Siirry pääsisältöön

Internetistä voit löytää tietoa — ja kuvia — melkein mitä tahansa. Kun kyse on lastesi verkkotoiminnasta, sinun on kuitenkin varmistettava, että heidät on suojattu yhteydenotoilta ei-toivottuihin ihmisiin, sopimattomalta tai haitalliselta sisällöltä ja haittaohjelmilta tai hyökkäyksiltä. Muutamien lasten verkkoturvallisuusvinkkien opetteleminen voi auttaa pitämään lapset turvassa.

Internet on monille ihmisille tuttu rakennelma: he ovat todistaneet siirtymistä puhelinmodeemista kaapeliverkkoon ja laajakaistaan ja seuranneet, kun mobiiliteknologia on levinnyt kaikkialle maailmaan. Lapset ovat nyt syntyneet Internet-maailmaan — tämä teknologia läpäisee kaiken, mitä he tekevät koulusta kotiin ja leikkiin, ja jatkuva yhteydenpito on herättänyt hälytystä valveutuneissa vanhemmissa.

Miksi lapset tarvitsevat suojaa Internetissä

Vanhemmat kuulevat lasten verkkoturvallisuuden tärkeydestä useista eri lähteistä; esimerkiksi uutisissa kerrotaan jatkuvasti tarinoita lapsista ja verkkosaalistajista. Toisilta vanhemmilta saadut satunnaiset todisteet ja paikallisten lainvalvontaviranomaisten varoitukset lisäävät puolestaan pelkoa siitä, ettei lapsille anneta minkäänlaista pääsyä verkkoon.

Tilastot NetSmartzilta (online-palvelu Kansallinen keskus kadonneita ja hyväksikäytettyjä lapsia varten) osoittavat kuitenkin, että lapset ovat verkossa enemmän kuin koskaan. Yhdeksänkymmentäkolme prosenttia 12-17-vuotiaista lapsista on verkossa, ja 75 prosentilla samanikäisistä on matkapuhelin. Seitsemälläkymmenelläkolmella prosentilla teini-ikäisistä on sosiaalinen verkostoprofiili Facebookin kaltaisilla sivustoilla, ja lähes puolet heistä lataa kuvia itsestään.

Internetin käytön vaarat lapsille

Alt

Kun tietokoneet ja internetiin liitetyt laitteet yleistyvät — työssä, leikissä tai koulutehtävissä — vanhempien voi olla yhä vaikeampaa suojella lapsiaan lukuisilta verkkouhilta.

Verkossa on monenlaisia vaaroja, jotka voivat vaikuttaa lapsiin.

Yhteydenpito ei-toivottujen ihmisten kanssa, kuten:

 • Saalistajat — esimerkiksi sosiaalisen median viesteissä tai peliaulojen keskustelupalstoilla.
 • Kyberkiusaajat — lapset voivat joutua nettikiusaajien, myös tosielämän kiusaajien, kohteeksi.
 • Tietojenkalasteluhuijarit — he huijaavat lapseltasi arkaluontoisia tietoja itsestään tai sinusta.

Sopimaton sisältö, kuten:

 • Seksuaalisesti paljastava sisältö — erityisesti pornografiset kuvat ja videot.
 • Väkivaltainen tai graafinen sisältö — kuten verenvuodatus tai pahoinpitelyt.
 • Siveetön tai ikään sopimaton sisältö — kuten ruma kielenkäyttö tai huumeiden ja alkoholin käyttö.
 • Piraattimateriaalin lataaminen — mukaan lukien musiikki- ja videotiedostot.

Tietoturvakysymykset:

 • Automatisoidut lataukset — jolloin pelkkä verkkosivustolla vierailu voi johtaa haittaohjelmien automaattiseen asentamiseen lapsesi tietokoneelle.
 • Haittaohjelmatartunnat — voivat antaa muille henkilöille pääsyn lapsesi tietokoneelle. Voi esiintyä vertaisverkkopohjaisissa (P2P) tiedostonjako-ohjelmissa, verkkolinkkeinä, liitetiedostoissa ja muissa.
 • Ei-toivotut mainokset, ponnahdusikkunat ja mainosohjelmat — asennetaan usein automaattisesti, kun ladataan ilmaisohjelmia tai shareware-ohjelmia. Nämä voivat myös sisältää vakoiluohjelmia.

