Siirry pääsisältöön

Android-virukset ja -haittaohjelmat ovat harvinaisia, mutta niitäkin on olemassa. Jos epäilet, että puhelimessasi on virus, jatka lukemista, koska kuvaamme yksityiskohtaisesti, miten viruksen voi poistaa Android-puhelimesta ja miten voit suojautua hyökkäyksiltä jatkossa.

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavat aiheet:

 • KasperskyAntivirus for Androidin asentaminen ja sen käyttö Android-viruksen poistamiseen
 • haitallisten sovellusten poistaminen manuaalisesti Androidista
 • Android-virusten ja -haittaohjelmien väliset erot
 • sen selvittäminen, onko puhelimessa virus
 • haittaohjelman puhelimessa aiheuttamat vahingot, jos sitä ei poisteta.

banner

Android-viruksen poistaminen

 1. Lataa ja asenna Kaspersky Internet Security for Android
 2. Avaa sovellus ja valitse Continue (Jatka), jotta sallit pääsyn järjestelmän ominaisuuksiin.
 3. Valitse kaksi kertaa Allow (Salli), jotta sovellus voi soittaa ja hallita puheluita ja käyttää tarvittavia puhelimen tiedostoja.
 4. Valitse Continue (Jatka), jotta sallit pääsyn puhelimeen ja tallennustilaan, jotta sovellus voi tarkistaa laitteen uhkien varalta.
 5. Valitse sijaintisi ja valitse Next (Seuraava).
 6. Hyväksy käyttäjän käyttöoikeussopimus ja Kaspersky Security Network -tietosuojalauseke valitsemalla Accept and continue (Hyväksy ja jatka).
 7. Valitse Have an account (Minulla on tili), Set up an account (Määritä tili) tai ohita tämä vaihe tällä erää.
 8. Valitse Buy now (Osta nyt), Have an activation code (Minulla on aktivointikoodi) tai Use free version (Käytä ilmaista versiota).
 9. Sovellus on nyt valmis tarkistamaan puhelimesi. Valitse Run the scan (Suorita tarkistus).
 10. Jos sovellus löytää viruksen, valitse Remove (Poista). Puhelimen virus on nyt poistettu.

Haitallisen sovelluksen poistaminen Androidista

Käyttäytyykö puhelimesi oudosti? Tämä voi johtua siitä, että olet ladannut haitallisen sovelluksen.

Voit tunnistaa ja poistaa haitalliset sovellukset nopeasti Kaspersky Internet Security for Androidilla. Tähän on olemassa manuaalinen menetelmä, mutta se voi olla hankala ja aikaa vievä, jos et tee sitä oikein.

Jos haluat kokeilla sitä, voit poistaa haitallisen sovelluksen Android-puhelimesta manuaalisesti näin:

 • 1) Laita puhelin vikasietotilaan.

Tämä pysäyttää kaikkien kolmannen osapuolen sovellusten toiminnan. Jos puhelimen outo käytös loppuu vikasietotilassa, voit olettaa ongelman johtuneen haitallisesta tai virheellisesti toimineesta sovelluksesta.

 • 2) Etsi haitallisia sovelluksia..

Valitse asetuksissa Manage apps (Sovellusten hallinta) ja katso lataamiasi sovelluksia. Jos jotkin niistä näyttävät epäilyttäviltä tai et muista ladanneesi niitä, ne voivat olla haitallisia.

 • 3) Poista sovellukset, joita epäilet haitallisiksi..

Valitse sovellus, jota epäilet haitalliseksi, ja valitse Uninstall (Poista asennus). Jos painike näkyy harmaana, peruuta laitteen järjestelmänvalvojan käyttö Security (Suojaus) -kohdan Device admins (Laitteen järjestelmänvalvojat) -kohdassa. Sen jälkeen voit poistaa asennuksen.

Voiko Android-puhelimiin tulla haittaohjelmia ja viruksia?

Termejä "haittaohjelma" ja "virus" käytetään usein samassa merkityksessä. Virukset ovat kuitenkin haittaohjelmien alaryhmä. Kun siis luet Android-viruksista, niillä tarkoitetaan yleensä Android-haittaohjelmia, jotka eivät kopioidu.

