Siirry pääsisältöön

Epäiletkö, että tietokoneessasi on virus? Tartunnan sattuessa on keskeisen tärkeää tietää, miten virus poistetaan.

Tämän artikkelin avulla opit kaiken olennaisen tietokonevirusten toiminnasta ja niiden poistamisesta.

Lue lisää seuraavista aiheista:

 • Miten tietokonevirus poistetaan
 • Mikä tietokonevirus on
 • Mistä voi tietää, onko tietokoneessa virus
 • Voiko tietokone saada virustartunnan sähköpostin kautta
 • Miten tietokone suojataan viruksilta

Miten tietokonevirus poistetaan?

Tässä osiossa tutustumme siihen, miten tietokonevirus poistetaan PC- ja Mac- tietokoneista.

Tietokoneviruksen poistaminen tietokoneesta

Tietokonevirukset ovat vaikeasti havaittavissa. Ilman virustorjuntaohjelmaa et välttämättä ole tietoinen tietokoneessasi olevasta viruksesta. Siksi on tärkeää asentaa virustorjunta kaikkiin laitteisiisi.

Jos tietokoneessasi on virus, voit poistaa sen seuraavan kymmenen vaiheen avulla:

Vaihe 1: Lataa ja asenna virusskanneri

Lataa virusskanneri tai kattava internet-tietoturvaratkaisu. Me suosittelemme Kaspersky Internet Security. Voit katsoa asennusprosessin ohjeet tästä videosta:

Vaihe 2: Katkaise internet-yhteys

Viruksen poistamisen yhteydessä sinun kannattaa ensimmäisenä katkaista yhteys internetiin. Näin voit välttää lisävahingot, sillä jotkin virukset leviävät internet-yhteyden kautta.

Vaihe 3: Käynnistä tietokone uudelleen vikasietotilassa

Käynnistämällä tietokoneesi uudelleen vikasietotilassa suojaat konettasi viruksen poistamisen aikana. Jos et ole varma miten tämä tapahtuu, noudata seuraavia vaiheita:

Ohjeet:

 • Katkaise ensin tietokoneestasi virta ja käynnistä se sitten uudelleen
 • Näytön käynnistyessä paina F8, niin saat näkyviin Käynnistyksen lisäasetukset-valikon
 • Valitse Vikasietotila ja verkkoyhteydet.
 • Älä muodosta internet-yhteyttä

Vaihe 4: Poista väliaikaiset tiedostot

Seuraavaksi sinun on poistettava väliaikaiset tiedostot Levyn uudelleenjärjestäminen-toiminnon avulla.

Toimi näin:

 • Valitse Käynnistä
 • Valitse Kaikki ohjelmat
 • Valitse Apuohjelmat
 • Valitse Järjestelmätyökalut
 • Valitse Levyn uudelleenjärjestäminen
 • Valitse Poistettavat tiedostot -luettelosta Väliaikaiset tiedostot
 • Valitse Väliaikaiset tiedostot poistaaksesi ne

Jotkin virukset on ohjelmoitu aktivoitumaan tietokoneen käynnistyessä. Tilapäistiedostojen poistaminen saattaa poistaa viruksen. Tämä ei kuitenkaan ole täysin varmaa. Jotta voit olla varma virusten poistumisesta tietokoneestasi, sinun kannattaa suorittaa seuraavat vaiheet.

Vaihe 5: Suorita virusskannaus

Nyt on aika suorittaa virusskannaus käyttämällä valitsemaasi virustorjunta- tai internet-tietoturvaratkaisua. Jos käytät Kaspersky Internet Securitya, suorita tarkistus valitsemalla Scan (Tarkista).

Kaspersky Internet Security Scan

Vaihe 6: Poista virus tai aseta se karanteeniin

Virus saattaa löytyessään vaikuttaa useisiin tiedostoihin samanaikaisesti. Poista tiedostot ja virus valitsemalla Delete (Poista) tai Quarantine (Aseta karanteeniin). Tarkista tietokone uudelleen muiden uhkien varalta. Jos uhkia löytyy, aseta tiedostot karanteeniin tai poista ne.

Vaihe 7: Käynnistä tietokone uudelleen

Nyt kun virus on poistettu, voit käynnistää tietokoneen uudelleen kytkemällä siihen virta tavalliseen tapaan. Laitteen ei enää tarvitse olla vikasietotilassa.