Lasten Internet-turvallisuus on todellinen huolenaihe, sillä he ovat monessa suhteessa vanhempiaan valveutuneempia, kun on kyse verkon käytöstä. Onneksi perheiden internetin turvallisuudesta on tulossa yhä tärkeämpi prioriteetti.

Mitä voin tehdä suojellakseni lapsiani verkossa?

Alt

Kysymys "Miten huolehdin lasten Internet-turvallisuudesta?" on pelottava, koska monet vanhemmat olettavat, että lapsilukon valvonta edellyttää laajaa teknistä osaamista.

Helppokäyttöisten tietoturvaohjelmistojen ansiosta lähes kuka tahansa vanhempi voi suojella lapsia paheksuttavalta materiaalilta tai estää heitä lataamasta vahingollisia haittaohjelmia.

Lasten Internet-yhteyksien hallinta ja valvonta

Vanhempien kannalta pääsynhallinta on ratkaisevan tärkeää, ja sillä on kaksi eri muotoa:

 1. Lapsilukko-ohjelmistot — tulevat usein Internet-turvaratkaisujen mukana, ja niiden avulla voit hallita lapsesi verkossa viettämää aikaa.
 2. Virustorjuntaohjelmat — auttavat sinua selviytymään vakoiluohjelmien ja virusten kaltaisista ongelmista, jotka tulevat verkkosivustoilta, joilla lapsesi saattavat tietämättään vierailla.

Lapsilukko-ominaisuuksien avulla voit hallita kaikkia lapsesi Internet-kokemusta koskevia näkökohtia. Tähän voi sisältyä mitä tahansa, alkaen siitä, kuinka paljon aikaa he saavat viettää verkossa, siihen, mitä sovelluksia ja verkkosivustoja he saavat käyttää. Kaikki yritykset käyttää estettyjä ohjelmia pysäytetään ja kirjataan ohjelman lokiin myöhempää tarkastelua varten.

Jos haluat edistyneempiä asetuksia, voit myös rajoittaa kirjeenvaihtoa tiettyjen yhteyshenkilöiden kanssa sosiaalisissa verkostoissa, rajoittaa henkilökohtaisia tietoja sisältäviä viestejä tai jopa estää tiettyjä sanoja tai lauseita sisältävien viestien lähettämisen.

Laadukas lapsilukko-ohjelma antaa sinulle valtaa ja läpinäkyvyyttä, ja sen avulla on helppo asettaa rajoituksia kullekin käyttäjälle. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että sinun on oltava huolellinen kirjautuessasi ulos omasta profiilistasi, kun olet lopettanut tietokoneen käytön, sillä muuten sabotoit omia ponnistelujasi.

Virustorjunta on yhtä tärkeää perheesi verkkoturvallisuuden kannalta. Laillisilta vaikuttavat verkkosivustot voivat itse asiassa sisältää haitallista koodia. Vaihtoehtoisesti he voivat ohjata lapsesi väärennetylle sivustolle, joka näyttää samalta, mutta sisältääkin näppäinlukijan tai tietokoneviruksen.

Varmistaaksesi, ettei lapsesi henkilökohtaisia tietoja kerätä tietämättäsi, määritä säännöllinen aikataulu automaattisia virustarkistuksia varten ja suorita järjestelmän perusteellinen skannaus joka kuukausi varmistaaksesi, ettei kiintolevylläsi ole ei-toivottuja vierailijoita.

Luottamuksen ja kunnioituksen antaminen lapsille

Lapsilla on oltava tilaa oppia ja kasvaa omista valinnoistaan. Ahdistava sisällönvalvonta ei auta heitä saavuttamaan sitä. Se saattaa jopa lisätä heidän kapinallisuuttaan.

Viime kädessä vanhemmat käyvät sotaa kahdella rintamalla:

 1. Sopimattoman Internetin käytön rajoittaminen.
 2. Lapsen kasvavan itsenäisyyden tunnustaminen.

Häviön välttämiseksi on tärkeää kunnioittaa verkkovalvonnan teknisiä näkökohtia ja lasten kykyä torjua huonoja turvatoimia.

