Siirry pääsisältöön

Sharenting-ilmiön vaarat

Vanhemmuus on siirtynyt vahvasti uudelle vuosituhannelle. Keskivertolapsella on digitaalinen jalanjälki jo ennen ensimmäisen hampaan puhkeamista. Joillekin lapsille sellainen ehtii muodostua jo ennen syntymää, kun isä tai äiti julkaisee Facebookissa kuvan ultraäänitutkimuksesta. Lapsen saaminen on tietenkin iloinen tapahtuma, jonka mielellään jakaa ystävien ja sukulaisten kanssa. Osalla vanhemmista on kuitenkin taipumusta jakaa hieman liikaa, ja tästä juontuukin termi "sharenting", termien "sharing" (jakaminen) ja "parenting" (vanhemmuus) yhdistelmä. Ja niin kuin millä tahansa somen käytöllä (tai liikakäytöllä), sillä on omat riskinsä.

Omien lasten kuvien postaamisen vaarat

Harkitse tarkkaan usealtakin kantilta, ennen kuin julkaiset lastesi kuvia verkossa. Näin someaikana kaksi seikkaa on myös oleellisesti muuttunut aiempaan verrattuna. Ensinnäkin sosiaalinen media on läsnä jatkuvasti ja kaikkialla. Sitä ei voi sivuuttaa eikä sulkea pois. Toiseksi sisältöä voi olla todella vaikea poistaa, kun sen on kerran julkaissut. Jos tykkäyksiä tai jakamisia kertyy, lapsen kuva voi levitä nopeasti toiselle puolen maailmaa. Ja kun kuva päätyy jonkun toisen kiintolevylle, sitä ei saa sieltä pois.

Nämä riskit eivät myöskään häviä, kun lapsi kasvaa ja osaa jo huolehtia itsestään. Ilmiö on vielä verrattain uusi, mutta on arveltu, että vanhemmat, jotka jakavat liikaa ja postaavat lastensa kuvien yhteydessä kokon nimen, syntymäajan, syntymäpaikan tai muita luottamuksellisia tietoja, voivat altistaa lapsensa identiteettivarkauksille. The New Yorker ‑lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan vuoteen 2030 mennessä sharenting-ilmiön lukuun voidaan laskea lähes kaksi kolmasosaa tällä hetkellä lapsuuttaan elävien ihmisten identiteettivarkauksista.

Oman lapsen kuvien jakaminen verkossa – tietosuoja- ja oikeusnäkökohdat

Lapsi ei voi antaa valokuvan julkaisulle harkittua, tietoon perustuvaa suostumusta. Sinun on kuitenkin huomioitava tietosuojanäkökohdat, etenkin lastesi varttuessa. Esimerkiksi Ranskan ja Saksan oikeusjärjestelmissä lapsella on oikeus omaan kuvaansa. Siellä vanhemmat katsotaan vain kyseisen oikeuden valvojiksi, eivät omistajiksi.

Yhdysvalloissa asia ei ole yhtä selkeä, mutta jakaminen somessa pitää kuitenkin sisällään oikeudellisia riskejä. Eräässä ääritapauksessa DaddyOFive-YouTube-kanavalle postattua sisältöä käytettiin näyttönä lasten kaltoinkohtelusta, ja kaksi lapsista otettiin huostaan. Asianajajat katsoivat, että vanhemmat olivat syyllistyneet väärinkäytöksiin, mutta heidän mukaansa myös videot itsessään olivat väärinkäytöksen muoto.

