Siirry pääsisältöön

Pimeä verkko on yhteisnimitys erilaisille verkkosivustoille ja markkinapaikoille, jotka kokoavat yhteen henkilöitä, jotka haluavat harjoittaa laitonta tai hämärää toimintaa. Niitä ei voi käyttää perinteisillä selaimilla, eivätkä hakukoneet, kuten Google, indeksoi niitä. Suuri osa pimeästä verkosta käy kauppaa varastetuilla tiedoilla, kuten henkilötiedoilla, jotka on kerätty tietomurroista tai tietovarkaiden avulla, ja muilla kyberrikoksilla. Tällä voi olla vakavia seurauksia paitsi keskivertokäyttäjille, myös yrityksille ja jopa koko valtioille, sillä pimeiden verkkosivujen varastamat henkilötiedot ja ehkä myös taloudelliset tiedot voivat olla varastettuja. Tämä uhka on todellinen, minkä vuoksi pimeän verkon skannaukset voivat olla tärkeä osa tavallisten internetin käyttäjien henkilöllisyyden suojaamista.

Voivatko tietoni päätyä pimeään verkkoon?

Ennen kuin kysyt "Mikä on pimeän verkon skannaus?", on syytä kysyä, voiko ja miten henkilötietoja päätyä pimeään verkkoon. Yksinkertainen vastaus on, että kaikki internetin käyttäjät ovat vaarassa, että heidän tietonsa paljastuvat verkon hämärämmälle puolelle, vaikka he eivät itse käyttäisikään sitä. Tämä johtuu siitä, että kuka tahansa voi joutua tietojenkalastelu- tai haittaohjelmahyökkäysten uhriksi, joiden avulla hakkerit voivat kerätä tietoja, kuten salasanoja, henkilöllisyystietoja ja luottokorttitietoja. Joissain tapauksissa hakkerit saattavat varastaa nämä tiedot yrityksiltä, jotka keräävät ja tallentavat henkilötietoja mainontaa ja markkinointia varten. Kummassakin tapauksessa hakkerit keräävät kaikki nämä tiedot ja asettavat ne muiden saataville pimeässä verkossa.

Mitä on pimeän verkon skannaus?

Yksinkertaisesti sanottuna pimeän verkon skannauksen avulla internetin käyttäjät voivat selvittää, onko heidän henkilötietojaan julkaistu pimeässä verkossa. Nämä digitaaliset työkalut etsivät pimeästä verkosta - erityisesti tunnetuista tietomurroista poimittujen luetteloiden avulla — onko käyttäjän tietoja ladattu. Jos työkalu löytää käyttäjän tietoja pimeästä verkosta, se hälyttää käyttäjää ja antaa hänelle mahdollisuuden ryhtyä tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin.

Vaikka ne voivat olla hyödyllisiä henkilötietojen ja käyttäjien yksityisyyden suojaamisessa, on tärkeää huomata, että pimeän verkon skannausohjelmat voivat tehdä vain vähän. Tämä johtuu siitä, että riippumatta siitä, kuinka tehokas pimeän verkon skannaustyökalu on, minkään skannausohjelman on mahdotonta tarkistaa kaikkia pimeän verkon osia, koska monet verkkosivustot tällä puolella internetiä pysyvät yksityisinä ja saavuttamattomissa. Siksi on tärkeää, että internetin käyttäjät pysyvät valppaina verkossa olevien tietojensa suhteen esimerkiksi käyttämällä VPN- ja virustorjuntaohjelmia ja säilyttämällä hyvät tavat jakaa tietoja verkossa.

Pimeän verkon skannaukset pystyvät myös tunnistamaan erityyppistä rikollista toimintaa, josta pimeä verkko on tunnettu. Jotkin turvallisuusorganisaatiot tai lainvalvontaviranomaiset saattavat käyttää pimeän verkon skannausohjelmia tutkinnan apuna ja etsiä niiden avulla pimeästä verkosta esimerkiksi mainintoja laittomista huumeista, aseista ja väärennetyistä tuotteista.

