Siirry pääsisältöön

Viime vuosikymmeninä kiusaaminen (monien vanhempien tuntemassa muodossa) on muuttunut merkittävästi eikä kiusaaminen enää rajoitu koulupäivän jälkeiseen nujakointiin tai välitunneilla lauottuihin loukkauksiin. Kiusaaminen on kehittynyt teknologian tahdissa, siirtynyt verkkoon ja saanut sieltä tukevan jalansijan. Internetissä tapahtuu kiusaamista kutsutaan verkkokiusaamiseksi ja Internet on itse asiassa vahvistanut kiusaamisen haittavaikutuksia kiusatun hyvinvoinnille ja terveydelle. Se johtuu suurelta osin siitä, että digitaalisten viestintäkanavien kautta vihasisältöä voidaan levittää nopeasti ja monissa eri muodoissa.

Nykyään leikkikentällä alkanut nujakointi voi nopeasti johtaa satoihin lyhyen ajan sisällä lähetettyihin herjausviesteihin. Verkkokiusaaminen voi myös johtaa traagiseen lopputulokseen. Verkkokiusaamisen pystyy lopettamaan (vanhempana tai lapsena) parhaiten, kun on mahdollisimman hyvin tietoinen kaikesta siihen liittyvästä. Tämä opas on luotu juuri sitä varten. Auta lopettamaan verkkokiusaaminen heti tänään.

Esimerkkejä verkkokiusaamisesta

Verkkokiusaaminen tarkoittaa nimensä mukaisesti henkilön (tai henkilöryhmän) kiusaamista digitaalista teknologiaa, kuten puhelinta, tablettia, pelikonsolia tai tietokonetta käyttämällä sähköpostin, viestipalvelujen, sosiaalisen median, ääni- ja videopalvelujen tai tekstiviestien välityksellä. Myös toisen henkilön nolaamiseen tai nöyryyttämiseen tähtäävän sisällön jakaminen tai julkaiseminen on verkkokiusaamista. Yhdysvaltojen NCES-viraston mukaan 16 prosenttia (joka kuudes lapsi) yläkoulu- ja lukioikäisistä on kokenut verkkokiusaamista jossain muodossa Yhdysvalloissa.

Koska verkkokiusaaminen tapahtuu yleensä sosiaalisissa medioissa ja yleisemmin Internetissä, sen merkkien havaitseminen voi olla vaikeaa. Ja mikä huolestuttavampaa, osa verkkokiusaamistapauksista voi kehittyä nopeasti rajummaksi rikoksen tunnusmerkit täyttävät toiminnaksi. Tämän takia olemme listanneet alle muutamia selkeitä merkkejä verkkokiusaamisesta, jotta osaat pitää niitä silmällä.

Suora häirintä: Tämä tarkoittaa vihamielisten, loukkaavien tai karkeiden tekstiviestien, sähköpostien tai (keskusteluryhmien tai sosiaalisen median) kommentien lähettämistä, keskusteluryhmien käyttämistä henkilön häiritsemiseen joukolla tai loukkaavan, rasistisen tai halventavan sisällön julkaisemista uhrin some-profiileissa. Tämä häirintä kohdistuu suoraan uhrin henkilöön tai heidän digitaaliseen profiiliinsa.

Väärennökset ja uhrina esiintyminen: Tällä tarkoitetaan uhrin oikeiden käyttäjätilien (sähköpostitilit, puhelinnumerot sekä Facebook, Twitter, Instagram jne. mukaan lukien) kopioimista ja loukkaavan tai epätoivotun sisällön julkaisemista verkkoon uhrin nimissä tällaisilla valetileillä. Kiusaaja voi myös hakkeroida uhrin verkkoprofiilin ja muuttaa uhrin profiilitietoja ilman tämän lupaa. Myös ”catfishing” eli henkilön huijaaminen valesuhteeseen väärennetyn käyttäjäprofiilin avulla on tällaisen verkkokiusaamisen muoto.

Tietovarkauden ja luvaton jakaminen: Uhrista julkaistaan paljastavaa tai seksuaalista kuvaineistoa tai videokuvaa julkisesti (sosiaalisessa mediassa) tai jakamalla sitä muiden henkilöiden kanssa ilman uhrin lupaa. Uhrista otetaan alastonkuvia, paljastavia kuvia tai muutoin alentavia kuvia ilman tämän lupaa. Uhrin fyysistä kiusaamista videoidaan tai valokuvataan. Uhrista levitetään loukkaavia huhuja tai hänen henkilötietojaan tai paljastavaa kuva-/videoaineistoa hänestä jaetaan eri verkkosivustoille.

