Siirry pääsisältöön

Kun olet hankkinut pelaamiseen tarvittavat välineet, on tärkeää suojata ne verkossa pelatessa. Tämä on tärkeää erityisesti, jos pelaat verkkopelejä samassa verkossa, jossa muut kodin tai työpaikan tietokoneet ovat. Jos muut tietokoneet ovat pelin aikana yhteydessä verkkoon, myös ne voivat altistua kyberhyökkäyksille tai verkkoriskeille.

Verkossa pelatessasi voit suojautua muutamilla toimenpiteillä. Varmista ensinnäkin, että virustorjunta on käytössä. Virustorjunta (varsinkin sellainen, jossa on pelitila) auttaa suojautumaan huijareilta, mutta voi myös parantaa verkkopelaamiskokemusta. Kannattaa lisäksi harkita VPN-yhteyttä pelaamiseen. Seuraavassa kerrotaan pelaamisesta VPN-yhteydellä ja siitä, miten valita paras VPN-yhteys pelaamiseen.

Mikä on VPN?

VPN tarkoittaa virtuaalista yksityisverkkoa ("virtual private network"). VPN on työkalu, jolla voit käyttää Internetiä eri verkon kautta kuin sen, jolla muodostat yhteyden suoraan omalla tietokoneellasi. VPN-yhteydellä tietokoneesi linkittyy toiseen Internetiin yhteydessä olevaan tietokoneeseen. Tämän jälkeen voit käyttää Internetiä tämän toisen tietokoneen verkkoyhteydellä. Jos tämä toinen tietokone (tai tässä yhteydessä palvelin) sijaitsee eri maassa, voit käyttää kyseisessä maassa saatavilla olevia sisältöjä tai verkkosivustoja, vaikka ne eivät olisi saatavilla omassa maassasi.

Miksi pelatessa kannattaa käyttää VPN-yhteyttä?

On useita järkeviä syitä käyttää VPN-yhteyttä pelatessa. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

Voit suojata itsesi kyberhyökkäyksiltä

Pelaaja voi joutua hajautettujen palvelunestohyökkäysten kohteeksi, jos muut pelaajat haluavat estää häntä pelaamasta peliä. Jotta pelaajat voivat tehdä hajautetun palvelunestohyökkäyksen, heidän täytyy voida käyttää IP-osoitettasi. Jos käytät pelatessa VPN-yhteyttä, muut pelaajat eivät löydä täsmällistä IP-osoitettasi. Tämä auttaa suojautumaan hajautetuilta palvelunestohyökkäyksiltä verkossa pelatessa.

Voit käyttää maantieteellisesti rajoitettuja pelejä

VPN-yhteyden käyttö pelaamiseen tarkoittaa, että voit pelata pelejä, joiden pelaamista on rajoitettu alueella, jolla olet. Kun valitset palvelinta pelaamiseen, voit valita sen, joka tarjoaa pääsyn haluamiisi peleihin. Joskus pelejä julkaistaan joillain alueilla aiemmin kuin toisilla. Jos haluat pelata jossain muualla jo julkaistua peliä, VPN-yhteyden avulla pääset pelaamaan sitä aiemmin kuin muuten pääsisit.

Voit pienentää swattauksen riskiä

Swattausta voi tapahtua, jos vastustaja selvittää sijaintisi IP-osoitteesi ja muiden tietojen perusteella ja lähettää poliisin kotiisi huijaushätäpuhelun perusteella. Tästä on muutamia huomiota herättäviä esimerkkejä. Swattaus voi olla vaarallista, sillä poliisin erikoisjoukot rynnäköivät asuntoon olettaen, että kyseessä on oikea hätätilanne, mikä seurauksena joku voi loukkaantua. VPN-yhteyden käyttö ei voi täysin suojata swattaukselta (varsinkaan siksi, että swattaajat eivät suorita hyökkäyksiä pelkän IP-osoitteen perusteella), mutta VPN auttaa vähentämään riskiä.

Pelaaminen julkisessa Wi-Fi-verkossa

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää ainostaan julkista Wi-Fi-verkkoa ja haluat silti pelata verkossa, VPN-yhteydellä voit pelata turvallisesti. Käyttämällä julkista Wi-Fi-verkkoa VPN-yhteydellä suojaat tietokoneesi tietoja huijareilta, jotka saattavat käyttää samaa julkista Wi-Fi-verkkoa. Näin suojaudut myös haittaohjelmilta, vakoiluohjelmilta tai muilta kyberuhkilta, jotka voivat aiheutua siitä, että jollain on pääsy laitteellesi, koska hän on samassa verkossa kuin sinä.

