Siirry pääsisältöön

Jos olet huolissasi yksityisyydestäsi käyttäessäsi internetiä, voit harkita käyttäväsi joko VPN:ä tai välityspalvelinta. Molemmat parantavat internetyhteytesi turvallisuutta, mutta kuinka ne tarkalleen ottaen toimivat ja kuinka ne eroavat toisistaan? Jos haluat parantaa turvallisuuttasi verkossa, on tärkeää, että ymmärrät VPN:n ja välityspalvelimen erot. Siten voit valita tarpeitasi vastaavan ratkaisun.

VPN:n ja välityspalvelimen määritelmät

Sekä VPN että välityspalvelin parantavat yksityisyyttäsi salaamalla IP-osoitteesi monin eri tavoin. Miten ne suorittavat salauksen ja kuinka paljon ne tarjoavat muita yksityisyystoimintoja vaihtelee merkittävästi.

Mikä on välityspalvelin?

Selatessasi internetiä tietokoneesi ottaa yleensä suoraan yhteyttä verkkosivustoon ja alkaa ladata sivuja luettavaksesi. Tämä on yksinkertainen prosessi. Kun käytät välityspalvelinta, tietokoneesi lähettää kaiken verkkoliikenteen ensin välityspalvelimeen. Välityspalvelin lähettää pyyntösi edelleen kohdeverkkosivulle, lataa tiedot ja lähettää ne takaisin sinulle.

Piilottamalla IP-osoitteet tällä tavoin välityspalvelin mahdollistaa käyttäjiä ohittamaan sisällön rajoitukset ja valvonnan. Käyttäjät voivat mm. katsella maantieteellisesti rajoitettua sisältöä. Esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitseva Netflixin tilaaja voi luoda yhteyden Yhdysvalloissa sijaitsevaan välityspalvelimeen käyttääkseen Yhdysvaltojen Netflixin sisältöä.

Mikä VPN on?

VPN tulee sanoista "virtual private network" eli virtuaalinen yksityisverkko. VPN luo tiedoillesi salatun tunnelin, suojaa verkkohenkilöllisyyttäsi salaamalla IP-osoitteesi ja mahdollistaa julkisten Wi-Fi-yhteyspisteiden turvallisen käytön. Voit lukea Kasperskyn yksityiskohtaisen artikkelin VPN-palveluista tässä.

VPN:t toimivat käyttöjärjestelmätasolla. Se tarkoittaa, että ne ohjaavat uudelleen kaiken liikenteesi, joka tulee selaimestasi tai sovelluksesta. Lisäksi ne salaavat internetin ja laitteesi välisen liikenteen. Sen tuloksena internet-palveluntarjoajasi (ISP) ei voi nähdä, mitä teet verkossa, vaan ainoastaan sen, että olet yhteydessä VPN-palvelimeen. Salaus suojaa sinua verkkosivujen seurannalta, hallitusten valvonnalta ja hakkereilta, jotka saattavat yrittää vakoilla laitettasi.

Mikä on välityspalvelimen ja VPN:n ero?

Välityspalvelimen ja VPN:n eroja ovat mm. seuraavat:

VPN salaa tiedot

VPN salaa kaikki tiedot, jotka lähetät tai vastaanotat, kun taas välityspalvelin ei salaa niitä. Arkaluontoisia toimenpiteitä suoritettaessa, kuten käytettäessä verkkopankkia tai tehtäessä verkko-ostoksia tietojen salaus antaa lisäturvaa. Se tarkoittaa, että rikolliset eivät voi vakoilla luottokortti- tai kirjautumistietojasi.

Maksuttomat välityspalvelimet voivat olla hitaampia.