Lapset ovat syntyneet tablettien ja älypuhelinten maailmaan, ja heillä on luontainen mukavuus internetin kanssa, joka puuttuu monilta aikuisilta. Tämä mukavuus johtaa kuitenkin usein sokeuteen mahdollisia riskejä kohtaan.

Lopputulos vanhemmille: verkkoturvallisuuden valvonnan on kuljettava käsi kädessä lapsen kunnioittamisen kanssa. Lasten turvallisuus verkossa alkaa mukautettavalla, tehokkaalla lapsilukonvalvonnalla, ja sitä tukee vankka virustorjuntaohjelmisto. Mutta se toimii parhaiten, kun siihen yhdistetään terve annos kunnioitusta ja vapautta heidän internet-tietoisia lapsiaan kohtaan. Oikeilla välineillä ja oikealla asenteella vanhemmat voivat auttaa tekemään lasten verkkoajasta vähemmän huolestuttavaa.

Miten valita paras tietoturvaohjelmisto kotitalouteesi?

Kun arvioit lapsilukko-ohjelmistoa perheellesi, on tärkeää varmistaa, että ohjelmisto tarjoaa kattavan suojan internetin uhkia vastaan.

Lapsilukko on vain yksi osa perheesi suojaamista Internetin vaaroilta. Verkkoturvallisuus lapsille tarkoittaa:

 • Lasten suojeleminen paheksuttavalta materiaalilta.
 • Laitteiden suojaaminen viruksilta tai haittaohjelmilta, roskapostilta ja mobiiliuhilta.

Turvapakettisi on katettava kaikki nämä osa-alueet vahvan turvaverkon luomiseksi.

Onneksi monet Internet-tietoturvaratkaisut tarjoavat kokonaisvaltaisen suojan keskuskeskittimestä, joka torjuu kaikki verkkouhat.

Markkinat ovat täynnä tietoturvaohjelmistoja, joten oikean ohjelmiston valitseminen voi tuntua ylivoimaiselta prosessilta. Onneksi voit testata tuotteita käyttämällä ilmaista internet-turvaohjelmiston kokeiluversiota. Kokeiluversion avulla voit tutustua ohjelmistoon ja varmistaa, että se sopii perheellesi.

Mitä lapsesi tulee tietää Internetin turvallisuudesta

Alt

Lasten opettaminen verkkotoiminnan riskeistä voi olla toinen tärkeä askel, jotta heidän kokemuksensa pysyvät turvallisina, hauskoina ja varmoina. Lasten pitäminen turvassa internetin leikkikentällä voi kuitenkin olla haastavaa. Loppujen lopuksi ei ole opettajia, jotka vahtisivat heitä — etkä varmasti voi valvoa heitä joka minuutti.

Eli, miten pidät lapset turvassa internetissä? Katsotaanpa, miten voit turvata lapsesi jokapäiväisiltä vaaroilta.

1. Älä puhu tuntemattomille

Lapset ovat päivittäin tekemisissä tuntemattomien ihmisten kanssa riippumatta siitä, pelaavatko he verkkopelejä ystäviensä kanssa vai osallistuvatko he keskusteluihin somessa.

Mutta myös verkkokommenttiketjut, keskusteluhuoneet ja yksityisviestit sisältävät verkkorikollisia. He piiloutuvat avatarien taakse houkutellakseen lapsia antamaan henkilökohtaisia tietoja. Näitä tietoja voidaan sitten käyttää henkilöllisyytesi ja rahojesi varastamiseen. Nämä tietojenkalastelu-huijaukset ovat erityisen yleisiä, kun ne kohdistuvat haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin, kuten lapsiin ja vanhuksiin.

Mitä lasten tulee tietää: Lasten on tiedettävä, että ihmiset eivät todennäköisesti ole niitä, joita he väittävät olevansa verkossa. Vaikka joku näyttäisi, kuulostaisi tai käyttäytyisi ikätoverinsa tavoin, he voivat hämätä. Ole aina varovainen äläkä koskaan anna mitään henkilötietoja edes "tutuille" ystäville. Näihin voi sisältyä mitä tahansa iästä ja sijainnista verkkotietoihin tai siihen, ovatko vanhempasi kotona.

