Siirry pääsisältöön

Käyttäytyykö iPhone oudosti? Syynä voi olla virus. Vaikka virukset kyseisissä puhelimissa ovat harvinaisia, iPhonetkaan eivät ole täysin turvassa. Jos epäilet että puhelimessasi on virus, olet lukemassa oikeaa artikkelia.

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavat aiheet:

banner

Voiko iPhoneihin tulla viruksia?

Apple -fanien onneksi iPhone -virukset ovat erittäin harvinaisia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä olisi olemassa.

Vaikka iPhonet ovat yleensä turvallisia, ne voivat kuitenkin altistua viruksille esimerkiksi silloin, jos niiden suojaus on murrettu.

iPhonen suojauksen murtaminen muistuttaa luvatonta lukituksen poistamista. Tässä tapauksessa tietomurron tekijä hankkii pääkäyttäjän oikeudet, joilla tämä voi ohittaa suojausrajoitukset. Suojausrajoituksilla rajoitetaan laitteen ohjelmistojen toimintaa. Apple kuitenkin pyrkii korjaamaan tietomurrot mahdollistavat haavoittuvuudet.

Kun iPhonen suojaus murretaan, tietomurron tekijät saavat mahdollisuuden hallita käyttöjärjestelmää. He voivat esimerkiksi mukauttaa järjestelmän ulkoasua, poistaa esiasennettuja ohjelmia, tai ladata ohjelmia muualta kuin App Storesta.

Tämä voi kuulostaa ensi alkuun harmittomalta, mutta iPhonen suojauksen murtaminen voi heikentää sen turvallisuutta. On havaittu haittaohjelmia, jotka ovat vaikuttaneet negatiivisesti niihin iPhoneihin, joiden suojaus on murrettu.

Vastaus varsinaiseen kysymykseen onkin siis ei yleensä. iPhoneihin ei tartu viruksia yhtä usein kuin muita käyttöjärjestelmiä omaaviin puhelimiin, mutta niitä on kuitenkin havaittu myös iPhoneissa. Virus on mahdollinen todennäköisemmin silloin, kun puhelimen suojaus on jo murrettu.

Lue lisää muista iPhonen käytössä mahdollisesti havaittavista tietoturvauhista artikkelistamme Vulnerabilities in the iPhone (iPhonen haavoittuvuudet).

Miksi iPhone -virukset ovat niin harvinaisia?

Virukset ovat automaattisesti kopioituvaa haittakoodia. Ne leviävät järjestelmässä, saattavat aiheuttaa vahinkoa, sekä poistavat tai varastavat tietoja.

Jotta tietokonevirus voi levitä, sen on voitava kommunikoida järjestelmässä sijaitsevien eri ohjelmien kanssa. Tätä vaikeuttaa iPhonessa käytettävä käyttöjärjestelmä.

Applen käyttöjärjestelmä on suunniteltu niin, että jokainen ohjelma toimii erillisessä virtuaalitilassa. Ohjelmien välinen vuorovaikutus on estetty, joka vaikeuttaa viruksen leviämistä.

Tämän lisäksi kaikki iPhoneen ladattavat ohjelmat on ladattava Apple Storesta, sillä Apple soveltaa ohjelmiinsa tiukkaa tarkistusprosessia. Näin ollen on erittäin epätodennäköistä, että tarjolla olisi haittaohjelmatartunnan saaneita ohjelmia.

Onko iPhonessasi virus?

Jos iPhone käyttäytyy oudosti, syynä on todennäköisesti jokin seuraavista:

 • Puhelimessa on viallinen ohjelma, joka on päivitettävä tai poistettava.
 • Puhelimen muistin tila on vähissä.
 • Akku on vaihdettava.

Ongelman syynä on harvoin virus. On silti hyvä tietää, mitä kannattaa etsiä. Voit tarkistaa, voiko iPhonessasi olla virus vastaamalla seuraaviin kyllä/ei-kysymyksiin:

 • Oletko murtanut laitteesi suojauksen?

Jos iPhonesi suojaus on murrettu, se on alttiimpi viruksille.

 • Oletko havainnut ohjelmia, joita et tunnista?

Tuntemattomat ohjelmat saattavat olla merkki haittaohjelmista. Poista ohjelmat, joita et tunnista.

 • Kaatuvatko ohjelmat jatkuvasti?

Kun näin tapahtuu ilman syytä, puhelimessa saattaa olla haittaohjelma.

 • Onko datan käyttö lisääntynyt?

Lisääntynyt datan käyttö ilman käyttötottumusten muutoksia voi johtua haittaohjelmasta.

 • Onko puhelinlaskusi kasvanut?

Jotkin haittaohjelmat lähettävät viestejä maksullisiin palveluihin. Jos laskusi on poikkeuksellisen suuri, syynä voi olla haittaohjelma.

 • Näetkö ponnahdusikkunoita, kun selain on suljettu?

Tätä ei pitäisi tapahtua jos iPhonesi on kunnossa. Ponnahdusikkunoiden avautuessa selaimen ollessa suljettuna ovat merkki haittaohjelmasta.