Piilottamalla IP-osoitteesi kierrät IP-osoitteen eston

Peli voi estää IP-osoitteen, jos pelaajan käytös kyseisestä IP-osoitteesta ei ole hyväksyttävää tai jos pelaaja rikkoo pelin sääntöjä. IP-osoitteen eston voi kiertää käyttämällä VPN-yhteyttä, minkä ansiosta pelaajat voivat ilmestyä peliin eri IP-osoitteesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että VPN-yhteyden käyttö IP-osoitteen eston kiertämiseksi rikkoo useimpien verkkopelien palveluehtoja.

Voit pelata anonyymisti

Et kenties halua muiden tietävän, mitä pelejä pelaat verkossa tai et halua tulla tunnistetuksi, kun pelaat vastustajien kanssa. VPN:n käyttö anonymisoi henkilöllisyytesi ja tietosi täysin, joten voit olla varma, ettei kukaan tiedä, mitä teet tai pelaat verkossa.

VPN:n käytön muita hyötyjä

Pelaamisen lisäksi VPN-yhteyden muita hyötyjä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Etätyöskentely: Ihmiset käyttävät usein etätyöskentelyyn VPN-yhteyttä. Jos työntekijä ei ole samassa maassa kuin työnantaja, VPN-yhteyden avulla voi käyttää Internetiä siinä maassa, jossa työntantaja sijaitsee, jolloin voi työskennellä ongelmitta työnantajan palvelimella tai verkossa.
  • Vältät rajoitukset Internet-yhteydessä: Jos käytät liikaa dataa tai kaistanleveyttä Internetissä selatessa, Internet-palveluntarjoajasi saattaa rajoittaa nopeutta eli hidastaa yhteyttä. Jotkut käyttävät VPN-yhteyttä siksi, että he voivat selata ilman huolta yhteyden hidastumisesta. Rajoitukset VPN-yhteyden käytössä voi välttää valitsemalla VPN:n, jossa ei ole datarajoituksia.
  • Pidät tietosi turvassa: VPN-yhteyttä käyttämällä voi suojata tiedot, jotka sijaitsevat käyttäjän laitteilla tai joihin pääsee verkon kautta. VPN-yhteys voi suojata tietoa valtion suorittamalta valvonnalta tai hakkereilta, jotka saattavat vakoilla Internetin käyttöäsi. Kun muodostat VPN-yhteyden, huijari näkee vain salattua tilastotietoa VPN-palvelimen kautta, ja laitteesi ja sillä olevat tiedot pysyvät turvassa.
  • Rajoitetun sisällön käyttö: Jos sijaintimaassasi ei voi käyttää jotain sisältöä, esimerkiksi televisio-ohjelmia, verkkosivustoja tai elokuvia, VPN:n avulla voit muodostaa yhteyden eri maassa olevaan tietokoneeseen. Tämän jälkeen voit selata verkossa kaikkea, mitä kyseisessä maassa on saatavilla. Internetin käyttöä sensuroivassa maassa asuvat ihmiset saattavat käyttää VPN-yhteyttä ohittamaan rajoitukset.
  • Internetin selaaminen anonyymisti: Jos et halua, että Internetin käyttöäsi voidaan mitenkään liittää sinuun, voit selata VPN-yhteydellä. Näin varmistat, että mitään verkossa tekemääsi ei voida yhdistää sinuun.

Lyhentääkö VPN viivettä?

Kun kysytään, vaikuttaako VPN pelaamiseen, tarkoitetaan yleensä viivettä ("ping"). Viive viittaa kestoon, joka viestillä kestää kulkea sinulta toiseen IP-osoitteeseen. Lyhyt viive tarkoittaa, että huomaat viivettä mahdollisimman vähän. Pitkä viive tarkoittaa, että viestiminen pelikaverin kanssa kestää kauan. Pitkä viive liittyy yhteyden rajoituksiin.

Joidenkin VPN-yhteyksien väitetään vähentävän viivettä ja auttavan varmistamaan, ettei pelissä tapahdu hidastumista tai viiveitä ja siten parantavan pelaamiskokemusta. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkansa, sillä datan on kuljettava tietokoneeltasi VPN-palvelimelle ja takaisin. Tämä matka saattaa aiheuttaa hitautta. Parhaat VPN-yhteydet pelaamiseen sisältävät vain hyvin pieniä viiveitä, mutta pieni viive on luonnollisesti suurempi kuin tilanne, jossa viivettä ei ole.

¿Qué es Clubhouse?

