Siirry pääsisältöön

E-lompakko eli digitaalinen lompakko on kätevä maksutapa kuluttajille, jotka haluavat maksamisen käyvän helposti ja nopeasti. E-lompakot ovat olleet käytössä jo useita vuosia, ja varsinkin Euroopassa ne ovat nykyään yleisiä. Yhdysvalloissa e-lompakoiden suosio räjähti COVID-19-pandemian aikana, kun kuluttajat halusivat maksaa ostokset korteilla ja maksupäätteillä ilman kontaktia.

Vaikka e-lompakot helpottavat maksamista, ne myös tarjoavat fiksuille hakkereille ja kyberrikollisille jälleen yhden mahdollisuuden varastaa taloustietojasi. Kysymys kuuluukin: onko e-lompakoiden käyttö turvallista ja kaiken riskin arvoista? Vastaus riippuu siitä, miten aiot käyttää ja suojata e-lompakkoasi.

Voit parantaa digitaalisen lompakkosi turvallisuutta ja tietosuojaa monin eri tavoin aina maalaisjärkeen perustuvista keinoista verkkosuojausohjelmiston hyödyntämiseen. Tutustu seuraaviin e-lompakon käytön etuihin ja sen suojausta koskeviin suosituksiin, niin voit tehdä perustellun päätöksen sen käytöstä.

Mitä digitaaliset lompakot ovat? Mitä hyötyä niistä on?

E-lompakko on ikään kuin sähköinen versio oikeasta lompakosta. Sen sijaan, että kantaisit mukanasi kortteja pursuavaa lompakkoa, voit tallentaa digitaalisen lompakon älypuhelimeesi. Oikean lompakon tapaan myös e-lompakkoon voi tallentaa useita eri pankki- ja luottokortteja.

Kun haluat tehdä ostoksen, sinun tarvitsee vain viedä puhelimesi maksupäätteen luo. Sinun ei siis tarvitse ojentaa myyjälle korttiasi tai asettaa korttia maksupäätteeseen. Maksaminen käy nopeammin, helpommin ja ilman kontaktia. Jos haluat tallentaa e-lompakkoosi useita kortteja, voit valita yhden korteista ensisijaiseksi ja tarvittaessa vaihtaa helposti toiseen.

Helpon ja nopean maksamisen lisäksi yksi e-lompakon hyödyistä on se, että voit tallentaa siihen useiden korttien tiedot. Näin sinun ei tarvitse kanniskella mukanasi useita eri kortteja, kuten luotto- tai bonuskortteja. Joihinkin e-lompakoihin on mahdollista tallentaa myös kuponkeja.

Lisäksi e-lompakot tarjoavat turvallisuutta, sillä et joudu kantamaan mukanasi käteistä tai lompakkoa, jotka saattaisivat kadota tai joutua varastetuksi. Vaikka kadottaisit puhelimesi, voit silti käyttää e-lompakkoasi kirjautumalla siihen uudella laitteella. Kun teet ostoksia, sinun tulee viimeistellä maksu esimerkiksi antamalla PIN-koodi tai skannaamalla sormenjälkesi biometrisesti. Tämä auttaa välttämään luvattomia ostoja.

E-lompakoiden suosion voimakkaan kasvun myötä monet jälleenmyyjät tarjoavat nykyään kuluttajille mahdollisuuden maksaa niillä. Vaikka jotkin yritykset eivät vielä olisi ottaneet tätä uutta teknologiaa käyttöön, nekin todennäköisesti tekevät sen pian.

Yleisiä e-lompakoihin kohdistuvia uhkia

Rikolliset toimijat ovat huomanneet digitaalisten lompakoiden suosion kasvun, joten myös lompakoihin kohdistuvien uhkien määrä on nousussa. Koska e-lompakoihin kohdistuvia uhkia on entistä enemmän, kuluttajien on oltava tietoisia digitaalisten lompakoiden käyttöön liittyvistä riskeistä sekä keinoista, joilla he voivat parantaa lompakoidensa suojausta.

Suurin uhka liittyy datan siirtoon mobiiliverkoissa, joiden tietoturvassa on puutteita. Tällaisissa tilanteissa hakkerit voivat anastaa siirrettäviä maksutietoja. Uhka on kuitenkin usein minimaalinen, sillä useimmissa e-lompakoissa hyödynnetään jonkinlaista salausta. Vältä julkisen Wi-Fi-verkon käyttöä, jotta datasi pysyy turvassa.

Merkittävin uhka onkin luultavasti se, että puhelimesi katoaa tai joutuu varastetuksi. Jos et ole lukinnut puhelintasi tai digitaalista lompakkoasi, varas voi helposti päästä käsiksi tietoihisi ja tehdä paljon ostoksia tai jopa nostaa rahaa tililtäsi, ennen kuin ehdit reagoimaan.

Miten voit suojata e-lompakkosi ja välttyä ongelmilta?

Lukitse puhelimesi

Kuten edellä mainittiin, suurin e-lompakoiden käyttöön liittyvä riski on puhelimen tietojen puutteellinen suojaus. Lukitse puhelimesi sen tietoturva-asetuksista ja tee sama e-lompakollesi ja muille tärkeille sovelluksille, jotka sisältävät yksityisiä tietoja. Näin varkaat eivät pääse käsiksi puhelimeesi tai e-lompakkoosi.

Seuraa luottokorttisi ja pankkitilisi tapahtumia

Valvo aina tilitapahtumiasi ja pysy perillä veloituksista. Jos huomaat epäilyttävän veloituksen, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja lukitse pankkitilisi.

Asenna tietoturvasovelluksia

Jos sinulla on esimerkiksi e-lompakko, joka sisältää arkaluonteisia taloustietoja, se kannattaa suojata mahdollisimman hyvin. Asenna tietoturvasovelluksia, jotka parantavat puhelimessasi olevien tietojen suojausta ja tarjoavat käyttöösi sijaintipalveluita siinä tapauksessa, että puhelimesi katoaa tai joutuu varastetuksi. Lisäksi näissä sovelluksissa saattaa olla hyödyllinen toiminto, jolla voit tarvittaessa poistaa puhelimesta tietoja etäyhteydellä.

Loppuyhteenveto

E-lompakot ovat pääosin turvallisia, mutta eivät kuitenkaan haavoittumattomia. Muista ottaa käyttöön lisäsuojauksia, jotta voit minimoida riskit ja välttää taloustietojesi joutumisen vääriin käsiin.

Aiheeseen liittyvät tuotteet:

Lisäluettavaa

Kuinka turvallisia digitaaliset lompakot ovat? Miten voit suojata e-lompakkosi?

E-lompakot ovat kätevä tapa maksaa tuotteista ja palveluista nykypäivän teknologiakeskeisessä maailmassa. Lue e-lompakon tietoturvaan kohdistuvista verkkouhkista.
Kaspersky Logo