Miten pimeän verkon skannaus toimii?

Yksinkertaisimmillaan pimeän verkon skannaustyökalut ovat ohjelmistoja, jotka käyttävät erityisesti kehitettyjä algoritmeja etsiessään pimeästä verkosta mainintoja käyttäjän henkilötiedoista. Yleensä skannauksen suorittamiseksi käyttäjän on ensin annettava tietyt henkilötiedot. Tämän jälkeen ohjelmisto vertaa näitä tietoja tietomurroissa varastettujen henkilötietojen luetteloihin, jotka ovat saatavilla pimeässä verkossa. Pimeän verkon skannaus voi hakea kaikenlaisia arkaluontoisia käyttäjätietoja, kuten:

 • Nimet
 • Sähköpostiosoitteet
 • Salasanat
 • Salaamattomat keskustelupöytäkirjat
 • IP-osoitteet
 • Luottokorttitapahtumat tai pankkitilin tiedot
 • Sosiaalisen median tilit
 • Henkilöllisyystiedot (kuten passi, sosiaaliturva- tai henkilökortti)

Jos skannaus löytää käyttäjän henkilötietoja pimeästä verkosta, se ilmoittaa välittömästi, mitä tietoja on löydetty ja mistä. Käyttäjän velvollisuutena on tällöin ryhtyä asianmukaisiin seuraaviin toimenpiteisiin suojellakseen itseään, kuten edellä on kuvattu.

Käyttäjien on kuitenkin muistettava, että yksittäinen pimeän verkon skannaus rajoittuu yleensä suosittuihin markkinapaikkoihin, joilla on vähemmän yksityisyysprotokollia, eikä koko pimeää verkkoa voida tutkia. Ne eivät myöskään voi ottaa huomioon rikkomuksia, jotka tapahtuvat välittömästi skannauksen jälkeen. Käyttäjät, jotka ovat hyvin huolissaan yksityisyydestään, voivat suorittaa säännöllisiä pimeän verkon skannauksia erilaisilla työkaluilla tai käyttää pimeän verkon seurantaa, jotta he voivat jatkuvasti tutkia pimeää verkkoa varastettujen tietojensa varalta.

Miksi pimeän verkon skannaukset ovat tärkeitä?

Keskiverto internetin käyttäjä ei ole tekemisissä pimeän verkon kanssa, joten miksi hän olisi kiinnostunut tekemään pimeän verkon skannauksen? Vastaus on yksinkertainen: heidän on suojeltava henkilötietojaan ja yritettävä estää kyberrikollisia käyttämästä näitä tietoja rikosten tekemiseen. Ilmeisiin asioihin voi kuulua sähköpostien ja sosiaalisen median tilien hakkerointi tai rahan varastaminen pankkitileiltä. Oikeilla henkilötiedoilla voidaan kuitenkin toteuttaa lukuisia haitallisempia petoksia ja huijauksia, esimerkiksi identiteettivarkauksia, luottokorttipetoksia, rahoitushuijauksia ja robottisoittajahuijauksia.

Pimeän verkon skannauksen edut

Pimeän verkon skannauksen päätehtävänä on antaa käyttäjille tietoa siitä, onko heidän henkilötietojaan varastettu ja mahdollisesti annettu kyberrikollisten käyttöön. Jos näin on, käyttäjä voi ryhtyä tiettyihin toimenpiteisiin suojellakseen itseään lisäongelmilta. He voivat esimerkiksi estää luottokortit, varoittaa pankkeja ja vaihtaa salasanoja taloudellisten menetysten ja identiteettivarkauksien välttämiseksi. On kuitenkin useita muitakin syitä, miksi jotkut käyttäjät — tai jopa yritykset — valitsevat pimeän skannerin osaksi rutiininomaista verkkotarkistustaan:

