Siirry pääsisältöön

Käytit sitten kannettavaa, pöytäkonetta tai mobiililaitetta, haittaohjelmasuojaus on keskeisen tärkeää laitteesi turvaamiseksi. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä haittaohjelmat oikeastaan ovat? Jotta oppisit tunnistamaan ja poistamaan haittaohjelmat turvallisesti, käsittelemme tässä artikkelissa seuraavat aiheet:

 • haittaohjelman määritelmä ja niiden eri tyypit
 • haittaohjelmasuojauksen toiminta ja merkitys
 • miten tiedät onko laitteessasi haittaohjelma
 • haittaohjelmien poistaminen turvallisesti Kaspersky Anti-Virus- ohjelmalla

banner

Mikä haittaohjelma on?

Lyhyesti kuvattuna haittaohjelma on haitallinen ohjelmisto, joka on suunniteltu aiheuttamaan vahinkoa käyttäjälle tai laitteelle.

Jos kannettavaan tietokoneeseesi, pöytäkoneeseesi tai mobiililaitteeseesi tulee haittaohjelmatartunta, se saattaa hidastua tai lakata kokonaan toimimasta. Haittaohjelma voi myös poistaa tai varastaa tietoja, jolloin yksityisyytesi vaarantuu.

Miten haittaohjelmatartunnan voi saada?

Haittaohjelma voi päästä laitteeseesi monin eri tavoin. Näitä ovat esimerkiksi saastuneen linkin tai mainoksen napsauttaminen, tai roskapostissa olevan liitteen avaaminen.

Jos haittaohjelma pääsee toiminaan vapaasti, se voi aiheuttaa tuhoa laitteessasi ja voit altistua samalla tietovarkauksille. Useimmat haittaohjelmat ovat kuitenkin helposti poistettavissa Kaspersky Anti-Virus-ohjelmalla.

Yleisimmät haittaohjelmat

Haittaohjelmat toimivat monin eri tavoin. Ne voivat piiloutua sähköpostiviestien liitteisiin, tai ne voivat vakoilla sinua laitteesi kameran kautta. Jotkin haittaohjelmat (kuten kiristysohjelmat) saattavat pitää tiedostojasi kaapattuina, kunnes maksat niistä pyydettävät lunnaat.

Haittaohjelmia on erilaisia. Seuraavassa esittelemme erilaiset haittaohjelmat ja niiden toiminnan, jotta voit ymmärtää millaisia uhkia ne voivat aiheuttaa laitteellesi.

Tietokonemato

Tietokonemadot ovat haittaohjelmia, jotka kopioituvat tietokoneesta toiseen tartuttamatta muita samassa tietokoneessa olevia kohteita. Ne voivat levitä verkoissa hyödyntämällä kunkin laitteen haavoittuvuuksia.

Kuten muutkin haittaohjelmat, madot voivat vahingoittaa laitetta kuluttamalla sen kaistanleveyttä ja syöttämällä siihen haitallista koodia.

Mainosohjelma eli Adware

Mainosohjelmalla tarkoitetaan mainonnalla rahoitettua ohjelmistoa. Saatat hyväksyä mainosohjelman latauksen vahingossa. Tällaiset ei-toivotut ohjelmistot ovat laittomien ponnahdusikkunamainosten takana.

Joskus hakkerit paketoivat vakoiluohjelmia mainosohjelmien mukaan, jolloin niistä tulee erityisen vaarallisia. Älä siis koskaan napsauta epäilyttävältä vaikuttavaa mainosta.

Vakoiluohjelma

Vakoiluohjelma poikkeaa muista mainituista luokista siinä, että se ei ole oikeastaan tekninen määritelmä. Sen sijaan se tarkoittaa laajemmin erilaisia ohjelmia, kuten mainosohjelmia, riskiohjelmia ja troijalaisia.

Vakoiluohjelma voi tarkkailla verkkotoimintaasi, seurata painamiasi näppäimiä ja kerätä henkilötietojasi.

Virus

Virus on haittaohjelma, joka voi kopioida itsensä ja levitä laitteesi järjestelmään.

Botti

Bottien tarkoituksena on suorittaa tiettyjä tehtäviä automaattisesti.