Tietokonevirukset monistuvat aivan kuten solut. Ne ovat itseään monistavia koodinpätkiä. Tämä tarkoittaa, että ne kopioivat itseään ja leviävät järjestelmässä. Jotkut tietokonevirukset ovat haitallisia ja tuhoavat tietoja tai vioittavat järjestelmää. Kun tietokoneeseen tulee virustartunta, se saattaa lakata toimimasta oikein.

Vakoiluohjelmat ja mobiilikiristysohjelmat ovat kaksi Android-haittaohjelmien tyyppiä. Mitä eroa niillä on? Vakoiluohjelma varastaa henkilötietosi kolmansilta osapuolilta. Mobiilikiristysohjelma sen sijaan estää laitteidesi käytön tai salaa tiedot ja vaatii lunnaita niiden salauksen purkamisesta.

Voit suojata itsesi ja laitteesi helposti Kaspersky Internet Security for Androidilla, joka voi suojata puhelimesi erilaisilta Android-haittaohjelmilta. Se myös tunnistaa ja poistaa haittaohjelmat, jos puhelimessasi on jo tartunta.

Miten Android-puhelimiin tulee viruksia?

Miten Android-haittaohjelma tarttuu puhelimeesi? Tässä on kolme tärkeintä tapaa, joilla haittaohjelma voi päästä matkapuhelimeesi:

 1. Haitalliset sovellukset
  Haitallisen sovelluksen lataaminen on yleinen tapa saada haittaohjelma. Hakkerit naamioivat haittaohjelmia suosituiksi tai uusiksi sovelluksiksi ja levittävät niitä sovelluskauppojen kautta.
 2. Haittamainonta
  Tässä tavassa haittaohjelmia levitetään epäilyttävien verkkomainosten kautta. Niiden napsauttaminen voi tartuttaa puhelimesi.
 3. Saastuneet linkit
  Hakkerit lähettävät usein sähköposti- tai tekstiviestejä, joissa on linkkejä saastuneille verkkosivuille. Niiden napsauttaminen voi käynnistää haittaohjelman latauksen.

Onko Android-puhelimessasi virus?

On monia merkkejä, jotka voivat osoittaa, että Android-puhelimessa on haittaohjelmatartunta. Tutustumme nyt kuhunkin varoitusmerkkiin erikseen:

Sinulla on sovelluksia, joita et tunnista

Huomasitko puhelimessasi sovelluksen, jota et muista asentaneesi? Tuntemattomien sovellusten ilmaantuminen saattaa olla merkki haittaohjelmasta. Poista sovellukset, joita et tunnista.

Sovellukset kaatuvat usein

Jos puhelimesi sovellukset kaatuvat usein ja ilman selvää syytä, haittaohjelma on voinut hyökätä puhelimeesi.

Datan käyttö on lisääntynyt

Oletko havainnut outoa kasvua datan käytössä? Jos et käytä puhelintasi eri tavoin kuin aiemmin, tämä voi aiheutua haittaohjelmasta.

Puhelinlaskusi on kasvanut

Jotkin haittaohjelmat voivat kasvattaa laskua lähettämällä viestejä. Poikkeuksellisen suuri lasku voi olla merkki haittaohjelmasta.

Ponnahdusikkunat selaimen ollessa suljettuna

Ponnahdusikkunoista ja mainoksista on parhaimmillaankin riesaa. Jos näet ponnahdusikkunoita, kun selain on suljettu, puhelimessa voi olla tartunta.

Akku tyhjenee nopeasti

Haittaohjelma voi tyhjentää akun. Jos puhelin sammuu usein, syynä voi olla haittaohjelma.

Puhelin ylikuumenee

Ylikuumeneeko puhelin? Haittaohjelman toiminta voi myös saada puhelimen kuumenemaan tavallista enemmän.

Android-haittaohjelmien välttäminen

Tiedät nyt, miten voit löytää ja poistaa haittaohjelmat Android-puhelimesta, mutta miten voit estää puhelinta saamasta haittaohjelmatartuntaa?

