Siirry pääsisältöön

Käsitykset nykyään myynnissä olevista seurantalaitteista ovat sekä hyviä että huonoja. Monien mielestä on arveluttavaa, että puhelin näyttää heille viestejä, mainoksia ja ehdotuksia henkilön kulloisenkin sijainnin perusteella. Nykyään kaikille on kuitenkin selvää, että puhelimen ohjelmisto ja tietyt puhelimen sovellukset hyödyntävät puhelimen GPS-toimintoja kohdistettujen ja räätälöityjen palvelujen tarjoamiseen.

Oman puhelimen etsimisen kaltaiset seurantatoiminnot ja vastaavat seurantasovellukset ovat ajoittain erittäinkin hyödyllisiä. Seurantalaitteita on saatavana myös autoon ja muihin arvokkaisiin esineisiin sijoitettavaksi ja jopa lemmikkejä varten. Mutta entä lasten seurantalaitteet? Saatavana on tosiaan myös lapsille tarkoitettuja seurantalaitteita, joissa on yleensä enemmän lapsen sijainnin seuraamiseen tarkoitettuja toimintoja kuin lapsen puhelimeen asennettavissa sovelluksissa.

Mutta moneen mieleen nousee varmasti kysymys, tarvitseeko lasta varten oikeasti erillisen seurantalaitteen? Jos olet missään määrin huolissasi lastesi turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, vastaus on ehdoton kyllä. Syyt tähän ovat seuraavat…

Lasten seurantalaitteiden käytön perusteet

Lapset tahtovat luonnollisesti puuhata omissa oloissaan ilman tunnetta siitä, että vanhemmat seuraavat heitä alati. Mutta valitettava totuus on, että elämme vaarallisessa yhteiskunnassa. Lapsia katoaa yllättäen jopa turvalliselta vaikuttaneissa asuinympäristöissä.

Erityisesti taapero- ja leikki-ikäisillä lapsilla on tapana karata tiehensä heti, kun he havaitsevat jotain mielenkiintoista. Jos esimerkiksi pysähdyt tutkimaan tuotetarjontaa liian pitkäksi aikaa, lapsesi saattaa olla jo vilistänyt piiloon kaupan uumeniin. Lähes kaikki vanhemmat ovat kohdanneet tällaisen tilanteen ja kokeneet siihen liittyvän pelon ja ahdistuksen. Lasten seurantalaite antaa mielenrauhaa tällaisiin tilanteisiin, koska voit tarkastaa lapsesi sijainnin milloin tahansa. Lisäksi pysyt kartalla siitä, minkä kaverinsa luona lapsesi milloinkin ovat.

Lasten seurantalaitteet välittävät reaaliaikaista GPS-tietoa lapsesi sijainnista. Ne ovat erittäin hyödyllisiä työkaluja esimerkiksi lapsen sijainnin seuraamiseen tämän kävellessä kaverinsa luo tai koulusta kotiin, lapsen pyöräillessä kodin lähistöllä ja kaikissa tilanteissa, joissa et ole aivan varma lapsesi olinpaikasta.

Laajennetut turvallisuusominaisuudet

Osassa lasten GPS-seurantalaitteista on myös yhteystoiminnot eli voit niiden avulla ottaa lapseen tarvittaessa yhteyttä soittamalla tai chat- tai tekstiviestillä. Osassa laitteista on jopa toiminto, jolla lapsi saa soitettua nopeasti hätänumeroon. Se on hyödyllinen ominaisuus varsinkin, jos lapsella ei ole omaa mobiililaitetta. Aivan pienille lapsille onkin usein viisaampaa hankkia GPS-seurantalaite kuin älypuhelin.

Älypuhelimet nimittäin altistavat lapset monille Internetissävaaniville vaaroille. Pahantahtoiset muukalaiset voivat pitää niiden kautta ottaa yhteyttä lapseen, joka ei ehkä ole vielä tietoinen vieraiden ihmisten yhteydenottoihin liittyvistä vaaroista.

Yksi GPS-seurantalaitteista löytyvä hyödyllinen ominaisuus on lapselle turvallisen alueen rajojen määrittäminen. Jos lapsi poistuu määritetyltä alueelta, laite hälyttää sinua siitä välittömästi. Tämä toiminto säästää paljon vaivaa, koska lasta ei tarvitse seurata herkeämättä joka sekunti. Sen avulla saat esimerkiksi tiedon, jos lapsesi poistuu koulusta ennenaikojaan tai yrittää mennä jonnekin, minne hänen ei pitäisi mennä. Tällöin voit käyttää yhteydenottotoimintoja lapsen aikeiden selvittämiseen.

Kuinka pienelle lapselle seurantalaitteen voi antaa?

Kun ottaa huomioon, että monilla kouluikäisillä (seitsemän vuotta ja vanhemmat) lapsilla on jo älypuhelimia ja tabletteja, ei ole kovinkaan vaikeaa tulla siihen johtopäätökseen, että seurantalaite olisi niiden sijasta parempi ratkaisu. Pienemmillä lapsilla on usein koulun jälkeen kerhoja ja muita aktiviteetteja, ja kuten todettua, heillä on myös taipumusta vaellella ympäriinsä. GPS-seurantalaitteen hankkiminen on hyvä ratkaisu, koska lapselle ei tarvitse tällöin hankkia älypuhelinta liian varhain.

Seurantalaite on oivallinen myös tätä vanhemmille lapsille ja teineille. He saattavat toki protestoida sitä mutta turvallisuus on aina tärkeintä. Kun olet varma siitä, että saat tarkistettua lapsen sijainnin aina halutessasi, voit sallia hänen liikkua itsenäisesti, mitä lapsi varmasti arvostaa.

Onko lapsen seuraaminen laillista?

Tämä kysymys saattaa nousta mieleen, kun luet uutisotsikoita ihmisistä, joita on seurattu ilman heidän lupaansa. Kyseessä on kuitenkin aivan eri tilanne, koska seurannan tarkoitus on oman lapsen turvallisuuden varmistaminen. Kunhan lapsi on alle 18-vuotias ja olet hänen vanhempansa tai holhoojansa, sinulla on lain mukaan täysi oikeus käyttää GPS-seurantalaitetta lapsen sijainnin seuraamiseen. Lisäksi olet oikeutettu antamaan luvan lapsen GPS-tietojen seuraamiseen myös muille henkilöille, kuten opettajille, lastenvahdeille tai isovanhemmille.

Loppuyhteenveto

Osa ihmisistä ei pidä GPS-seurantalaitteen hankkimista lapsille tarpeellisena. Mutta näiden ihmisten mielipiteellä ei ole väliä ja he voivat tehdä omat ratkaisunsa omien lastensa kanssa. Sinulla on täysi oikeus mielenrauhan varmistamiseen lastesi sijainnin suhteen. Kannattaa aina arvioida, millaisessa todellisuudessa elämme nykyään ja millaisia lapsille mahdollisesti tuntemattomia vaaroja heitä odottaa maailmassa. GPS-seurantalaite voi osoittautua erittäin tärkeäksi lapsesi turvallisuuden varmistamisessa.

Suositellut tuotteet

Suojaa lapsiasi verkossa ja muuallakin palkitulla lapsilukolla. Saat käyttöösi joustavat työkalut, joilla voit suojata heidän toimensa, valvoa heidän toimintaansa ja opettaa heille itsehillintää.

Lisäluettavaa

Tarvitsevatko lapset seurantalaitetta?

Lapselle hankittava GPS-seurantalaite on viisas sijoitus lapsen turvallisuuden ja oman mielenrauhan varmistamiseen.
Kaspersky Logo