 1. Tunnista ja lievennä tietomurtoja: Suorittamalla säännöllisen pimeän verkon skannauksen henkilöt saavat varoituksen, jos pimeässä verkossa on ilmaantunut arkaluonteisia tietoja, ja he voivat ryhtyä toimiin vakavien seurausten välttämiseksi. Tämä on erityisen tärkeää organisaatioille, jotka voivat joutua vakavaan tilanteeseen, jos asiakastietoja tai järjestelmän kirjautumistietoja vuotaa. Ajoitus on näissä tilanteissa tärkeää, joten säännöllisillä skannauksilla voidaan varmistaa, että tietoturvaloukkaukset havaitaan mahdollisimman pian.
 2. Ehkäise tulevat tietoturvaloukkaukset: Pimeän verkon skannausten avulla käyttäjät voivat tunnistaa, mitä tietoja varastettiin ja mahdollisesti myös miten ne varastettiin. Kaiken tämän ymmärtäminen voi olla hyödyllistä varmistamaan, etteivät samat virheet toistu, ja siten auttaa suojautumaan tulevilta vuodoilta.
 3. Käsittele asiakastietoja vastuullisesti: Siksi rutiininomainen pimeän verkon skannaus on yksi tapa varmistaa, että asiakastietoihin suhtaudutaan huolellisesti. Näillä skannauksilla havaitaan tietoturvaloukkaukset mahdollisimman pian, jotta voidaan ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin ja ilmoittaa asiasta asiakkaille.

Pimeän verkon skannauksen haitat

Vaikka pimeän verkon skannaukset ovat hyödyllisiä, niihin liittyy tietenkin väistämättä ongelmia. Seuraavassa on muutamia näkökohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet pimeän verkon skannereiden käyttöä:

 1. Skannaukset eivät ole 100 % idioottivarmoja: Vaikka jotkin pimeän verkon skannaustyökalut ovatkin kattavia, ne eivät voi mitenkään skannaa koko pimeää verkkoa tai taata, että tietosi löytyvät ja ovat aina suojattuja.
 2. Skannaus tallentaa vain hetken ajassa: Jokainen pimeän verkon skannaus tallentaa vain tietyn osan pimeästä verkosta tiettynä ajankohtana, jolloin skannaus suoritetaan, eikä se voi ottaa huomioon välittömästi sen jälkeen mahdollisesti tapahtuvia rikkomuksia. Näin ollen käyttäjät saavat vain tilannekuvan siitä, mitä tietoja verkossa on saatavilla skannaushetkellä.
 3. Kustannukset: Vaikka jotkut pimeän skannerit ovat ilmaisia, monet muut veloittavat palveluistaan. Tämä voi tulla kalliiksi yksityishenkilöille tai pienyrityksille, jotka haluavat tehdä säännöllisiä tarkastuksia.
 4. Ajoitus: Kun pimeän verkon sähköpostin skannaus havaitsee ongelman, käyttäjän tiedot on valitettavasti jo murrettu. Kun käyttäjä kuitenkin saa tietää, että hänen tietonsa ovat vuotaneet, hän voi vaihtaa salasanan tai soveltaa muita suositeltuja turvatoimia asiaan liittyvien riskien pienentämiseksi.
 5. Ongelmanratkaisun puute: Vaikka pimeän verkon skannaukset voivat tunnistaa varastetut henkilötiedot, ne eivät pysty poistamaan niitä. Näin ollen käyttäjien on ryhdyttävä toimiin sen poistamiseksi pimeästä verkosta ja otettava käyttöön suojaustoimenpiteet.

Mitä tehdä, jos skannauksessa havaitaan henkilötietojasi?