Jotkut boteista kehitetään luvallisissa tarkoituksissa. Tällaisia botteja voidaan käyttää esimerkiksi sivustojen indeksointiin ja sivuston tietojen keräämiseen, jotta nämä tiedot ovat indeksoitavissa hakukoneita varten.

Boteilla voidaan kuitenkin haitallisiksi tarkoitettuina haravoida ja kerätä henkilötietoja, joita kyberrikolliset sitten voivat käyttää hyödykseen.

Kiristysohjelma

Kiristysohjelma estää pääsyn laitteeseen tai pitää laitteen tiedostoja kaapattuina lunnaita vastaan. Hakkerit käyttävät kiristysohjelmia maksun vaatimiseksi käyttäjiltä laitteen hallintaa vastaan.

Rootkit

Rootkit (piilohallintaohjelma) on ohjelma, jonka avulla rikolliset välttävät tulemasta havaituiksi käyttäessään tietokonettasi luvatta. Hakkerit käyttävät rootkit-teknologiaa tietojesi varastamiseen etätoiminnon avulla.

Troijalainen

Troijalainen on haittaohjelma, joka naamioituu tavalliseksi tiedostoksi, mutta suorittaa tietokoneessa jonkin haitallisen toimen. Troijalaista ladatessasi et välttämättä huomaa asentavasi vahingossa haittaohjelmaa.

Troijalaiset voivat suorittaa erilaisia toimintoja, kuten tietojen varastaminen. Esimerkkejä troijalaisista:

 • Viruspaketin sisältävät troijalaiset: Nämä ohjelmat sisältävät koodia, joka pystyy asentamaan salassa haitallisia ohjelmia tietokoneeseesi.
 • Lataavat troijalaiset: Nämä voivat ladata ja asentaa tietokoneeseesi uusia versioita haitallisista ohjelmista.
 • Vakoilutroijalaiset: Nämä seuraavat toimintaasi ja lähettävät rikollisille tietoja toiminnastasi.
 • Pankkitroijalaiset: Nämä ohjelmat naamioituvat aidoiksi ohjelmiksi ja varastavat pankkitietoja ladatessasi ne.
 • Takaporttitroijalaiset: Nämä haitalliset ohjelmat pääsevät tietokoneeseesi tietämättäsi hyödyntämällä sen haavoittuvuuksia.

Miksi haittaohjelmien torjuminen on tärkeää?

Haittaohjelmasuojaus on paras keino suojautua verkossa vaanivia uhkia vastaan.

Jos et ryhdy tarvittaviin toimiin haittaohjelmilta suojautuaksesi, laitteesi ja yksityiset tietosi (esimerkiksi pankkitietosi) ovat alttiina varkauksille ja/tai väärinkäytöksille. Jos haluat pitää laitteesi ja tietosi turvassa, haittaohjelmasuojaus on keskeisen tärkeää.

Haittaohjelmien torjuminen

Koska haittaohjelmat kehittyvät jatkuvasti ja koska suurta osaa henkilötiedoista säilytetään nykyisin verkossa, henkilötietojen varastaminen rikollisia käyttötarkoituksia varten ei koskaan aikaisemmin ole ollut todellisempi uhka.

Voit suojautua kuitenkin monin tavoin. Noudattamalla alla olevia suosituksiamme voit varmistaa tekeväsi kaiken tarvittavan estääksesi haittaohjelmien tarttumisen laitteeseesi – ja samalla estät rikollisten pääsyn käsiksi henkilötietoihisi.

Käytä virustorjuntaa

Suojaa laitteesi haittaohjelmilta Kaspersky Anti-Virus-ohjelmalla. Edistynyt ohjelmistomme tarkistaa tietokoneesi automaattisesti uhkien varalta. Haittaohjelman löytyessä teknologiamme poistaa sen laitteesta ja ilmoittaa sinulle asiasta.

Asenna puhelimeesi virustorjuntaohjelma

Älypuhelimet ovat käytännössä pieniä, taskukokoisia tietokoneita. Koska monet meistä käyttävät puhelimia yhtä paljon tai jopa enemmän kuin kannettavia tietokoneita tai pöytäkoneita, nekin ovat alttiita haittaohjelmille. Siksi sekä puhelimen että tietokoneiden suojaaminen haittaohjelmilta on järkevää.