Monet edellä kuvatuista esimerkeistä ovat lainvastaisia ja niistä tulisi ilmoittaa poliisille. Jos et ole varma toiminnan lainmukaisuudesta, voit aina kysyä neuvoa paikalliselta poliisilaitokselta.

Verkkokiusaamisen vaikutukset

Verkkokiusaamisella on usein järkyttävät ja jopa traagiset vaikutukset, ja verkkokiusaamisen vaikutukset voivat ulottua aikuisikään asti. Kiusaamisen uhreiksi joutuville lapsille saattaa kehittyä eriasteisia mielenterveysongelmia, kuten masennusta ja erilaisia ahdistuneisuushäiriöitä. Kiusaaminen vaikeuttaa ystävyyssuhteiden kehittymistä, aiheuttaa vaikeuksia kouluun sopeutumisessa ja lisää kiusatun epäluuloa ihmisiä kohtaan.

a girl cyberbullied

Miten verkkokiusaamisen voi estää ja lopettaa?

Aivan kuten fyysisissä kiusaamistapauksissa, verkkokiusaamisen jatkumisen estämiseen on monia keinoja (sekä aikuiselle että lapselle).

Kerro asiasta

Kiusaamisen pitkäaikaisvaikutuksia seuranneessa tutkimuksessa todettiin, että valtaosa – joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 % – teineistä pitää verkkokiusaamista ongelmana, ja muiden arvioiden mukaan noin 63 % teineistä pitää ongelmaa vakanava. Valitettavista monet nuoret uskovat myös, että koulut, viranomaiset ja some-yhtiöt ovat epäonnistuneet ongelman käsittelemisessä, mikä on saanut nuoret tuntemaan olonsa voimattomiksi ja pois suljetuiksi. Toisaalta monet teinit pitävät vanhempiaan tehokkaina liittolaisina taistelussa verkkokiusaamista vastaan. Se merkitsee sitä, että vanhemmilta on valtava vastuu olla tarkkaavainen ja ottaa asia puheeksi lapsensa kanssa, jos he uskovat tämän kärsivän verkkokiusaamisesta.

Teinit ovat usein haluttomia kertomaan vanhemmilleen ja muille aikuisille verkkokiusaamisesta. Tämä haluttomuus johtuu perinteisen kiusaamisen tapaan kiusaamiseen liittyvistä häpeän ja pelon tunteista. Uhrit pelkäävät usein, että opettajat ja vanhemmat eivät kykene lopettamaan kiusaamista ja että häirintä pahenee entisestään, jos kiusaaja saa selville uhrin kertoneen asiasta aikuiselle. Jos epäilet lapsesi joutuneen verkkokiusatuksi (tai verkkokiusaavan muita), on tärkeää käsitellä asia lapsen kanssa mahdollisimman nopeasti. Etsi käytännöllisiä tapoja ongelman ratkaisemiseen. Esimerkiksi koulun rehtorin tai terapeutin apu voi olla ratkaisevan tärkeää. Jos olet mielestäsi joutunut itse verkkokiusaamisen uhriksi, kerro siitä heti opettajalle, vanhemmalle tai muulle aikuiselle.

Säilytä kaikki

Kun olet ottanut asian puheeksi lapsen kanssa, tallenna kaikki julkaisut, digitaaliset viestit ja muu verkkokiusaajan viestintä ottamalla niistä näyttökuvia tai valokuvia älypuhelimellasi. Kirjaa myös muistiin näiden viestien päivämäärät ja kellonajat ja muut tiedot, joista voi olla apua, mikäli asia etenee tuomioistuimeen asti. Esittele kokoamasi aineisto koulun rehtorille tai tarvittaessa poliisille, mikäli uskot kiusaamisen olevan niin vakavaa. Verkkokiusaaminen voi muuttua nopeasti rikollisen häirinnän tunnusmerkit täyttäväksi.

Älä reagoi

Covid-pandemian eristysvaiheen jälkeen kiusaaminen/vihapuhe on lisääntynyt jopa 70 % teinien ja lasten parissa. Tutkijat ovat todenneet, että tehokkain tapa taistella määrätyn kaltaista verkkokiusausta vastaan on olla reagoimatta siihen. Verkkokiusattujen on usein viisampaa jättää hyökkäykset huomiotta tai vältellä niitä. Kiusaamiseen reagoimisen sijasta siitä pitäisikin ilmoittaa heti asianmukaiselle aikuiselle. Kaikkien kiusaajien tavoitteena on saada uhrinsa vihastumaan ja reagoimaan kiusajaan naurettaviin tai pahansuopiin väitteisiin. Digitaalisessa maailmassa jättäminen reagoimatta verkkokiusaajan yllytysyrityksiin minimoi kiusaajan voiman. Lisäksi tällaisia hyökkäyksiä näkevien henkilöiden tulisi ilmoittaa niistä ystäville, perheenjäsenille tai opettajille.

