Siirry pääsisältöön

Harvat meistä onnistuvat välttämään häiritsevät roskapostitekstiviestit. Epätoivotut tekstiviestit ovat erittäin ärsyttäviä ja monesti ne ovat myös huijaus. Tässä artikkelissa selitämme, kuinka voit taistella roskapostitekstiviestejä vastaan ja vähentää vastaanottamiesi tekstiviestien ja tietojenkalasteluviestin määrää.

Mitä roskapostitekstiviestit ovat?

Roskapostitekstiviesteillä viitataan viesteihin, jotka ovat epätoivottuja ja pyytämättömiä. Usein roskapostitekstiviestit eivät ole peräisin toisesta puhelimesta. Ne ovat pääasiassa peräisin tietokoneelta ja ne lähetetään puhelimeesi sähköpostiosoitteen tai pikaviestitilin kautta. Koska viestit lähetetään verkossa, niiden lähettäminen on huijareille halpaa ja helppoa. Huijarit lähettävät viestejä massoittain, usein satunnaisesti valittuihin tai automaattisesti tuotettuihin numeroihin. Huijarit tarvitsevat vain muutaman vastauksen, jotta heidän yrityksensä kannattaa.

Mitä robottitekstiviestit ovat?

Robottitekstiviestit ovat yksi roskapostiviestien tyyppi. Ne eivät ole yhtä häiritseviä kuin robottipuhelut, koska ne on helpompi jättää huomiotta. Silti on ärsyttävää kuulla saapuvan tekstiviestin ääni ja tarkistaa puhelin — ja huomata, että kyseessä on vain roskaposti. Mikä pahempaa, roskapostiviestit ja robottitekstiviestit johtavat usein huijaukseen. Viestien lähettäjät pyrkivät saamaan sinua koskevia henkilötietoja, joita he voivat käyttää petostarkoituksiin.

Nämä tekstiviestit voivat altistaa sinut henkilöllisyysvarkaudelle ja lisätä riskiä, että lataat vahingossa haittaohjelman puhelimeesi. Ne voivat myös johtaa epätoivottuihin kuluihin puhelinlaskussasi, jos langattoman palvelun operaattorisi laskuttaa sinua tekstiviestien vastaanottamisesta.

Esimerkkejä roskapostitekstiviesteistä

Vaikka kaikki roskapostitekstiviestit eivät ole huijauksia, usein näin on. Huijarit käyttävät monenlaisia tarinoita huiputtaakseen sinua.

Yleisiä esimerkkejä ovat:

 • Olet voittanut palkinnon, lahjakortin tai kupongin, joka sinun pitää lunastaa.
 • Sinulle tarjotaan luottokorttia, jossa on matala korko tai ei lainkaan korkoa.
 • Sinua on laskutettu liikaa ja olet oikeutettu saamaan hyvityksen, mahdollisesti valtion virastolta kuten verohallitukselta.
 • Tilisi on poistettu käytöstä sinun suojaamiseksi ja sinun pitää ryhtyä toimiin sen uudelleenaktivoinniksi.
 • Voit saada apua maksaaksesi opintolainasi.
 • Luottotiedoissasi on negatiivisia tietoja, jotka voit poistattaa maksua vastaan.
 • Tililläsi on havaittu epäilyttäviä toimia ja sinun pitää ryhtyä toimiin asian selvittämiseksi.
 • Maksutiedoissasi on ongelma ja sinun pitää ryhtyä toimiin.
 • Saat ilmoituksen toimitettavasta paketista. Sinua pyydetään järjestämään toimituspaikka tai muussa tapauksessa maksamaan vastaanotosta.
 • Saat ilmoituksen ostosta tai transaktiosta ja sinun pitää vastata, jos se ei koske sinua.
 • "Rikastu nopeasti"- tai "Ole oma pomosi" -tyyppiset viestit.

Valheelliset tekstiviestit yrittävät luoda kiireellisyyden tunteen. Ne väittävät esimerkiksi, että "kiireellisiä toimia vaaditaan" tai "sinulla on vain kaksi päivää aikaa vastata".

Tyypillisesti viestissä pyydetään, että annat joitakin henkilötietoja, kuten pankki- tai luottokorttitietosi tai sosiaaliturvatunnuksesi. Siten saat lahjan tai voit hyödyntää tarjousta. Sinua voidaan myös pyytää napsauttamaan linkkiä saadaksesi lisätietoja. Linkki vie sinut valheelliselle verkkosivulle. Jos kirjaudut sisään, huijarit varastavat kirjautumistietosi.

SMS-roskapostit saattavat myös asentaa puhelimeesi haittaohjelman, joka varastaa henkilötietosi huomaamattasi.

