Siirry pääsisältöön

Onko iPhonesi kalenterisovellukseen alkanut ilmestyä outoja tapaamisia tai muistutuksia? Jos on, olet saattanut huolestua kalenterisi mahdollisesta viruksesta tai siitä, että laiteesi on mahdollisesti hakkeroitu. Itse asiassa puolestasi on luultavasti tehty tilaus kolmannen osapuolen kalenteriin, joka luo roskapostitapaamisia. Älä missään nimessä klikkaa mitään tällaisissa tapahtumissa olevaa linkkiä, sillä ne saattavat viedä haitallisille verkkosivustoille, jotka tartuttavat laitteesi ja varastavat tietosi. Jatka lukemista, jos haluat selvittää, miksi saat näitä ilmoituksia ja miten voit päästä niistä eroon.

Mikä on kalenterivirus?

Termit "iPhonen kalenterivirus", "iOS-kalenterivirus" ja "kalenterisovelluksen haittaohjelma" viittaavat kaikki Apple OS -käyttöjärjestelmän roskapostiin, joka lisää väärennetysti tilattuja kalenteritilejä käyttäjän laitteelle ilman hänen lupaansa. Tämä voi vaikuttaa iPhone-puhelimiin, Mac-tietokoneisiin tai iPadeihin. Roskapostin seurauksena käyttäjät saavat ilmoituksia tapahtumista, jotka sisältävät epäilyttäviä tai haitallisia linkkejä. Nämä valetapahtumat sisältävät usein hälyttäviä otsikoita ja kehottavat sinua klikkaamaan linkkejä. Viestit voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:

 • Viruksia iPhonessasi?! PUTSAA NE POIS HETI
 • Varmista suojauksesi verkossa, klikkaa nyt!
 • Puhelimesi ei ole suojattu! Klikkaa suojataksesi puhelimesi
 • Puhdista iPhonesi haitallisista hyökkäyksistä!
 • iPhoneesi on tarttunut virus! Poista se heti

Joskus ilmoitukset keskittyvät enemmän myyntiin tai palkintoihin:

 • Haluatko ilmaisen Apple Music -tilauksen?
 • Sinä voitit, onneksi olkoon!
 • iPhone 13 on täällä, nouda omasi tai järjestä toimitus uudelleen
 • Helppoja pikalainoja – hae verkossa
 • Black Friday -alennusmyynnit – TOIMI NYT
 • Tänään on onnenpäiväsi
 • Sinulla on (1) odottava paketti

Nämä viestit on suunniteltu herättämään uteliaisuutta ja ilmaisemaan kiireellisyyttä. Niillä halutaan houkutella klikkaamaan ja tutkimaan mainostettavaa asiaa. Linkin klikkaaminen käynnistää kuitenkin yleensä verkkosivuston komentosarjan, joka tuo laitteellesi haittaohjelman tai vie sinut erilaisille kalastelusivuille. Älä klikkaa tai napauta näitä linkkejä äläkä vastaa tapahtumaan klikkaamalla kohtia hyväksy, kieltäydy tai ehkä, sillä klikkaaminen kertoo lähettäjälle, että tilisi on aktiivinen.

Valetapahtumista, -kutsuista ja -tapaamisista tulee ärsyttäviä niiden suunnattoman määrän vuoksi. Joissain tapauksissa niitä voi tulla useita kertoja tunnissa. Äänihälytykset voivat olla erityisen häiritseviä, jos ne on otettu käyttöön.

iPhonen oletusasetukset antavat käyttäjien saada kalenterikutsuja keneltä tahansa, vaikka he eivät olisikaan kontaktiluettelossasi, minkä vuoksi roskapostittajien on helppo soluttautua kalenteriisi. Roskapostittajat ja hakkerit tietävät, että suurin osa ihmisistä ei odota saavansa roskapostia kalenteriinsa, joten he avaavat sen todennäköisemmin eivätkä luultavasti ole niin epäluuloisia kalenterista mahdollisesti löytyvien tietojen ja linkkien suhteen. Niitä voidaan sitten käyttää kirjautumistietojen ja arkaluontoisten tietojen varastamiseen tai mainosohjelmien tai haittaohjelmien lataamiseen laitteellesi.

iPhonen kalenterivirus ei varsinaisesti ole virus, vaikka se kyllä vaikuttaa sellaiselta pommittaessaan sinua ei-toivotuilla ja ärsyttävillä roskaposti-ilmoituksilla. iPhonen kalenteriviruksista pääsee onneksi eroon helposti – kerromme tästä lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Mistä iPhonen kalenterivirus tulee?