 • Tyhjeneekö akku nopeasti?

Haittaohjelma voi tyhjentää akun. Jos akusta loppuu usein virta, puhelimessa voi olla virus.

 • Ylikuumeneeko puhelin?

Jos puhelin kuumenee tavallista enemmän, tämä voi olla merkki haittaohjelmasta.

Viruksen poistaminen iPhonesta

Epäiletkö, että iPhonessasi on virus? Jos puhelimessasi on virustartunta, voit poistaa viruksen iPhonesta manuaalisesti näin:

 • 1) Poista epäilyttävät ohjelmat

Poista ohjelmat, joita et tunnista, tai jotka latasit samoihin aikoihin kun ongelma ilmeni.

 • 2) Tyhjennä tiedot ja historia

Valitse Asetukset ja Safari. Valitse Tyhjennä historia ja poista data.

 • 3) Katkaise virta ja käynnistä uudelleen

Pidä virtapainiketta painettuna ja sammuta puhelin liukusäätimellä. Käynnistä uudelleen pitämällä painiketta painettuna. Tämä voi korjata ongelman. Jos ongelma toistuu, siirry vaiheeseen 4.

 • 4) Palauta puhelin aiemmasta varmuuskopiosta

Kokeile aiempia varmuuskopioiden versioita, kunnes löydät sellaisen, jossa ongelmaa eikä haittaohjelmaa ole.

 • 5) Palauta tehdasasetukset

Jos mikään muu ei auta, varmuuskopioi tiedot ja palauta puhelin sitten tehdasasetuksiin. Tee tämä valitsemalla Asetukset > Yleiset > Nollaa > Poista kaikki sisältö ja asetukset.

Miten voit suojata iPhonesi

Nyt tiedät, miten iPhoneihin voi tulla viruksia, jonka lisäksi osaat poistaa haittaohjelmat manuaalisesti, mutta tiedätkö, miten voit suojata iPhonea haittaohjelmilta?

Tässä on muutamia keskeisiä tapoja puhelimen suojaamiseen viruksilta:

Lataa Kaspersky Security Cloud for iOS

Suojaa puhelimesi Kaspersky Security Cloud for iOS:llä. Se tuo merkittäviä parannuksia suojaukseen. Saat ilmoitukset oleellisista tietoturvapoikkeamista ja työkalun joka tarkistaa, onko puhelimessa heikkoja järjestelmäasetuksia.

Lataa ohjelmia vain App Storesta

Applella on tiukka tarkistusprosessi. On erittäin epätodennäköistä, että App Storesta ladatuissa ohjelmissa olisi haittaohjelmia.

Tarkista kehittäjien kuvaukset App Storesta

Ohjelman kuvauksesta kannattaa aina lukea sen tärkeimmät tiedot ennen ohjelman lataamista.

Lue ohjelman käyttäjien arvosteluja

Lue aina muiden käyttäjien arvosteluja ohjelmasta. Muista, että aidoissa arvosteluissa esitetään ohjelmasta yleensä sekä hyviä että huonoja puolia.

Katso ohjelman latausten määrä

Miljoonia kertoja ladatut ohjelmat ovat harvoin haittaohjelmia.

Tarkista ohjelman pyytämät käyttöoikeudet

Mitä käyttöoikeuksia ohjelma pyytää? Vaikuttavatko ne kohtuullisilta? Jos pyyntö vaikuttaa epäilyttävältä, vältä ohjelman lataamista. Jos vahinko on jo tapahtunut, poista se.

Älä napsauta tarkistamattomia linkkejä

Merkitse kaikki roskapostiviestit roskapostiksi ja vältä avaamasta niitä. Jos avaat vahingossa roskapostiviestin, älä kuitenkaan napsauta sen sisältämiä linkkejä.

Pidä käyttöjärjestelmä päivitettynä

Päivitä käyttöjärjestelmä säännöllisesti. Näin varmistat, että puhelimessa on Applen uusimmat suojauspäivitykset.

Pidä ohjelmat päivitettyinä

Päivitä kaikki ohjelmat säännöllisesti. Tällä tavoin pienennät ohjelmien haavoittuvuuksia hyödyntävien haittaohjelmien mahdollisuutta ja samalla rikollisten pääsyä tietoihisi.

Ole varovainen maksuttoman Wi-Fi-verkon käytössä

Vältä verkko-ostosten tekemistä ja verkkopankin käyttämistä julkisissa verkoissa.

Jos sinun on käytettävä maksutonta Wi-Fi-verkkoa, käytä VPN-yhteyttä, kuten Kaspersky Secure Connectionia. Se suojaa yhteytesi salaamalla datan.

Miksi altistaisit itsesi riskeille? Suojaa iPhonesi jo tänään. Lataa Kaspersky Security Cloud for iOS.

Miten virus poistetaan iPhonesta?

Voiko iPhone saada viruksia? Vastaamme tähän kysymykseen ja kerromme, miten voit poistaa virukset iPhonesta. Lue, miten voit suojata puhelimesi.
Kaspersky Logo