Siirry pääsisältöön

Kpryptovaluutta – merkitys ja määritelmä

Kryptovaluutta on mitä tahansa digitaalista tai virtuaalista valuuttaa, jonka transaktiot suojataan kryptografisesti. Kryptovaluutoilla ei ole yksittäistä liikkeellelaskevaa tahoa tai sääntelevää viranomaista; sen sijaan transaktiot kirjataan ja uudet yksiköt lasketaan liikkeelle hajautetusti.

Mitä kryptovaluutta oikein on?

Kryptovaluutta on digitaalinen maksujärjestelmä, jossa transaktiot toteutetaan niin, että ne eivät kulje rahoituslaitosten kautta. Se on vertaisverkkoperiaatteella toimiva järjestelmä, jonka avulla kuka tahansa missä tahansa voi lähettää maksuja ja vastaanottaa niitä. Fyysisen, reaalimaailmassa vaihdettavan ja kannettavan rahan sijaan kryptovaluutta on digitaalista rahaa, ja sillä maksetut maksut näkyvät pelkästään maksutapahtumia kuvaavina digitaalisina verkkotietokantamerkintöinä. Kun henkilö siirtää varoja kryptovaluutassa, rahansiirtotapahtumat tallentuvat julkiseen kirjanpitotietokantaan. Kryptovaluutta tallennetaan digitaalisiin lompakoihin.

Kaikki kryptovaluutalla toteutettavat maksutapahtumat salataan, eli niissä hyödynnetään kryptografiaa. Tästä valuutta on myös saanut nimensä. Salauksen vuoksi kryptovaluuttatietojen tallentamiseen sekä lompakon ja julkisen kirjanpitotietokannan välisiin siirtoihin tarvitaan edistynyttä koodausta. Salauksella halutaan varmistaa turvallisuus ja tietosuoja.

Ensimmäinen kryptovaluutta oli bitcoin, joka perustettiin vuonna 2009 ja on edelleen kryptovaluutoista kaikkein tunnetuin. Kiinnostus kryptovaluuttaa kohtaan kumpuaa suurelta osin valuutanvaihtoon liittyvästä voitontavoittelusta, ja keinottelun vuoksi hinnat nousevatkin toisinaan pilviin.

Miten kryptovaluutta toimii?

Kryptovaluutat käyttävät avointa hajautettuun kirjanpitoon perustuvaa lohkoketjuteknologiaa, eli kaikki transaktiot näkyvät lohkoketjussa valuutan kaikille omistajille.

Virtuaalivaluuttojen yksiköitä luodaan louhimalla. Se tarkoittaa, että tietokoneiden laskentateho valjastetaan valuuttayksiköiden luomisessa käytettävien kompleksisten matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen. Käyttäjät voivat ostaa valuuttaa välittäjiltä ja käyttää kryptovaluuttalompakoita sen tallentamiseen ja käyttämiseen.

Jos omistat kryptovaluuttaa, omistuksesi ei ole kiinteää omaisuutta. Sen sijaan omistat avaimen, jonka avulla voit siirtää tietueen henkilöltä toiselle ilman luotettua kolmatta osapuolta.

Vaikka bitcoin on ollut olemassa jo vuodesta 2009, lohkoketjuihin perustuvat kryptovaluutat ja sovellukset ovat vielä uutta tekniikkaa rahoitusalalla, ja käyttäjämäärien odotetaan tulevaisuudessa kasvavan. Esimerkiksi joukkovelkakirjoja, osakkeita ja muuta finanssiomaisuutta saatetaan jatkossa vaihtaa tätä teknologiaa käyttäen.

Esimerkkejä kryptovaluutoista

Kryptovaluuttoja on tuhansia. Tässä joitakin tunnetuimpia:

Bitcoin:

Vuonna 2009 perustettu bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta, ja se on vaihdannaltaan edelleen suurinta. Valuutan on kehittänyt Satoshi Nakamoto. Sitä pidetään yleisesti peitenimenä, jonka takana on tuntemattomaksi jäänyt yksittäinen henkilö tai ryhmä.

Ethereum:

Vuonna 2015 kehitetty ethereum on lohkoketjualusta, jolla on oma kryptovaluutta nimeltään ether (ETH) tai ethereum. Se on bitcoinin jälkeen kaikkein suosituin kryptovaluutta.

