Siirry pääsisältöön

Koronaviruksen aiheuttamista taloudellisista haitoista huolimatta maailman videopeliteollisuus kukoistaa. Koska eristäytyminen ja turvavälit ovat vähentäneet ihmisten fyysistä kanssakäymistä ja ihmisiä on kehotettu pysymään kotona, monet kääntyvät virtuaalimaailmojen puoleen paetakseen kriisiä hetkeksi. Yhdysvalloissa videopelien myyntipiikki oli maaliskuussa suurin yli vuosikymmeneen, ja peliteollisuuden jätit kaikkialla ovat kertoneet käyttäjämäärien lisääntyneen runsaasti.

Mutta entistä aktiivisempi käyttäjäkunta on tuonut paremmin esille verkkopelaamisen riskejä, kun koronavirushuijarit yrittävät hyötyä tilanteesta. Koska verkkopelit sisältävät peliensisäistä valuuttaa, ostoksia ja todellisen maailman valuuttaa lompakkoihin talletettuna, ne ovat huijareille otollinen kohde.

Nuoret eivät välttämättä ole tietoisia riskeistä ja ovat siksi alttiimpia niille. Lue eteenpäin, niin saat tietää verkkopelaamisen riskeistä ja tavoista suojata itseäsi ja perhettäsi.

Verkkopelaamisen vaarat

Useimmille käyttäjille verkkopelaaminen on harmitonta ajanvietettä. Riskejä kuitenkin on. Esimerkkejä:

Riippuvuus

Se tarkoittaa, että verkkopelaaminen lakkaa olemasta hauskaa ja muuttuu huomattavan paljon aikaa vieväksi pakkomielteeksi.

Nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen tarkoittaa, että lapsi tai teini uhkailee, nöyryyttää tai muuten häiritsee ikätovereitaan tietokoneella tai älylaitteella. Kiusaamista voi tapahtua verkkomoninpeleissä yhdistettyjen laitteiden kautta, kuten Xbox Livessä tai muussa vastaavassa palvelussa.

Rahan menettämisen riski

Pelinsisäinen valuutta, ostokset ja lompakkoihin talletettu todellinen raha ovat oiva kohde huijareille.

Haittaohjelmat

Joskus käyttäjiä kehotetaan lataamaan ohjelmiston lisäosa tietyn pelin pelaamiseksi. Heidät saatetaan sitten uudelleenohjata muille sivustoille, joilla suoritetaan haittaohjelmia käyttäjän laitteen suojauksen ja yksityisyyden vahingoittamiseksi. Pelitiedostoihin on voitu kätkeä viruksia, jotka käyttäjä saattaa tietämättään sallia järjestelmäänsä asennuksen aikana.

Yksityisyysongelmat

Peleistä ja muista lähteistä saamiaan tietoja yhdistelemällä hakkerit saattavat päästä olemassa oleville tileille, kuten sometileille, tai luoda uusia tilejä tai jopa kokonaisia digitaalisia henkilöllisyyksiä nimissäsi.

Piilomaksut

Jotkut verkkopelit noudattavat ns. freemium-mallia, eli osa sisällöstä on ilmaista. Kuitenkin pelin täysien ominaisuuksien ja toimintojen käytöstä täytyy maksaa. Joissain tapauksissa pelaajan täytyy liittää pelaajaprofiiliinsa luottokorttitiedot. Kortilta tehdään veloituksia automaattisesti aina, kun käyttäjä ostaa uusia esineitä tai palveluita.

Esimerkkejä koronavirukseen liittyvistä pelihuijauksista

Useimmat verkkopelihuijaukset ovat yksinkertaisesti kierrätettyjä versioita aikaisemmista huijauksista. Niiden määrä on kuitenkin lisääntynyt, sillä useammat ihmiset ovat viettäneet aikaa verkossa pandemian aikana.