Miten voit auttaa lapsiasi: Se, että pysyt tunnetuissa peleissä tai hyvämaineisilla sosiaalisilla sivustoilla, voi auttaa suojelemaan lastasi. Mutta silloinkin voi olla vaikeaa pitää lapsesi turvassa internetissä valvomalla, kenen kanssa hän puhuu verkossa ja mitä hän sanoo. Kattavat Internet-tietoturvatuotteet, kuten Kaspersky Premium voivat auttaa. Nämä estävät lasta lähettämästä tietoja, kuten pankkitilitietoja, nimiä ja osoitteita, keskustelupalstojen ja pikaviestimien kautta.

Eivätkä vain kyberrikolliset operoi näillä keskustelualueilla. Valitettavasti, kuten tosielämässäkin, kiusaajia on myös internetissä.

2. Estä verkkokiusaajat ja ilmoita heistä

Pelisivustoilla ja sosiaalisessa mediassa jotkut ihmiset kirjautuvat sisään vain ahdistellakseen ja kiusatakseen muita. Nämä pelurit tunnetaan nimellä kyberkiusaajat.

Kyberkiusaamisen hallinta ja ehkäiseminen on vaikeaa. Useimmissa verkkopeleissä moderaattorit yrittävät sulkea heidät pois pelistä. Mutta kun pelaajia on niin paljon, voi olla vaikeaa saada kaikkia pelaajia. Sosiaalinen media voi olla yhtä hankalaa, sillä kullakin foorumilla on erilaiset ohjeet verkkokiusaajien kohtaamiseen. Ne saattavat jopa määritellä häirinnän eri tavalla kuin muut alustat.

Mitä lastesi on tiedettävä: Jos jonkun toiminta saa hänet tuntemaan olonsa epämukavaksi tai hyökkäyksen kohteeksi, lapsesi tulisi ilmoittaa siitä sinulle. Sinun tai lapsesi tulisi myös dokumentoida käyttäytyminen ja ilmoittaa siitä tukihenkilöstölle, jos mahdollista. Tärkeintä on varmistaa, ettei lapsesi jää odottamaan ja kohtaa lisää hyväksikäyttöä. He voivat tarvittaessa estää henkilön. Joskus kiusaaminen voi olla jatkoa todelliselle häirinnälle, joka vaatii lisätoimia.

Miten voit auttaa lapsiasi: Jälleen kerran vanhempien valvontatoiminnot voivat pitää lapsesi turvassa verkkokiusaajilta online-leikkikentällä. Ne toimivat valvomalla, kenen kanssa lapsesi keskustelee verkossa, ja antamalla sinulle valtuudet estää kaikki ei-toivotut yhteydet. Voit myös saada hälytyksiä, kun jotain tiettyä sanaa käytetään online-viestinnässä.

Kaikesta tästä suojasta huolimatta on silti mahdotonta valvoa lastasi 100-prosenttisesti koko ajan. Näennäisen viattomat sivustot voivat silti sisältää haitallisia linkkejä, jotka voivat vaarantaa koko verkkosi turvallisuuden.

3. Jotkut linkit, lataukset ja verkkosivustot voivat sairastuttaa tietokoneita

Kyberrikolliset tietävät, että lapset etsivät ilmaisia ohjelmistoja, musiikkia ja pelejä. He tietävät myös, että lapset luottavat todennäköisemmin linkkeihin ja sähköpostin liitetiedostoihin.

Mitä lapsesi tulee tietää: Jos lapsesi napsauttaa jotakin näistä linkeistä, hän saattaa ladata viruksen, joka voi vaarantaa paitsi hänen tietokoneensa myös koko verkkosi turvallisuuden. He voivat tehdä tämän tahattomasti napsauttamalla mainosbanneria, jolloin haittaohjelma latautuu näkymättömästi, mikä vaarantaa lapsesi turvallisuuden Internetissä.

Miten voit auttaa lapsiasi: Paras suojaus on kunnollinen Internet-tietoturvapaketti, joka estää vaaralliset linkit ja tarkistaa jokaisen latauksen haittaohjelmien varalta. Täydellinen tietoturvatuote, kuten Kaspersky Total Security, tekee tämän kaikille — ja jokaiselle tietokoneelle tai mobiililaitteelle — talossasi. Voit valvoa koko verkkoa tietokoneeltasi ja säätää kunkin tietokoneen suojausasetuksia erikseen.