Litecoin:

Valuutta muistuttaa läheisesti bitcoinia, mutta tätä valuutta on kehitetty ja uudistettu bitcoinia nopeammin. Esimerkiksi maksutapahtumia ja -prosesseja on nopeutettu, mikä mahdollistaa transaktioiden määrän kasvun.

Ripple:

Ripple on vuonna 2012 perustettu hajautettuun kirjanpitoon perustuva järjestelmä. Ripplen avulla voidaan seurata kaikenlaisia transaktioita, myös muita kuin kryptovaluuttatransaktioita. Sen takana toimiva yhtiön on tehnyt yhteistyötä useiden pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.

Muista kryptovaluutoista käytetään yhteistä nimitystä ”altcoin-valuutat” erotuksena alkuperäisestä kryptovaluutasta eli bitcoinista.

Kryptovaluutan ostaminen

Monia mietityttää, kuinka kryptovaluuttaa voi ostaa turvallisesti. Vaiheita on tyypillisesti kolme. kolme:

Vaihe 1: Alustan valitseminen

Ensin valitaan, mitä alustaa on tarkoitus käyttää. Voit valita perinteisen välittäjän tai kryptovaluuttapörssin.

  • Perinteiset välittäjät. Verkosta löytyy välittäjiä, jotka tarjoavat eri keinoja ostaa ja myydä paitsi kryptovaluuttaa myös muuta varallisuutta, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja ja pörssinoteerattuja rahastoja. Näillä alustoilla vaihdannan kustannukset ovat tavallisesti pienemmät mutta kryptovaluuttoihin liittyviä ominaisuuksia on yleensä vähemmän.
  • Kryptovaluuttapörssit. Tarjolla on useita kryptovaluuttapörssejä, joista jokaisesta saa eri kryptovaluuttoja, lompakkotilaa, korkotilejä ja paljon muuta. Monien pörssien veloitus perustuu hallinnoitavaan varallisuuteen.

Vertaile eri alustojen tarjolla olevia kryptovaluuttoja, veloitettavia maksuja, turvallisuusominaisuuksia, lompakko- ja nostovaihtoehtoja sekä ohjeresursseja.

Vaihe 2: Varojen siirto omalle tilille

Kun olet valinnut alustan, seuraava vaihe on varojen siirto tilille, jotta voit aloittaa vaihdannan. Useimmissa kryptovaluuttapörsseissä käyttäjät voivat ostaa kryptovaluuttaa käyttämällä fiat-rahaa eli valtiovallan liikkeellelaskemaa valuttaa, kuten Yhdysvaltain dollaria, Englannin puntaa tai euroa, pankki- tai luottokortilla – tämä tosin vaihtelee alustan mukaan.

Kryptovaluutan ostamista luottokortilla pidetään riskialttiina, eivätkä kaikki pörssit tue sitä. Kaikki luottokorttiyhtiöt eivät hyväksy kryptovaluuttatransaktioita lainkaan. Kryptovaluutat ovat näet erittäin volatiileja, eikä tietynlaisten omistusten hankkimiseksi suositella velkaantumisen riskiä – saati luottokorttien suuria palvelumaksuja.

Joillakin alustoilla hyväksytään myös ACH-siirrot ja tilisiirrot. Hyväksyttävät maksutavat ja talletusten tai nostojen kesto vaihtelevat alustakohtaisesti. Myös talletusten kirjausaika vaihtelee maksutavan mukaan.

Myös maksut ovat tärkeä huomioitava seikka. Niitä voivat olla esimerkiksi mahdolliset talletus- ja nostomaksut sekä kaupankäyntimaksut. Maksut vaihtelevat maksutavan ja -alustan mukaan, mikä on toisinaan ensin selvitettävä.

Vaihe 3: Toimeksiannon tekeminen

Toimeksiannon voi tehdä välittäjän tai pörssin verkko- tai mobiilialustan kautta. Jos aiot ostaa kryptovaluuttaa, se tehdään valitsemalla ostovaihtoehto, valitsemalla toimeksiannon tyyppi, antamalla ostettavan kryptovaluutan summa ja vahvistamalla toimeksianto. Sama prosessi koskee myös myyntitoimeksiantoja.

