Siirry pääsisältöön

Nykyaikaisilla älypuhelinten akuilla on pitkä käyttöikä, jos niitä käytetään oikein. Tärkeintä on rajoittaa akkuun kohdistuvan kuormituksen määrää. Kerromme muitakin älypuhelinten akun säästövinkkejä, joiden avulla saat parhaan hyödyn laitteistasi. Samalla, kun säästät akkuasi, parannat samalla akun päivittäistä käyttöaikaa ja vältät akun ennenaikaisen vaihdon.

Android-laitteen akun säästäjä ja iPhonen akun säästäjä voivat pelastaa älypuhelimesi tehon. Yleensä etsit näitä ratkaisuja, kun akku on jo viimeisillään.

Jotta saisit parhaan hyödyn älypuhelimestasi, opettele lataamaan akku ja säästämään sitä akun ollessa vielä uusi.

Tässä artikkelissa vastaamme seuraaviin yleisiin kysymyksiin:

  • Mihin prosenttimäärään puhelin tulisi ladata?
  • Pitääkö puhelin ladata sataan prosenttiin?
  • Milloin minun pitäisi ladata puhelimeni, jotta sen akku kestää pitkään?
  • Kuinka uuden puhelimen akku ladataan?
  • Voiko puhelimen tietoturva vaarantaa akun käyttöiän?

Puhelimen akun käyttöiän selitys

Akkujen käsittelytavat ovat muuttuneet lyijyakkujen kennomalleista. Enää ei tarvitse huolehtia "akun muistista". Nyt on tärkeää ymmärtää, kuinka uudemmat akut toimivat.

Modernien litiumioniakkujen käyttöikää voidaan tarkastella sekä käyttöajan että käyttöiän kannalta.

Akun käyttöikä tarkoittaa aikaa, jonka akku kestää ennen kuin se täytyy vaihtaa. Käyttäjä ei yleensä ajattele käyttöikää ennen kuin akku alkaa tyhjetä tavanomaista nopeammin. Jos noudatat asianmukaisia akun käyttötapoja akun ollessa uusi, akku kestää pidempään.

Akun käyttöaika tarkoittaa aikaa, jonka laitteesi toimii ennen kuin se täytyy ladata uudestaan. Tämä on akun päivittäinen käyttöaika, josta yleensä olet kiinnostunut. Yleisesti ottaen, mitä useammin akku tyhjenee, sitä lyhempi sen käyttöikä on. Virran käytön säästö auttaa parantamaan molempia.

Akkuja on vaikeaa ja vaarallista huoltaa itse, sillä useimmissa puhelimissa ei ole vaihdettavia osia. Sen vuoksi uutta akkua tarvitsevien käyttäjien pitää mennä liikkeeseen kallista ammattilaishuoltoa varten. Käytä akkua tietoisesti, niin että minimoit puhelimesi huoltokulut.

Millään akulla ei ole täysin samaa käyttöikää. Tavat, joilla käytät ja lataat puhelinta vaikuttavat suoraan siihen, kuinka kauan kestää, ennen kuin sinun pitää vaihtaa uuteen akkuun.

phone usage drains battery

Älypuhelimen akun latausvinkkejä

Oikea lataustapa on paras keino pidentää akun käyttöikää. Vaikka hyvät lataustavat on parasta aloittaa heti ensimmäisestä latauksesta alkaen, käytetytkin akut hyötyvät niistä.

Yleisiä mobiililaitteiden akkujen latausvinkkejä

Älä kuormita akkua erittäin korkeilla tai matalilla latausmäärillä. Nykyaikaisten akkujen on testattu toimivan parhaiten 20−90 prosentin latauksella päivittäisessä käytössä. Sen vuoksi puhelin kannattaa irrottaa pistokkeesta ennen kuin lataus saavuttaa 100 % ja ladata se uudestaan ennen kuin lataus laskee 20 %:iin. Jos sammutat puhelimen ja varastoit sen pitkäksi aikaa, esimerkiksi kun matkustat ulkomaille viikoksi, anna latauksen laskea ensin 50 prosenttiin.