Mikään ei korvaa vanhempien ohjausta, kun on kyse lasten Internet-turvallisuudesta. Pelkkä puhuminen lapsillesi voi auttaa valtavasti – opettamalla heitä olemaan napsauttamatta automaattisesti "kyllä"-painikkeita ja kävelemään pois kiusaajien tai mahdollisten verkkorikollisten luota. Vanhempien valvonnalla varustettujen Internet-turvapakettien on tarkoitus täydentää tätä valvomalla, mitä lapset tekevät verkossa.

4. Kaikki internetissä jaettu on jaettu ikuisesti

Mitään ei voi koskaan todella poistaa internetistä, vaikka se ei olisikaan koskaan ollut "julkista". Lapset eivät välttämättä tiedä, että kaikki, mitä he sanovat, näyttävät tai jakavat netissä, on pysyvää. Sinun on kuitenkin varmistettava, että he tietävät, että tämä tieto elää monin tavoin.

Internetin puitteiden vuoksi mitään ei voida poistaa pysyvästi. Tieto jättää aina jälkeensä jäämiä, melkein kuin leivänmuruja. Ihmiset ovat toinen tapa, jolla yksityisiä tietoja säilytetään suunniteltua kauemmin. Jos lapsesi lähettää kuvan, viestin tai muita tietoja jollekulle, tämä henkilö voi aina tallentaa ne. Lapsesi laitteita voidaan jopa salakuunnella vakoiluohjelmien tai välittäjähyökkäysten avulla.

Mitä lapsesi tulee tietää: Älä koskaan jaa verkossa mitään sellaista, mitä et jakaisi julkisesti kaikkien kanssa koko loppuelämäsi ajan. Riippumatta siitä, puhuuko lapsesi tuntemattoman henkilön vai jonkun tutun kanssa verkon ulkopuolella, riski on aina olemassa. Jopa Snapchatin kaltaisten sovellusten ajastetusti poistettavat viestit eivät koskaan poistu pysyvästi verkosta.

Miten voit auttaa lapsiasi: Varmista, että he puhuvat kanssasi, jos jotain kyseenalaista ilmenee. Kerro heille, että he voivat puhua kanssasi, jos he haluavat ostaa sovelluksen, saavat viestin ilmaisesta lahjakortista tai jopa viestin, jossa kysytään tosielämän yksityiskohtia. Avoin viestintä voi olla esteenä monelle lapsiin kohdistuvalle hämärälle verkkokäyttäytymiselle.

Ensimmäiset vaiheet sisälsivät internetin tietoturvaohjelmiston aktivoimisen. Nyt kun olet tietoinen verkon vaaroista, olet valmis keskustelemaan lastesi kanssa verkkoturvallisuudesta.

Miten: 6 tapaa puhua lastesi kanssa internetin turvallisuudesta

Alt

Loppujen lopuksi sinun on puhuttava lastesi kanssa verkkouhkista tavalla, jonka he ymmärtävät. Internet aiheuttaa todellisia riskejä lapsille ja nuorille, mutta vanhemmat voivat auttaa heitä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä, jotka pitävät heidät turvassa verkossa.

Näillä kuudella tavalla voit keskustella Internetin turvallisuudesta lastesi kanssa.

1. Määritä perussäännöt

Ennen kuin annat lapsillesi tietokoneen tai mobiililaitteen, keskustele heidän kanssaan ikäkaudelle sopivalla tavalla siitä, mitä heidän pitäisi tehdä ja mitä he eivät saa tehdä.

Määritä ensin ruutuaika. Kun heidän aikansa verkossa ei ole joutenoloa, on pienempi mahdollisuus ajautua ei-toivottuihin osiin verkkoa.

Pyydä lapsia kysymään sinulta, ennen kuin he jakavat verkossa tietoja, kuten nimensä tai osoitteensa, tai keskustelevat verkossa tapaamiensa ihmisten kanssa. Heidän on kerrottava sinulle heti, jos he näkevät jotain järkyttävää tai pelottavaa.