Kryptovaluuttaan voi investoida myös muilla tavoin. Kryptovaluuttaa voi ostaa, myydä tai säilyttää esimerkiksi PayPal-, Cash App- ja Venmo-maksupalveluita ja muita maksupalveluita käyttäen. Käytettävissä ovat lisäksi seuraavat sijoitusvälineet:

  • Bitcoinrahastot: Bitcoinrahastojen osuuksia voi ostaa tavallisen arvopaperinvälitystilin kautta. Näillä välineillä kryptovaluuttaa tuodaan pörssimarkkinoiden kautta yksityisten sijoittajien tietoisuuteen. 
  • Bitcoinsijoitusrahastot: Tarjolla on pörssinoteerattuja bitcoinrahastoja ja -sijoitusrahastoja. 
  • Lohkoketjupörssit tai pörssinoteeratut lohkoketjurahastot: Kryptovaluuttaan voi investoida myös epäsuorasti sellaisten lohkoketjuyritysten kautta, jotka ovat erikoistuneet kryptovaluutan ja kryptovaluuttatransaktioiden taustalla olevaan teknologiaan. Voit vaihtoehtoisesti ostaa myös lohkoketjuteknologiaa käyttävien yritysten osakkeita tai pörssinoteerattuja rahastoja.

Sinulle parhaiten sopiva tapa määräytyy investointitavoitteidesi ja riskinsietokykysi mukaan.

Kryptovaluutan säilyttäminen

Kun olet ostanut kryptovaluuttaa, sinun on säilytettävä sitä turvallisesti hakkereilta ja varkailta suojassa. Tavallisesti kryptovaluuttaa säilytetään kryptolompakoissa. Ne ovat joko fyysisiä laitteita tai verkossa toimivia ohjelmistoja, joissa kryptovaluuttojen yksityisavaimia säilytetään. Joissakin pörsseissä on lompakkopalveluita, jotka tekevät säilyttämisestä suoraan alustalla helppoa. Kaikki pörssit tai välittäjät eivät kuitenkaan automaattisesti toimita lompakkopalveluita.

Käytettävissä on erilaisia lompakkopalveluiden tarjoajia. Termejä ”hot wallet” ja ”cold wallet” käytetään yleisesti:

  • Hot wallet -lompakko: Hot wallet -lompakot eli ”kuumat lompakot” ovat kryptolompakoita, joissa varallisuuden yksityisavaimet suojataan verkossa toimivalla ohjelmistolla.
  • Cold wallet -lompakko: Hot wallet -lompakoista poiketen cold wallet -lompakot (eli ”kylmälompakot” tai ohjelmistolompakot) käyttävät yksityisavainten turvalliseen tallentamiseen offline-tilassa toimivia elektronisia laitteita.

Kylmälompakoista veloitetaan tavallisesti käyttömaksuja, hot wallet -lompakoista sen sijaan ei.

Kryptovaluutan ostaminen.

Mitä kryptovaluutalla voi ostaa?

Bitcoinin alkuperäinen johtoajatus oli, että sitä voitaisiin käyttää päivittäisiin transaktioihin, esimerkiksi kahvikupin tai tietokoneen ostamiseen – jopa asuntokauppaan. Tämä alkuperäinen ajatus ei vielä ole aivan toteutunut, ja vaikka yhä useampi instituutio hyväksyy kryptovaluuttaa, suuret transaktiot ovat edelleen harvinaisia. Kryptovaluutoilla voi yhtä kaikki ostaa monenlaisia tuotteita verkkokauppasivustoilta. Tässä joitakin esimerkkejä:

Teknologia- ja verkkokauppasivustot:

Useat teknologiatuotteita myyvät yritykset, kuten newegg.com, AT&T ja Microsoft, hyväksyvät verkkosivuillaan kryptovaluutan. Verkkokauppa-alusta Overstock hyväksyi bitcoinin maksuvälineeksi ensimmäisten joukossa. Myös Shopify, Rakuten ja Home Depot hyväksyvät sen maksuvälineenä.

Ylellisyystuotteet:

Jotkin ylellisyystuotteiden jälleenmyyjät hyväksyvät kryptovaluutan maksuvälineeksi. Esimerkiksi ylellisyystuotteiden verkkojälleenmyyjä Bitdialsin valikoimasta bitcoinilla voi ostaa Rolex- ja Patek Philippe -kelloja sekä muita kalliita merkkikelloja.