Riippuen siitä, kuinka käyttäjät käyttävät niitä, sekä VPN:t että välityspalvelimet voivat hidastaa selaustasi. Hitaus koskee ennen kaikkea maksuttomia välityspalvelinyhteyksiä. Ne voivat olla hitaampia (ja turvattomampia) vähäisempien konfiguraatiovaihtoehtojen, rajoittuneemman infrastruktuurin ja vähemmän tuen takia. Nopeus vaihtelee tarjoajasta toiseen, mutta VPN:t ovat yleensä nopeampi vaihtoehto.

VPN-palvelut ovat yleensä maksullisia

Maksuttomien VPN-palveluiden käyttö ei ole suositeltavaa. Niiden tarjoamat ominaisuudet ovat rajoittuneita ja niillä on tapana louhia tietojasi. Käyttäjät valitsevatkin yleensä maksullisen VPN-palvelun, joka salaa tiedot paremmin ja on turvallisempi. Monet välityspalvelimet sen sijaan ovat maksuttomia. VPN on siis yleensä kalliimpi vaihtoehto.

VPN tarjoaa paremman kattavuuden

VPN:t toimivat käyttöjärjestelmätasolla ja ne ohjaavat kaiken liikenteesi VPN-palvelimen läpi. Välityspalvelimet sen sijaan toimivat sovellustasolla ja ne ohjaavat uudelleen ainoastaan tietyn sovelluksen tai selaimen liikenteen. VPN siis salaa kaiken verkkotoiminnan verkkosivusta tai sovelluksesta huolimatta, kun taas välityspalvelimet salaavat ainoastaan yhden verkkosivun tai sovelluksen kerrallaan. Näin ollen VPn tarjoaa käyttäjille paremman kattavuuden.

Useimmat VPN:t eivät tallenna liikenteen tietoja

Useimmat VPN-palveluntarjoajat eivät tallenna verkkoliikennettäsi, tosin kuin välityspalvelimet. Jos haluat nauttia täydellisestä yksityisyydestä, käytä VPN-palveluntarjoajaa, joka noudattaa tietojen tallentamattomuuskäytäntöä. Tämä tarkoittaa, että toimintaasi ei seurata eikä tallenneta käyttäessäsi VPN-palvelua internetin selailuun. Maksuton välityspalvelin saattaa valvoa liikennettä myydäkseen tietoja kolmansille osapuolille.

Välityspalvelintyypit

Välityspalvelimia on eri tyyppejä. Yleisimmät tyypit ovat:

HTTP-välityspalvelimet

HTTP-välityspalvelimet on suunniteltu verkkopohjaiselle liikenteelle. Käyttäjä liittää välityspalvelimen verkkoselaimen määritystiedostoon, tai käyttää selainlaajennusta, jos selain ei tue välityspalvelimia, minkä jälkeen kaikki verkkoliikenne ohjataan etävälityspalvelimen läpi. Tämän tyyppistä välityspalvelinta käytetään maantieteellisesti rajoitetun sisällön käyttämiseksi. Esimerkki tästä on verkossa oleva video, jonka katselu on estetty alueellasi. (Muista kuitenkin, että tämä saattaa rikkoa käyttösopimusta sisällöntarjoajasi kanssa.)

Jos käytät HTTP-välityspalvelinta arkaluontoisiin toimiin, kuten asiointiin verkkopankissa tai verkko-ostoksiin, on tärkeää, että käytät selainta, jossa SSL on käytössä ja luot yhteyden ainoastaan verkkosivuihin, joiden SSL-varmenne on päivitetty. Välityspalvelimet eivät salaa liikennettä. Niitä käyttäessäsi ainoa salaus on itse suorittamasi salaustoimet.

SOCKS5-välityspalvelimet

SOCKS5-välityspalvelimet toimivat verkkosivuilla, mutta niiden avulla voidaan myös käyttää tiedostojen jakelusivustoja, videoiden suoratoistopalveluja tai verkkopelejä. Sovelluksen käyttö SOCKS5-välityspalvelimen kautta on hitaampaa. Hitaus johtuu maksuttomien välityspalvelinten hitaammasta infrastruktuurista, sekä tuen ja määritysvaihtoehtojen vähäisyydestä.

