Siirry pääsisältöön

Kuinka suojaat puhelimesi hakkeroinnilta

Puhelimen hakkerointi saattaa vaarantaa henkilöllisyytesi ja yksityisyytesi ilman, että edes huomaat sitä. Huijarit kehittävät hakkerointimenetelmiään jatkuvasti, ja niitä on yhä vaikeampi tunnistaa. Sen vuoksi tavallinen käyttäjä saattaa olla sokea kyberhyökkäyksille. Onneksi voit suojata itseäsi pysymällä ajan tasalla viimeisimmistä tietomurtoyrityksistä.

Älypuhelinten myötä kaikki yksityiset tilimme ovat yhdessä, kätevässä paikassa. Sen vuoksi puhelimet ovat hakkerille ihanteellinen kohde. Kaikki pankkitileistä sähköposteihin ja sosiaaliseen mediaan on linkitetty puhelimeesi. Jos rikollinen pääsee puhelimesi tietoihin, kaikki sovellukset ovat avoimia ovia kybervarkauksille.

banner

Mitä puhelimen hakkerointi tarkoittaa?

Puhelimen hakkerointiin sisältyvät kaikki menetelmät, joissa ulkopuolinen pääsee käsiksi puhelimesi tietoihin tai sen viesteihin. Näitä ovat edistyneet tietoturvaloukkaukset ja yksinkertaisesti suojaamattoman internetyhteyden kuuntelu. Hakkerointi saattaa sisältää myös puhelimen fyysisen varkauden ja pääsyn sen tietoihin pakkokeinoin, kuten väsytysmenetelmällä. Kaiken tyyppisiä puhelimia voidaan hakkeroida, myös Android- ja iPhone-puhelimia. Kuka tahansa on altis puhelimen hakkeroinnille, joten suosittelemme, että kaikki käyttäjät oppivat tunnistamaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneen laitteen.

Mistä tiedät, että puhelintasi hakkeroidaan?

Nämä voivat olla merkkejä siitä, että puhelimeesi on murtauduttu:

  1. Puhelimesi akku tyhjenee nopeasti. Haittaohjelmat ja laittomat sovellukset käyttävät joskus vahingollisia koodeja, jotka kuluttavat paljon virtaa.
  2. Puhelimesi toimii epätavallisen hitaasti. Puhelin, johon on murtauduttu, saattaa kuluttaa kaiken prosessointitehonsa hakkerin sovelluksiin. Sen vuoksi puhelimesi alkaa toimia todella hitaasti. Sen yllättävä jähmettyminen, sammuminen ja uudelleen käynnistys saattavat olla oireita.
  3. Huomaat outoa toimintaa muilla verkkotileilläsi. Kun hakkeri pääsee käsiksi puhelimeesi, hän yrittää päästä sisään arvokkaisiin tileihisi. Tarkista, ilmoittaako sosiaalisen median ja sähköpostitilisi salasanan nollauksista, epätavallisista sisään kirjautumisista tai uusien tilien kirjautumisvarmennuksista.
  4. Huomaat tuntemattomia puheluja tai tekstiviestejä lokitiedostoissa. Hakkerit saattavat käyttää puhelintasi SMS-troijalaisella. He saattavat myös tekeytyä sinuksi varastaakseen henkilötietojasi perheen jäseniltäsi. Pysy tarkkana, sillä molemmat menetelmät jättävät jälkiä, kuten lähteviä viestejä.

how to keep your smartphone protected from hackers

Mitä voit tehdä, jos älypuhelimesi on hakkeroitu?

Tiedät nyt, kuinka huomaat, jos joku on hakkeroinut puhelimesi. Nyt olet valmis taistelemaan hakkeroijaa vastaan. Kerromme, kuinka poistat kyberrikolliset henkilökohtaisista laitteistasi.

Ensiksi sinun pitää poistaa laitteeseesi päässeet haittaohjelmat. Kitkettyäsi pois tietomurron, voit alkaa suojata tilejäsi ja pitää hakkerit poissa puhelimestasi.

Hakkerin poisto puhelimesta

Asenna mobiililaitteen virustorjuntaohjelma tarkistaaksesi onko haittaohjelmia ja poistaaksesi ne. Android-tuotteet, kuten Kaspersky Android Security auttavat pitämään urkkijat poissa sovelluskohtaisilla salasanoilla.

Kun olet poistanut tietomurrot puhelimestasi, päivitä kaikkien tärkeiden tiliesi salasanat.

Niihin sisältyvät:

  • verkkopankit
  • Sähköpostit (työ ja yksityinen)
  • Apple ID- ja Google-tilit
  • Puhelimen salasana
  • Kaikki sosiaalinen media

Tarkista myös kaikki rahalliset tai verkkokauppapalvelut, jotka ovat tallentaneet luottokorttisi tai pankkitilisi tiedot (kuten Amazon, eBay jne.). Näin havaitset petolliset tilisiirrot. Muista ilmoittaa niitä pankillesi ja vaatia rahojen palautusta.

keeping your smartphone safe from hackers

Miten estät puhelintasi joutumasta uudelleen hakkeroinnin kohteeksi?