Autot:

Jotkin autoliikkeet – niin massatuotantomerkkejä kuin luksusmerkkejäkin myyvät autoliikkeet – hyväksyvät jo nyt kryptovaluutan maksuvälineeksi.

Vakuutusala:

Huhtikuussa 2021 sveitsiläinen vakuutusyhtiö AXA ilmoitti hyväksyvänsä jatkossa bitcoinin maksuvälineeksi kaikkiin vakuutustuotteisiinsa henkivakuutusta lukuun ottamatta (sääntelykysymyksen vuoksi). Koti- ja autovakuutuksia Yhdysvalloissa myyvä Premier Shield Insurance hyväksyy niin ikään bitcoinin vakuutusmaksujen maksuvälineeksi.

Jos haluat maksaa kryptovaluutalla eikä jälleenmyyjä hyväksy sitä suoraan, Yhdysvalloissa voit käyttää kryptovaluuttaan perustuvaa debit-korttia, kuten BitPay-korttia.

Kryptovaluuttapetokset ja -huijaukset

Kryptovaluuttarikokset ovat valitettavasti kasvussa. Esimerkkejä hiljattaisista kryptovaluuttahuijauksista:

Huijaussivustot: Väärennettyjä asiakassuosituksia ja kryptojargonia sisältävät valesivustot, joissa luvataan valtavia tuottoja niille, jotka investoivat säännöllisesti.

Virtuaaliset pyramidihuijaukset: Kryptovaluuttarikolliset mainostavat olemattomia mahdollisuuksia investoida digitaalisiin valuuttoihin ja luovat vaikutelman valtavista tuotoista maksamalla vanhoille sijoittajille uusien sijoittajien rahoilla. Eräskin huijausoperaatio, nimeltään BitClub Network, keräsi yli 700 miljoonan Yhdysvaltain dollarin rahoituksen, ennen kuin tekijät saivat syytteen joulukuussa 2019.

”Julkisuuden henkilöiden” suositukset: Huijarit tekeytyvät verkossa miljardööreiksi tai tunnetuiksi henkilöiksi ja lupaavat moninkertaistaa virtuaalivaluuttasijoitukseksi mutta laittavatkin investoimasi varat omiin taskuihinsa. He saattavat myös laittaa viestisovelluksissa tai chattihuoneissa liikkeelle huhuja siitä, että maineikas liikemies on ryhtynyt tietyn kryptovaluutan tukijaksi. Kun he ovat kertaalleen saaneet investoijat liikkeelle ja hinnat nostettua, huijarit myyvät oman osuutensa, jolloin valuutan arvo laskee.

Romanssihuijaukset: FBI on varoittanut verkkodeittailupetoksista, joissa huijarit taivuttelevat deittailusovelluksissa tai somessa tapaamiaan ihmisiä investoimaan virtuaalivaluuttaan tai vaihtamaan virtuaalivaluuttaa. FBI:n Internet Crime Complaint Centre sai yli 1 800 ilmoitusta kryptovaluuttapohjaisista romanssihuijauksista vuoden 2021 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana, ja tappioita niistä kertyi 133 miljoonaa dollaria.

Huijarit saattavat myös tekeytyä todellisiksi virtuaalivaluutan vaihtajiksi tai perustaa valepörssin, jolla ihmisiä houkutellaan luovuttamaan heille varoja. Kryptovaluuttahuijauksia tehdään myös kauppaamalla kryptovaluutassa toimivia eläkesäästötilejä. Perinteisessä kryptovaluuttahuijauksessa rikolliset puolestaan murtautuvat ihmisten digitaalisiin lompakoihin, joissa nämä säilyttävät virtuaalivaluuttaansa.

Onko kryptovaluutta turvallista?

Kryptovaluutat perustuvat yleensä lohkoketjuteknologiaan. Nimensä mukaisesti lohkoketjussa maksutapahtumat tallennetaan ”lohkoiksi”, ja niille annetaan aikaleima. Kyseessä on varsin monimutkainen tekninen prosessi, jolla varmistetaan, että digitaalinen kryptovaluuttatapahtumien kirjanpitotietokanta on hakkereille vaikea murtaa.