Läpinäkyvät välityspalvelimet

Välityspalvelimia ei käytetä ainoastaan tiettyjen verkkosivujen katseluun. Niitä voidaan käyttää myös päinvastaiseen tarkoitukseen. Esimerkiksi tietyt organisaatiot – yritykset, koulut tai kirjastot – tai jopa vanhemmat voivat määrittä läpinäkyvän välityspalvelimen estääkseen tai suodattaakseen käyttäjien sisältöä internetin käytön aikana Olet saattanut käyttää läpinäkyvää välityspalvelinta huomaamattasi asiaa.

Reverse proxy vs. VPN

Kumpaa sinun kannattaisi käyttää, VPN:ää vai välityspalvelinta?

Jos tavoitteenasi on salata IP-osoitteesi, voit valita joko välityspalvelimen tai VPN:n. Jos haluat varmistaa nopean selauksen ja ainoastaan salata IP-osoitteesi yhdeltä sivustolta tai sovellukselta, silloin maksuton välityspalvelin on sopiva vaihtoehto.

Jos taas haluat salata selailutoimintasi muilta käyttäjiltä, internetin käyttö VPN:n välityksellä on parempi vaihtoehto. Syy tähän on salaus. VPN salaa tietosi verkossa, kun taas välityspalvelin ei sitä tee. Tämä on tärkeää, koska VPN tarjoaa enemmän turvallisuutta esimerkiksi verkkopankin käytön ja verkko-ostosten aikana.

Parhaat VPN-palveluntarjoajat veloittavat palveluistaan, mutta palvelut myös takaavat, että arkaluontoisimmat henkilö- ja taloustietosi on suojattu mahdollisten haitallisten toimijoiden silmiltä.

Yhteenvetona voimme todeta, että VPN tarjoaa enemmän yksityisyyttä ja turvallisuutta kuin välityspalvelin, koska se reitittää liikenteen turvallisen VPN-palvelin kautta ja salaa liikenteesi. Välityspalvelin ainoastaan reitittää liikenteesi toisen palvelimen läpi, mutta ei välttämättä tarjoa lisäsuojaa. Toisin kuin välityspalvelimet, VPN:t toimivat käyttöjärjestelmätasolla kaiken liikenteesi suojaamiseksi.

Tarvitsetko sekä VPN:n että välityspalvelimen?

Lyhyesti sanottuna, et. Et tarvitse välityspalvelinta, jos käytössäsi on jo VPN. VPN tarjoaa samat toiminnot kuin välityspalvelin, mutta tarjoaa enemmän ja parempia ominaisuuksia. Jos käytössäsi on läpinäkyvä välityspalvelin tiettyjen verkkosivujen estämiseksi, voit ohittaa rajoitteet VPN:n avulla.

Verkon välityspalvelin verrattuna VPN:ään – UKK

Kaikki VPN- ja välityspalvelintarjoajat eivät ole samanlaisia. Tutki siis asiaa perusteellisesti ymmärtääksesi tuotteiden ominaisuudet ja edut ennen kuin teet valinnan. Kaspersky Secure Connection on VPN, joka salaa toimintasi yrityksiltä ja hallituksilta, jotka tallentavat käyttäytymisesi. Se salaa IP-osoitteesi, eikä se tallenna toimintalokeja. Tämä tarkoittaa, että se ei tallenna rekisteriä digitaalisesta toiminnastasi.

Suositellut tuotteet:

Lisäluettavaa:

VPN verrattuna välityspalvelimeen: mikä niiden ero on ja kumpaa sinun pitäisi käyttää?

Sekä VPN että välityspalvelin piilottavat IP-osoitteesi, mutta niiden välillä on merkittäviä eroja. Ovatko välityspalvelimet turvallisia ja kumpi on parempi, välityspalvelin vai VPN?
Kaspersky Logo