Siirry pääsisältöön

Lapset ja teini-ikäiset käyttävät yhä useampia sovelluksia ja verkkosivuja. Vaikka monet niistä ovat hauskoja ja harmittomia, pahimmat sovellukset voivat aiheuttaa riskialttiita tilanteita. Sellaisia ovat mm. epätoivottu viestittely tuntemattomien kanssa, henkilötietojen paljastaminen tahattomasti ja kyberkiusaaminen sekä monia muita vaaroja.

On tärkeää, että olet tietoinen riskeistä voidaksesi varmistaa, että lapsesi käyttävät vain ikäisilleen tarkoitettuja asianmukaisia sovelluksia.

Tässä artikkelissa tutustumme sovelluksiin ja verkkosivuihin, jotka saattavat olla vaaraksi lapsille.

banner

Tik Tok

Mikä on Tik Tok?

Tik Tok on todella suosittu lasten ja teini-ikäisten keskuudessa. Sitä on ladattu tähän mennessä jo yli 1,65 miljardia kertaa. Sovelluksen käyttäjät voivat luoda, jakaa ja katsella lyhyitä musiikkivideoita. Sitä onkin kutsuttu digitaaliajan karaokeksi. Videoihin voidaan lisätä erityistehosteita, joilla käyttäjät voivat ilmaista itseään luovasti.

Onko Tik Tok turvallinen lapsille?

 • Kun 13−15-vuotiaat käyttäjät kirjautuvat sovellukseen, heidän tilinsä on oletusarvoisesti yksityinen. Se tarkoittaa, että vain ystävät voivat kommentoida heidän videoitaan. Vain 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttäjät voivat toistaa videoita tosiaikaisesti ja lähettää yksityisviestejä. Vain yli 18-vuotiaat käyttäjät voivat ostaa, lähettää ja vastaanottaa virtuaalisia lahjoja.
 • Sovelluksessa ei kuitenkaan ole iän varmistusta ja se luottaa, että käyttäjät ilmoittavat todellisen syntymäpäivänsä.
 • Sovellus rohkaisee esiintymään ja monet käyttäjät esittelevät innoissaan taitojaan. Saalistajat voivat käyttää imartelua ja kohteliaisuuksia tapana aloittaa yhteydenpito nuorten kanssa.
 • Vanhemmat ovat ilmaisseet huolensa joissakin videoissa käytetystä sopimattomasta kielenkäytöstä (vaikka sovellus ei salli käyttäjien etsiä paheksuttavaa sisältöä esim. sanoilla "seksi" tai "porno").
 • Vanhemmat voivat valvoa käyttöä jonkin verran aktivoimalla rajoitetun tilan. Tai he voivat yhdistää tilinsä lastensa tiliin perheen turvallisuustilassa hallitakseen kaikkia asetuksia.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

Omegle

Mikä on Omegle?

Omegle on maksuton chatti-sivusto, jossa voit keskustella muiden kanssa rekisteröitymättä. Sovelluksen markkinointi-iskulause on "Keskustele tuntemattomien kanssa!" Sovellus yhdistää sinut sattumanvaraisesti toisen käyttäjän kanssa, joka on kirjautunut sivulle mistä tahansa päin maailmaa.

Sovelluksessa on sekä teksti- että videokeskustelumahdollisuus, sekä "kiinnostuksenkohteet"-tagejä, joilla voit ottaa yhteyttä muihin käyttäjiin yhteisten kiinnostusten perusteella. Sovelluksen suosio räjähti vuonna 2020 koronaviruspandemian aikana.

Keskustelut ovat anonyymejä, ellet itse paljasta kuka olet. Keskustelun alkaessa osapuoliin viitataan sanoilla "sinä" ja "tuntematon". Jos käyttäjä tuntee olonsa epämiellyttäväksi, hän voi lopettaa keskustelun napsauttamalla Stop-painiketta ja poistua sivustolta, tai hän voi aloittaa keskustelun jonkun toisen kanssa. 

Onko Omegle turvallinen lapsille?