VPN-yhteyden valinta pelaamiseen

Markkinoilla on monia VPN-yhteyksiä. Miten valita sopivin VPN pelaamiseen? Tässä muutama asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:


Varmista VPN-yhteyttä valitessa, että voit käyttää palvelimia haluamassasi tai tarvitsemassasi sijainnissa. Saatat haluta pelata peliä, joka on julkaistu vain jossain tietyssä paikassa tai jonka pelaaminen on rajoitettua sijaintipaikassasi, mutta ei muualla. Varmista, että valitsemallasi VPN-yhteydellä on palvelimia, jotka tarjovat pääsyn haluamiisi peleihin ja sisältöihin.


Monet verkkopelit edellyttävät pelaamiseen vertaisyhteyksiä. Kaikki VPN-yhteydet eivät salli vertaisyhteyksiä. Varmista, että valitset VPN:n, joka sallii vertaisyhteydet, jotta voit pelata haluamaasi peliä.

Varmista, että VPN on yhteensopiva alustan kanssa, jolla haluat pelata

Kaikki VPN-yhteydet eivät ole yhteensopivia kaikkien pelialustojen kanssa. Verkossa pelaamiseen voi käyttää monia laitteita, kuten PC-tietokonetta, mobiililaitetta tai Nintendo Switchiä. Varmista, että valitsemasi VPN toimii kaikkien verkkopelaamiseen käyttämiesi laitteiden kanssa, ettei käy niin, että VPN rajoittaa pelaamista, jos se ei toimikaan jonkun laitteen kanssa.

Valitse suojattu, turvallinen ja luotettu VPN

Varmista, että valitsemasi VPN on luotettava ja turvallinen. VPN voi mahdollistaa pääsyn peliin, johon et muuten pääse, mutta tällaista VPN-yhteyttä ei kannata käyttää, jos se altistaa sinut kyberuhkille. Tarkista, millainen maine on VPN:llä, jota aiot käyttää pelaamiseen, ja varmista, että VPN tarjoaa turvallisen yhteyden. Tämä on olennaista, jotta voit varmistua, että VPN auttaa suojautumaan hajautetuilta palvelunestohyökkäyksiltä.

Valitse VPN, joka noudattaa tietojen tallentamattomuuskäytäntöä

Keskeinen syy sille, miksi monet valitsevat VPN-yhteydellä pelaamisen tai selaamisen on, että se anonymisoi verkkokokemuksen. Muista valita VPN, joka ei kirjaa käyttäjätietoja, sillä tämä mitätöi anonymisoinnin. VPN-yhteyden tulee sallia anonyymi selaus ja pelaaminen, jotta verkon käyttö on turvallisempaa ja anonyymimpää.

Varmista, että VPN on nopea

Muista valita nopea VPN. VPN-yhteydet, joiden palvelimet ovat oikeassa sijainnissa, eivät vaaranna pelikokemusta tarpeettomilla viiveillä. Ei kannata valita VPN-yhteyttä, joka hidastaa yhteyttä, sillä tämä vaikuttaa negatiivisesti pelikokemukseen. Etsi VPN-yhteys, jossa on monta palvelinta leveällä taajuuskaistalla, mikä pitää pelin sujuvana.

Etsi VPN, jossa ei ole datarajoitusta

Joissain VPN-yhteyksissä on datarajoituksia, mikä tarkoittaa, että datan määrä, jota voit käyttää VPN-yhteydellä, on rajoitettu. Verkkopelaaminen voi viedä huomattavasti taajuuskaistaa ja dataa, joten varmista, että valitsemasi VPN ei rajoita dataa. Jos VPN rajoittaa dataa ja tarvitset sallitun enimmäismäärän, palveluntarjoaja saattaa rajoittaa yhteysnopeutta, mikä vaikuttaa pelaamiseen.

Tarkista, miten VPN-yhteyttä voi muokata

Kaikkia VPN-yhteyksiä voi muokata. Nopeampi yhteys auttaa vähentämään viiveitä ja parantamaan pelikokemusta ja -suoritusta. Parhaan mahdollisen tietoturvan tarjoava VPN taas on hyödyllinen pelatessa peliä, joka voi altistaa kyberhyökkäyksille ja huijareille verkossa. Jos valitset VPN:n, jossa voit määrittää yhteyskäytännöt, varmista, että pelaamiseen valitsemasi VPN täyttää tarpeesi, vaikka ne vaihtelisivat tilanteesta riippuen.

Tarkista, onko VPN yhteensopiva pilvipelaamispalveluiden kanssa

Pilvipelaamispalvelut lähettävät videopelejä suoratoistona kannettaviin laitteisiin, kuten älypuhelimiin ja tabletteihin. Jos pidät suosituista pilvipelaamispalveluista, joita ovat esimerkiksi Stadia, Amazon Luna ja Xbox Game Pass, varmista, että valitsemasi VPN on näiden kanssa yhteensopiva.