Se, että kohtelet muita verkossa niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan, on yhtä tärkeä arvo, jonka voit opettaa lapsillesi. Nimettömyys verkossa voi saada kenet tahansa sanomaan julmia asioita, joita hän ei normaalisti sanoisi — jopa lapset. Jos he auttavat tekemään verkosta paremman paikan, he viihtyvät siellä paremmin.

2. Kerro, miten — ja miksi — seuraat heidän toimintaansa verkossa

Kun lapset kasvavat ja liittyvät yhteisöpalveluihin, kerro heille selkeästi siitä, miten ja miksi seuraat heidän julkaisujaan. Teinitkään eivät välttämättä tiedosta julkaisujensa pitkän aikavälin vaikutuksia tai sitä, että Internetissä mikään ei unohdu. Lastesi on ymmärrettävä, että olet heidän puolellaan etkä yritä aiheuttaa heille hankaluuksia.

Voi olla todella haastavaa suojata lapsia aiheuttamatta heille tunnetta, ettet luota heihin. Määritä rajat ja keskustele tilanteista, joissa joudut ehkä ylittämään niitä.

Jos huomaat, että tapasi seurata lastesi toimintaa verkossa aiheuttaa ristiriitoja, kokeile avoimin mielin uusia tapoja. Muistuta lapsillesi, että heidän turvallisuutensa on sinulle tärkeintä. Älä kuitenkaan pelkää antaa heille pieniä vapauksia heidän kasvaessaan.

Lapsilukko-ohjelmisto, kuten Kaspersky Safe Kids, on helppo tapa seurata ja hallita lastesi toimintaa verkossa.

3. Keskustelkaa asioista, joita heidän elämässään tapahtuu

Avoin viestintä on todella tärkeää vanhemmuudessa ja erityisesti puhuttaessa turvallisuudesta verkossa. Verkkokiusaaminen ei nimittäin poikkea "tosielämän" kiusaamisesta mitenkään. Lapset eivät useinkaan halua puhua siitä, koska he pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin tai että he eivät saa enää käyttää Internetiä.

Sano selvästi, että olet kokonaisvaltaisesti kiinnostunut lastesi elämästä. Varmista myös, että he tietävät voivansa kertoa sinulle kaikista ongelmistaan. Kuuntele aktiivisesti, kun keskustelette, jotta lapsesi tietävät, että olet aina heidän saatavillaan riippumatta siitä, mitä on meneillään.

4. Opeta lapsesi toimimaan itse

Näytä lapsillesi, että he voivat suojautua itsekin ennakoivasti verkossa, opettamalla heitä käyttämään sivustojen yksityisyys-, ilmoitus- ja estotoimintoja.

Vanhemmat lapset voivat tietää verkosta paljon sinua enemmän. Käytä heitä asiantuntijana ja pyydä heitä näyttämään sinulle, mitä turvaominaisuuksia heidän usein käyttämillään sivustoilla on.

5. Ota lapset mukaan päätöksentekoon

Kuten kaikissa vanhempien ja lasten keskusteluissa, turvallisuuskeskusteluistakin pitäisi tehdä oppimistilanteita, ei yksipuolisia luentoja.

Kysy lapsilta, mitä mieltä he ovat verkossa näkemistään asioista ja pitävätkö he niitä mahdollisesti vaarallisina. Jos he ovat eri mieltä, kuuntele syitä ja valmistaudu vastaamaan. Vaikka lapset eivät pitäisikään säännöistä, he noudattavat niitä todennäköisemmin, jos he uskovat olleensa mukana määrittämässä niitä.

6. Älä unohda positiivisuutta

On tärkeää, ettet määritä koko Internetiä pelottavaksi paikaksi, jota pitää vältellä kaikin tavoin.

Pohjusta vastuullista toimintaa verkossa kertomalla, miten Internetistä voi olla apua läksyjen teossa ja harrastusten parissa. Lapset seuraavat vanhempiensa esimerkkiä monilla näkyvillä ja näkymättömillä tavoilla. Voit vaikuttaa heidän toimintaansa paljon voimakkaammin kertomalla siitä, miten itse käytät Internetiä vastuullisesti, kuin asettamalla sääntöjä ja rajoituksia.