Mistä tiedät, onko viesti huijaus?

Huijarit ovat yhä taitavampia luomaan tekstiviestejä, jotka näyttävät aidoilta. He hyödyntävät usein henkilöllisyyden peittävää teknologiaa, joka muuttaa soittajatunnuksena näytetyn nimen. Tätä kutsutaan numeron naamioinniksi. Jos siis mietit, mistä tiedät, onko viesti huijaus, voit pitää silmällä seuraavia merkkejä:

 • Odottamaton yhteydenotto. Mieti, kuinka organisaatiot yleensä ottavat sinuun yhteyttä. Jos he eivät lähetä tekstiviestejä, ota heihin suoraan yhteyttä tarkistaaksesi, onko viesti aito. Muista, että todelliset organisaatiot eivät ota sinuun yhteyttä yllättäen pyytääkseen henkilötietojasi tai pankkitietojasi tekstiviestitse.
 • Oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheet. Jos viesti ei näytä ammattimaiselta, se on varoituksen merkki mahdollisesta huijauksesta. Todelliset organisaatiot kirjoittavat harvoin oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheitä asiakkaille suunnattuihin viesteihin.
 • Onko viesti oleellinen sinulle? Jos viesti esimerkiksi tiedottaa sinulle paketin toimituksesta, tilasitko jotain tai odotatko pakettia? Jos se ilmoittaa sinulle palkinnosta, osallistuitko kilpailuun? Jos viestissä kerrotaan lahjakortista, onko se liikkeestä, jossa olet aiemmin tehnyt ostoksia?

Minkä tahansa huijauksen merkki on, että jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on todennäköisesti valetta.

Miksi vastaanotat roskapostitekstiviestejä?

Roskapostin lähettäjät voivat saada matkapuhelinnumerosi tietoonsa monilla tavoin, minkä jälkeen he lähettävät SMS-roskapostia tai myyntitekstiviestejä.

 • He voivat käyttää teknologiaa, joka tuottaa numeroita automaattisesti. Vaikka käytössäsi olisi aivan uusi numero, voit silti vastaanottaa robottipuheluita ja robottitekstiviestejä.
 • Sosiaalisen median sivustot myyvät tietojasi. Suositut ja tunnetut sosiaalisen verkostoinnin alustat seuraavat toimintaasi verkossa ja myyvät tiedot mainostajille. Jos ilmoitat puhelinnumerosi julkisesti sosiaalisessa mediassa, on olemassa suuri riski, että se sisältyy useisiin markkinointitietokantoihin.
 • Ihmiset ilmoittavat puhelinnumeronsa verkossa monista syistä: täyttäessään verkkokaavakkeita, osallistuessaan kilpailuihin tai jäsenohjelmiin jne. Aina, kun luovutat matkapuhelinnumerosi verkossa, se saattaa päätyä vääriin käsiin.
 • Yhdysvalloissa olet ehkä soittanut 800-, 888- tai 900-alkuiseen numeroon. Jos soitat näillä numeroilla alkaviin puhelinnumeroihin, matkapuhelinnumerosi tallennetaan automaattiseen numerontunnistusjärjestelmään (ANI). ANI-järjestelmä tunnistaa ja tallentaa numerosi, minkä lisäksi se voi yhdistää sen muihin sinuun liittyviin digitaalisiin tietoihin.

Jos olet joskus vastannut roskapostitekstiviestiin, vaikka vahingossa, puhelinnumerosi on todennäköisesti merkitty toiminnassa olevaksi ja se on saatettu myydä muille roskapostin lähettäjille, jolloin olet vaarassa saada yhä enemmän roskaviestejä ja SMS-roskapostia.

Roskapostitekstiviestit

Mitä tehdä, jos vastaanotat roskapostitekstiviestin

1. Älä koskaan vastaa

Älä koskaan vastaa mihinkään roskapostitekstiviestiin. Vastaamalla vahvistat roskapostin lähettäjille, että olet todellinen henkilö ja mahdollinen uhri. Joskus roskapostin lähettäjät yrittävät huijata sinut vastaamaan sanomalla "lähetä viesti STOP, jos haluat, että sinut poistetaan postituslistaltamme", tai jotain vastaavaa. Älä mene lankaan. Jos vastaat, saat todennäköisesti yhä enemmän roskapostiviestejä ja -puheluita. On parasta, että et vastaa mitään.