VPN-yhteyden määrittäminen pelaamista varten

Seuraavassa on kolme erilaista tapaa, joilla voit turvata pelaamisen VPN-yhteydellä:

  1. Käytä VPN-sovellusta: Lataa valitsemasi VPN-sovellus laitteeseen, jolla pelaat. VPN-yhteys tarjoaa sovelluksia kaikille yleisimmille alustoille, joten voit ottaa sovellukset käyttöön helposti pelitietokoneella, kannettavalla tai mobiililaitteella.
  2. Asenna VPN reitittimelle: Tietoturvasyistä voit konsolilla pelatessa asentaa valitsemasi VPN:n Wi-Fi-reitittimellesi. Tämä tarkoittaa, että kaikkia siihen yhdistettyjä laitteita suojataan salauksella.
  3. Tee määritykset itse: Jos pidät enemmän manuaalisesta yhteydestä, voit ottaa VPN-yhteyden käyttöön laitteillasi itse.

Usein kysytyt kysymykset VPN-yhteyksistä ja pelaamisesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä VPN-yhteyksistä ja pelaamisesta ovat esimerkiksi seuraavat:

Mitä etuja pelaamiseen käytettävästä VPN-yhteydestä on?

Hyvä pelaamiseen tarkoitettu VPN suojaa hajautetuilta palvelunestohyökkäyksiltä, vähentää swattauksen riskiä, mahdollistaa turvallisen pelaamisen julkisessa Wi-Fi-verkossa, auttaa välttämään kaistanleveyden rajoituksia, mahdollistaa maantieteellisesti rajoitettujen pelien pelaamisen, antaa mahdollisuuden pelata pelejä, jotka on julkaistu vasta jossain muualla, ja joissain tapauksissa vähentää hitautta ja viiveitä.


Millainen on hyvä VPN pelaamiseen?

Pelaamiseen tarkoitetun VPN-yhteyden keskeinen ominaisuus on erinomainen yhteysnopeus. Parhaassa tapauksessa nopeus on lähes yhtä hyvä kuin tavallisesti käyttämäsi yhteyden nopeus. Tärkeää on myös, että pelaamiseen tarkoitetun VPN:n yksityisyyden suoja on uskottava. Muista ennen kaikkea perehtyä luotettavuuteen, sillä kukaan ei halua VPN-yhteyttä, joka keskeytyy pelin kriittisellä hetkellä.


Onko VPN-yhteyden käyttäminen pelaamiseen laillista?

VPN-yhteydet ovat laillisia useimmissa maissa, mutta tarkista sinua koskevan maan lait ennen kuin käytät VPN-yhteyttä. Esimerkiksi Kiinassa VPN-yhteydet ovat laillisia, mutta niitä rajoitetaan ja niiden käyttöä saatetaan pitää epäilyttävänä. Yleisesti ottaen VPN ei sinänsä ole laiton, mutta se, miten sitä käytetään, saattaa olla. Jos esimerkiksi VPN-yhteyttä käytetään siihen, että voidaan käyttää peliä aluekohtaisilla hinnoilla, tämä voi rikkoa palveluntarjoajan palveluehtoja ja johtaa tilin jäädyttämiseen. VPN:n käyttö tekijänoikeuden alaisen materiaalin jakamiseen vertaisverkko- eli torrent-menetelmällä on yleisesti ottaen laitonta. Lainkäyttöalueilla on eroja, joten tarkista sinua koskevan maan lait.

Suositellut tuotteet

Jos tarvitset VPN-yhteyttä pelaamiseen, Kaspersky Secure Connection voi auttaa. Kaspersky Secure Connection tarjoaa salamannopean ja turvallisen VPN:n, jonka avulla voit varmistaa, ettei tietojasi varasteta pelatessasi verkossa. Kaspersky Secure Connection voi lisäksi auttaa pääsemään sisältöön ja peleihin, jotka eivät välttämättä ole saatavilla maassasi. Kaspersky Secure Connection kattaa viisi laitetta, jotka voivat muodostaa VPN-yhteyden.

Lisätietoja:

Pitäisikö VPN-yhteyttä käyttää pelaamiseen?

Sopiiko VPN pelaamiseen? VPN-yhteydellä pelaaminen voi suojata kyberuhkilta ja piilottaa IP-osoitteesi yhteyttä hidastamatta. Lue lisää.
Kaspersky Logo