Siirry pääsisältöön

5G-kyberturvallisuus: kaikki mitä sinun täytyy tietää

Matkapuhelintietoverkon viides sukupolvi (eli 5G) ennakoi uusia teknologian ja innovaation mahdollisuuksia. 5G:n myötä kehittyvien teknologioiden, kuten esineiden internetin odotetaan kasvavan. Hakkerit kuitenkin käyttävät jo niiden tietoturva-aukkoja uusina väylinä levittää kyberhyökkäyksiä. 5G-tulevaisuudessa parempi kyberturvallisuus on elintärkeää.

Tuleva päivitys 4G:stä 5G:hen koskee käytännössä jokaista, joka käyttää matkapuhelinyhteyttä. On tärkeää ymmärtää 5G-tietoverkkojen tarjoama kyberturvallisuus — samoin kuin sen puutteet.

Mikä 5G on?

5G on lyhenne termistä, joka tarkoittaa viidennen sukupolven langatonta matkapuhelintietoverkkoa.

Ensimmäiset neljä sukupolvea toivat kukin uuden yhdistettävyyden tason. 3G ja 4G keskittyivät parantamaan mobiilidataa. 5G jatkaa tätä trendiä ja laajentaa mobiilin laajakaistan käyttöä. 5G toimii 4G-kaistan rinnalla korvaten sen lopulta kokonaan.

Kuinka 5G toimii?

Yksinkertaistettu selitys on, että 5G lähettää valtavasti dataa lyhempiä etäisyyksiä kuin 4G LTE. Tämä parantaa yhteyssignaalien nopeutta ja johdonmukaisuutta sekä verkkoa itseään, myös liikkeellä oltaessa. Verkko kykenee tukemaan useampia laitteita uusien signaalispektrien ansiosta. Kaiken tämän lisäksi energiatehokkaan teknologian ansiosta virrankulutus laskee.

Miksi 5G?

Vaikka 4G LTE on tehokas, käytämme sitä verkon kykyjen rajamailla ja olemme nopeasti kasvamassa tästä verkosta ulos. Nykyiset LTE-verkot alkavat olla ylikuormitettuja suurimmissa kaupungeissa. Päivän kiireisimpinä aikoina verkoissa esiintyy hidastumista. Tämän lisäksi internetiin yhteydessä olevien älylaitteiden määrän kasvu tarkoittaa, että tarvitsemme nopeamman ja suuremman kapasiteetin omaavan järjestelmän, joka kykenee tukemaan miljardeja käytössä olevia laitteita. Näiden etujen myötä mobiilidata halpenee, kuluttaa vähemmän virtaa ja muodostaa yhteyden nopeammin useampiin laitteisiin kuin nykyisin on mahdollista.

Mitä mahdollisuuksia 5G tarjoaa?

Paremmat internetkokemukset ovat tämän verkon välitön seuraus. Sen lisäksi viidennen sukupolven mobiililaajakaista tuo monia etuja, joista useimmat voidaan määritellä seuraavasti:

 • Päivitys massiiviseen esineiden internetiin edistää sekä teollisuuden, että kuluttajien teknologiaperusteista kasvua. Vaikka monet esineiden internetin laitteet ovat jo käytössä, nykyinen internetviitekehys rajoittaa niitä. 5G tarkoittaa, että akulla toimivat laitteet pysyvät toiminnassa ja yhdistettyinä vähemmillä säädöillä. Se mahdollistaa uusia, täysin langattomia käyttökohteita etäisillä, hankalasti saavutettavilla ja epäkäytännöllisillä alueilla. Kaikella älykkäistä termostaateista ja kaiuttimista teollisuusrahtien antureihin ja kaupungin sähköverkkoihin on tässä oma roolinsa.
 • Älykaupungit ja teollisuus 4.0 pyrkivät antamaan meille tehokkaan, turvallisen ja tuotteliaan työ- ja yksityiselämän. 5G-verkon tukema esineiden internet on avainasemassa tarjoten kaupungeille paremman infrastruktuurin valvonnan. Sitä käytetään myös tehtaiden älykkääseen automaatioon — työprosessien dynaamiseen muuttamiseen.