Esimerkkejä yleisistä verkkopelihuijauksista:

Pelaajien ohjaaminen kolmansien osapuolten sivustoille

Ne näyttävät oikeilta sivustoilta, joilta käyttäjät voivat ostaa lisäsisältöä (kuten asuja, aseita tai uusia kykyjä) tai tapoja luoda lisää pelinsisäistä verkkovaluuttaa. Ne ovat kuitenkin valesivustoja ja huijaavat käyttäjiä tekemään ostoksia tai lunastamaan palkintoja, joita he eivät koskaan saa.

Pelaajien IP-osoitteiden tavoittelu

IP-osoite kertoo jokaisen käyttäjän yksilöllisen sijainnin Internetissä. Jos hyökkääjät saavat käsiinsä IP-osoitteesi, he voivat etsiä myös fyysisen osoitteesi, koko nimesi ja muita arkaluonteisia tietoja. Sellaisten tietojen avulla hakkerit voivat tehdä hyökkäyksiä ja varastaa taloudellisia tietojasi ja pelitilisi tietoja.

Tietojenkalastelu

Tämä on peliversio tunnetusta tietojenkalasteluhuijauksesta, jossa käyttäjä huijataan paljastamaan tilitietojaan. Huijarit lähettävät pelaajille sähköpostia, jossa heitä pyydetään vahvistamaan salasanansa ja kirjautumistietonsa. Jos pelaajat klikkaavat sähköpostin linkkiä, heidät siirretään valekirjautumissivulle, jossa heitä pyydetään syöttämään nykyinen salasanansa ja käyttäjänimensä, eli pelaajien tilitiedot varastetaan.

Valemobiiliversiot suosituista verkkopeleistä

Latauksen jälkeen nämä valesovellukset asentavat haittaohjelmia uhrin puhelimeen tai tietokoneeseen. Huijarit kaappaavat haittaohjelman avulla tietoja pelaajien verkkotileistä, kuten suosittujen videopelialustojen ja konsoleiden verkkotarjouksien hyödyntämiseen käytettävistä tileistä. He käyttävät tietoja luottokorttitietojen, kotiosoitteen, puhelinnumeron tai muiden arkaluonteisten käyttäjätietojen varastamiseen.

Lapsiin kohdistaminen

Kyberrikolliset saattavat esimerkiksi houkutella lapsia pelinsisäisen puhekanavan kautta ja samalla saada lapset ostamaan itselleen tuotteita pelin sisällä — tyypillisesti vanhempien luottokortilla. Joskus huijarit saavat lapset luovuttamaan itselleen kirjautumistietonsa tai avaamaan lähettämänsä linkin, jotta pääsisivät käsiksi lasten tileihin. Kun kyberrikolliset ovat saaneet tiedot, he voivat varastaa virtuaalipisteitä, verkkovaluuttaa tai jopa oikeaa rahaa verkkolompakoista. Virtuaalivaluuttaa ja varastettuja tilejä voidaan sitten myydä pimeässä verkossa suurella summalla rahaa ja samalla tyhjentää rahat lompakosta.

Näin suojaudut verkkopelihuijauksilta

Yksi tapa suojautua on käyttää VPN-verkkoa. VPN tulee sanoista "Virtual Private Network", virtuaalinen yksityinen verkko, ja se tekee henkilökohtaisesta internetyhteydestäsi salaisen muuntamalla verkkoyhteyden sijainnin toiseksi (joko joksikin muuksi maailmankolkaksi tai paikaksi oman maasi sisällä). VPN-yhteys on helppo asentaa, ja sen käyttö vaatii vain vähän määritystoimia. Esimerkkejä sen hyödyistä:

 • Parempi suoja esim. palvelunestohyökkäyksiä vastaan. Niitä käytetään verkkopelivastustajia vastaan erityisesti kilpapelaustilanteissa.
 • Lisäturvaa tiedonsiirroille ja pankkitapahtumille, sillä VPN-yhteys estää yhteytesi jäljittämisen.

VPN-asiakasohjelmia on saatavilla Mac-, Android-, PC- ja Apple iOS -alustoille, ja Kaspersky tarjoaa VPN Secure Connection -ohjelman, joka voidaan asentaa useille eri laitteille ja käyttöjärjestelmille.