Internet-turvallisuusvinkit lapsille — olennaisia neuvoja vanhemmille

Nykylapset kasvavat verkkokeskeisessä maailmassa. On mahdotonta välttää sitä, että lapset tutustuvat internetiin ja kaikkeen digitaaliseen. Heitä voi kuitenkin suojata ja opettaa välttämään riskejä opettamalla heitä suojautumaan verkossa. Kaikki lähtee oikeasta strategiasta, ja näistä vinkeistä voi olla apua.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tässä ovat arvokkaimmat opetukset lapsien pitämiseksi turvallisina verkossa:

 • Puhu lapsillesi mahdollisista vaaroista, joita he voivat kohdata verkossa.
 • Siirrä lasten tietokoneet perheen yhteiseen huoneeseen, jos mahdollista.
 • Yritä tehdä tietokoneesta perheen yhteinen kokemus.
 • Kannusta lapsiasi puhumaan sinulle kaikesta, mitä he kokevat verkossa ja mikä järkyttää heitä tai saa heidät tuntemaan olonsa epämukavaksi.
 • Rajoita sisältöä, jota voi käyttää tietokoneen kautta:
  • Monet Internetin tietoturvaratkaisut voivat auttaa sinua tässä
  • Internet Explorerissa on Content Advisor, joka voi myös auttaa
 • Anna ohjeita, joiden avulla lapsesi tietävät, mitä he voivat ja mitä he eivät voi tehdä internetissä. Ohjeissa voitaisiin esimerkiksi kertoa lapsillesi, onko heillä lupa:
  • Rekisteröityä sosiaaliseen verkostoon tai muille verkkosivustoille
  • Tehdä verkko-ostoksia
  • Ladata musiikki-, video- tai ohjelmatiedostoja
  • Käyttää pikaviestiohjelmia
  • Vierailla Internetin keskustelupalstoilla
  • Jos lapsesi saa käyttää pikaviestiohjelmia ja/tai vierailla keskustelupalstoilla, hänelle kannattaa selittää, että on vaarallista keskustella tai lähettää viestejä kenellekään, jota hän ei tunne ja johon hän ei luota.
 • Lataa ja asenna uusimmat tietoturvakorjaukset ja -päivitykset kaikkiin laitteisiisi sitä mukaa, kun niitä julkaistaan. Tämä koskee käyttöjärjestelmiä, sovelluksia ja muita ohjelmistoja.
 • Asenna perusteellinen virustorjuntatuote, joka pystyy puolustamaan kaikkia perheesi tietokoneita ja mobiililaitteita haittaohjelmia ja hakkereita vastaan. Monissa Internetin tietoturvaohjelmistotuotteissa yhdistyvät virustorjuntaominaisuudet ja kehittyneet vanhempien valvontaominaisuudet, jotka helpottavat lastesi suojelua heidän ollessaan verkossa. Sinun tulee etsiä näitä ominaisuuksia:
  • Haittaohjelmatorjunta
  • Roskapostin suodatus
  • Suojaus kalastelua vastaan
  • Vanhempien valvonta
  • Reaaliaikainen verkkoselailun valvonta
 • Monet Internetin tietoturvaratkaisut voivat auttaa sinua tässä
 • Internet Explorerissa on Content Advisor, joka voi myös auttaa
 • Rekisteröityä sosiaaliseen verkostoon tai muille verkkosivustoille
 • Tehdä verkko-ostoksia
 • Ladata musiikki-, video- tai ohjelmatiedostoja
 • Käyttää pikaviestiohjelmia
 • Vierailla Internetin keskustelupalstoilla
 • Jos lapsesi saa käyttää pikaviestiohjelmia ja/tai vierailla keskustelupalstoilla, hänelle kannattaa selittää, että on vaarallista keskustella tai lähettää viestejä kenellekään, jota hän ei tunne ja johon hän ei luota.
 • Haittaohjelmatorjunta
 • Roskapostin suodatus
 • Suojaus kalastelua vastaan
 • Vanhempien valvonta
 • Reaaliaikainen verkkoselailun valvonta

Internet-turvallisuus lapsille: Vinkkejä lasten turvaamiseen verkossa

Kaspersky Logo