Mikä on 4G:n ja 5G:n ero?

Muutamat merkittävät erot mahdollistavat 5G:n toimimaan tavalla, mihin 4G ei kykene.

4G LTE -verkkoon verrattuna 5G tarjoaa seuraavat edut:

 • 5G on nopeampi kuin 4G, eli verkossa kulkee enemmän bittejä sekunnissa. Uusilla lataus- ja lähetysnopeuksilla voit ladata elokuvia sekunneissa minuuttien sijaan.
 • 5G on reagoivampi kuin 4G ja siinä on vähemmän viivettä, mikä viittaa laitteesta verkkoon kuluvaan tiedonsiirtoaikaan. Koska laitteet voivat "keskustella" verkon kanssa nopeammin, datan saanti nopeutuu.
 • 5G käyttää vähemmän virtaa kuin 4G, sillä se voi siirtyä nopeasti alhaisen energiankulutuksen tasolla, kun matkapuhelinten radioita ei käytetä. Tämä pidentää akun käyttöaikaa ja laitteita ei tarvitse ladata yhtä usein.
 • 5G tarjoaa vahvan, nopean palvelun luotettavammin kuin 4G johtuen kaistan tehokkaammasta käytöstä ja useammista yhteyspisteistä. Kun verkossa on vähemmän kuormitusta, tiedonsiirron kulut saattavat laskea alemmas kuin 4G-verkoissa.
 • 5G-verkkoon voi yhdistää useampia laitteita kuin 4G-verkkoon, sillä se laajentaa saatavilla olevia radioaaltoja. Ruuhkat, jotka johtavat hitaaseen palveluun vähenevät 5G:n myötä.

Kaiken kaikkiaan 5G on valtava askel eteenpäin matkapuhelimille. Samoin kuin siirryttäessä lankapuhelimista nopeisiin laajakaistoihin, alamme miettiä uudestaan, mitä mobiilidata pystyy tekemään.

On kuitenkin olemassa yksi merkittävä haittapuoli, jonka vuoksi 4G:tä ei heti täysin korvata:

5G on vaikea asentaa ja ottaa käyttöön. Saman alueen kattamiseksi tarvitaan useampia lähettimiä nykyisiin 4G-verkkoihin verrattuna. Palveluntarjoajat työskentelevät edelleen korvatakseen jotkin näistä "soluista". Tietyillä alueilla vastaan tulevat fyysiset haasteet, kuten suojatut historialliset paikat tai hankala maasto.

Hidas käyttöönotto saattaa näyttää negatiiviselta 5G:n tulevaisuudelle. Pitkittynyt päivitys antaa kuitenkin käyttäjille aikaa käsitellä toista merkittävää huolenaihetta: turvallisuutta.

5g dangers and facts

5G-kyberturvallisuuden huolenaiheet

5G-kyberturvallisuus tarvitsee merkittäviä parannuksia lisääntyvien hakkerointiriskien välttämiseksi. Osa tietoturvaa koskevista huolenaiheista johtuvat verkosta itsestään, kun taas toiset sisältävät 5G-verkkoon yhteydessä olevat laitteet. Mutta molemmat syyt asettavat kuluttajat, hallitukset ja yritykset riskialttiiksi.

Esittelemme muutamia 5G:tä ja kyberturvallisuutta koskevia ongelmia:

Hajautettu turvallisuus. 5G:tä edeltävissä verkoissa oli vähemmän laitteiston liikenteen yhteyspisteitä, minkä ansiosta turvallisuuden tarkistukset ja huolto oli helpompi suorittaa. Täydellisen turvallisuuden takaamiseksi kaikkia yhteyspisteitä täytyy valvoa. Tämä tulee todennäköisesti olemaan vaikeaa, jolloin mikä tahansa suojaamaton alue saattaa vaarantaa muun verkoston.