Miten ylipäätään päädyit saamaan väärennettyjä kalenterikutsuja? Kalenterivirukset perustuvat käyttäjien manipuloinnin ja haitallisen koodin yhdistelmään. Tässä yleisimmät tavat, joilla voit päätyä sellaisen uhriksi:

Hyökkääjillä on sähköpostiosoitteesi

Jos roskapostittaja tietää kalenteriisi liittyvän sähköpostiosoitteen, hän voi lähettää sinulle väärennettyjä kalenterikutsuja, jotka sisältävät tartuttavia hyperlinkkejä. Roskapostittajat voivat saada sähköpostiosoitteesi melko helposti – näin voi käydä, jos:

 • Syötät henkilökohtaisia tietoja epäilyttäville verkkosivustoille, jotka tienaavat salaa myymällä tietojasi.
 • Sähköpostiosoitteesi tallentaneella yrityksellä on tietovuoto.

Applen kalenterisovellus on määritetty oletusarvoisesti antamaan kenen tahansa lähettää sinulle kalenterikutsuja. Se on suunniteltu helpottamaan Applen käyttäjäyhteisön keskenäistä viestintää ja vuorovaikutusta. Tämän avoimuuden haitta on se, että haitalliset toimijat saattavat saada haltuunsa käyttäjien kirjautumistietoja - mahdollisesti pimeästä verkosta (dark web) tietomurron jälkeen - ja järjestävät sitten kampanjan, joka sisältää väärennettyjä tapahtumakuvauksia, joissa on kalastelulinkkejä.

Klikkasit haitallista linkkiä vahingossa

Sinut saatetaan myös huijata tilaamaan kalenteri epäilyttävillä verkkosivustoilla. Valekalenteri saatetaan joskus naamioida kuvavarmennukseksi eli captchaksi. Capchat ovat yksinkertaisia palapelejä tai tehtäviä, joita verkkosivustot pyytävät sinua tekemään todistaaksesi, että et ole botti. Joskus huijausverkkosivustoilla on valecaptchoja, joilla pyritään ohittamaan selaimesi varoitukset ja saamaan sinut painamaan tiettyjä näppäimiä, jotka käynnistävät haitallisia latauksia. Näissä tapauksissa "en ole robotti" -laatikon tai minkä tahansa muun sivun kohdan klikkaaminen voi avata kehotteen tilata kalenteri. Kalenterin nimi on peitetty sinun huijaamiseksi. Jos koitat mennä captcha-prosessin läpi kiireellä, saatat klikata kohtaa OK. Nyt rikolliset voivat lähettää sinulle väärennettyjä kalenteritapahtumia, joissa on epäilyttäviä linkkejä.

Roskapostilinkin saaminen teksitiviestissä

Saatat saada roskapostitekstiviestin – esimerkiksi roskapostia olevan toimitusviestin, jossa sinua pyydetään seuraamaan pakettia annetun linkin kautta. Heti, kun klikkaat linkkiä, tilaat kalenterin, joka täyttää iPhonesi tapaamisilla, joista löytyy "kriittisiä uhkia" ja muita varoituksia.

Mies on ärsyyntynyt iPhonen kalenteriviruksen vuoksi

iPhonessa olevan kalenteriviruksen poistaminen

Applen tuotteet on liitetty toisiinsa, joten jos saat roskapostia iPhonesi kalenteriin, sitä ilmestyy luultavasti myös muille Apple-laitteillesi. Näiden vinkkien avulla pääset luultavasti eroon kalenterin roskapostista iPhonellasi, iPadillasi, Mac-tietokoneellasi ja missä tahansa muualla.

Laitteesi puhdistaminen haitallisista kalenterihyökkäyksistä edellyttää usean poistovaiheen suorittamista. Olet saattanut kirjautua iCloudiisi joka laitteellasi samalla Apple-tunnuksella, joten joudut ehkä tarkistamaan ja puhdistamaan ne kaikki.

Uudemmat iPhonet:

 1. Siirry kohtaan Asetukset > Kalenteri > Tilit
 2. Hae kaikki tilit, joita et tunnista, ja poista ne. Kalenterivirustilin nimi voi olla esimerkiksi "Kalenteritapahtumat", "Tapahtumakalenteri", "Kalenteritapahtumien katseluohjelma" tai jotain vastaavaa
 3. Poista kaikki kalenteritilit, joita et tunnista
 4. Kun ne on poistettu, tapahtumiesi pitäisi olla taas normaaleja

Tämän pitäisi riittää pysäyttämään kalenteriisi ilmaantuneet valetapaamiset ja -muistutukset.