Kyberrikolliset käyttävät yhä kehittyneempiä menetelmiä saadakseen internetin käyttäjät ansaan ja houkutellakseen heidät jakamaan arkaluonteisia tietoja. Näin ollen on täysin mahdollista, että salasanoja, luottokorttitietoja ja muita tietoja päätyy pimeään verkkoon. Jos pimeän verkon skanneri kuitenkin havaitsee varastettuja tietoja, tässä on muutamia välittömiä toimia, joilla vahinkoa voidaan yrittää lieventää:

 • Vaihda murretut salasanat: Jos salasanat on varastettu, vaihda ne välittömästi niihin liittyviin tileihin. On myös hyvä käytäntö käyttää monen tekijän todennusta ja salasanahallintaa tilien suojaamiseksi tietoturvaloukkauksen sattuessa.
 • Peruuta luottokortit: Tarkista viimeaikaiset maksutapahtumat epäilyttävän toiminnan varalta ja ilmoita nopeasti palveluntarjoajalle, jotta tämä voi estää maksutapahtumat ja peruuttaa varastetun kortin.
 • Pankkien hälyttäminen: Tarkista tiliotteet epäilyttävän toiminnan varalta ja ota välittömästi yhteyttä asianomaiseen pankkiin, jotta tili jäädytetään ja kaikki maksutapahtumat estetään.
 • Tarkista käyttöoikeudet: Tarkista aina, mitkä käyttöoikeudet ovat sallittuja sosiaalisen median tileillä ja käytetyissä sovelluksissa. Yleisesti ottaen on hyvä käytäntö käyttää mahdollisimman yksinkertaisia käyttöoikeusasetuksia, jotta nämä tilit eivät pääse käsiksi suurimpaan osaan tallennetuista tiedoista, kuten yhteystietoihin, valokuviin, sijainteihin ja muihin tietoihin.
 • Rajoita tietojen jakamista: Erityisesti verkkosivustoilla tai sellaisten yritysten kanssa, joita ei tunneta hyvin, on yleensä hyvä strategia jakaa mahdollisimman vähän tietoa verkossa.

Miten välttää henkilötietojen vuotaminen

Jos paras hyökkäys on hyvä puolustus, tietovuodon välttäminen edellyttää suojaavien tapojen ylläpitämistä internetiä käytettäessä. Vaikka haavoittuvuuksia on aina, seuraavien toimenpiteiden toteuttaminen verkossa voi auttaa välttämään henkilötietojen ilmaantumisen pimeän verkon skannaukseen:

 1. Käytä salasanahallintaohjelmaa luodaksesi vahvoja salasanoja, jotka voidaan sitten tallentaa turvallisesti. Muista myös vaihtaa salasanat säännöllisesti.
 2. Aktivoi monivaiheinen todennus kaikilla verkkotileillä ja -sovelluksilla mahdollisuuksien mukaan.
 3. Vältä ilmaisten tai julkisten Wi-Fi-verkkojen käyttöä, sillä ne ovat usein turvattomia.
 4. Tilaa vahva VPN-palvelu ja käytä sitä mahdollisimman paljon verkossa, etenkin kun olet tekemisissä arkaluonteisten tietojen, kuten pankkitilien ja luottokorttien kanssa.
 5. Ole varuillasi mahdollisten tietojenkalasteluhyökkäysten, kuten epäilyttävien sähköpostiviestien ja linkkien varalta.
 6. Tarkista aina verkko-osoite varmistaaksesi, että verkkosivusto on turvallinen — ja virallinen — ennen kuin annat tietoja.
 7. Käytä virustorjuntaohjelmistoa ja suorita säännöllisiä skannauksia haittaohjelmien ja muiden mahdollisesti haitallisten ohjelmistojen havaitsemiseksi.

Miksi Kaspersky Premium erottuu edukseen pimeän verkon tietoturvassa

Yksityishenkilöille ja yrityksille, jotka etsivät tukevaa suojaa pimeässä verkossa piileviä uhkia vastaan, Kaspersky Premium tarjoaa huippuluokan ratkaisun, joka erottaa sen joukosta. Tässä ensiluokkaisessa tietoturvatuotteessa on kaksi poikkeuksellista ominaisuutta, jotka on suunniteltu erityisesti sukeltamaan pimeän verkon syvyyksiin ja suojaamaan henkilötietojasi.

