Siirry pääsisältöön

Älypuhelimen VPN: mitä sinun täytyy tietää

Älypuhelimen VPN-palvelut ovat luotettavat tapa lukita internetin käyttösi. Käyttäessäsi puhelintasi lähetät runsaasti henkilökohtaisia tietoja. Ja hakkerit tavoittelevat mielellään näitä tietoja. Käytätpä sitten matkapuhelin tai Wi-Fi-yhteyttä, älypuhelimesi altistaa sinut henkilöllisyysvarkaudelle ja muille kyberuhkille. Välttääksesi tämän VPN:n etujen ja käyttöjen opettelu voi auttaa sinua pysymään turvassa.

Kun käytät internetiä, olet alttiina monenlaisille vaarallisille kyberuhkille. Tietoturva voi kuulostaa uhkaavalta aiheelta, mutta onneksi VPN:n kaltaiset palvelut helpottavat suojautumista.

Mikä VPN on?

Virtuaalinen yksityisverkko (VPN) salaa tiedot, jotka kulkevat laitteestasi internetiin ja päin vastoin.

VPN-ohjelmisto asennetaan laitteeseesi, oli se sitten tietokone, tabletti tai älypuhelin. Se lähettää tietosi sekoitetussa muodossa (jota kutsutaan salaukseksi). Näin tiedot ovat lukukelvottomia henkilöille, jotka yrittävät niitä kaapata.

Miksi salaus on tarpeen? Lähetät valtavasti henkilökohtaisia tietoja internetin välityksellä — tiesitpä sitä tai et. Näihin tietoihin sisältyvät mm. seuraavat:

  • arkaluontoista sisältöä sisältävät sähköpostit
  • sosiaalisen median kirjautumistiedot ja viestit
  • pankkitiedot, kuten luottokortin numerot ja tilinumerot
  • useat salasanat.

Lisäksi tiedot liittyvät dataan, joka paljastaa sinusta vielä enemmän. Näitä tietoja ovat esimerkiksi laitteesi ainutlaatuinen tunnus, fyysinen sijaintisi ym.

VPN on tärkeä, koska kuka tahansa teknisesti näppärä voi salakuunnella internetyhteyksiä. Joten huolimatta siitä, käytätkö kiinteää vai langatonta yhteyttä, tietosi saattavat olla näkyvissä muille, jotka pääsevät verkkoosi. Jopa salasanasuojattu Wi-Fi on mahdollinen vaara sinulle ja yksityistiedoillesi. Näiden tietojen piilottaminen takaa yksityisyytesi huolimatta siitä, kuinka selaat verkkoa.

Kuinka VPN toimii?

VPN hyödyntää salauksessa muutamaa menetelmää:

Salaus sekoittaa tietosi muotoon, jonka vain vastaanottaja pystyy lukemaan. Tunneloitumisprotokollat luovat salaustunneleita Wi-Fi- tai matkapuhelinverkkoosi. Ne tarjoavat suojan eristämällä ja kätkemällä tietosi muilta verkon käyttäjiltä. Tämä on tarpeen missä tahansa internetverkossa, olipa se sitten suojattu tai ei.

Etäpalvelimet ovat salatun datatunnelin kohde. Tietosi lähetetään VPN-palvelimille muihin maihin henkilöllisyytesi anonymisoimiseksi. Kun olemassa olevat tiedot siirtyvät lopulliseen kohteeseensa, kaikki sijaintitiedot ovat etäpalvelimen, eikä sinun tietoja. Nämä VPN-palvelimet toimivat kuin suojaava välikäsi, joka salaa tietosi häirinnältä.

Yhdessä nämä menetelmät säilyttävät yksityistietosi salassa ja turvassa. Tämä kyberturvallisuus ja -yksityisyys antaa sinulle mielenrauhan.

how VPN protects your devices on the internet

VPN:n käytön edut

VPN:n edut koskevat ennen kaikkea yksityisyyttä, mutta siitä on myös muuta hyötyä.

Internetliikenteesi suojataan salakuuntelulta. Salaamattomat tiedot ovat kaikkien verkkoyhteyden omaavien nähtävissä, jotka ne haluavat nähdä. VPN:n ansiosta hakkerit ja kyberrikolliset eivät pysty salakuuntelemaan. He tarvitsisivat "salausavaimen" muuntaakseen tiedot ymmärrettävään muotoon ja väsytyshyökkäykset kestäisivät miljardeja vuosia ennen kuin tietokone löytäisi koodin. Nyt kun kyberrikolliset on suljettu pois, toimintasi on suojattu myös julkisissa verkoissa.