Kun lapsi on riittävän vanha ymmärtämään sosiaalista mediaa, sinun pitäisi kysyä lapsen lupa kuvien julkaisemiseen verkossa. Näin paitsi kunnioitat lapsesi yksityisyyttä, myös autat häntä oppimaan oikeanlaisen verkkokäyttäytymisen malleja. Ota lapsi mukaan päätöksentekoon, kun mietit julkaistavaksi sopivia valokuvia ja sitä, kenelle valokuva näkyy, sekä valokuvien varsinaiseen julkaisemiseen. Se on samalla luonteva projekti lapsen perehdyttämiseksi sosiaaliseen mediaan. Samalla autat häntä ymmärtämään, että kuvien postaukseen liittyy turvallisuusnäkökohtia – jo kauan ennen kuin hänellä on oma Facebook-, Snapchat- tai Instagram-tili.

the dangers of posting your kids photos on social media

Kun lapsesi ryhtyy käyttämään Internetiä, voit tarvittaessa suojata häntä Kaspersky Safe Kids 2020 -ratkaisulla. Tuotteeseen kuuluvien käytönvalvontaominaisuuksien avulla voit estää lastesi pääsyn sopimattomille verkkosivuille tai sisältöön.

Muista myös, että jos otat kuvia muiden lapsista, et milloinkaan saa jakaa tällaisia valokuvia ilman heidän lupaansa. Jos otat kuvia esimerkiksi urheilutapahtumassa tai yökyläilyn yhteydessä, muista kysyä lapsen vanhempien lupa kuvien jakamiseen. Jos muut julkaisevat lastesi kuvia vaikka Facebookissa ja sinulla on sanomista asiaan, sinulla on täysi oikeus pyytää heitä poistamaan alle 13-vuotiaiden lasten valokuvat (13-vuotiaana lapsi voi hankkia oman Facebook-tilin).

Kouluilla, urheiluseuroilla ja muilla nuorisojärjestöillä on yleensä omat somekäytännöt. Heidän on aina pyydettävä lupa sinulta lastesi valokuvien julkaisemiseen. Yritä huolehtia siitä, että antamasi lupa on aina sidoksissa yksittäiseen tapahtumaan tai kuvaustilanteeseen eikä ole kaikenkattava yleislupa lastesi kuvien julkaisemiseen.

Jos ammattilainen ottaa kuvan lapsestasi, perehdy tekijänoikeussuojaan ja selvitä, onko kuvien yksityinen jakaminen sallittua. Ammattilaisella voi esimerkiksi olla oma turvallinen alusta, johon ystävät tai sukulaiset voivat kirjautua katsomaan kuvia.

Näin voit pitää lapsesi kuvat turvassa

Kaikkien näiden riskien keskellä mieleen voi helposti tulla, voiko lapsen kuvien julkaiseminen verkossa olla turvallista missään tilanteessa. Osa vanhemmista pysytteleekin kokonaan poissa sosiaalisesta mediasta ja pitää kaikki kuvat täysin yksityisinä. Jos kuitenkin haluat jakaa sisältöä, voit parantaa somen käytön tietoturvaa erinäisin tavoin sekä minimoida sharenting-riskit.

  • Tarkista sosiaalisessa mediassa käyttämäsi yksityisyysasetukset. Rajoita kuvat näkymään pelkästään kavereille ja varmista, että heillä ei ole oikeutta jakaa kuvia edelleen.
  • Keskustele yksityisyydestä läheisten ystäviesi ja perheesi kanssa, jotta he eivät jaa kuviasi mielivaltaisesi.
  • Tarkista kaveriluettelosi ja poista ihmiset, jotka eivät ole läheisiä ystäviäsi. Satunnaiset lomatuttavat, kavereiden kaverit ja ihmiset, jotka olet lisännyt silkkaa kohteliaisuuttasi, voivat olla tietoturvariski omien lasten kuvia julkaistaessa.
  • Poista sisällönkuvaustiedot (niin kutsutut meta- eli EXIF-tiedot) ja paikkatunnisteet käytöstä valokuvissasi. Näin kukaan ei voi paikantaa lastasi valokuvan sisällönkuvaustietojen perusteella. Varmista myös tarvittaessa, että jakamiseen käyttämäsi palvelu poistaa EXIF-tiedot valokuvistasi. Täältä voit lukea lisää EXIF-tiedoista.
  • Älä sisällytä muuta dataa, jonka perusteella ulkopuoliset voisivat tunnistaa lapsesi, kuten lapsen koko nimeä, syntymäaikaa tai koulua. Lempinimiä tai kuvailevia ilmauksia käyttämällä voit kätevästi estää identiteettitietojen urkkimisen. Esimerkiksi "oma kullannuppuni", "meidän pikku prinsessa" tai "meidän oma ikiliikkuja" estää tehokkaasti ulkopuolisia tunnistamasta lapsiasi.
  • Älä julkaise lapsestasi kuvia, joissa hän on alasti tai puolipukeissa. Jos kuva epäilyttää edes hitusen, jätä se julkaisematta.