Uhrille paras turvakeino on estää kiusaaja sosiaalista medioistaan ja sähköpostistaan. Monissa sosiaalisen median sovelluksissa, kuten Facebookissa ja Instagrammissa, kiusaajan estäminen sekä poistaa kiusaajan viestit uhrin näkyvistä että estää kiusaajaa linkittämästä suoraan uhrin profiiliin ja jopa näkemästä kiusaajan ja uhrin yhteisten kaverien viestejä, joissa uhri on tagattuna.

Lisätietoja

Enough.org-sivuston mukaan lähes puolet (46 %) kaikista nuorista (13–17-vuotiaat) oli kokenut verkkokiusaamista joulukuuhun 2022 mennessä. Verkkokyselyjen perusteeella opettajat pitävät verkkokiusaamista yhtenä suurimmista ongelmista, joita heille nykyään tulee vastaan luokkahuoneessa. Vanhempana on tärkeää olla mahdollisimman hyvin tietoinen lapsen tekemisistä Internetissä ja hänen älypuhelimensa käytöstä. Siksi kannattaa harkita lasten verkkoturvallisuuden varmistamiseen tarkoitettujen kybersuojausratkaisujen käyttämistä ja suhtautua yleisesti vakavasti lapsen verkkoelämän suojaamiseen.

Yksi yleinen väärinkäsitys on, että pojat ovat yleensä todennäköisemmin kiusaajia ja tytöt uhreja. Itse asiassa tutkimusten mukaan kiusaaja on aivan yhtä todennäköisesti tyttö kuin poika. Erona on vain se, että pojat harrastavat verkkokiusaamista todennäköisemmin pelikonsolilla ja tytöt sosiaalisessa mediassa.

Laajuuden tiedostaminen

Monet aikuiset pitävät sosiaalisen median sivustoja todennäköisimpinä verkkokiusaamisympäristöinä, mikä onkin monesti totta. Mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa 95 % teineistä käyttää älypuhelinta (ja 45 % teineistä ilmoittaa olevansa verkossa lähes koko ajan), joten monilta aikuisilta ja vanhemmilta jää ehkä huomaamatta erittäin todennäköinen verkkokiusaamiskanava. Facebook, Twitter, Instagram, TikTok ja Snapchat ovat mahdollisia verkkokiusaamisen lähteitä, mutta verkkokiusaaminen voi tapahtua myös sähköpostiviestien, tekstiviestien ja muiden viestisovellusten kautta. Älypuhelimet ovat läsnä käytännössä kaikkialla ja aina ja teknologia muuttuu nopeasti. Siksi on tärkeää seurata lapsen kaikkia Internetiin yhteydessä olevia laitteita, jos haluaa pysyä mahdollisten verkkouhkien edellä.

Merkkien tunnistaminen

Verkkokiusattu lapsi saattaa käyttäytyä aivan kuten lapset yleensä – hän on ehkä hieman sulkeutunut, ei halua puhua päivästään tai kertoa mitään itsestään. On olemassa kuitenkin joitakin hienovaraisia merkkejä, joita kannattaa seurata. Lapsi voi esimerkiksi menettää mielenkiinnon entiseen suosikkiharrastukseensa, lintsata koulusta, vaikuttaa masentuneelta ja hänen arvosanansa voivat pudota odottamatta tai hänen nukkumis- tai syömistapansa muuttua. Tällaiset muutokset voivat olla merkkejä myös muista ongelmista kuin kiusaamisesta, mutta verkkokiusaaminen on todennäisin selitys, mikäli lapsi alkaa samanaikaisesti vältellä tietokoneen käyttämistä tai vaikuttaa suuttuneelta käytettyään Internetiä tai älypuhelinta pitkään. Mikäli lapsi on verkkokiusaaja, hän saattaa suuttua suuresti, mikäli otat hänen puhelimensa pois häneltä tai rajoitat hänen tietokoneen käyttöään.