Laajempi kaistaleveys kuormittaa nykyistä turvallisuuden valvontaa. Nykyisten verkkojen nopeus ja kapasiteetti ovat rajoitetut, mikä on itse asiassa helpottanut palveluntarjoajien tehtävää valvoa turvallisuutta tosiaikaisesti. Laajennetun 5G-verkon edut saattavat itse asiassa heikentää kyberturvallisuutta. Suurempi nopeus ja määrä antavat tietoturvatiimeille haasteen luoda uudenlaisia menetelmiä uhkien pysäyttämiseksi.

Monet esineiden internetin laitteet on valmistettu vajavaisella tietoturvalla. Kaikki valmistajat eivät priorisoi kyberturvallisuutta. Tämä koskee varsinkin useita edullisia älylaitteita. 5G tarkoittaa esineiden internetille enemmän potentiaalia ja hyötytavaroita. Yhä useammat laitteet voidaan liittää internetiin, joten miljardit laitteet, joiden turvallisuus on hyvin eri tasoa tuovat mukanaan miljardeja mahdollisia murtopisteitä. Älytelevisiot, ovien lukot, jääkaapit, kaiuttimet ja jopa pienet laitteet, kuten akvaarion lämpömittari voivat olla verkon heikko lenkki. Esineiden internetin tietoturvastandardien puutteen vuoksi verkkomurrot ja hakkerointi saattavat karata käsistä.

Salauksen puute yhteyden muodostuksen alkuvaiheessa paljastaa laitteen tietoja, joita voidaan käyttää laitekohtaisesti kohdistettuihin esineiden internetin hyökkäyksiin. Hakkerit tietävät tarkalleen, mitkä laitteet ovat yhteydessä verkkoon. Tiedot, kuten käyttöjärjestelmä ja laitetyyppi (älypuhelin, auton modeemi, jne.) auttavat hakkereita suunnittelemaan hyökkäykset tarkemmin.

Kyberturvallisuuden tietoturva-aukot voivat johtaa monenlaisiin hyökkäyksiin. Tunnettuja kyberuhkia ovat esimerkiksi:

 • Bottiverkkohyökkäykset hallitsevat laiteverkostoa suorittaakseen massiivisen kyberhyökkäyksen.
 • Palvelunestohyökkäykset (DDoS) ruuhkauttavat verkon tai verkkosivuston, jolloin se joudutaan ottamaan pois verkosta.
 • Väliintulohyökkäyksessä (MiTM) kolmas osapuoli tunkeutuu huomaamatta kahden viestijän väliseen viestintäreittiin ja muuttaa viestejä.
 • Sijainnin seuranta ja puhelun sieppaus vaativat vain hieman lähetysprotokollien tuntemusta.
5g cyber security for your phone

5G:n ja kyberturvallisuuden tulevaisuus

Teknologian kehittäjien pitää kiinnittää erityistä huomiota 5G-turvallisuuteen välttääkseen kansallistan mobiilitietoverkkojen heikkoudet.

Verkostoihin tarvitaan 5G-tietoturvaperustaa. Verkontarjoajat alkavat keskittyä ohjelmistojen suojaamiseen kattaakseen 5G:n erityiset riskit. Heidän täytyy tehdä yhteistyötä kyberturvallisuusyritysten kanssa kehittääkseen ratkaisuja salausta, verkon valvontaa ja muita toimia varten.

Valmistajat tarvitsevat kannustimia parantaakseen tietoturvakäytäntöjään. 5G-verkon turvallisuus on vain yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Mutta turvallisen teknologian kehitys- ja käyttöönottokulut eivät motivoi kaikkia valmistajia keskittymään kyberturvallisuuteen. Tämä koskee ennen kaikkea edullisempia tuotteita, kuten lasten älykelloja ja halpoja vauvojen älyhälyttimiä. Jos valmistajat saavat etuja tappioiden kattamiseen, he saattavat todennäköisemmin tehostaa kuluttajien suojaa.