Ensimmäinen näistä ominaisuuksista on Data Leak Checker, tehokas työkalu, joka tutkii sähköpostit huolellisesti mahdollisten merkkien varalta. Skannaamalla sähköpostiviestintäsi Kaspersky Premium voi tunnistaa kaikki vuotaneet tai paljastuneet henkilötiedot, mikä tarjoaa tärkeän suojan identiteettivarkauksia ja muita kyberrikoksia vastaan.

Lisäksi Kaspersky Premium esittelee Identiteettivarkaustarkistustoiminnon, joka on ainutlaatuinen toiminto, joka tutkii sähköpostiosoitteisiin liittyvät puhelinnumerot. Tämä innovatiivinen lähestymistapa varmistaa, että mahdolliset henkilötietojen vuodot eivät jää huomaamatta, ja antaa käyttäjille kattavan turvallisuuden ja mielenrauhan.

Nämä kaksi ominaisuutta yhdessä Kaspersky Premiumin koko tietoturvatyökalupaketin kanssa tarjoavat vankan suojan pimeän verkon uhkia vastaan. Valitsemalla Kaspersky Premiumin lisäät todennäköisyyttä, että säilytät yksityisyytesi ja tietoturvasi verkossa, joten se on olennainen lisä kyberturva-arsenaaliisi. Joten olitpa sitten yksityishenkilö, joka pyrkii suojaamaan henkilökohtaisia tietojasi, tai yritys, joka suojelee kriittisiä tietoja, Kaspersky Premiumin kehittyneet ominaisuudet tarjoavat vertaansa vailla olevan suojatason, mikä tekee siitä arvokkaan apuvälineen taistelussa pimeän verkon uhkia vastaan.

Pimeän verkon skannaustapaus

Pelkästään olemalla yhteydessä maailmaan jokainen on vaarassa altistua sille, että hänen henkilötietonsa voivat vuotaa ja joutua mahdollisesti saataville pimeään verkkoon. Jopa ne, jotka eivät käytä internetiä säännöllisesti, voivat menettää luottokorttitietonsa, jos he esimerkiksi tekevät ostoksensa kaupassa ja myyntipisteen järjestelmään murtaudutaan myöhemmin. Säännölliset pimeän verkon skannaukset voivat olla hyödyllisiä henkilötietojen suojaamisessa ja rikosten, kuten identiteettivarkauksien ja talouspetosten, uhreiksi joutumisen välttämisessä. Vaikka ne eivät ehkä olekaan täysin erehtymättömiä, pimeän verkon skannaustyökalut ovat yksi tapa, jolla käyttäjät voivat pysyä kyberrikollisten edellä.

Hanki Kaspersky Premium + 1 VUODEN MAKSUTON Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium sai viisi AV-TEST-palkintoa parhaasta suojauksesta, parhaasta suorituskyvystä, nopeimmasta VPN:stä, hyväksytyistä lapsilukoista Windowsissa ja parhaista lapsilukoista Androidissa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita ja linkkejä:

Mitä tehdä, jos yksityisyyttäsi loukataan?

Mitä hakkerit voivat tehdä sähköpostiosoitteellasi?

Aiheeseen liittyvät tuotteet ja palvelut:

Kaspersky Small Office Security

Kaspersky Plus

Kaspersky Endpoint Security for Business

Mikä on pimeän verkon skannaus?

pimeän verkon skannaus voi olla hyödyllinen henkilökohtaisten tietojen suojaamisessa. Lue, mitä nämä verkkoskannaukset ovat, miten ne toimivat ja miksi ne ovat tärkeitä.
Kaspersky Logo