 • Omegle on läpinäkyvä sivuston aiheuttamien vaarojen suhteen. Sivustolla sanotaan selkeästi, että "saalistajien tiedetään käyttäneen Omeglea, joten toimi varovaisesti".
 • Omeglessa ei kuitenkaan ole mitään selkeää turvallisuuskäytäntöä tai toimintoja, joilla vanhemmat voisivat valvoa ja suojata lapsiaan.
 • Omegle yhdistää lapset minkä tahansa ikäisten tuntemattomien ihmisten kanssa. Jos haluat suojata lapsiasi Omeglen kaltaisilla sivuilla väijyviä vaaroja vastaan, on tärkeää, että puhut lapsille aiheesta. Paras suojautumiskeinosi saattaa olla, että kerrot lapsille mitä ja kuka saattaa olla verkossa ja että heillä voi olla rikollisia aikeita.
 • Merkittävimmät sovelluksen aiheuttamat vaarat ovat kyberkiusaamisen ja verkkoviettelyn mahdollisuus.
 • Omeglessa ei ole keinoa estää muita käyttäjiä, vaikka käyttäjät voivatkin raportoida epäasiallisesta käytöksestä.
 • Omegle voi estää käyttäjät julmuuden tai huonon käytöksen perusteella, mutta esto perustuu käyttäjän IP-osoitteeseen. Esto ei toimi yleisesti saatavilla olevia ohjelmistoja, kuten virtuaalista yksityisverkkoa (VPN) vastaan.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

Houseparty

Mikä on Houseparty?

Houseparty on videokeskustelusovellus, jonka avulla ystävät voivat pitää toisiinsa yhteyttä joko kahden kesken tai korkeintaan kahdeksan hengen ryhmissä. Sovellus tarjoaa tosiaikaisen videoyhteyden ja ryhmien tekstichatin. Käyttäjät voivat pelata pelejä yhdessä ryhmän jäsenten kanssa.

Onko Houseparty turvallinen lapsille?

 • Housepartyn sivuilla sanotaan, että tilin luominen edellyttää 13 vuoden ikää. Se ei kuitenkaan tarkista ikää, vaan käyttäjät kirjoittavat itse syntymäpäivänsä.
 • Mitään suojausta ei ole käytössä ja video on tosiaikainen. Mikään ei siis estä lapsia näkemästä sopimatonta sisältöä.
 • Sovelluksessa ei ole lapsilukkoa vanhempien käyttöön.
 • Oletuksena Houseparty-tiliä ei ole määritetty yksityiseksi. Se tarkoittaa, että kun sovellusta käytetään, ystävät (tai ystävien ystävät, joita et tunne), voivat automaattisesti aloittaa videokeskustelun kanssasi ilman, että sinun pitää se ensin hyväksyä.
 • Käyttäjät voivat myös nähdä, missä puheluissa olet osallisena ja kenen kanssa, ja he voivat osallistua puheluun ilman kutsua.
 • Käyttäjät voivat lähettää linkkejä keskustelun välityksellä ja ottaa kuvankaappauksia.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

Tellonym

Mikä on Tellonym?

Tellonym on anonyymi viestintäsovellus, jonka kuvaillaan olevan "internetin rehellisin paikka".

Sen avulla käyttäjät voivat kysyä kysymyksiä ja vastata toisilleen paljastamatta identiteettiään. Se on erityisen suosittu keski- ja korkea-asteen oppilaitoksissa.

Onko Tellonym turvallinen lapsille?

 • Sovelluksen sisältö on käyttäjien luomaa ja anonyymiä. Sen käytöstä on raportoitu kyberkiusaamista, väkivaltaisia uhkauksia ja aikuisille sopivaa sisältöä kuten seksiä tai huumeita ja alkoholia käsittelevää materiaalia (jos suodattimia ei ole otettu käyttöön).
 • Sovellus ei tarkista käyttäjien ikää, vaikka sen ikärajaksi on App Storessa määritetty 17+.
 • Tilit on oletusarvoisesti määritetty julkisiksi, mikä tarkoittaa, että tuntemattomat ihmiset voivat ottaa yhteyttä lapseesi.
 • Sovelluksessa on ominaisuus, jolla käyttäjä voi jakaa sijaintinsa. Se on oletuksena pois käytöstä, mutta tarkista kuitenkin, että sitä ei ole otettu käyttöön lapsesi tilillä.
 • Sovelluksessa on raportointi- ja estotoiminnot sekä yhteisön toimintasäännöt.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja Tellonymin käyttöehtojen mukaan on 13+. App Storessa sovelluksen ikärajaksi on määritetty 17+.

Teini-ikäisille vaaralliset sovellukset

Snapchat

Mikä on Snapchat?

Snapchat on sovellus, jolla käyttäjät voivat lähettää valokuvia ja videoita, jotka katoavat sen jälkeen, kun ne on vastaanotettu. Siinä on suodattimia ja erikoistehosteita, joilla käyttäjät voivat muokata kuviaan.