Saat parhaimman mahdollisen suojan puhelimellesi valitsemalla Kaspersky Antivirus for Androidin android-puhelimelle tai Kaspersky Security Cloud for iOS:n iPhonelle.

Lataa sovelluksia vain luotetuilta sivustoilta

Vähennä haittaohjelmatartunnan riskiä lataamalla sovellukset, ohjelmistot ja mediatiedostot vain luotettavilta sivustoilta. Käytä esimerkiksi Google Play Kauppaa Android-laitteella, tai App Storea iPhonella. Muista olla lataamatta tiedostoja tai sovelluksia tuntemattomilta sivustoilta. Se kasvattaa riskiäsi haittaohjelman tarttumiseen huomaamatta.

Tarkista kehittäjien kuvaukset

Vaikkakin harvinaista, haittaohjelmatartunnan sisältäviä ohjelmistoja saattaa joskus päästä luotettaville sivustoille. Lue siksi kuvauksesta aina kehittäjän tiedot. Onko kehittäjä tunnettu? Tee nopea Google-haku ja ota selvää. Jos et löydä verkosta kehittäjän luotettavia tietoja, älä lataa tiedostoja sivustolta pysyäksesi turvassa.

Lue käyttäjien arvosteluja

Lue muiden käyttäjien arvosteluja ohjelmistoista tai sovelluksista ennen lataamisen aloittamista. Vaikuttavatko arvostelut aidoilta? Hakkerit voivat yrittää houkutella käyttäjiä tekaisemalla arvosteluja, joten sinun kannattaa olla perusteellinen ja tietoja tarkistaessasi.

On aina hieman epäilyttävää, jos sovellus tai ohjelma saa ainoastaan kehuja. Tällöin hälytyskellojen tulisi jo soida. Sovelluksella pitäisi olla erilaisia arvosteluja, joissa käsitellään sekä sen hyviä että huonoja puolia.

Katso latausten määrä

Haittaohjelmia sisältävillä sovelluksilla ei todennäköisesti ole suurta määrää latauksia. Miljoonia kertoja ladatut sovellukset taas eivät todennäköisesti ole haittaohjelmia. Jos sovellus on suosittu (sillä on paljon arvosteluja ja latauksia), sinun ei tarvitse huolehtia turhaan. Tällöin haittaohjelman läsnäolo on huomattavasti pienempi.

Tarkista pyydetyt käyttöoikeudet

Katso, mitä käyttöoikeuksia sovellus tai ohjelmisto pyytää. Vaikuttavatko pyydetyt käyttöoikeudet kohtuullisilta? Jos pyyntö ei vaikuta kohtuulliselta sovelluksen tai ohjelmiston toimintaan nähden, älä lataa sovellusta, tai poista se, jos olet jo asentanut sen.

Älä napsauta tarkistamattomia linkkejä

Älä napsauta roskaposteissa, viesteissä tai epäilyttävältä vaikuttavilta sivustoilla olevia tarkistamattomia linkkejä. Saastuneen linkin napsauttaminen voi käynnistää haittaohjelman latauksen automaattisesti.

Muista, että pankkisi ei koskaan pyydä käyttäjätunnustasi ja salasanaasi sähköpostitse. Jos saat tällaisen pyynnön sisältävän sähköpostiviestin, älä napsauta sitä, äläkä anna tietojasi (vaikka sähköpostiviesti näyttäisi aidolta). Ota sen sijaan välittömästi yhteyttä pankkiisi, jotta voit tarkistaa pyynnön aitouden.

Pidä käyttöjärjestelmä ja sovellukset päivitettyinä

Käyttöjärjestelmän säännöllinen päivittäminen on tärkeää haittaohjelmasuojauksen kannalta. Tällä tavalla varmistat, että laitteessasi on järjestelmän uusimmat suojauspäivitykset.

Myös sovellusten säännöllinen päivittäminen kaikissa laitteissa on tärkeää. Tällöin sovelluksen tai ohjelmiston toimittaja voi tarjota kehittäjien mahdollisesti lisäämät suojauspäivitykset, jotta voit suojata laitteesi ja tietosi.

