Siirry pääsisältöön

Esineiden internet muuttaa elintapaamme yhdistämällä käyttämämme laitteet internetiin. Yhden laitteen ohjaus kauko-ohjaimella on helppoa. Ensimmäiset televisioiden kaukosäätimet kehitettiin 50-luvulla. Nykyään mikä tahansa laite äänentoistojärjestelmästä televisioon, lämmitykseen, ovien lukkoihin ja valaistukseen voidaan liittää yhteen kaukosäätimeen internetin välityksellä. Näin hallitset koko kotiasi.

Verkkoon yhdistetty koti voi helpottaa elämää ja lisätä nautintoa. Siinä on kuitenkin kääntöpuolensa. Yhdistämällä kotisi järjestelmät internetiin altistat sen useille turvallisuusriskeille. Näytämme, kuinka se tapahtuu ja annamme sinulle parhaat vinkit kotisi tietoturvallisuuden varalta. Näin verkkoon liitetty kotisi on myös turvallinen koti.

Kuinka älykoti toimii?

Älykodeissa käytetään laitteita, jotka voivat ottaa yhteyden internetiin. Ne sisältävät pieniä tietokoneita, joita voidaan hallita etäältä. Nämä laitteet voivat olla pieniä, kuten kahvinkeitin tai suuria, kuten koko lämmitysjärjestelmä.

Perinteisestä TV:n kaukosäätimestä ne eroavat käyttämällä internetprotokollaa ja keskitintä yhteyden luomiseksi. Se voi olla kotiverkkosi reititin tai älypuhelimesi.

Toisin kuin TV:n kaukosäätimet, nämä laitteet keräävät tietoja käyttöäsi, tapojasi ja mieltymyksiäsi koskien ja tallentavat ne joko laitteeseen tai verkkoon. Kaikki tiedot tekevät älykodistasi potentiaalisen yksityisyysriskin. Jokainen verkkoon lisätty laite lisää uuden yksityisyyssuojan huolen.

Katsotaampa tarkemmin tietoturvallisuusuhkia, jotka sinun pitää ottaa huomioon älykodin verkkoa koskien.

Älykodin tietoturvariskit ja -uhat

Verkkoon liitettyä kotia uhkaavat monenlaiset tietoturvauhkat.

Ensiksikin yksittäiset laitteet eivät välttämättä ole tietoturvallisia. Osa esineiden internetin tuotteista on tuotu markkinoille kiireellä ja niiden tietoturvallisuus ei ole riittävä. Joidenkin tuotteiden käyttöohjeet eivät käsittele yksityisyyssuojaa tai anna riittävästi tietoa laitteen tietoturvallisuudesta. Esimerkiksi vauvojen itkuhälyttimiä ja turvakameroita on hakkeroitu, jolloin rikollisilla on näkymä asunnon sisälle.

Itse asiassa ammattilaiset uskovat, että esineiden internetin laitteita käyttäessäsi sinun ei pitäisi ajatella, mitä tapahtuu ”jos” ne hakkeroidaan vaan ”kun” ne hakkeroidaan. Niin helppoja monet niistä on murtaa ja ne tarjoavat vähäisesti suojaa.

Toiseksi kotiverkkosi ei välttämättä ole tietoturvallinen ja tunkeilija saattaa päästä käsiksi verkon sisältämiin tietoihin. Rikolliset voivat esimerkiksi jäljittää tapojasi käyttää eri laitteita ja päätellä oletko poissa kotoa.

Jos kotiverkkoasi hallitaan internetin päätililtäsi, vaarassa eivät ole ainoastaan esineiden internetin laitteiden tiedot. Mikä tahansa tietoturva-aukko saattaa vaarantaa yksityiset tietosi, mukaan lukien sähköpostit, sosiaalisen median tilisi ja jopa pankkitilisi. 

Monet käyttäjät hallitsevat kotejaan älypuhelimen kautta. Näin ollen puhelin sisältää arvokkaan tietokannan kenelle tahansa, joka haluaa murtautua elämääsi. Jos puhelimesi hakkeroidaan, varastetaan tai jos joku onnistuu salakuunnella yhteyttäsi, se aiheuttaa merkittävän vaaran. Varmista, että kotiverkkosi turvallisuus ei vaarannu yksittäisen, hakkeroinnille alttiin internetiin yhteydessä olevan laitteen vuoksi.

Jos haluat hyötyä älykodin eduista, varmista, että olet ottanut mahdolliset tietoturvariskit huomioon etukäteen.

Älykodin tietoturvavinkit

Ensimmäinen askel kodin tietoturvan varmistamiseksi on erottaa älykodin verkko muista verkoista. Se on suhteellisen helppo tehdä määrittämällä vierasverkot kotisi esineiden internetin laitteille. Esimerkiksi jääkaappisi voidaan hakkeroida ja siitä voidaan tehdä osa bottinettiä, joka lähettää roskapostia tai etsii kryptovaluuttaa. Jos se kuitenkin käyttää omaa verkkoaan, se ei pääse käsiksi sähköpostiisi tai pankkitiliisi.