Sijainnin yksityisyys perustuu VPN-palvelinten toimintaan sinun edustajinasi internetissä. Koska sijainnin maantieteelliset tiedot tulevat toisessa maassa sijaitsevalta palvelimelta, todellista sijaintiasi on mahdoton saada selville. Lisäksi VPN-palvelut eivät tallenna lokeja toiminnastasi palveluunsa. Näin ollen kaikki mahdolliset käyttöäsi koskevat tiedot on pysyvästi piilotettu.

Alueellisesti rajoitettu verkon sisältö avautuu käyttöösi mistä vain. Joskus palvelut ja verkkosivut rajoittavat sisältönsä käytön tiettyihin maihin tai alueisiin. Oletusyhteydet käyttävät maasi paikallisia palvelimia sijaintisi määrittämiseksi. Näin ollen et voi käyttää kotimaasi sisältöä matkustaessasi, etkä voi käyttää kansainvälistä sisältöä kotoa käsin. VPN-sijainnin huijauksen ansiosta voit vaihtaa toisen maan palvelimeen ja ikään kuin muuttaa sijaintiasi.

 Yritystietojenmurtojen riski laskee etätyöskentelyn aikana. Kun teet töitä yrityksesi sisäverkon ulkopuolella, sinun täytyy ehkä käyttää tärkeitä tietoja. Nämä tiedostot vaativat suojatun yhteyden yrityksen turvallisuuden takaamiseksi ja monet yritykset eivät salli sinun käyttää tietoja sitä ilman. VPN-palvelut muodostavat yhteyden yksityisiin palvelimiin ja käyttävät salausmenetelmiä estääkseen tietovuotojen riskit.

banner

Milloin VPN:ää tulisi käyttää?

VPN tarjoaa erityisiä käyttötarkoituksia, jotka saattavat helpottaa ja turvata elämääsi. Näihin sisältyvät:

Videoiden suoratoistopalvelujen alueellisesti lukittujen kirjastojen käyttö on mahdollista, jos käytät VPN-palvelinvaihtoa. Sijaintisi huijaus tarkoittaa, että suoratoistopalvelut uskovat sinun olevan toisessa maassa, jolloin voit katsella elokuvia ja television sisältöä, joka ei ole paikallisesti saatavissa.

Voit nähdä "todelliset" hinnat varatessasi majoituskohteita. Lentoyhtiöt ja hotellit käyttävät evästeiksi kutsuttuja seuraajia nähdäkseen, mitä majoituskohteita selaat. Kun kiinnostuksenkohteesi liitetään henkilöllisyyteesi, sinulle saatetaan näyttää keinotekoisesti kalliimpia hintoja. Tämä temppu saa sinut kokemaan, että sinun pitää ostaa nopeasti ja yritys tienaa enemmän rahaa. VPN-yhteytesi voi anonymisoida sinut, jolloin vältät hinnannousut ja löydät edullisempia hintoja.

Vältä ISP:si (internetpalveluntarjoajasi) ja muiden yritysten seuranta. Yritykset käyttävät sijaintitietojasi parantaakseen markkinointiaan ja palvelujaan. Tämä ei välttämättä ole ilkeämielistä toimintaa, mutta aina et halua tietojesi tulevan julki. Jotkin palvelut keräävät ja myyvät näitä tietoja kolmansien osapuolten yrityksille, jotka eivät suojaa tietojasi yhtä hyvin. Mitä useammassa paikassa tietojasi on, sitä haavoittuvampi olet tietovuodoille. VPN piilottaa maantieteelliset tiedot, jotka lähetetään internetin käyttöäsi koskien, joten sinua ei voida seurata.

the pros of using a smartphone VPN

Älypuhelimen VPN:t

Nykyisin älypuhelimet ovat laite, jolla yleensä käytämme internetiä, ennen kaikkea liikkeellä ollessamme. Tämän seurauksena VPN:ä kannattaa käyttää puhelimessa kannettavan ja pöytätietokoneen lisäksi.

Tässä on kerrottu suojauksista, jotka saat käyttäessäsi VPN-yhteyttä älypuhelimessasi:

Julkisen Wi-Fin suojattu käyttö. Älypuhelimilla muodostetaan usein yhteys julkiseen Wi-Fiin. Jos salasanasuojatussa yhteydessä olet näkyvissä muille verkon käyttäjille. Hakkeri voi hankkia kahvilan salasanan aivan kuin sinäkin ja jakaa kanssasi saman verkon. VPN:n käyttö suojaa sinut salaamalla ja anonymisoimalla tiedot.