Kun otat valokuvia, vältä esimerkiksi kadunnimiä ja -numeroita, joiden perusteella lapsen voisi jäljittää. Pienempien lasten kohdalla kannattaa ehkä olla jakamatta kuvia lapsesta koulupuvussa, sillä tämä voi kertoa ulkopuoliselle lapsen koulun.

Vauvakuvien Facebook- tai Instagram-postailun riski ovat ilmeiset. Käytettävissä on kuitenkin myös turvallisempia palveluita, joita voi käyttää jakamiseen. WhatsAppin kautta voit esimerkiksi jakaa valokuviasi valikoiduille ystäville. Palvelussa käytetään päästä päähän -salausta, joten hakkerit eivät pääse käsiksi tietoihisi. Voit myös luoda esimerkiksi Flickr-palveluun yksityisen albumin, johon muut pääsevät vain kutsulla.

Myös Tinybeans on kasvattanut suosiotaan lastensa yksityisyydestä huolestuneiden vanhempien keskuudessa. Kyseessä on alusta, johon voit määrittää yksityisen ryhmän ja luoda sisältöä, joka muistuttaa läheisesti entisaikojen vauvakirjoja. Tinybeans perustettiin vuonna 2012, ja palvelulla on tätä nykyä yli kolme miljoonaa käyttäjää, joille palvelun kutsupohjainen käyttö ja tietoturva ovat tärkeitä.

how to protect your baby photos online

Oman lapsen valokuvien suojaaminen – yhteenvetoa

Useimmat meistä käyttävät sosiaalista mediaa hyvin spontaanisti. Näemme jotakin, otamme valokuvan, napautamme painiketta, ja siinä kaikki. Postaus näkyy kaikille ystävillemme saman tien.

Kun kyse on omista lapsista, kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi miettimään. Onko kyseessä valokuva, jonka lapsesi haluaisi ilomielin nähdä vielä kymmenen vuoden päästäkin? Vai saisiko se hänet pikemminkin vihastumaan tai nolostumaan? Voiko valokuva aiheuttaa vahinkoa, jos se tulee ilmi verkkohaussa 20 vuoden kuluttua?

Muista, että viime kädessä sinä luot lapsesi digitaalisen jalanjäljen. Yhteyksien ja jatkuvan yhteydenpidon maailmassa tämä on tärkeä vanhemman vastuu. Se on melkein yhtä tärkeä kuin koulutuksesta huolehtiminen ja yhteiskuntakelpoisen kansalaisen kasvattaminen. Digitaalinen jalanjälki, johon lapsi voi olla tyytyväinen, on paitsi hyvää vanhemmuutta myös rakkautta ja huolenpitoa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Seitsemän suurinta lapsin kohdistuvaa vaaraa verkossa: Lasten pitäminen turvassa

Sosiaalisen median turvallinen käyttäminen

Verkon turvallisuus Twitterissä

Mitä vanhempien pitäisi ottaa huomioon, ennen kuin postaavat lastensa valokuvia verkossa

"Sharenting" – ylpeät vanhemmat lataavat usein valokuvia lapsistaan Facebookiin. Onko lasten valokuvien jakaminen verkossa tai somessa kuitenkaan turvallista?
Kaspersky Logo