Pidä tiedot suojassa

Eräät traagisimmat verkkokiusaamistapaukset saivat alkunsa siitä, että kiusaajat onnistuivat luomaan Facebookiin valeprofiileja uhriensa nimissä ja alkoivat esiintyä uhriensa nimissä näiden profiilien kautta. Tämän vuoksi on tärkeää, että sekä sinä itse että lapsesi käytätte harkintaa siinä, mitä julkaisette verkkoon. On hyvä idea rajoittaa sitä, kuinka monta henkilökohtaista valokuvaa tai viestiä lapsi saa julkaista verkkoon. Lisäksi on tärkeää osata luoda vahvoja salasanoja ja muistaa vaihtaa ne säännöllisesti.

Verkkokiusaajat voivat hakkeroida tai ”kaapata” uhrin profiileja ja julkaista niiden kautta törkeitä ja loukkaavia kommentteja. Teinien kannattaisikin aina asettaa sosiaalisen median profiilinsa yksityisiksi ja jättää huomiotta yhteyspyynnöt henkilöiltä, joita he eivät tunne. Nykyaikaiset kattavat Internet-suojausratkaisut sisältävät salasanojen hallintatyökalut ja muita kybersuojausominaisuuksia, jotka auttavat pitämään lasten tilit ja verkkoidentiteetin suojassa.

Älä ryhdy itse kiusaajaksi

Dosomething.org-sivustolla kerrotaan tilanteista, joissa kiusaajia vastaan taistelleet uhrit ovat päätyneet itse kiusaajiksi. Itseään puolustamaan pyrkinyt uhri ja kiusaaja saattavat saada aikaiseksi noudankehän, jossa kiusaaminen muuttuu molemminpuoliseksi ja pahenee koko ajan. Siksi on tärkeää opastaa lapsia, että muiden ihmisten tunteita ja yksityisyyttä pitää kunnioittaa myös verkossa. Kannattaa tiedostaa, että halu kostaa kiusaajalle on luonnollinen reaktio, mutta pitkällä tähtäimellä on parasta jättää reagoimatta aggressiivisesti.

Pitäkää yhtä

On tärkeää, että ihmiset pitävät yhtä verkkokiusaamista vastaan ja etsivät kestäviä ratkaisuja sen lopettamiseen. Kanadassa ajettiin vuonna 2015 läpi lakiehdotus, joka teki henkilöä esittävien kuvien jakamisesta ilman tämän lupaa laitonta. Säädetty laki antaa myös poliisille valtuudet hakea kotiestintälupaa sellaisia Internet-käyttäjiä vastaan, joiden on ”kohtuullisin perustein syytä epäillä” syyllistyneen kyseiseen rikokseen. Nykyään säädetty laki toimii pohjana kehitteillä olevalle lainsäädännölle, jolla pyritään turvaamaan lasten turvallisuus Internetissä. Kanada on edelläkävijä verkkokiusaamisen torjunnassa, sillä sen rikoslaista löytyy useita häirinnän, uhkailun, kiristyksen, identiteettivarkauden, vihan lietsonnan ja herjaamisen kriminalisoivia säädöksiä.

Muissa maissa on monia verkkokiusaamista koskevia säädöksiä, mutta lainsäädäntö on monenkirjavaa. Siksi on tärkeää selvittää omat oikeudet ja saattaa verkkokiusaaminen tarvittaessa viranomaisten tietoon, mikäli se on vaarassa kehittyvä uhkaavaksi.

Pistä kiusaajat vastuuseen

Bark on yhteistyössä ”lapsipsykologien, nuoriso-ohjaajien, digitaalisen median asiantuntijoiden ja lainvalvontaviranomaisten” kanssa kehitetty koneoppimista hyödyntävä sovellus, jolla voidaan sekä valvoa verkkokiusaamista ja sen merkkejä että suojautua kiusaamiselta. Vuoden 2020 puoleen väliin mennessä se oli havainnut yli 165 000 vakaa kiusaamistapausta.

Tämä tilasto puhuu selvää kieltä: verkkokiusaaminen on jatkuva ja vakava ongelma. Mutta kun olet selvillä ongelmasta ja tiedät, mitä merkkejä kannattaa pitää silmällä ja mitä suojakeinoja voit käyttää, voit yhdessä lapsen kanssa torjua verkkokiusaamista tehokkaasti.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Suositellut tuotteet:

Verkkokiusaaminen: Mitä se on?

Verkkokiusaaminen yleistyy koko ajan kaikkialla maailmassa, joten on tärkeää tiedostaa, mitä sillä tarkoitetaan, mistä sen tunnistaa ja miten sen voi estää ja lopettaa. Lue lisää napsauttamalla.
Kaspersky Logo