Vanhemmat iPhonet:

 1. Avaa kalenterisovellus
 2. Napauta ruudun alalaidassa kohtaa Kalenterit
 3. Etsi kalenteri, jota et tunnista. Napauta tämän kalenterin vieressä olevaa Lisätietoja-painiketta, vieritä alas ja napauta kohtaa Poista kalenteri

Mac-tietokoneet:

 1. Avaa kalenteri (tai iCal)
 2. Klikkaa valikkopalkissa kohtaa Kalenteri ja valitse Asetukset
 3. Valitse Yleiset-välilehdellä Oletuskalenteri-valikosta vain ne kalenterit, joita haluat käyttää
 4. Klikkaa tallenna
 5. Varmista, että tallennettuina ei ole kalentereita, joita et tunnista tai halua käyttää - tämä poistaa ne

iCloud.com:

 1. Siirry kohtaan Kalenteri > klikkaa rataskuvaketta > Asetukset
 2. Valitse Oletusvalikosta vain kalenterit, joita haluat käyttää
 3. Klikkaa tallenna
 4. Varmista, että valittuna tai tallennettuna ei ole kalentereita, joita et tunnista tai halua käyttää

iPhonen kalenterin roskapostin pysäyttäminen

Näillä vinkeillä minimoit riskin saada kalenteriviruksia tai haittaohjelmia iPhonesi kalenteriin:

Estä ponnahdusikkunat Safarissa

Siirry iPhonellasi tai iPadillasi kohtaan Asetukset > Safari ja ota Estä ponnahdusikkunat ja Varoitus vilpillisestä verkkosivustosta käyttöön. Mac-tietokoneellasi löydät nämä vaihtoehdot kohdasta Safari > Asetukset. Verkkosivustot-välilehdellä voit estää jotkin tai kaikki ponnahdusikkunat ja voit ottaa kohdan Varoitus vilpillisestä verkkosivustosta käyttöön Turvallisuus-välilehdellä.

Harkitse aina ennen kuin klikkaat

Älä klikkaa tai napauta linkkejä tai avaa liitteitä, jotka ovat tuntemattomissa tekstiviesteissä tai sähköposteissa. Ole myös varovainen toimiessasi captchojen kanssa. Jos saat väärennetyn kalenteri-ilmoituksen, poista se äläkä tee sen kanssa mitään muuta. Älä milloinkaan klikkaa mitään näissä ilmoituksissa olevia linkkejä tai mitään muuta ilmoituksen osaa. Jos tapaaminen tuli teksitiviestillä Viestit-sovelluksessa, poista se pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle ja valitsemalla kohta Poista. iPhonesi saattaa kysyä, haluatko tehdä ilmoituksen roskapostista, jolloin niin kannattaa myös tehdä.

Tarkista ja muuta kalenteriasetuksesi

Yksi parhaista kalenterin roskapostin vähentämistavoista on ilmoitusten estäminen. On myös järkevää varmistaa, että yksikään laitteesi ei ole asetettu hyväksymään kalenterikutsuja automaattisesti. Tämä asetus voi olla kätevä kiireisille käyttäjille, mutta sitä voidaan käyttää heikkoutena, jonka kautta kalenteriisi voidaan laittaa ei-toivottua roskapostia. Näin muutat kalenteriasetuksiasi:

 1. Kirjaudu iCloud-tilillesi ja valitse kohta Kalenteri
 2. Klikkaa sovellusruudun vasemmassa alanurkassa olevaa ratassymbolia ja valitse kohta Asetukset
 3. Napauta Lisäasetukset-välilehteä
 4. Klikkaa Kutsut-alaosiossa "Lähetä sähköposti osoitteeseen [sähköpostiosoitteesi]" -vaihtoehdon vieressä olevaa radiopainiketta tehdäksesi tästä asetuksesta oletusarvoisen vaihtoehdon "Sovelluksensisäiset ilmoitukset" sijaan

Harkitse tarkkaan, kenelle annat sähköpostiosoitteesi

Kuka tahansa voi lähettää sinulle kalenterikutsuja sähköpostiosoitteellasi, joten kannattaa harkita tarkkaan, kenelle sähköpostiosoitteen antaa. Yksi vaihtoehto on luoda "tilapäinen" sähköpostiosoite, jota voi jakaa vapaammin. Sitä ei ole liitetty päätiliisi, joten roskaposti päätyykin sinne, eikä tuki päivittäisiä sähköpostejasi.

Käytä VPN-yhteyttä

VPN:n käyttäminen turvallisuuden parantamiseksi. Kaspersky VPN Secure Connection on suunniteltu toimimaan erinomaisesti iPhoneilla ja iPadeilla ja se salaa tietosi selaamisen aikana, joten kukaan ei voi kaapata lähettämiäsi tai vastaanottamiasi tietoja.

Suositellut tuotteet:

Lisäluettavaa:

Kalenteriviruksen poistaminen eri laitteilta

Saatko iPhonesi kalenterisovellukselta outoja ilmoituksia? Lue lisää kalenteriviruksista ja niiden poistamisesta sekä siitä, miten voit poistaa haittaohjelmia iPhonen kalenterista.
Kaspersky Logo