Älä siirrä päivitysten lataamista: hakkerit ja haitalliset ohjelmistot luottavat siihen, että et pidä sovelluksiasi päivitettyinä, sillä ohjelmistojen aukkoja hyödyntämällä pääsy laitteisiisi helpottuu.

Ole varovainen maksuttoman Wi-Fi-verkon käytössä

Kun käytät kannettavaasi tai puhelintasi kahvilassa tai julkisella paikalla, ole varovainen maksuttoman Wi-Fi-verkon käytössä. Vältä paljastamasta arkaluonteisia tietoja verkko-ostosten ja -pankkitoiminnan yhteydessä. Jos sinun on käytettävä maksutonta Wi-Fi-verkkoa, käytä VPN-yhteyttä, kuten Kaspersky Secure Connectionia, joka suojaa yhteytesi datasalauksella.

Älä koskaan käytä tuntemattomia USB-tikkuja

Vältä laittamasta tuntemattomia USB-tikkuja kannettavaan tietokoneeseesi tai pöytäkoneeseesi. Jos et tiedä, mistä USB-tikku on peräisin, se saattaa sisältää haittaohjelman.

Onko laitteessasi haittaohjelmatartunta?

Käyttäytyykö kannettavasi, pöytäkoneesi tai mobiililaitteesi oudosti? Suurin osa haittaohjelmista on huomaamattomia, eivätkä ne ole näin ollen helposti havaittavissa. Joistakin varoitusmerkeistä on kuitenkin pääteltävissä haittaohjelman läsnäolo laitteessasi.

Voit diagnosoida haittaohjelmatartunnan etsimällä näitä varoitusmerkkejä:

 • laite hidastuu ja kaikki kestää entistä pidempään
 • huomaat sovelluksia tai ohjelmia, joita et tunnista
 • sovellukset tai ohjelmat kaatuvat ilman syytä
 • puhelimesi datan käyttö on lisääntynyt selittämättömästi
 • puhelinlaskusi on kasvanut yllättäen
 • näet ponnahdusikkunoita, kun selain on suljettu
 • puhelimesi akku tyhjenee nopeasti
 • kannettavasi, pöytäkoneesi tai puhelimesi ylikuumenee.

Haittaohjelmien poisto

Jos arvelet kannettavasi, pöytäkoneesi tai mobiililaitteesi saaneen tartunnan, on tärkeää poistaa haittaohjelma välittömästi.

Seuraavassa 10 helppoa vaihetta, joiden avulla voit poistaa haittaohjelmat kannettavastasi tai pöytäkoneestasi:

 1. Lataa ja asenna Kaspersky Anti-Virus
 2. Katkaise yhteys internetiin välttääksesi haittaohjelmiin liittyvät lisävahingot.
 3. Käynnistä tietokone uudelleen vikasietotila
 4. Poista väliaikaiset tiedostot levyn uudelleenjärjestämisen
 5. Suorita Kaspersky Anti-Virus -ohjelman tarvittaessa tehtävä tarkistus ja noudata annettuja ohjeita.
 6. Jos löydät haittaohjelman, poista tiedosto, tai aseta se karanteeniin.
 7. Käynnistä tietokone uudelleen.
 8. Vaihda käyttämäsi salasanat, jos arvelet niiden paljastuneen.
 9. Päivitä ohjelmisto, selain ja käyttöjärjestelmä.
 10. Tarkista tietokone uudelleen muiden uhkien varalta.

Onko tartunta puhelimessasi?

Kun olet poistanut haittaohjelmat laitteestasi, pysy suojattuna noudattamalla antamiamme vinkkejä haittaohjelmasuojaustasi koskien.

Lataa Kaspersky Anti-Virus jo tänään, kattavan suojauksen -- ja mielenrauhan -- vuoksi.

Miten haittaohjelmista pääsee eroon?

Miten haittaohjelmasuojaus ja haittaohjelmien poistaminen toimivat? Lue haittaohjelmilta suojautumisesta ja laitteesi suojaamisesta.
Kaspersky Logo