Vierasverkkojen käyttö voi parantaa kotiverkkosi tietoturvaa muillakin tavoin: Lue lisää vierasverkkojen asentamisesta ja käytöstä täältä.

älykodin turvallisuuden varmistaminen

Varmista seuraavaksi, että verkkosi käyttö-, hallinta- ja jakelulaitteet ovat tietoturvallisia. Niihin sisältyvät älykaiuttimet, internetreititin, tietokone ja älypuhelin. Jos älypuhelimesi hakkeroidaan tai varastetaan, se saattaa vaarantaa kotisi koko turvajärjestelmän. Aseta se prioriteetiksi ostamalla Android-tietoturvaratkaisu tai iOS-laitteiden tietoturvaratkaisu.

 • Käytä älypuhelimessa näytön lukitusta varmistaaksesi, että kukaan ei voi käyttää sitä huomaamattasi.
 • Varmista, että kaikki tietokoneet ja älypuhelimet on suojattu salasanoilla. Käytä vahvoja salasanoja, jotka on vaikea murtaa. Älä käytä salasanoja, jotka ovat arvattavissa (kuten syntymäpäiväsi tai nimesi).
 • Varmista, että tietokoneesi päätili ei ole järjestelmänvalvojan tai juuritasolla. Jos hakkeri pääsee koneeseen, tämä asetus rajoittaa, mitä hän voi tehdä järjestelmässäsi, sillä hänellä ei ole järjestelmänvalvojan oikeuksia.
 • Muuta reitittimesi oletuskäyttäjänimi ja -salasana. Nimen muutos estää hakkereita arvaamasta, mitä laitetta tai verkkoa käytät. Käytä WPA-todennusta tietoturvallisen verkon luomiseksi.
 • Käytä palomuureja tietokoneissa ja reitittimessä. Useimpien reitittimien laitteistoon on rakennettu palomuuri, mutta käyttäjän pitää ottaa se käyttöön.
 • Jos olemassa oleva reitittimesi ei tarjoa hyviä turvaominaisuuksia, vaihda se turvallisempaan laitteeseen.
 • Käytä vahvaa tietoturvaohjelmistoa tietokoneissasi ja älypuhelimessasi välttääksesi haittaohjelmien asennuksen tai virusten aiheuttamat ongelmat. Osta Kasperskyn Anti-Virus-ohjelmisto tai hanki Total Security -paketti, joka sisältää yhdessä paketissa kaikki kyberturvallisuusratkaisut älykodillesi.
 • Suorita aina turvallisuutta koskevat korjaustiedostot ja päivitykset pitääksesi ohjelmiston ajan tasalla. Vanhentuneessa ohjelmistossa on tietoturva-aukkoja, joita hakkerit voivat hyödyntää.

Vaikka noudattaisit kaikkia näitä kodin tietoturvallisuusvinkkejä, otat riskin kirjautuessasi julkiseen langattomaan verkkoon kannettavallasi tai puhelimellasi. Jos sinulta ei vaadita todennusta verkkoon kirjautumiseksi, sitä ei vaadita hakkereiltakaan. Jos käytät säännöllisesti julkista Wi-Fiä, opettele käyttämään virtuaalista erillisverkkoa (VPN), kuten Kaspersky's VPN Secure Connection, suojataksesi yksityisyyttäsi ja älypuhelintasi.

kuinka suojaat esineiden internetiä käyttävän älykotisi hakkereilta

Kun olet turvannut verkkosi ja varmistanut, että mikään esineiden internetin laitteistasi ei voi olla yhteydessä henkilökohtaisiin tietoihisi tai hallita verkkoa, seuraava askel on varmistaa yksittäiset laitteet.