2. Älä klikkaa mitään linkkejä

Jos klikkaat roskapostiviestin linkkiä, se voi viedä sinut valheelliselle verkkosivulle, joka on varta vasten luotu rahojesi tai henkilötietojesi varastamiseen. Joissakin tapauksissa verkkosivu voi tartuttaa puhelimeesi haittaohjelman, joka vakoilee sinua ja hidastaa puhelimesi toimintaa viemällä tilaa puhelimesi muistista.

3. Älä luovuta mitään henkilötietoja

Muista, että todelliset organisaatiot, kuten pankit tai valtion virastot eivät kysy henkilö- tai taloustietoja ei-toivottujen tekstiviestien välityksellä. Säilytä henkilötietosi huolellisesti ja ole tarkkana tavoista, joilla ilmoitat ne verkossa. Ole varuillasi, jos tekstiviesti pyytää sinua "päivittämään" tai "varmistamaan" tilitietosi.

4. Vieraile organisaation verkkosivuilla suoraan

Jos et ole varma, onko tekstiviesti todellinen vai ei, on parasta, että otat suoraan yhteyttä asiaankuuluvaan organisaatioon. Etsi heidän verkkosivunsa hakokoneen avulla ja napsauta yhtä hakutuloksista. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa web-osoitteen suoraan osoitepalkkiin. Voit myös etsiä organisaation puhelinnumeron ja soittaa heille asian tarkistamiseksi.

5. Raportoi huijarista

Yhdistyneessä kuningaskunnassa voit raportoida roskapostitekstiviestistä tai robottitekstiviestistä matkapuhelinoperaattorillesi lähettämällä ei-toivoton viestin eteenpäin numeroon 7726 (numero tulee sanasta SPAM eli roskaposti). Varmista, että alkuperäinen numero on näkyvissä. Tämä raportointimenetelmä toimii ensisijaisille verkko-operaattoreille. Saat ehkä vastaukseksi automaattisen viestin, jossa sinua kiitetään raportoinnista ja josta saat tarvittaessa lisäohjeita. Sinua ei laskuteta viestien lähettämisestä numeroon 7726.

Voit myös raportoida roskapostitekstiviesteistä käyttämälläsi viestisovelluksella. Valitse vaihtoehto roskapostien raportoinnista:

6. Tee valitus

Ei-toivottujen kaupallisten viestien lähettäminen kuluttajille ilman heidän suostumustaan on laitonta. Tarkat valituksentekomenetelmät vaihtelevat hallintoalueittain. Esimerkiksi:

Kuinka toimia, jos olet joutunut huijaus- tai tietojenkalasteluviestin uhriksi

Jos uskot luovuttaneesi henkilökohtaisia tai taloudellisia tietojasi huijarille roskapostiviestin välityksellä, toimi seuraavasti:

 • Ota välittömästi yhteyttä pankkiisi tai rahoituslaitokseesi ja ilmoita heille asiasta.
 • Vaihda kaikki käyttäjänimesi ja salasanasi kaikilla tileilläsi.
 • Ilmoita petoksesta puhelimesi palveluntarjoajalle. Heillä saattaa olla muita asiakkaita, joilla on sama kokemus ja he voivat ryhtyä toimiin, jos he huomaavat muiden asiakkaittensa saavan samankaltaisia roskapostitekstiviestejä.
 • Ota yhteyttä poliisiin, jos olet menettänyt rahaa.

Kuinka roskapostitekstiviestit voidaan lopettaa

Kaksi yksinkertaista tapaa lopettaa roskapostitekstiviestien vastaanotto on numeroiden esto ja roskapostisuodatinten käyttö mobiililaitteessa.

Numeroiden esto

Numerot on helppo estää. Tarkat toimenpiteet vaihtelevat mobiililaitteesi valmistajan, mallin ja käyttöjärjestelmän mukaan. Muista, että huijarit voivat yrittää lähettää sinulle tekstiviestejä joka kerta erinäköisestä numerosta naamioimalla numeronsa. Sen vuoksi numeroiden esto on työläämpää.

Tekstiviestien esto iPhonessa:

 • Avaa tekstiviesti, jonka lähettäjän numeron haluat estää ja napauta numeroa.
 • Napsauta info (i) -kuvaketta.
 • Napsauta Yksityiskohtaiset tiedot -näytössä puhelinnumeroa, valitse Estä tämä soittaja ja Estä yhteystieto.

Roskapostitekstiviestien esto Android-laitteessa:

 • Avaa Androidissa puhelinsovellus ja napauta oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen pisteen kuvaketta. Valitse "Asetukset".
 • Napauta kohtaa "Estä numerot".
 • Löydät useita vaihtoehtoja, mukaan lukien tuntemattomat soittajat, viimeaikaiset puhelut ja yhteystietoluettelo.
 • Valitse numero, jonka haluat estää tai näppäile se käsin.

