Siirry pääsisältöön

Useimmat uskovat, että iPhonet ovat melko turvallisia. Onkin totta, että valtaosa mobiilihaittaohjelmista kohdistuu Android-puhelinten käyttäjiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö iPhonet olisi alttiita tietojenkalastelulle, joka perustuu siihen, että käyttäjiä huijataan luovuttamaan tietoja tai ryhtymään toimiin (kuten klikkaamaan linkkiä), jotka voivat vaarantaa heidän turvallisuutensa tai yksityisyytensä. Näin voi käydä erityisesti silloin, kun puhelin on yhdistetty suojaamattomiin tai julkisiin Wi-Fi-verkkoihin, joita on esimerkiksi useimmissa kahviloissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tämän välttämiseksi monet iPhonen omistajat käyttävät VPN-palveluja helppona tapana lisätä laitteidensa turvallisuutta.

Mikä VPN on?

VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network. Se on SaaS-ratkaisu (Software as a Service eli ohjelmisto palveluna), joka salaa verkkotoiminnan ja lisää suojauksen kaikelle lähetettävälle tiedolle. VPN parantaa internetin käyttäjien turvallisuutta salaamalla tiedot, jolloin ne pysyvät poissa saman verkon uteliailta silmiltä. VPN myös peittää käyttäjän sijainnin, mikä voi olla hyödyllistä muilla tavoin. On tärkeää huomata, että tämä ei muuta olennaisesti ihmisten tapaa käyttää internetiä. Se yksinkertaisesti parantaa heidän mahdollisuuksiaan nauttia turvallisemmista verkkokokemuksista.

Miten VPN toimii iPhonessa?

VPN muodostaa suoran yhteyden ja salaa kaiken verkkoliikenteen, mikä suojaa käyttäjän toimintaa ja tietoja.

Käytännössä VPN-palvelu lähettää kaiken iPhonen digitaalisen liikenteen etäpalvelimien kautta, jotka sijaitsevat yleensä eri puolilla maailmaa. Palvelu myös piilottaa laitteen todellisen IP-osoitteen ja korvaa sen palvelun palvelimien osoitteella. Tämä tarkoittaa, että yhteys on suojattu, laitteen todellinen sijainti on piilotettu, eivätkä hakkerit tai internet-palveluntarjoajat voi valvoa yhteyden kautta tapahtuvaa toimintaa tai päästä käsiksi mihinkään tietoihin.

Tarvitsenko VPN:ää iPhonessani?

Lyhyesti sanottuna – kyllä. Nykyään on hyvin tavallista, että ihmiset käyttävät puhelimiaan kaikenlaiseen digitaaliseen toimintaan pankkisiirroista ja verkko-ostoksista sähköpostien lähettämiseen ja verkossa surffailuun. Kaikki nämä toimet edellyttävät kuitenkin henkilökohtaisten tietojen syöttämistä, ja juuri näitä tietoja verkkorikolliset tai yritykset pyrkivät keräämään. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä siitä, miksi tarvitset VPN:n iPhoneen:

 • Internet-palveluntarjoajat voivat tarkastella iPhonen verkkotoimintaa ja myydä tietoja kolmansille osapuolille kohdennettua mainontaa varten.
 • Internet-palveluntarjoajat voivat myös käyttää IP-osoitteita internetin käytön seurantaan ja rajoittaa (hidastaa) yhteyksiä, jos kaistanleveyttä käytetään liikaa, kuten esimerkiksi liiallisen pelaamisen yhteydessä.
 • Verkkosivustot voivat käyttää IP-osoitteita kävijöiden sijainnin ja hakuhistorian jäljittämiseen, kiinnostusten kartoittamiseen ja kohdennettujen mainosten ja ehdotusten luomiseen.
 • Jotkin palvelut, kuten TV-sisältö tai YouTube-videot on rajoitettu tietyillä alueilla asuville. Jos olet matkoilla, mutta haluat silti seurata suosikkiohjelmaasi, voit tehdä niin VPN:n avulla.

Näin ollen iPhonen VPN auttaa suojaamaan käyttäjän yksityisyyttä verkossa ja hänen lähettämiensä tietojen turvallisuutta. Palvelu voi suojata arkaluonteisia ja henkilökohtaisia tietoja, kuten pankki- ja luottokorttitietoja.

iPhonen turvallisuuden varmistaminen VPN-palvelun avulla on tärkeää kaikille käyttäjille. Se on kuitenkin erityisen tärkeää niille, jotka käyttävät iPhonea työasioissa. Tämä johtuu siitä, että yrityspuhelimilla lähetetään ja vastaanotetaan usein paljon arkaluonteisia liiketoimintaa koskevia tietoja, kuten luottamuksellisia asiakirjoja ja rahoitustietoja. Jos puhelimiin murtaudutaan, kaikki tiedot voivat vuotaa, mikä voi aiheuttaa ongelmia tai häpeää yritykselle.