Vaihe 8: Vaihda kaikki salasanat

Suojaa tietokoneesi muilta hyökkäyksiltä vaihtamalla kaikki salasanasi, sillä ne ovat saattaneet paljastua hyökkäyksen aikana. Niiden vaihtaminen on tarpeen tarkalleen ottaen kuitenkin vain silloin, jos sinulla on syytä uskoa haittaohjelmiston kaapanneen salasanasi. Yleisesti ottaen salasanojen vaihtaminen on kuitenkin järkevä varotoimi.

Jos olet epävarma viruksen toimintatavoista, sinun kannattaa tarkistaa ne virustorjuntaohjelmiston toimittajan sivustolta tai toimittajan teknisestä tuesta.

Vaihe 9: Päivitä ohjelmisto, selain ja käyttöjärjestelmä

Ohjelmiston, selaimen ja käyttöjärjestelmän päivittäminen vähentää rikollisten mahdollisuutta käyttää hyväkseen vanhan koodin sisältämiä virheitä, sekä näin ollen myös uusien haittaohjelmien asennusta.

Tietokoneviruksen poistaminen Mac -koneesta

Jos käytössäsi on Mac-kone, saatat luulla sen olevan turvassa haittaohjelmilta. Valitettavasti tämä on harhaluulo. Vaikka Mac-koneisiin kohdistuvat virukset ovat harvinaisempia kuin PC-tietokoneisiin kohdistuvat virukset, niitä on kuitenkin olemassa.

Jotkin Mac-koneisiin suunnatut virukset on suunniteltu huijaamaan käyttäjiä esittämällä ne virusten torjuntaan sopivina työkaluina. Jos lataat vahingossa tämäntyyppisen viruksen, tietokoneesi voi saada virustartunnan. Tämäntyyppisiä Mac-koneisiin suunnattuja viruksia ovat esimerkiksi MacDefender, MacProtector ja MacSecurity.

Group of people using laptops and mobile devices

Jos arvelet koneesi saaneen virustartunnan, voit poistaa sen seuraavan kuuden vaiheen avulla:

 1. Sulje sovellus tai ohjelma, johon virus näyttää vaikuttavan.
 2. Valitse Järjestelmävalvonta ja etsi tunnettuja Mac-viruksia, kuten MacDefender, MacProtector ja MacSecurity.
 3. Jos löydät jonkin näistä viruksista, valitse Lopeta prosessi ja sulje sitten Järjestelmänvalvonta.
 4. Siirry sitten Ohjelmat-kansioon ja vedä tiedosto Roskakoriin.
 5. Muista tyhjentää Roskakori tämän jälkeen poistaaksesi viruksen pysyvästi.
 6. Varmista seuraavaksi, että ohjelmat ja sovellukset on päivitetty saadaksesi uusimpien suojauspäivitysten hyödyt.

Varmistaaksesi, että mitään ei jää huomaamatta ja että Mac -koneesi pysyy suojattuna, harkitse internet-tietoturvaratkaisun käyttöönottoa silloin, jos sinulla ei ole vielä sellaista. Suosittelemme kattavaa tietoturvaratkaisua, kuten Kaspersky Total Security.

Mikä tietokonevirus on?

Tietokonevirus on eräänlainen haittaohjelma, joka on suunniteltu kopioimaan itsensä mihin tahansa tietokoneeseen liitettyyn asemaan.

Tietokoneviruksia kutsutaan viruksiksi, koska ne pystyvät kopioimaan itsensä aivan kuten oikeat virukset. Tämä on tapa levittää virusta tartunnan jälkeen. Kun tietokoneeseesi tulee virus, se voi hidastaa laitetta, tai pysäyttää sen toiminnan kokonaan.

Tietokoneesi voi saada virustartunnan pääasiassa seuraavilla tavoilla.

Tietokone voi saada virustartunnan siirrettävän tietovälineen, kuten USB-tikun, kautta. Jos asennat tietokoneeseesi tuntemattomasta lähteestä peräisin olevan USB-tikun tai levyn, riskeeraat samalla viruksen mahdollisuuden.

Joskus hakkerit jättävät viruksen sisältäviä USB-tikkuja työpaikoille tai julkisille paikoille, kuten kahviloihin, virusten levittämistä varten. Samoja USB-tikkuja käyttävät henkilöt voivat myös siirtää tiedostoja tartunnan saaneesta tietokoneesta koneeseen, jossa tartuntaa ei ole.

Virustartunta voi olla peräisin myös internetistä ladattavista aineistoista.

Varmista lähteen luotettavuus ennen kuin lataat ohjelmistoja tai sovelluksia tietokoneeseesi. Tällaisia ovat esimerkiksi Google Play Kauppa ja Apple Store. Älä lataa mitään ponnahdusikkunoista tai sivustoilta, joita et ennestään tunne.