Vältä raskasta käyttöä latauksen aikana. Se aiheuttaa niin kutsuttua "loislatausta". Puhelimen käyttö latauksen aikana aiheuttaa häiriintyneitä lataussyklejä, jotka heikentävät käyttöikää. Merkittävimpiä tämän kaltaisten vaurioiden syitä ovat pelien pelaaminen tai elokuvien katselu laitteen ollessa kytkettynä pistorasiaan.

Älä ylikuumenna akkua. Lämpö lyhentää käyttöikää paljon nopeammin. Pitkäaikainen, raskas käyttö kuten videopelien pelaaminen tai videoiden katselu latauksen aikana voi saada aikaan epätoivottua lämpenemistä. Myös jatkuva lataus 100 % lataustasolla saattaa kuumentaa akkua.

Käytä pikalatausta vain, kun se on ehdottomasti tarpeen. Pikalataus on kätevä ominaisuus, mutta se on ikään kuin energiajuoman juonti kunnon yöunien sijaan. Tämä kohdistaa akkuun kuormitusta, minkä vuoksi hidas lataus on parempi vaihtoehto. Käytä virtalähteitä, kuten älykästä pistoketta, joka ohjaa latausta.

Liitä pistorasiaan useampia, lyhyitä latauksia varten pitkien latausten sijaan. Toistuva, pienten määrien lataus vähentää kuormitusta ja pitää akun ihanteellisessa latausmäärässä. Lataa akku 50 %:iin myös, kun varastoit sen pitkiksi ajoiksi virta sammutettuna. Akun lataus vähenee luonnollisesti ajan kuluessa, vaikka laitetta ei käytettäisi.

phone usage drains battery

Älypuhelimen akun säästövinkkejä

Akun säästö hidastaa akun tyhjenemistä kullakin lataussyklillä ja näin ollen pidentää akun käyttöikää. Seuraavat vinkit kertovat, kuinka sinun kannattaa käyttää puhelintasi latauskertojen välillä.

Yleisiä mobiililaitteen akun säästövinkkejä

Tarkista virustorjuntaohjelmalla, onko haittaohjelmia. Haitalliset ohjelmat heikentävät merkittävästi akun ikää. Jos puhelimesi akku on alkanut tyhjentyä epäilyttävän nopeasti, saattaa olla aika suojata laitetta virustorjuntaratkaisulla. Tuotteet, kuten Kaspersky Total Security löytävät ja poistavat kaikki ongelmat puhelimestasi. Käytätpä sitten Android- tai iOS-käyttöjärjestelmää, olet alttiina kyberhyökkäyksille.

Laske näytön kirkkautta. Ihanteellisinta olisi laskea taustavalon kirkkaus mahdollisimman matalaksi ilman, että näyttö on lukukelvoton. Säätö on paras tehdä käsin, mutta jotkut saattavat kokea sen liian hankalaksi. Automaattinen kirkkaus on kätevin valinta keskivertokäyttäjälle. Pidä mielessä, että voit kuitenkin säätää kirkkautta lisää manuaalisesti.

Lyhyt automaattilukitusaikavoi auttaa vähentämään näytön käyttöä ja käyttää siten vähemmän akkuvirtaa. Kokeile, mikä toimii sinulla parhaiten. Lyhemmät ajat ovat akun käytön kannalta aina parempia. Ehkä haluat kuitenkin pidemmän lukitusajan, jos luet usein uutisia tai kirjoja puhelimestasi. Useimmat käyttäjät hyötyvät oletusasetuksen valinnasta.

Poista runsaasti akkua kuluttavat sovellukset tai rajoita niiden käyttöä. Taustalla jatkuvasti toimivat sovellukset nopeuttavat akun päivittäistä tyhjenemistä. Runsaasti akkua kuluttavat sovellukset, jotka usein vastaanottavat ja lähettävät dataa, tai sovellukset, jotka lähettävät runsaasti ilmoituksia. Tarkista akun käyttö sovelluskohtaisesti puhelimen asetuksista nähdäksesi, mitkä sovellukset saattavat aiheuttaa ongelmia.

Tehonsäästötilat lisäävän akun käyttöaikaa. Nämä tehonsäästöasetukset pitävät olennaiset toiminnot koskemattomina, mutta ohjaavat runsaasti tehoa kuluttavia toimintoja.