 • Vaihda oletussalasanat. Oletussalasanojen käyttö laitteissa mahdollistaa kenen tahansa saman laitteen omistavan henkilön käyttää sitä. Se on lähes yhtä huono vaihtoehto kuin olla käyttämättä salasanaa.
 • Salasanan vaihto kuuden kuukauden välein voi merkittävästi parantaa turvallisuuttasi.
 • Jos käytät ääniohjattuja laitteita, kuten älykaiuttimia, vaihda hälytyssana ”OK Google” tai ”Hei Alexa” toiseen ilmaukseen, jonka vain sinä ja perheesi tunnette. Näin murtautuja ei pysty käyttämään järjestelmääsi.
 • Ennen kuin ostat uuden laitteen, varmista, että sinulla on riittävästi tietoa sen tietoturvasuojasta. Selvitä, tarjoaako valmistaja säännöllisesti laitteistopäivityksiä. Esineiden internetissä puoli vuotta on pitkä aika. Jos ostat laitteen, joka kestää vuosikymmenen tai pidempään, varmista, että olet suojattu tulevia uhkia vastaan.
 • Osta älykodin laitteet arvostetuilta toimittajilta, kuten Samsung, LG, Google tai Amazon.
 • Tutustu laitteen yksityisyyskäytäntöön ennen kuin ostat sen. Kuinka valmistaja aikoo käyttää henkilötietojasi? Mihin tietoihin laite pääsee käsiksi? Jos et aio käyttää laitteen ääniohjausta, sinun kannattaa kytkeä mikrofoni pois päältä. Näin se ei tunnista keskusteluja ja lähetä niitä eteenpäin.
 • Muista päivittää laitteet joko automaattisilla päivityksillä tai manuaalisesti. Tämä saattaa edellyttää valmistajan verkkosivuilla käymistä päivitysten löytämiseksi ja laitteen liittämistä tietokoneeseen päivityksen suorittamiseksi. Hakkerit kehittävät jatkuvasti uusia tapoja murtautua esineiden internetin laitteisiin. Turvallisuutta koskevat korjaustiedostot suojaavat sinua uusia uhkia vastaan.
 • Harkitse, mitkä laitteet todella täytyy liittää verkkoon. Jos et käytä kahvinkeittimesi tai uunisi verkkoon yhteydessä olevia ominaisuuksia, katkaise laitteen verkkoyhteys.
 • Kytke Universal Plug & Play (UPnP) -verkkoprotokollat pois päältä. Useimmissa laitteissa on tämä toiminto, jonka avulla ne voivat löytää muut älylaitteet ja ottaa niihin automaattisesti yhteyttä. UPnP-protokollat ovat kuitenkin alttiita ulkoisille hyökkäyksille ja ne mahdollistavat rikollisia hallitsemaan useita laitteita, kun yhteen laitteeseen on onnistuttu murtautumaan.
 • Tarkista laitteissasi suoritettavien sovellusten oikeudet. Jos laite pyytää lupaa muokata reitittimesi asetuksia, se on mahdollinen turvallisuusuhka.
 • Ole varovainen laitteiden pilvitallennusta käyttäessäsi. Tiedostojen lataamiseen ja verkkoon viemiseen vaaditaan pilviyhteys, joten ulkopuoliset saattavat murtaa yhteyden ja päästä käsiksi verkkoosi. Jos haluat käyttää pilviteknologiaa, varmista, että ymmärrät asianmukaiset toimenpiteet, joilla turvaat datasi ja yksityisyytesi.

Muista, että jokainen verkkoon lisätty laite antaa ulkopuolisille uuden mahdollisuuden päästä verkkoosi. On omalla vastuullasi päättää kunkin laitteen kohdalla, onko sen tarjoama mukavuus ja käytettävyys lisääntyneen riskin arvoista.

Älykodin tietoturvaedut

Vaikka älykoti kohtaa joitakin tietoturvahaasteita, se myös luo mahdollisuuksia tehdä kodistasi turvallisemman. Monien laitteiden tarkoitus on helpottaa elämää, mutta jotkut myös lisäävät kodin turvallisuutta ja suojaa.

Esimerkiksi kauko-ohjattu lukitusjärjestelmä varmistaa, että sinun ei koskaan tarvitse kopioida avaimia tai jättää vara-avainta kynnysmaton alle. Tämä ei helpota ainoastaan perheenjäsenten, mutta myös luotettavien palvelujen, kuten siivoojan tai talonvahdin sisäänpääsyn hallintaa. On helpompaa tarkistaa, ovatko ikkunat ja ovet lukossa, kun niiden fyysinen tarkistus ei enää ole tarpeen. Voit yksinkertaisesti kysyä sitä hallintalaitteelta.

Kun et ole kotona, turvallisuutta voidaan lisätä kytkemällä valot ja äänentoistolaitteet päälle ja pois päältä kauko-ohjaimella. Ulkopuolisille näyttää, että olet kotona, vaikka olisit poissa yli viikonlopun tai myöhään töissä. Turvakameroiden etäkäytöllä havaitset mahdolliset ongelmat, kuten portaille näkyvälle paikalle jätetyt paketit tai avoimeksi jätetyn portin.

Voit kuitenkin nauttia näistä eduista vain, jos olet jo turvannut älykotisi verkon ja varmistanut, että sitä ei voida murtaa.

Esineiden internetin älykotien tulevaisuus 

Uusia tuotteita valmistetaan jatkuvasti. Ne tuovat internetin mahdollisuudet kodin laitteisiin ja järjestelmiin. Vuoden 2021 loppuun mennessä käytössä saattaa olla 25 miljardia esineiden internetin älylaitetta, mukaan lukien älykkäät hehkulamput, ilmanlaadun seurantalaitteet, ovikellot, pesukoneet ja jääkaapit. Esineiden internetiä käyttävä kotisi voi mahdollistaa erinomaisen kodin hallinnan, mutta on sinun vastuullasi varmistaa, että koti on myös tietoturvallinen.

Asiaa käsittelevät linkit:

Autojen hakkerointi ja kuinka voit suojautua

Verkkokamerahakkerointi: Voiko verkkokamerasi vakoilla sinua?

Vakoileeko älytelevisiosi sinua?

Älykodin maailmanloppu

Kuinka turvallisia älykodit ovat?

Olet kotona, valot ovat päälle, illallinen valmistumassa ja yksi suosikkikappaleistasi soi. Kaikki on juuri niin kuin haluatkin älykotisi ansiosta. Jos haluat lämmittää huonetta, sinun pitää vain sanoa sana ja älykaiuttimet tunnistavat viestin ja säätävät lämpötilaa.
Kaspersky Logo