Jotkut VPN-yhteydet ovat ilmaisia. Niissä on kuitenkin tyypillisesti datarajoituksia, eivätkä ne välttämättä suojaa sinua täysin. Ennen kuin valitset VPN-palvelun, lue käyttöehdot ja varmista, että ymmärrät, mitä se sisältää — tietosuojakäytäntö mukaan luettuna. Muista, että vaikka jotkin VPN-palvelut väittävät suojaavansa haittaohjelma- ja tietojenkalastelusivustoja vastaan, ne eivät tarjoa samaa suojaa kuin erilliset virustentorjuntaohjelmat. On siis parasta hankkia molemmat.

Kuinka suojaudut verkkopelihuijauksilta””

7 vinkkiä turvalliseen verkkopelaamiseen

 1. Tee peliin liittyviä ostoksia vain sen virallisilla sivustoilla. Älä klikkaa linkkejä, jotka vievät sinut kolmansien osapuolten sivustoille.
 2. Älä vastaa sähköposteihin tai yksityisviesteihin, joissa sinulta pyydetään pankkitietojasi, taloudellisia tietojasi tai henkilökohtaisia tietoja, vaikka viesti näyttäisikin tulevan pelialustalta. Aidot yritykset eivät pyydä tietoja viestien kautta.
 3. Älä jaa henkilökohtaisia tietoja, tunnistetietoja tai tilitietoja verkossa. Älä jaa kirjautumistietoja ystävillesi.
 4. Käytä vahvaa salasanaa peliin kirjautumisessa. Vahva salasana on vaikea arvata. Se sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Älä käytä samaa salasanaa eri tileillä.
 5. Käytä kaksivaiheista tunnistautumista: Se tarkoittaa, että tarvitset — tai joku muu tilillesi kirjautumista yrittävä tarvitsee — kaksi tunnistautumistietoa sivustolle kirjautumiseen. Yleensä ne ovat salasana ja puhelinnumero. Tyypillisesti pelitilille kirjaudutaan syöttämällä salasana. Tili lähettää sen jälkeen koodin älypuhelimeen, sähköpostiin tai todennussovellukseen. Koodi on syötettävä, ennen kuin pelitilille pääsee. Tämä lisävaihe tekee tilille murtautumisesta vaikeampaa.
 6. Älä koskaan klikkaa linkkejä, joissa pyydetään vahvistamaan salasana uudelleen. Poista sen sijaan kaikki sähköpostit, joissa pyydetään päivittämään kirjautumistietoja.
 7. Vältä pankkikortin käyttöä ostosten tekemiseen. Luottokortit ovat turvallisempia, eikä niitä ole liitetty rahaa sisältävään tiliin.