Mitä hyötyä VPN:stä on iPhonessa?

Sen lisäksi, että VPN tarjoaa turvallisuutta ja yksityisyyttä, sillä on monia muitakin etuja iPhonen käyttäjille. Älypuhelinten käyttäjät ovat yhä tietoisempia siitä, mitä hyötyä VPN:n käytöstä iPhonessa on, ja siksi yhä useammat päättävät käyttää palvelua. Seuraavassa on lueteltu vain joitakin syitä.

 1. Maantieteellisten rajoitusten välttäminen: Kaikki verkkosisältö ei ole saatavilla kaikkialla. Jotkin maat esimerkiksi rajoittavat Googlen kaltaisten hakukoneiden käyttöä, ja tietyt suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja Amazon Prime, tarjoavat maakohtaista sisältöä. Maantieteelliset rajoitukset voidaan kiertää yhdistämällä iPhone VPN-palveluun, jolloin käyttäjät voivat käyttää haluamaansa digitaalista sisältöä.
 2. Sijaintikohtaisten hakutulosten saaminen: Laitteen maantieteellinen sijainti voi vääristää hakukoneiden tuloksia. Näin ollen VPN:n käyttö varmistaa, että hakutulokset vastaavat käyttäjän haluamaa sijaintia. Esimerkiksi käyttämällä VPN-palvelua, joka on määritetty käyttämään Bangkokissa sijaitsevaa VPN:ää, haku voidaan rajata tiettyyn Thaimaassa sijaitsevaan kauppaan, vaikka käyttäjä olisikin fyysisesti Yhdysvalloissa.
 3. Kohdentamisen välttäminen: IP-osoitteita käytetään usein kohdennetun mainonnan ja yksilöllisten ehdotusten luomiseen kullekin verkkosivuston kävijälle. VPN-palvelun avulla voidaan muuttaa käyttäjän IP-osoitetta, mikä minimoi Internet-palveluntarjoajien ja kolmansien osapuolten mahdollisuudet tehdä tällaisia räätälöityjä muutoksia.
 4. Rajoitusten minimointi: VPN voi auttaa iPhone-käyttäjiä välttämään Internet-palveluntarjoajien kaistanleveyden rajoittamista, etenkin jos älypuhelinta käytetään paljon esimerkiksi suoratoistoon ja pelaamiseen.

Mitkä ovat mahdollisia haittoja VPN:n käyttämisestä iPhonessani?

Vaikka on monia syitä, miksi käyttäjien pitäisi lisätä VPN iPhoneensa, on tietysti myös joitakin haittoja. Vaikka tämä ei tarkoita, että käyttäjien pitäisi poistaa VPN-palvelut iPhonesta, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat seikat:

 1. Hitaammat yhteysnopeudet: Koska VPN:t salaavat tietoja ja reitittävät kaiken liikenteen uudelleen etäpalvelimien kautta, monet käyttäjät huomaavat, että heidän internetyhteytensä hidastuvat. Premium-VPN-palvelujen käyttäjät eivät kuitenkaan yleensä kohtaa tätä ongelmaa.
 2. Turvattomat yhteydet: Koska ilmaiset VPN:t eivät peri maksuja, niiden on pakko ansaita palvelunsa eri tavoin. Tämä tapahtuu usein seuraamalla käyttäjätietoja ja myymällä niitä kolmansille osapuolille, mitä monet käyttäjät pyrkivät alun perin välttämään. Tämän vuoksi maksulliset palvelut tarjoavat paremman suojan.
 3. Tilauskustannukset: VPN-palvelut veloittavat usein perusmaksuja, joita jotkut käyttäjät saattavat vastustaa. Nämä tilausmaksut ovat kuitenkin yleensä melko alhaiset. Esimerkiksi Kasperskyn palvelu maksaa vain 4,99 Yhdysvaltain dollaria kuukaudessa, mikä on mitättömän pieni hinta, kun sitä verrataan tietoturva- ja yksityisyysetuihin.
 4. VPN-kiellot: Ennen VPN-palvelun käyttöönottoa iPhonessa käyttäjien on syytä huomioida, että palvelu on kielletty tai sitä on rajoitettu tietyissä maissa. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa ja Valko-Venäjällä VPN:t ovat laittomia, kun taas Venäjä ja Intia sallivat VPN-palveluntarjoajat vain, jos ne suostuvat kirjaamaan ja jakamaan käyttäjätietoja.

