen käyttäjälle. Kirjaudu sisään tiliäsi käyttäen. Useimmat sovellukset opastavat tämän jälkeen lyhyesti VPN-palveluiden keskeisistä toiminnoista.
  • Useimpien VPN-sovellusten kytkeminen päälle on yhtä mutkatonta kuin valokatkaisimen painallus. Valinta löytyy yleensä aloitusnäytöltä.
  • Palvelimen vaihtaminen tehdään yleensä manuaalisesti, kun haluat sijaintisi näkyvän tietyllä tavalla. Valitse haluamasi maa vaihtoehtojen joukosta.
  • Lisäasetuksia on käytettävissä käyttäjille, jotka haluavat suojata dataansa vielä tätäkin tarkemmin. VPN:stä riippuen voit valita myös muita protokollia salausmenetelmääsi varten. Sovellus saattaa sisältää myös vianmäärityksen ja muita toimintoja. Etsi tarpeitasi vastaava VPN perehtymällä näihin ominaisuuksiin, ennen kuin teet tilauksen.
  • Kun jatkossa haluat selata Internetiä turvallisesti, VPN-yhteyden aktivoiminen sovelluksesta riittää.

Muista kuitenkin tämä: VPN on vain niin turvallinen kuin VPN-palveluntarjoajan datankäyttö- ja tallennuskäytännöt. Muista, että VPN-palvelu ohjaa tietosi omille palvelimilleen ja nämä palvelimet muodostavat yhteyksiä Internetissä puolestasi. Jos niihin tallennetaan datalokeja, varmista, mitä tarkoitusta varten ne tallennetaan. Varteenotettavalle VPN-palveluntarjoajalle sinun yksityisyytesi ja tietosuojasi on yleensä ykkösasia. Siksi kannattaa valita luotettava palvelu, kuten Kaspersky Secure Connection.

Muista, että vain Internet-data salataan. Mitään sellainen ei välity Internetin kautta, joka ei käytä data- tai Wi-Fi-yhteyttä. Siksi VPN ei suojaa esimerkiksi tavallisia puheluja tai tekstiviestejä.

Yhteenveto

VPN-yhteys muodostaa suojatun yhteyden sinun ja Internetin välille. VPN-yhteyttä käyttäessäsi kaikki dataliikenteesi reititetään salatun virtuaalitunnelin kautta. Tällöin IP-osoitteesi piilotetaan käyttäessäsi Internetiä, jolloin IP-osoitteen sijainti ei näy kenellekään. VPN-yhteys on myös suojassa ulkoisilta hyökkäyksiltä. Tämä johtuu siitä, että vain sinä voit käyttää salatussa tunnelissa liikkuvaa dataa. Kukaan muu ei siihen pysty, koska avain on yksin sinulla. VPN:n avulla voit käyttää alueellisesti rajoitettua sisältöä mistä tahansa maailman kolkasta. Monet striimauspalvelut eivät ole käytettävissä kaikissa maissa. Voit kuitenkin käyttää niitä VPN:n avulla. Kasperskyn VPN-ratkaisut ovat saatavana niin Windows-tietokoneille kuin Apple Maceillekin.

Nykyään tarjolla on myös useita älypuhelimia varten tarkoitettuja VPN-yhteyksiä, jotka pitävät mobiilidataliikenteen anonyyminä. Sertifioidut palvelut löytyvät Google Play Storesta ja iOS App Storesta. Muista kuitenkin, että VPN pelkästään anonymisoi ja suojaa dataliikenteesi Internetissä. VPN-yhteys ei suojaa hakkerien hyökkäyksiltä, troijalaisilta, viruksilta tai muilta haittaohjelmilta. Siksi sen lisäksi kannattaa käyttää luotettavaa virustentorjuntaohjelmistoa.

Mihin tietoturvaratkaisuihin sisältyy VPN-suojaus?

Kaspersky VPN Secure Connection

Kaspersky Anti-Virus

Kaspersky Internet Security
Kaspersky Total Security
Kaspersky Security Cloud

Lisää VPN-aiheisia artikkeleita

Turvallinen verkkotyöskentely kotikonttorilla

Julkisten Wi-Fi-verkkojen suojaus

Suojaus väliintulohyökkäyksiltä

Mikä VPN on ja kuinka se toimii?

VPN salaa ja anonymisoi dataliikenteesi verkossa. Kuinka turvallinen VPN-yhteys sitten on ja kuinka sellainen muodostetaan?
Kaspersky Logo