Onko Snapshat turvallinen lapsille?

 • Snapchatin käyttöehtojen mukaan käyttäjän pitää olla vähintään 13-vuotias. Tässäkään sovelluksessa ei ole käytössä iän tarkistusta.
 • Monet lapset luulevat, että Snapchatin kuvia ei voida tallentaa tai lähettää eteenpäin. Sen vuoksi he jakavat kuvia, jotka he muuten pitäisivät yksityisinä. Kuvasta voidaan kuitenkin ottaa kuvankaappaus ennen kuin se katoaa sovelluksesta. Itse kuvat säilyvät Snapchatin palvelimilla jopa 30 päivää.
 • Vanhemmat ovat ilmaisseet huolensa lapsille sopimattomasta sisällöstä ja markkinointikikoista, jotka vaikuttavat tietovisoilta, mutta jotka keräävät käyttäjien tietoja.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

YOLO

Mikä on YOLO?

YOLO – joka tulee sanoista "You Only Live Once", elät vain kerran – on anonyymi Snapchatiin sisältyvä kysymys- ja vastaussovellus. Käyttäjät voivat julkaista anonyymisti kysymyksiä ja kommentteja Snapchat-tarinaan ja liittää siihen kuvan.

Kun käyttäjä on yhdistänyt sovelluksen Snapchat-tiliinsä, hän saa viestin "vastaanottaa anonyymejä viestejä" ja julkaista kysymyksen, johon muut voivat "lähettää rehellisiä vastauksia".

Onko YOLO turvallinen lapsille?

 • Sovelluksen – ja muiden vastaavien sovellusten – anonyymius tekee siitä ihanteellisen paikan kiusata ja julkaista julman rehellisiä kommentteja. Aiemmin Apple- ja Google-kaupat ovat kieltäneet vastaavia anonyymejä sovelluksia, koska niissä tapahtui niin paljon kyberkiusaamista ja vihapuhetta.
 • Käyttäjät voivat raportoida häiriköistä, mutta heitä ei ole mahdollista estää anonyymiuden vuoksi. Jos joku lähettää loukkaavan vastauksen, sovelluksen algoritmien tulisi havaita se. Käyttöehdoissa mainitaan, että "paheksuttavaa sisältöä" ei sallita. Jos raportoit kommentista ja se todetaan loukkaavaksi, sovelluksen tulisi poistaa se.
 • Sovellus on epämääräinen käyttäjätietojen jakamisen suhteen.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

Kik

Mikä on Kik?

Kik on maksuton tekstiviestisovellus, jossa ei ole merkki- tai tekstirajoituksia. Lapset voivat luoda käyttäjänimen ja lähettää tekstiviestejä tuntemattomille henkilöille ilman, että he jakavat matkapuhelinnumeroaan. Käyttäjät voivat jakaa tällä alustalla valokuvia, videoita ja pelejä.

Onko Kik turvallinen lapsille?

 • Sovelluksen avulla lapset voivat keskustella verkossa tuntemattomien ihmisten kanssa. Käyttäjillä on vain käyttäjänimi (eli siihen ei yhdistetä puhelinnumeroa), joten Kik antaa enemmän nimettömyyttä kuin muut sovellukset.
 • Kritiikkinä voidaan mainita anonymiteetti, käyttäjäprofiilien haku iän perusteella ja sellaisten kuvien lähettäminen, joita ei ole tallennettu puhelimeen.
 • Kik ei tarjoa lapsilukkotoimintoja.
 • Vuonna 2018 BBC raportoi, että Kik Messanger -sovellus oli osallisena 1100:ssa lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksessa pelkästään Isossa-Britanniassa. Näin ollen se on yksi vaarallisimmista sovelluksista lapsille.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

Discord

Mikä on Discord?

Discord on ääni- ja tekstiviestisovellus, joka on suosittu pelaajien keskuudessa. Pelaajat käyttävät sitä keskustellakseen muiden pelaajien kanssa pelin aikana tai vaihtaakseen vinkkejä pelikohtaisista palvelimista.

Joillakin peleillä, kuten Fortnitellä, on viralliset ja varmennetut Discordit, joissa fanit voivat keskustella pelistä.

Onko Discord turvallinen lapsille?