Milloin minun pitäisi käyttää VPN:ää iPhonessani?

Tässä vaiheessa useimmat käyttäjät ovat jo tietoisia siitä, mitä VPN tekee iPhonessa ja miksi palvelu on tärkeä. Monet saattavat miettiä, tarvitseeko heidän käyttää VPN-yhteyttä koko ajan vai vain tietyissä olosuhteissa. Vastaus on, että tämän palvelun käyttäminen johdonmukaisesti takaa korkeimman turvallisuustason, joten käyttäjien tulisi käyttää sitä aina. VPN-yhteyksien käyttö on kuitenkin kaikkein kriittisintä, kun käytetään pankkitietoja ja tehdään maksutapahtumia, annetaan luottokorttitietoja, ladataan tiedostoja ja jaetaan arkaluonteisia tietoja sähköpostin ja chat-palveluiden kautta.

Käyttäjät, jotka pelkäävät, että VPN:n käyttäminen iPhonessa koko ajan kuluttaa akkua, voivat olla huoletta, sillä näin ei yleensä ole. Koska VPN on tarkoitettu toimimaan taustalla, kun palvelu on otettu käyttöön ja kytketty päälle, sen vaikutus puhelimen akkuun on yleensä minimaalinen. Jos tämä on kuitenkin suuri huolenaihe, on suositeltavaa kytkeä VPN-yhteys päälle silloin, kun puhelin on haavoittuvimmillaan, kuten käytettäessä julkisia Wi-Fi-yhteyksiä.

Tarjoaako iPhonen iOS-salaus tarpeeksi suojaa?

On yleinen harhaluulo, että Applen iOS tekee iPhoneista, MacBookeista ja iPadeista immuuneja hakkereita ja muita tietoturvauhkia vastaan. IOS:n tarjoama tietoturva rajoittuu laitteeseen tallennettujen salasanojen suojaamiseen ja laitteen tietojen salaamiseen, kun laite on lukittu. Näin ollen iOS-salaus ei ulotu verkkoliikenteeseen, joten iPhonella lähetetyt tai vastaanotetut tiedot ovat haavoittuvia, jos niissä ei käytetä VPN:ää.

VPN:n valitseminen iPhonea varten

On houkuttelevaa ajatella, että kaikki VPN:t ovat yhtä hyviä, mutta näin ei yksinkertaisesti ole. Palvelut eroavat toisistaan laadultaan ja toiminnallisuudeltaan, minkä lisäksi ne käsittelevät käyttäjätietoja eri tavoin. Siksi on tärkeää perehtyä asiaan VPN-palveluntarjoajan valinnassa. Seuraavassa on muutamia tärkeitä seikkoja, jotka on otettava huomioon:

 • Yhteyden turvallisuus: 256-bittinen salaus on vähimmäisvaatimus turvalliselle VPN:lle, joten tarkista, mitä salausmenetelmää palveluntarjoaja käyttää.
 • Toiminnan kirjaaminen: Lue palveluntarjoajan käyttöehdot tai tietosuojakäytännöt varmistaaksesi, että palveluntarjoaja ei seuraa tai kirjaa käyttäjän toimintaa.
 • Rahaksi muuttaminen: Ota selvää, miten VPN-palveluntarjoaja tienaa rahaa. Jos palveluntarjoaja ei peri tilausmaksua, se saattaa myydä käyttäjätietoja kolmansille osapuolille mainontaa varten.
 • Yhteysnopeus: Varmista, että VPN ei hidasta internet-yhteyttäsi. Lue arvostelut tai testaa palvelua kokeilujakson ajan, jonka useimmat palveluntarjoajat tarjoavat.
 • Käytön rajoitukset: Jotkut palveluntarjoajat asettavat päivittäisiä tai kuukausittaisia rajoituksia VPN-yhteyksilleen, varsinkin jos ne tarjoavat sekä ilmaisia, että maksullisia ratkaisuja. Tarkista, mitä rajoituksia sovelletaan ja onko tämä hyväksyttävää.