Verkkopelaaminen: Kuinka suojaat lapsia

 • Harkitse lapsilukon ottamista käyttöön. Käytettävissä on laitteeseen katsomatta asetuksia, joilla voit määrittää, miten lapsesi voivat olla yhteydessä muihin pelaajiin. Yhteydenpidon voi esimerkiksi rajoittaa vain nykyisiin ystäviin.
 • Voit myös asettaa ruutuajan keston samoilla lapsilukkoasetuksilla. Asetuksia kannattaa tutkia, ennen kuin annat lapsesi pelata. Kannusta lasta pitämään säännöllisiä taukoja.
 • Tarkista pelin sisältö – useimmissa peleissä on teeman mukaan annettu ikärajoitus. Väkivaltaista tai seksuaalista sisältöä sisältävillä peleillä on korkeampi ikäraja. Tarkista asia ja päätä, onko peli lapsellesi sopiva. Tietoa saat esimerkiksi ikärajoja arvioivalta Entertainment Software Rating Board -organisaatiolta.
 • Harkitse pelauspaikan siirtoa kodin yhteisiin tiloihin, jotta voit seurata, mitä tapahtuu.
 • Varmista, että lapsen käyttäjänimi ei paljasta henkilötietoja. Jos peli tarjoaa mahdollisuuden luoda henkilökohtaisen profiilin, varmista, ettei lapsesi paljasta henkilötietojaan, kuten nimeään, ikäänsä, sijaintiaan, kouluaan, pankkitietojaan tai tilin salasanaa.
 • Varmista, että lapsesi pelaa pelin luvallista versiota, joka on ladattu oikeasta lähteestä ja jolle on lisenssi. Kerro laittomien latausten ja tiedostojen jakamissivustojen riskeistä, sillä niillä on suuri mahdollisuus sisältää haittaohjelmia. Muistuta lastasi siitä, että myös pelien piraattiversiot voivat sisältää haittaohjelmia.
 • Näytä lapsellesi, miten huonosta käytöksestä raportoidaan. Kerro, miten pelaajista voi ilmoittaa tai miten heidät voidaan tarvittaessa estää Xbox Live-, PlayStation Network- tai Steam-palveluissa tai muulla pelialustalla.
 • Lue pelin käyttöehdot ja tarkista, onko pelissä esimerkiksi piilomaksuja. Selvitä, miten pelin julkaisija suhtautuu huonoon käytökseen tai sopimattomaan sisältöön.
 • Keskustele lapsesi kanssa. Käy hänen kanssaan säännöllisesti keskusteluja turvallisesta verkkokäyttäytymisestä. Istukaa alas ja sopikaa, millaisia pelejä lapsesi saa pelata, ja auta häntä ymmärtämään, miksi muut eivät välttämättä ole niitä, keneksi he verkossa tekeytyvät. Keskustelkaa siitä, mikä on sopivaa puhetta verkossa pelatessa. 
 • Liity lastesi verkkopeliin satunnaisesti silloin tällöin. Näin saat käsityksen siitä, millaisia pelejä he pelaavat ja kenen kanssa he ovat tekemisissä.
 • Varmista, että käytössä on ajantasainen virustorjuntaohjelmisto.Kaspersky Antiviruksen kaltaiset tuotteet suojaavat tietokoneesi ja estävät virukset ja haittaohjelmat reaaliajassa.
Vinkkejä turvalliseen verkkopelaamiseen””

Mitä tehdä, jos joudut verkkopelihuijauksen uhriksi

Jos sinä tai tuttavasi on joutunut verkkopelihuijauksen uhriksi:

 • Voit lähettää yksityiskohtaisen raportin pelin tukisivulla.
 • Ota yhteyttä luotto- tai pankkikorttisi tarjoajaan peruaksesi veloitukset.
 • Jos olet antanut huijareille henkilötietoja, on suositeltavaa muuttaa aivan kaikki salasanasi, myös sometilien salasanat.
 • Voit raportoida huijauksista paikalliselle kuluttaja-asiainvirastolle. Esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa yhteystahona toimii Citizens Advice Bureau, ja Australiassa voit raportoida huijauksesta Australian Competition and Consumer Commissionille.
 • Jos huijari uhkailee sinua, harkitse yhteydenottoa poliisiin.

Jos olet lastesi turvallisuudesta huolestunut vanhempi, harkitse Kaspersky Safe Kids -sovellusta. Se on suunniteltu suojelemaan lapsiasi verkossa. Pakettiin kuuluu sovellus lapsesi laitteeseen sekä omaan puhelimeesi, jonka kautta voit katsoa raportteja ja muokata asetuksia. Sen avulla voit myös hallinnoida pääsyä peleihin ja sopimattomiin sovelluksiin.

Näistä riskeistä huolimatta on kuitenkin tärkeää pitää yhteyttä muihin ihmisiin eristäytymisen aikana, ja verkkopelit tarjoavat siihen mahdollisuuden. Pidä vain mielessä koronavirukseen liittyvät pelihuijaukset, hanki kybersuojaus kaikille laitteillesi ja pelaa turvallisesti.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Koronavirukseen liittyvät pelihuijaukset: näin suojaat itseäsi ja perhettäsi

Koronaviruksen myötä verkkopelaaminen on lisääntynyt roimasti, ja entistä aktiivisempi käyttäjäkunta on houkutellut huijareita. Lue, miten suojaat itseäsi ja perhettäsi.
Kaspersky Logo