Kuluttajien täytyy kouluttautua esineiden internetin kyberturvallisuuskysymyksiä koskien. Tietoturvallisuuden laadun laaja vaihtelevuus tarkoittaa, että merkintästandardit täytyy ottaa käyttöön. Käyttäjien on mahdotonta ottaa helposti selville, kuinka turvallisia esineiden internetin laitteet ovat. Näin ollen älyteknologian valmistajia aletaan ehkä pitää vastuussa merkintäjärjestelmästä. Yhdysvaltain telehallintovirasto sääntelee jo muun tyyppisiä radiolähetyksiä, joten pian esineiden internetin kasvavat markkinat saatetaan lisätä valvonnan kohteeksi. Lisäksi käyttäjille pitää tiedottaa kaikkien internetlaitteiden suojaamisen tärkeydestä, mukaan lukien ohjelmistopäivitykset.

Tietoturvallisuutta pyritään parantamaan samalla, kun 5G tuodaan alustavasti markkinoille. Tarvitsemme kuitenkin tosielämän tuloksia suojausten kehittämiseksi, joten työ jatkuu pitkään 5G-verkon käyttöönoton jälkeen.

Lisätietoja 5G-verkon tulevaisuudesta löytyy Kasperskyn blogeista.

Kuinka sinun tulisi valmistautua 5G:tä varten?

5G on hieman kauempana, kuin miltä vaikuttaa sen aiheuttaman kohun perusteella. Mutta sinun pitää silti valmistautua. Vaikka kestää vielä pitkään ennen kuin markkinoille tuonti on todella merkittävä, joillakin alueilla päivityksiä on alkanut tulla julki. Ota yksityisyys ja tietoturvallisuus omiin käsiisi niin paljon kuin mahdollista:

Asenna virustorjuntaratkaisu kaikkiin laitteisiisi. Tuotteet, kuten Kaspersky Total Security auttavat suojaamaan laitteesi tartunnoilta.

Käytä VPN-yhteyttä estääksesi ulkopuolisia käyttämästä tietojasi ilman lupaa ja vakoilemasta toimintaasi verkossa. 

Käytä turvallisia salasanoja. Käytä salasanoja aina, kun mahdollista ja luo niistä erittäin vahvoja. Pitkät satunnaisten merkkien jonot ja erityyppiset merkit ovat parhaita salasanoja. Käytä pieniä ja isoja kirjaimia, symboleita ja numeroita.

Päivitä oletussalasanat kaikissa esineiden internetin laitteissasi. Noudata laitteen ohjeita päivittääksesi "admin/password"-tyyliset kirjautumistiedot laitteissasi. Nämä tiedot löytyvät valmistajan teknisistä oppaista. Tarvittaessa voit ottaa valmistajaan suoraan yhteyttä.

Päivitä kaikki esineiden internetin laitteet tietoturvakorjauksilla. Niihin lukeutuvat matkapuhelin, tietokone, kaikki älykodin laitteet ja jopa autosi tietoviihdejärjestelmä. Muista, että laite, joka muodostaa yhteyden internetiin, Bluetoothiin tai muuhun dataradioon pitää päivittää kaikilla viimeisimmillä päivityksillä (sovellukset, laiteohjelma, käyttöjärjestelmä, jne.).

Suojaa kaikkia laitteitasi jo nyt ja aloita käyttämään Kaspersky Total Securityä parasta virustorjunta- ja haittaohjelmien esto-ohjelmistoa sinulle ja koko perheellesi.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Onko 5G-teknologia vaarallista? − 5G-verkon edut ja haittapuolet

Mikä 5G on ja onko se vaarallinen? Kuinka se vaikuttaa älypuhelimiimme ja internetin turvallisuuteen tulevaisuudessa? Ota selvää, mitä sinun täytyy tietää 5G-kyberturvallisuudesta.
Kaspersky Logo