VPN:n määrittäminen iPhonessa

Kun olet päättänyt tarvitsevasi VPN:n iPhoneen, palvelun käyttöönotto on helppoa. Kun olet valinnut palveluntarjoajan, puhelimesi konfigurointi VPN-palveluun vie useimmiten vain muutaman minuutin. Tässä on joitakin toimintavinkkejä:

 1. Luo tili palveluntarjoajan verkkosivustolla. Käyttäjien on ehkä valittava tilaustaso, annettava maksutiedot ja vahvistettava tilinsä sähköpostitse.
 2. Osta ja lataa palveluntarjoajan VPN-sovellus App Storesta.
 3. Seuraa palveluntarjoajan asennusohjeita, jotka yleensä edellyttävät vain käyttäjän kirjautumista tililleen.
 4. Jos et ole tehnyt sitä jo tiliä luodessasi, valitse tilaustaso ja vahvista tili.
 5. Muodosta yhteys VPN-palveluun käyttämällä automaattista pikayhteystoimintoa tai valitsemalla sijaintikohtainen palvelin.
 6. Palaa sovellukseen ja katkaise yhteys, kun sitä ei enää tarvita.

VPN:n poistaminen iPhonesta

iPhone-käyttäjät, jotka eivät enää tarvitse VPN-palvelua laitteessaan, voivat yksinkertaisesti poistaa sen. Tämä voidaan tehdä siirtymällä iPhonen asetuksiin, katkaisemalla VPN-palvelun yhteys ja poistamalla sovellus.

Yhteenveto

Useimmat ihmiset pyrkivät pitämään tietokoneensa, sähköpostinsa ja pankkitilinsä turvassa, mutta älypuhelimet unohtuvat usein taka-alalle. Älypuhelimet ovat kuitenkin niin tärkeä osa jokapäiväistä elämää, että on erityisen tärkeää varmistaa niiden turvallisuus – vaikka kyseessä olisikin iPhone. VPN-palvelun käyttöönotto iPhonessa tarjoaa monia etuja. Turvallisuus ja yksityisyys ovat tietenkin kaksi tärkeintä. Lisäksi käyttäjät voivat kiertää maantieteelliset rajoitukset, päästä käsiksi laajempaan valikoimaan sisältöä ja digitaalisia palveluita ja minimoida kohdennetun mainonnan mahdollisuudet. Näin ollen VPN-ratkaisun lisääminen iPhoneen on välttämätöntä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on iPhonen VPN?

VPN eli virtuaalinen yksityisverkko on palvelu, joka salaa käyttäjän tiedot ja toiminnot ja peittää hänen IP-osoitteensa verkossa. Kun iPhonen asetuksiin on määritetty aktiivinen VPN, palvelu reitittää toiminnot etäpalvelimen kautta käyttämällä vaihtoehtoista IP-osoitetta ja peittämällä kaikki henkilökohtaiset tiedot ja liikenteen.

Tarvitsenko VPN:ää iPhonessani?

Lyhyesti sanottuna – kyllä. VPN:n käyttö iPhonessa takaa sen turvallisuuden ja yksityisyyden. Tämä auttaa suojaamaan arkaluonteisia tietoja, kuten henkilökohtaisia tietoja, pankkitilejä ja luottokorttitietoja, mutta myös minimoi internet-palveluntarjoajien (ISP) ja kolmansien osapuolten mahdollisuudet seurata toimintaa ja luoda kohdennettua mainontaa.

Miten VPN toimii iPhonessa?

iPhonen VPN-palvelun päätehtävänä on suojata laitteeseen ja laitteesta lähetetyt tiedot ja varmistaa, että kaikki verkkotoiminta pysyy yksityisenä. VPN-palvelusta voi kuitenkin olla hyötyä myös maantieteellisten rajoitusten kiertämisessä ja paikkakohtaisen sisällön käyttämisessä.

Kaspersky VPN arvioitiin "selväksi voittajaksi" riippumattoman tietoturvatutkimuslaitoksen AV-TESTin 2022 nopeustesteissä, ja se oli ainoa VPN-palvelu, jolla ei ollut tietovuotoja missään testiluokassa. Kaspersky Endpoint Security osoitti poikkeuksellista suorituskykyä, suojausta ja käytettävyyttä yrityksille kaikissa testeissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit ja linkit:

VPN verrattuna välityspalvelimeen: mikä niiden ero on ja kumpaa sinun pitäisi käyttää?

Älypuhelimen VPN: mitä sinun täytyy tietää

Aiheeseen liittyvät tuotteet ja palvelut:

Kaspersky Standard

Kaspersky Plus

Kaspersky Premium

Kaspersky Small Office Security

Kaspersky Endpoint Security for Business

Mikä on VPN ja miksi se on tärkeä iPhonessa?

VPN:n käyttö iPhonessa tarjoaa monia etuja. Lue, miksi VPN on tärkeä, miten sitä käytetään ja miten VPN-asetuksia hallitaan iPhonessa.
Kaspersky Logo