Tietokone voi saada virustartunnan myös roskapostin yhteydessä olevan liitteen avaamisen tai linkin napsauttamisen myötä.

Älä avaa viestiä silloin, jos saat sähköpostia tuntemattomalta tai epäluotettavaksi kokemaltasi lähetäjältä. Jos kuitenkin avaat viestin, älä avaa liitteitä äläkä napsauta linkkejä.

Mistä voi tietää, onko tietokoneessa virus?

Viruksen läsnäolon voi päätellä monista eri merkeistä.

Onko tietokoneesi hitaampi kuin aikaisemmin? Jos kaikki kestää tavallista pidempään, tietokoneessasi saattaa olla virustartunta.

Onko tietokoneessasi sovelluksia tai ohjelmia, joita et tunnista? Noudata varovaisuutta silloin, jos huomaat tietokoneeseesi ilmestyneen sovelluksen tai ohjelman jota et muista ladanneesi.

Ensiksi sinun kannattaa poistaa tunnistamattomat ohjelmistot. Tämän jälkeen suorita virusskannaus virustorjunnalla tai internet-tietoturvaratkaisulla uhkien varalta. Selaimen kiinni ollessa avautuvat ponnahdusikkunat ovat selvä merkki virustartunnasta. Jos näet tällaisia ponnahdusikkunoita, ryhdy heti toimiin viruksen poistamiseksi noudattamalla edellä annettuja ohjeita.

Frustrated man on a laptop browsing

Yksi merkki tietokoneessasi piileskelevästä viruksesta on ohjelmistojen tai sovellusten omituinen toiminta. Jos ohjelmistot tai sovellukset esimerkiksi kaatuvat ilman selkeää syytä, tietokoneessasi saattaa olla virus.

Virus saattaa aiheuttaa tietokoneen ylikuumenemista. Tällaisen ilmetessä selvitä virustorjuntaohjelmiston tai internet-tietoturvaratkaisun avulla, onko tietokoneessasi virus.

Voiko tietokone saada virustartunnan sähköpostin kautta?

Tietokone voi saada virustartunnan sähköpostin kautta, mutta vain avatessasi roskapostiviestissä olevia liitteitä tai napsauttaessasi siinä olevia linkkejä.

Pelkkä roskapostin vastaanottaminen ei aiheuta tietokoneeseesi virustartuntaa. Merkitse kyseiset viestit roskapostiksi varmistaaksesi niiden poistamisen. Useimmat sähköpostipalvelujen tarjoajat tekevät tämän automaattisesti (kuten Gmail), mutta jos kaikki roskapostit eivät suodatu, merkitse ne itse roskapostiksi avaamatta niitä.

Miten tietokone suojataan viruksilta?

Tässä muutamia keskeisiä tapoja, joilla voit suojata tietokoneesi viruksilta:

 • Käytä virustorjuntaohjelmistoa tai kattavaa internet-tietoturvaohjelmistoa, kuten Kaspersky Total Securitya. Android-mobiililaitteessa voit käyttää Kaspersky Internet Security for Androidia.
 • Tutustu sovelluksiin ja ohjelmistoihin lukemalla käyttäjien arvosteluja.
 • Lue kehittäjien kuvaukset ennen kuin lataat sovelluksia ja ohjelmistoja.
 • Lataa sovelluksia ja ohjelmistoja vain luotetulta sivustoil
 • Tarkista, kuinka paljon latauksia sovelluksilla ja ohjelmistoilla on. Mitä enemmän, sen
 • Tarkista, mitä käyttöoikeuksia sovellukset ja ohjelmistot pyytävät. Ovatko ne kohtuullisia?
 • Älä koskaan napsauta roskaposteissa, viesteissä tai vierailla sivustoilla olevia tarkistamattomia linkkejä.
 • Älä avaa roskaposteissa olevia liitteitä.
 • Pidä ohjelmistot, sovellukset ja käyttöjärjestelmä päivitettyinä.
 • Käytä julkisessa Wi-Fi-verkossa suojattua VPN-yhteyttä, esimerkiksi Kaspersky Secure Connectionia.
 • Älä koskaan laita tuntemattomia USB-tikkuja tai levyjä tietokoneeseesi.

Miksi altistaisit itsesi tartunnalle? Suojaa tietokoneesi Kaspersky Total Securitylla.

Miten tietokonevirukset toimivat?

Onko tietokoneessasi virus? Voiko sähköpostivirus tartuttaa laitteesi? Opi, miten voit selvittää onko koneellasi virus ja miten pääset siitä eroon.
Kaspersky Logo