 • Discord-sivustolla on tarjolla tietoa vanhemmille ja huoltajille sekä vinkkejä lasten turvallisuuden takaamiseksi.  
 • Discordissa on "pidä minut turvassa" -toiminto, joka estää automaattisesti sopimattomat kuvat, jotka lähetetään yksityisviestissä. Tämä toiminto pitää asettaa päälle, kun lapsi luo käyttäjätilin. Toiminto ei kuitenkaan tarkista tekstiä, joten lapsellesi voidaan edelleen lähettää viestejä, jotka sisältävät sopimatonta tai loukkaavaa kieltä.
 • Voit muuttaa lapsesi yksityisyysasetuksia niin, että tuntemattomat ihmiset eivät voi ottaa heihin yhteyttä. He voivat kuitenkin edelleen käyttää julkisia palvelimia. Julkisilla palvelimilla lapsesi saattaa nähdä kuvia, videoita ja kommentteja, jotka järkyttävät heitä.
 • Käyttäjä voidaan helposti estää sovelluksessa napsauttamalla heidän profiiliaan.
 • Yksittäisen sisällön raportointi on vaikeampaa. Sinun pitää lähettää viesti Discordille ja sisällyttää viestiin linkki viestiin, kuvaan tai videoon, jonka haluat raportoida.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

Twitch

Mikä on Twitch?

Twitch on reaaliaikainen suoratoistosivusto, joka on suosittu pelaajien keskuudessa. He voivat jakaa pelinsä tosiaikaisesti muiden kanssa ja muut voivat kommentoida peliä. Pelaajat voivat myös katsella pelien nauhoituksia ja keskustella muiden pelaajien kanssa.

Twitch ei mahdollista osallistumista live-peliin, mutta voit keskustella live chat -ikkunassa muiden käyttäjien kanssa, jotka katselevat samaa peliä.

Onko Twitch lapsille turvallinen?

 • Aina, kun kyseessä on reaaliaikainen suoratoisto, olemassa on suodattamattoman kielenkäytön ja sopimattomien kuvien vaara, sillä sisältöä ei muokata.
 • Twitchin chat-toiminto saattaa olla kaoottinen suosituissa suoratoistoissa, joissa on paljon katsojia ja jokainen yrittää kirjoittaa samaan aikaan keskustellakseen suosikkipelaajiensa kanssa. Isommilla kanavilla tällaisista chateista tulee huutokisoja, jotka ovat täynnä kyberkiusaamista ja vihapuhetta. Kun näin tapahtuu, moderaattoreilla on vaikeuksia pysyä keskustelun vauhdissa.
 • Jos lapsesi lähettää live-suoratoistoa, varmista, että kyseinen peli sopii hänen ikäisilleen. Varmista myös, että chatiä valvotaan, niin että et saa epätoivottua huomiota.
 • Jos lapsesi lähinnä katselee muiden pelaajien live-suoratoistoa, on parasta, että tutkit kenen ja mitä kanavia hän katselee. Varmista, että lapsesi katsoo vain hänen ikäisilleen sopivaa sisältöä.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

Tumblr

Mikä on Tumblr?

Tumblr on mikro-bloggaussivusto, jossa käyttäjät voivat jakaa valokuvia, videoita, lyhyitä blogeja ja gif-kuvia ja linkkejä. Siinä on myös sisäänrakennettu chat-toiminto. Lapset ja teinit voivat pitää siellä yhteyttä toisiin saman aiheen faneihin, eli julkaista juttuja elokuvista tai sarjoista, joista he tykkäävät.

Onko Tumblr lapsille turvallinen?

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 16+

Instagram

Mikä on Instagram?

Instagramin suosion huomioon ottaen tunnet sen varmasti paremmin kuin muut sovellukset, joissa jaetaan valokuvia. Käyttäjät julkaisevat sivullaan valokuvia, joita voidaan muokata suodattimilla. Lisäksi he voivat julkaista tarinoita, jotka ovat näkyvissä 24 tuntia. Instagram on Facebookin omistama ja käyttäjät yleensä seuraavat ystäviään, perheenjäseniään tai julkkiksia. Sovelluksessa on myös suoratoiston mahdollisuus.

Onko Instagram turvallinen lapsille?