Suodata tuntemattomat lähettäjät

Toinen tapa vähentää roskapostiviestejä ja robottitekstiviestejä on käyttää mobiililaitteessa roskapostisuodattimia.

Roskapostiviestien suodatus iPhonessa:

 • Mene Asetukset-sovellukseen ja napsauta "Viestit".
 • Vieritä alaspäin, kunnes löydät kohdan "Suodata tuntemattomat lähettäjät".
 • Aseta toiminto päälle liu'uttamalla painiketta oikealle. Kaikki viestit, jotka tulevat yhteystietoluetteloosi kuulumattomista numeroista suodatetaan "Tuntemattomat lähettäjät" -välilehdelle, joka löytyy "Suodattimet"-kohdan alta.

Roskapostiviestien suodatus Android-laitteessa:

 • Mene viestintäsovellukseen ja napauta näytön oikeassa yläkulmassa olevia kolmea pistettä.
 • Napauta "Asetukset" -> "Suojaus roskaposteilta".
 • Vieritä alas, kunnes löydät "Ota käyttöön suojaus roskaposteilta".
 • Aseta toiminto päälle liu'uttamalla painiketta oikealle.

Vinkkejä: Kuinka suojaudut roskapostitekstiviesteiltä

Älä luovuta matkapuhelimesi numeroa verkossa, ellei se ole välttämätöntä

Usein verkkosivujen kaavakkeet pyytävät puhelinnumeroa. Muista, että lähettämäsi tiedot usein päätyvät markkinointilistoille ja -tietokantoihin. Ellei puhelinnumeron luovutus ole oleellista tai pakollista, älä kerro numeroasi. Näin vähennät epätoivottujen tekstiviestien tai puheluiden määrää.

Älä julkaise matkapuhelimen numeroasi julkisesti

Älä mainitse matkapuhelinnumeroasi sosiaalisen median profiileissa, kuten Facebookissa, Twitterissä tai muissa vastaavissa.

Pidä puhelinlaskuasi silmällä

Tarkista puhelinlaskusi säännöllisesti. Jos huomaat laskussa virheellisiltä näyttäviä kuluja, ota yhteyttä verkko-operaattoriin tarkistaaksesi vastaanotatko tai lähetätkö tietämättäsi roskapostiviestejä puhelimestasi.

Selvitä tarjoaako operaattorisi puhelujeneston

Monet operaattorit tarjoavat puhelunestopalveluita, joilla voit estää tuntemattomien soittajien puhelut tietyksi ajanjaksoksi. Erilaiset kolmansien osapuolten sovellukset voivat estää roskapostitekstiviestejä. Niitä ovat mm. Nomorobo, Robokiller, Truecaller, TrapCall ym. Muista kuitenkin, että näiden sovellusten käyttö edellyttää, että jaat tietosi niiden kanssa.

Lisää numerosi Älä soita -rekisteriin

Eri maissa on käytössä eri järjestelmät. Yhdysvalloissa kauppakomissio pitää yllä kansallista älä soita -rekisteriä. Sen avulla käyttäjät voivat kieltäytyä vastaanottamasta epätoivottuja tekstiviestejä ja markkinointipuheluja. Huomaa kuitenkin, että varsinaiset huijarit eivät noudata tämän rekisterin sääntöjä. He jatkavat huijausviestien lähettämistä kaikesta huolimatta.

Käytä puhelinten virustorjuntaratkaisua

Älypuhelimiin ja tabletteihin tallennetaan niin paljon henkilötietoja, että niissä on suositeltavaa käyttää mobiililaitteiden suojaratkaisua. Kaspersky Internet Security for Android ja Kaspersky Security Cloud (jota voidaan käyttää iOS-laitteissa) estävät epäilyttävät sovellukset, verkkosivut ja tiedostot, sekä vakoiluohjelmien toiminnan valvomalla puheluita ja tekstiviestejä. Ne myös käyttävät koneoppimista pysyäkseen ajan tasalla uusista uhkista.

Roskapostiviestit ja epätoivotut tekstiviestit ovat todellinen haitta ja usein ne johtavat huijaukseen. Kuten aina, paras tapa pysyä turvassa on olla tietoinen ja noudattaa hyviä kyberturvallisuuskäytäntöjä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Mitä roskapostitekstiviestit ovat ja kuinka pääset niistä eroon

Roskapostitekstiviestit ovat ärsyttäviä ja usein ne voivat olla huijaus. Opi, kuinka voit raportoida roskapostitekstiviesteistä ja kuinka estät ne iPhonessa ja Android-laitteissa.
Kaspersky Logo