Puhelinten hakkeroinnin vastainen tietoturva on yhä tärkeämpää, sillä kasvava määrä henkilötietojamme digitalisoidaan ja liitetään mobiililaitteisiin. Koska menetelmät kehittyvät koko ajan, sinun pitää olla tarkkaavainen tietoturvan suhteen.

Paras tapa suojautua on tiedostava digitaalisten laitteiden käyttö. Onneksi monet tunnetut toimenpiteet madaltavat hakkeroinnin riskejä.

Kuinka suojaat puhelimesi hakkeroinnilta

Älä lataa epäilyttäviä tai huonomaineisia sovelluksia. Jos olet epävarma, tutustu arvosteluihin ja tutkimuksiin ennen asentamista. Jos et ole varma sovelluksen turvallisuudesta, älä asenna sitä.

Älä jailbreakkaa puhelintasi. Vaikka jailbreaking sallii lataamisen epävirallisista sovellusliikkeistä, se myös lisää riskiäsi joutua hakkeroinnin kohteeksi tietämättäsi. Haitta- ja vakoiluohjelmien lisäksi se tarkoittaa, että et saa viimeisimpiä käyttöjärjestelmien tietoturvapäivityksiä. Jailbreakkerit eivät päivitä jailbreakattuja sovelluksia pitääkseen ne toiminnallisina. Sen vuoksi hakkeroiduksi tulemisen riski on vielä suurempi kuin tavallisesti.

Pidä puhelin aika mukanasi. Jos hakkerilla on puhelin fyysisesti hallussaan, siihen murtautuminen helpottuu huomattavasti. Puhelimen varkaus ja päivän kestävät yritykset saattavat johtaa puhelimeen murtautumiseen. Jos pidät puhelimen aina mukanasi, hakkerin täytyy tehdä paljon enemmän töitä.

Lukitse näyttö aina monimutkaisella salasanalla. Älä käytä helposti arvattavia PIN-koodeja, kuten syntymäpäivät, valmistumispäivät tai tavanomaiset oletusluvut, kuten 0000 tai 1234. Jos mahdollista, käytä pidempää salakoodia, esim. kuusilukuista numerosarjaa. Älä koskaan käytä samaa salasanaa useammassa kuin yhdessä paikassa.

Älä tallenna salasanoja laitteeseesi. Kunkin tilin erilaisten salasanojen muistaminen saattaa olla vaikeaa. Käytä sen sijaan tietoturvallista salasanahallintoa, kuten Kaspersky Password Manager. Näiden palvelujen avulla voit tallentaa kaikki kirjautumistietosi digitaaliseen säilöön. Se on helppokäyttöinen ja tarjoaa tarvitsemasi tietoturvan.

Tyhjennä internetin hakuhistoriasi säännöllisesti. Selaimen historian perusteella on helppo selvittää elämäntyyliäsi. Tyhjennä siksi kaikki tiedot, mukaan lukien evästeet ja välimuisti.

Ota käyttöön kadonnen laitteen jäljityspalvelu. Jos menetät laitteesi julkisella paikalla, voit käyttää kadonneen laitteen etsintätoimintoa jäljittääksesi sen nykyisen sijainnin. Joissakin puhelimissa tämä sovellus on valmiina, kun taas toisiin pitää asentaa kolmannen osapuolen sovellus ominaisuuden lisäämiseksi.

Pidä kaikki sovellukset ajan tasalla. Jopa luotetut sovellukset saattavat sisältää ohjelmointibugeja, joita hakkerit hyödyntävät. Sovelluspäivitykset sisältävät bugien korjaukset, jotka suojaavat sinua tunnetuilta riskeiltä. Sama koskee käyttöjärjestelmääsi. Päivitä sen vuoksi itse puhelimesi, kun se on ajankohtaista.

Ota aina käyttöön kaksivaiheinen tunnistus (2FA). Se on toinen varmistusmenetelmä, joka seuraa yritystä käyttää salasanaasi. Kaksivaiheinen tunnistus käyttää toista yksityistä tiliä tai jotain muuta, jonka omistat fyysisesti. Apple ID- ja Google-tilit tarjoavat kaksivaiheisen tunnistuksen, jos laitteen käyttö vaikuttaa epäilyttävältä. Ota se siis aina käyttöön turvallisuuden lisäämiseksi. Biometriikka kuten sormenjäljet ja kasvojen tunnistus ovat yhä suositumpia vaihtoehtoja. Fyysiset USB-tikut ovat myös hyvä vaihtoehto, jos ne ovat valittavissa.

Ole varovainen, jos kaksivaiheinen tunnistus vaatii tekstiviestin tai sähköpostin käyttöä. Vaikka tekstiviestit ja sähköpostit ovat parempi kuin ei mitään tunnistusta, ne saatetaan siepata esim. SIM-kortin vaihdon avulla.

Älä käytä julkista Wi-Fiä ilman virtuaalista erillisverkkoa (VPN). Tuotteet, kuten Kaspersky VPN Secure Connection salaavat ja anonymisoivat tietosi, joten ulkopuoliset katselijat eivät voi niitä nähdä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Hakkeroijan poisto älypuhelimesta

Tulisiko sinun olla huolissasi puhelimen hakkeroinnista? Opi, kuinka voit estää puhelimesi hakkeroinnin ja pitää henkilökohtaiset tietosi ja elämäsi yksityisenä.
Kaspersky Logo