Tässä on muutamia keskeisiä tapoja puhelimen suojaamiseen viruksilta:

Käytä Androidille tarkoitettua virustorjuntaa

Suojaa puhelimesi Android-laitteiden Internet Security -ohjelmistolla. Saatavilla on maksuton perusversio, joka tarjoaa suojauksen, ja Premium-verso, jossa on edistyneemmät suojausominaisuudet kattavinta turvaa varten.

Lataa sovelluksia vain Google Play Kaupasta

Kun lataat sovellukset luotettavasta lähteestä, lataat haittaohjelmia epätodennäköisemmin kuin jos käyttäisit epäluotettavia sivustoja.

Tarkista kehittäjä kuvauksesta

Haittaohjelmatartunnan sisältäviä sovelluksia saattaa päästä Google Play Kauppaan, vaikka tämä onkin harvinaista. Lue siksi aina kehittäjän tiedot kuvauksesta.

Lue sovelluksen käyttäjien arvosteluja

Lue aina muiden käyttäjien arvosteluja sovelluksesta. Suhtaudu varauksella ylistäviin arvosteluihin, koska ne eivät välttämättä ole aitoja. Aidoissa arvosteluissa käsitellään yleensä sekä hyviä että huonoja puolia.

Katso sovelluksen latausten määrä

Miljoonia kertoja ladatut sovellukset eivät todennäköisesti ole haittaohjelmia.

Tarkista sovelluksen pyytämät käyttöoikeudet

Vaikuttavatko sovelluksen pyytämät käyttöoikeudet kohtuullisilta sovelluksen toimintaan nähden? Jos pyyntö vaikuttaa epäilyttävältä, älä lataa sovellusta, tai poista se, jos olet jo asentanut sen.

Älä napsauta tarkistamattomia linkkejä

Varmista, että merkitset kaikki roskapostiviestit roskapostiksi etkä avaa niitä. Jos avaat vahingossa roskapostiviestin, älä napsauta siinä olevia linkkejä.

Pidä käyttöjärjestelmä päivitettynä

Kun päivität käyttöjärjestelmän säännöllisesti, puhelimessa on Androidin uusimmat suojauspäivitykset.

Pidä sovellukset päivitettyinä

Kun päivität kaikki sovellukset säännöllisesti, saat korjaukset sovelluksen ja Androidin suojauspäivityksiin.

Ole varovainen maksuttoman Wi-Fi-verkon käytössä

Vältä verkko-ostosten tekemistä ja verkkopankin käyttämistä julkisissa verkoissa.

Jos sinun on käytettävä maksutonta Wi-Fi-verkkoa, käytä VPN-yhteyttä, kuten Kaspersky VPN Secure Connectionia. Se suojaa yhteytesi salaamalla datan.

Haittaohjelman vaikutukset puhelimeen

Haittaohjelma voi tehdä tuhojaan matkapuhelimessasi. Se voi kaataa sovelluksia ja aiheuttaa puhelimen ylikuumenemista. Vielä huolestuttavampaa on se, että Android-virukset voivat aiheuttaa rahan ja henkilötietojen menetyksiä.

Jos haittaohjelma voi toimia vapaasti, se voi tilata puhelimiin maksullisia huijauspalveluja, lähettää niihin viestejä ja kerryttää suuria laskuja.

Haittaohjelma voi myös kerätä henkilötietoja, kuten pankkitietoja, ja käyttää niistä rahojesi varastamiseen. Se voi jopa lähettää hakkereille tallenteita yksityispuheluistasi kiristystarkoituksiin.

Näistä syistä on keskeisen tärkeää suojata puhelin haittaohjelmilta. Noudata puhelimia koskevia suojausvinkkejämme, jotta vältät Android-haittaohjelmat, ja lataa Internet Security for Android, jotta tiedät olevasi turvassa.

Epäiletkö, että Android-puhelimessasi on virus? Poista haittaohjelmat jo tänäänKaspersky Antivirus for Androidilla.

Miten virus poistetaan Androidista?

Mikä on paras tapa poistaa virus Android-puhelimesta? Lue kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Android-laitteiden viruksen poistamisesta.
Kaspersky Logo