Lisäksi maksutapahtumissa vaaditaan kaksivaiheisen todennuksen käyttöä. Käyttäjää esimerkiksi pyydetään antamaan käyttäjänimi ja salasana ennen maksutapahtuman käynnistämistä. Tämän jälkeen käyttäjältä voidaan pyytää hänen matkapuhelimeensa tekstiviestinä lähetetty todennuskoodi.

Vaikka järjestelmä on suojattu, se ei tarkoita, että kryptovaluutta olisi hakkereilta turvassa. Monet kryptovaluuttayritykset ovatkin menettäneet suuria summia tietomurtojen seurauksena. Vuonna 2018 Coincheck menetti hakkerointi-iskussa varoja 534 miljoonaa dollaria ja BitGrail 195 miljoonaa dollaria. Nämä olivatkin vuoden 2018 kaksi suurinta kryptovaluuttaiskua.

Valtiovallan takaamista valuutoista poiketen virtuaalivaluuttojen arvo määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämä voi aiheuttaa hurjia heilahteluja, jotka tuottavat sijoittajille valtavia voittoja ja tappioita. Kryptovaluuttasijoituksilla on myös huomattavasti heikompi lainsuoja kuin perinteisillä rahoitustuotteilla, kuten osakkeilla, joukkovelkakirjoilla ja sijoitusrahastoilla.

Neljä vinkkiä turvalliseen kryptovaluuttasijoittamiseen

Consumer Reportsin mukaan kaikessa sijoittamisessa on aina riskinsä. Osa asiantuntijoista luokittelee kuitenkin kryptovaluutan yhdeksi riskialtteimmista sijoitusmuodoista. Jos olet suunnittelemassa kryptovaluuttasijoittamista, seuraavista vinkeistä voi olla apua.

Vertaile pörssejä:

Ennen kuin ryhdyt sijoittamaan, tutustu eri kryptovaluuttapörsseihin. Eri pörssejä on arviolta yli 500. Älä etene ennen kuin olet tehnyt tarvittavan taustatyön, lukenut arvioita ja keskustellut kokeneempien sijoittajien kanssa.

Ota selvää, kuinka digitaalista valuuttaa kannattaa säilyttää:

Jos ostat kryptovaluuttaa, sinulla on oltava paikka sen säilyttämiseen. Voit säilyttää sitä pörssissä tai digitaalisessa lompakossa. Lompakkoja on monenlaisia, ja niistä kullakin on omat etunsa, tekniset vaatimuksensa ja suojausratkaisunsa. Perehdy paitsi pörsseihin myös eri tallennuspaikkavaihtoehtoihin ennen sijoittamista.

Hajauta sijoituksia:

Hajauttaminen on aina hyvä sijoitusstrategia, ja sama pätee myös kryptovaluuttaan. Ei ole esimerkiksi järkevää sijoittaa kaikkia varoja bitcoiniin vain siksi, ettei tunne muita toimijoita. Vaihtoehtoja on tuhansia, ja varat kannattaa hajauttaa eri valuuttoihin.

Varaudu kurssivaihteluihin:

Kryptovaluuttamarkkinat ovat erittäin epävakaat, joten varaudu siihen, että kurssit heilahtelevat suuntaan ja toiseen. Heilahtelut voivat olla todella suuria. Jos koet tämän turhan stressaavaksi tai epävakaa ympäristö ei muista syistä ole ihanteellinen omalle sijoitussalkullesi, kryptovaluutta ei ole järkevä vaihtoehto.

Kryptovaluutta on nyt kaikkien huulilla, mutta on hyvä muistaa, että se on sijoitusmuotona varsin nuori ja erittäin keinottelualtis. Koska uudessa sijoituskohteessa myös riskit ovat suuremmat, harkinta on tarpeen. Jos päätät kokeilla, tee taustatyö huolellisesti ja aloita maltillisilla summilla.

Yksi tehokkaimmista tavoista varmistaa turvallisuus verkossa on kattavan virustentorjuntaratkaisun käyttäminen. Kaspersky Internet Security suojaa haittaohjelmilta, vakoiluohjelmilta ja datavarkauksilta sekä turvaa verkkomaksusi käyttämällä pankkitason salausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Mitä kryptovaluutta on ja kuinka se toimii?

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen valuutta. Lue lisää kryptovaluutan ostamisesta ja yleisistä kryptovaluuttahuijauksista.
Kaspersky Logo