 • Sovelluksessa on valmiita toimintoja, jotka automaattisesti poistavat loukkaavat sanat ja kommentit. Voit lisätä siihen omia sanoja, joita ei halua nähdä. Sovelluksessa on silti mahdollista nähdä aikuisille suunnattua tai sopimatonta sisältöä ja kommentteja (vaikka sopimattomasta sisällöstä onkin mahdollista raportoida).
 • Jotkut käyttäjät julkaisevat herjaavia tai epämiellyttäviä kommentteja. Tätä kutsutaan nimellä "trollaus" ja trollauskommentteja julkaistaan yleensä nimettömänä.
 • Käyttäjät voivat muuttaa asetuksiaan estääkseen sijaintinsa näytön tai tiettyjä seuraajia. Useimmat eivät kuitenkaan välitä asetuksista, vaan luovat yhteyden tuntemattomiin henkilöihin.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 13+

WhatsApp

Mikä on WhatsApp?

Monet vanhemmat käyttävät WhatsAppia. Se on hyvin suosittu viestittelysovellus, jolla voidaan lähettää tekstiä, videoita, kuvia ja soittaa ääni- ja videopuheluita kautta maailman.

Onko WhatsApp turvallinen lapsille?

 • Vaikka esiteini- tai teini-ikäinen lapsesi voi keskustella vain puhelimessaan valmiiksi olevien yhteyshenkilöiden kanssa, kaikki jaettu sisältö ei välttämättä ole heidän ikäiselleen sopivaa. Tämä on ongelma ennen kaikkea, jos joku ystävä lisää lapsen ryhmäkeskusteluihin. Silloin lapsen puhelimeen lisätään sellaisten henkilöiden yhteystiedot, joita he eivät ole koskaan henkilökohtaisesti tavanneet.
 • Näin ollen lapsi voi nähdä henkilön tai olla yhteydessä henkilöön, jota hän ei tunne ja hän voi joutua kyseisen henkilön lähettämän sisällön uhriksi.
 • Vaikka käyttäjä ei voi hallita sitä, kuka lisää heidät ryhmäkeskusteluun, käyttäjä voi aina hallita omaa osallistumistaan. Keskustelusta voi halutessaan poistua.
 • Sinun kannattaa neuvoa lastasi poistumaan ryhmästä, jossa he tuntevat olonsa epämukavaksi tai jos ryhmässä on henkilöitä, joita he eivät tunne. Pyydä lastasi kertomaan sinulle, jos he joutuvat tämänkaltaisten ryhmien jäseniksi.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 16+

YouTube Kids

Mikä on YouTube Kids?

YouTube kuvailee YouTube Kidsin olevan "eristetty ympäristö, jossa lapset voivat tutustua YouTubeen". Näin vanhempien ja huoltajien on helpompi ohjata käyttöä.

Se on periaatteessa erillinen versio suositusta videoiden jakelusivustosta ja se on suunnattu ainoastaan lapsille. Yksi sivuston parhaista ominaisuuksista on ajastin. Voit siis määrittää aikarajan, kuinka kauan lapsi saa viettää aikaa sovelluksen parissa.

Onko YouTube Kids turvallinen lapsille?

 • Sovellus on pääasiassa turvallinen, sillä sen algoritmi pyrkii suodattamaan pois lapsille sopimattoman sisällön. Lisäksi ihmismoderaattorit valvovat sisältöä. Siitä huolimatta on olemassa pieni mahdollisuus, että alastomuutta tai väkivaltaa sisältävää sisältöä saattaa päästä valvonnan ohi.
 • On olemassa raportteja videoista, jotka vaikuttavat lapsille suunnatuilta, mutta eivät sitä selvästikään ole. Videoille on annettu lapsille sopiva nimi ja niiden alussa esiintyy lastenohjelmista tuttuja hahmoja. Sitten videot kuitenkin muuttuvat oudoiksi tai jopa järkyttäviksi. Joidenkin videoiden tagit on annettu tarkoituksenmukaisesti YouTube-algoritmin huijaamiseksi.
 • YouTube varoittaa, että lapset saattavat nähdä joitain, mitä et halua heidän näkevän. Voit estää sopimattomat videot tai raportoida niistä.
 • Jos käyttäjillä ei ole premium-versiota, he näkevät mainoksia, jotka käsittelevät roskaruokaa tai muita tuotteita, joita et halua lasten näkevän.

Virallinen ikäraja?

Virallinen ikäraja on 4+

9 vinkkiä kuinka kerrot lapsillesi internetin turvallisuudesta

Esittelimme joitakin sovelluksia ja verkkosivuja, jotka saattavat olla vaarallisia. Nyt on aika istua alas ja keskustella lasten kanssa internetin ja verkon turvallisuudesta.