Kytke edistyneet grafiikkaominaisuudet pois päältä. Jos käyt läpi puhelimesi asetuksia, niihin sisältyy todennäköisesti ominaisuuksia, jotka "kaunistavat" puhelimen käyttökokemusta. Mutta parallaksitaustat, liikkuvat taustakuvat ja sovelluksen päälle kytkevät vaihtavat siirtymät kuluttavat tehoa. Kytke ne pois käytöstä säästääksesi akkua. Samalla puhelimesi suorituskyky saattaa parantua.

Kytke pois Wi-Fi tai matkapuhelimen radio, jos signaali on heikko tai sitä ei ole. Nämä signaalit vaativat enemmän tehoa löytääkseen ja säilyttääkseen yhteyden. Valitse paras, parhaillaan käytettävissä oleva signaali ja kytke pois päältä muut radiot. Jos kumpaakaan signaalia ei ole saatavilla, kytke molemmat pois päältä.

Puhelimen sammutus tai lentokonetilan käyttö. Voit tietysti sammuttaa puhelimesi, jos et käytä sitä koko päivää. Useimmat käyttäjät eivät hyödynnä tätä ominaisuutta, vaikka sitä ei voitaisikaan tehdä usein. Lentokonetila kytkee pois päältä akkua kuluttavat radiot samalla, kun se sallii sinun käyttävän puhelimen yhteydettömiä toimintoja.

banner

Kuinka voit säästää iPhonen akkua

iOS:n tumma tilavoi auttaa säästämään iPhonen akkua, jos puhelimassa on OLED-näyttö. Kun näytön pikselien aktivoimiseen ei kuluteta virtaa, se hyödyttää puhelimen käyttöä kokonaisvaltaisesti. Vanhempien LED-näyttöjen täytyy valaista tummien värien pikselit, mutta saatat silti havaita jonkin verran tehon lisäystä.

Sovellusten tumma tila täytyy aktivoida joissakin sovelluksissa, kuten lukusovelluksissa. Muut sovellukset integroituvat suoraan käyttöjärjestelmän tumman tai vaalean tilan kanssa.

iPhonen akkua säästävät sovellukset voivat pitää älypuhelimesi energian käytön minimissään. Lataa sovelluksia vain virallisista sovellusliikkeistä ja tarkista aina sovellusten laillisuus. Suosittelemme myös tutkimaan, onko tunnetuista tietoturva-aukoista raportoitu.

Kuinka voit säästää Android-laitteesi akkua

Automaatiosovelluksilla voidaan muuttaa useita asetuksia nykyisen käytön perusteella. Voit esimerkiksi asettaa puhelimesi kirkastumaan ja pidentämään aikaa ennen näytön sammumista käyttäessäsi uutissovelluksia tai sosiaalista mediaa. Lisäksi voit määrittää näytön hämärtymään käyttäessäsi sovelluksia, jotka eivät vaadi yhtä paljon näytön käyttöä, kuten kappaleesta toiseen vaihtaminen Google Musicissa.

Android-laitteen viruksentorjunta suojaa puhelintasi kyberuhkilta, jotka kohdistuvat käyttöjärjestelmään ja akun käyttöaikaan. Androidin tietoturvaratkaisut, kuten Kaspersky Antivirus for Android antavat sinulle välineet pitää digitaalinen elämäsi turvassa.

Älypuhelimen tyypistä riippumatta voit pidentää akun käyttöikää huomattavasti olemalla tietoinen puhelimen käyttötavoistasi. Aloita tekemällä asianmukaisia muutoksia asetuksiin ja vältä liika kuormitus lataamalla. Jos noudatat parhaita akun käytön käytäntöjä, voit säästää huomattavasti puhelimen huoltokuluissa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Suositellut tuotteet:

Pidennä älypuhelimesi akun käyttöikää

Haluatko vinkkejä, kuinka voit säästää älypuhelimen akkua? Opi, kuinka voit pidentää älypuhelimesi akun käyttöikää ja vältä kalliiden vaihto-osien hankinta.
Kaspersky Logo