Taloudellisten tietojen salaus. Verkkopankkisovellukset ovat suosittuja älypuhelimissa, mutta niiden käyttö tarkoittaa, että lähetät taloudellisia tietojasi internetin välityksellä. Verkko-ostokset muodostavat samanlaisen uhkan käyttäessäsi ostossovelluksia, kuten Amazon tai Groupon. Vaikka sovellukset saattavat käyttää omia salauksiaan, VPN auttaa sinua takaamaan, että kukaan ei varasta tietojasi.

Ääni- ja videokeskustelujen salaus. Kaikissa chateissäsi Applen FaceTimessa, Skypessä, Google Hangoutsissa ja jopa Wi-Fi-puheluissa voi olla epätoivottuja "kuuntelijoita". Salauksen ansiosta hakkerit tai muut järjestöt eivät pysty kuuntelemaan ja tallentamaan chattejasi ilman sinun lupaasi.

Kuinka älypuhelinten VPN:ä käytetään

Jos etsit VPN-palvelua Android- tai muuhun puhelimeesi, sinun täytyy tietää, kuinka sitä käytetään. Onneksi älypuhelinten VPN-palvelut ovat helppokäyttöisiä. Yleensä niihin sisältyy seuraavat vaiheet:

Asennus tarkoittaa yleensä ainoastaan sovelluksen latausta iOS App Storesta tai Google Play Storesta. Tunnetuimmat palvelut vaativat voimassa olevaa, maksullista tilausta.

Määritysten teko on yhtälailla helppoa, sillä oletusasetukset sopivat täydellisesti keskivertokäyttäjälle. Kirjaudu vaan tilillesi. Useimmat sovellukset opastavat perusteiden käytössä.

Useimpien VPN-sovellusten kytkeminen päälle on yhtä yksinkertaista kuin valokatkaisimen painallus. Yleensä painike sijaitsee aloitussivun oikeassa laidassa.

Palvelimen vaihto suoritetaan manuaalisesti, jos haluat huijata sijaintisi. Voit selata valikkoa löytääksesi haluamasi maan. Valitse maa ja asetus on valmis.

Yksityisyydestään tarkoille käyttäjille on saatavilla edistyneet asetukset. VPN:stä riippuen, voit ehkä valita muita protokollia salausmenetelmääsi. Sovellus saattaa sisältää myös vianmäärityksen ja muita toimintoja. Tutustu näihin toimintoihin ennen kuin tilaat VPN-palvelua löytääksesi tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon.

Kun osaat käyttää sovellusta, muista kytkeä se päälle aina tietoja käyttäessäsi.

Noudata yllä mainittujen perusteiden lisäksi seuraavia turvatoimia VPN-palvelua käyttäessäsi.

Muista, että vain internettiedot salataan. Tiedot, jotka eivät käytä matkapuhelin- tai Wi-Fi-yhteyttä, eivät kulje internetissä. Näin ollen VPN ei suojaa tavallisia puheluja tai tekstiviestejä. Äänipuhelut voidaan salata VoIP-palveluilla (internetpuhelupalvelu). Puhelimen toiminnot, kuten Wi-Fi-puhelut ja palvelut, kuten Skype ja LINE soittavat puhelut internetin avulla. Salaa viestisi toiminnoilla, kuten Applen iMessage tai Androidin RCS-viestitys. Voit myös käyttää kolmansien osapuolten palveluja, kuten WhatsApp tai Facebookin Messanger.

Varmista, että VPN-palvelusi on luotettava. VPN on vain yhtä turvallinen, kuin sen käyttöehdot tietojen käyttöä ja tallennusta koskien. Muista, että VPN ohjaa tietosi palvelimilleen ja nämä palvelimet muodostavat yhteyksiä internetissä puolestasi. Jos palvelimet säilyttävät datalokeja, ota selvää, mihin niitä käytetään. Hyvämaineiset VPN-palveluntarjoajat yleensä asettavat yksityisyyden etusijalle, joten valitse luotettu tuote, kuten Kaspersky VPN Secure Connection.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Opas VPN:n käytöstä älypuhelimilla

Mikä on älypuhelimen VPN? Miten käytät VPN:ää matkapuhelimessasi? Suojaa itsesi. Opi, kuinka VPN voi estää epätoivottuja silmiä näkemästä arkaluontoisimpia tietojasi.
Kaspersky Logo