Tässä on avuksi joitakin vinkkejä ja neuvoja:

1. Kysy lapseltasi, mitä sovelluksia ja verkkosivuja hän käyttää

Pyydä lastasi opettamaan sinua ja esittelemään suosikkisovelluksensa, -pelinsä ja -verkkosivunsa. Näin opit ymmärtämään, kuinka ne toimivat ja havaitset sovellusten mahdolliset vaaratekijät lapsillesi.

2. Keskustele mahdollisista vaaroista lastesi kanssa

Jos uskot, että lapsesi käyttää vaarallista lasten tai teini-ikäisten sovellusta tai verkkosivua, selitä hänelle, miksi näin on. Jos mahdollista, tee päätös yhdessä lapsesi kanssa, jotta hän ymmärtää, miksi käyttö pitää lopettaa.

3. Ole rehellinen ja suorapuheinen lastesi kanssa

Keskustele heidän kanssaan sopimattoman teknologian käytön seuraamuksista. Kerro lapsille kyberkiusaamisesta, hakkeroinnista, sosiaalisesta manipuloinnista ja verkkoviettelystä.

4. Vakuuta lapsellesi, että hän voi aina puhua kanssasi

Kerro lapsellesi, että et ylireagoi, jos hän kertoo nähneensä verkossa esim. ilkeitä kommentteja, seksuaalista sisältöä tai väkivaltaisia kuvia. Kerro, että on parempi, että lapsi puhuu aiheesta kanssasi sen sijaan, että hän pitäisi sen omana tietonaan. Näytä lapselle, kuinka hän voi estää sisältöä tai raportoida sisällöstä, joka on loukkaavaa.

5. Aseta rajat – mutta ole realistinen

Internetkäytön rajat riippuvat lapsen iästä ja siitä, mikä perheessäsi on sopivaa. Voit esimerkiksi sopia säännöistä, kuinka kauan verkossa saa käyttää aikaa ja milloin. Sovi myös, että tekstiviestitse ei saa sanoa asioita, joita ei tavallisesti sanoisi kasvokkain, eikä yksityisiä kuvia pidä lähettää. Pyydä lastasi kertomaan sinulle salasanasi, että voit tarkistaa hänen puhelimensa.

6. Määritä lapsilukkoasetukset

Ota käyttöön tai tarkista lapsilukkoasetukset ja internetin suodatinasetukset. Lapsilukkoasetukset on suunniteltu helpottamaan lasten suojelua verkossa olevaa sopimatonta sisältöä vastaan. Asetuksia voidaan käyttää eri tavoin. Voit esimerkiksi varmistaa, että lapsesi käyttävät vain ikäisilleen sopivaa sisältöä. Voit asettaa käytölle aikarajan, valvoa käyttöä ja estää henkilötietojen jakamisen tuntemattomien kanssa.

7. Varmista, että lapsellasi on käytössään viimeisimmät virustorjuntaohjelmistot

Virustorjuntaohjelmistot suojaavat laitteitasi uhilta sekä etsivät ja tuhoavat mahdolliset järjestelmäuhkat ja antavat niitä koskevia varoituksia. Uusia viruksia ilmenee kaiken aikaa, ja virustorjuntaohjelmisto pysyy ajan tasalla uusimmista uhkista.

8. Varmista, että lapsesi yksityisyysasetukset ovat tiukimman suojan asetuksessa

Lähes kaikissa sosiaalisen median sovelluksissa on yksityisyysasetukset, joita voi muuttaa. Tutustu niihin ja määritä ne yhdessä lapsesi kanssa.

9. Käytä kaikissa lastesi laitteissa luotettavaa kyberturvallisuusratkaisua

Kaspersky Safe Kids on suunniteltu auttamaan lasten suojaamisessa verkossa. Pakettiin kuuluu sovellus lapsesi laitteeseen sekä omaan puhelimeesi, jonka kautta voit katsoa raportteja ja muokata asetuksia. Ohjelmisto sisältää lapsilukkoasetukset ja mahdollisuuden hallita aikaa, jonka lapsi käyttää verkossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Lasten turvallisuus verkossa: sovellukset ja verkkosivut, jotka vanhempien pitää tuntea

Mitkä sovellukset ja verkkosivut ovat kaikkein vaarallisimpia lapsille ja teini-ikäisille? Lue mahdollisista riskeistä ja kuinka voit suojata lastasi verkossa.
Kaspersky Logo