Siirry pääsisältöön

Instagramhuijaukset ovat yhä suositumpia kyberrikollisten joukossa. Tuntemattomat henkilöt voivat saavuttaa luottamuksesi sosiaalisessa mediassa tekeytymällä henkilöiksi tai yrityksiksi, jotka tunnet. Joskus huijarit käyttävät viikkoja keskustellakseen kanssasi ennen kuin he vedättävät sinua. Tämän riskin yleistyessä sinun täytyy tuntea huijauksen merkit välttääksesi rahojesi ja/tai henkilöllisyytesi varkauden.

Verkkohuijaukset ovat tulleet yhä petollisemmiksi, kun digitaalinen elämämme laajenee. Verkkourkinta Instagramissa on vain yksi monista tavoista, joiden uhriksi saatat joutua.

Siksi kaikkien tämän alustan käyttäjien pitää oppia tunnistamaan huijauksen merkit.

banner

Mitä Instagramhuijaukset ovat?

Instagramhuijarit käyttävät monia menetelmiä pakottaakseen sinut varkauden tai hyökkäyksen uhriksi. Yleensä he pyrkivät saamaan jotain arvokasta, kuten rahaa tai luottamuksellisia tietoja. Jotkut saattavat jopa käyttää sinua välineenä levittää haitallisia koodeja perheenjäsentesi tai kollegojesi tileille.

Joka tapauksessa päätöksesi voivat vaikuttaa niin sinuun kuin lähipiiriisi. Ongelma on, että huijarit eivät tee järkipäätöksiä helpoksi. Tehokkaat huijaukset vaikuttavat tunteisiisi ja tekeytyvät luotettaviksi. Parhaat huijarit ovat tarkkaavaisia pientenkin yksityiskohtien suhteen, minkä vuoksi heidän aitouttaan on vaikea päätellä.

Paras suojautumistapa on tuntea Instagramin suosituimmat huijaustavat.

Verkkourkinnan riskit Instagramissa

Verkkourkinta on yleisin tapa, jolla huijarit ottavat valtaansa henkilöllisyytesi ja yksityiset tilisi Instagramissa. Verkkourkinnassa saat viestin, joka painostaa sinua toimiin. Yleensä siinä pyydetään rahaa tai tilin kirjautumistietoja.

Vilpilliset viestit on naamioitu luotettavaksi henkilöksi tai yrityksiksi, jonka tunnet. Näin aitouden illuusio saattaa riittää huijaamaan sinua ja luovutat huijarille, mitä hän haluaa.

Instagram itse on tunnistanut seuraavat huijaukset:

 • Romanssihuijarit pyytävät sinulta rahaa voitettuaan luottamuksesi, yleensä flirttaillen tai vietellen sinut.
 • Lottohuijarit väittävät sinun voittaneen jotain ja pyytävät maksua, jotta saat palkintosi.
 • Työpaikkapetos tarjoaa apua rahan tienaamisessa, jos annat heille pankkitietosi suoria maksuja varten.
 • Lainapetokset väittävät, että voit lainata rahaa välittömästi etumaksua vastaan.
 • Valheellinen investointipetos pyytää sinua tekemään pieniä investointeja väittäen niiden kasvavan. Käteisinvestoinnit ovat tyypillisiä tässä käyttöalustassa.
 • Maksetun tilauksen petos houkuttelee sinut maksamaan alennetun hinnan palveluista, kuten musiikin tai elokuvien suoratoistosta.

Muut erityishuijaukset saattavat myös olla uhkasi:

 • Epäaidot vaikuttajasponsorit yrittävät huijata kasvavaa määrää Instagramin käyttäjiä antamaan pankkitietonsa tekeytyen aidoiksi yrityksiksi, jotka tarjoavat mainontatarjousta.
 • Verkkourkintaviestit Instagramissa vaativat sinua käyttämään valheellista kirjautumislinkkiä valittaaksesi tilisi käyttöehtojen lakosta. Toiset sähköpostit taas väittävät, että epäilyttävää toimintaa on tapahtunut ja pyytävät sinua kirjautumaan sisään tarkistaaksesi asian.
 • Ilmaistuotehuijaukset pyytävät sinua antamaan henkilötietoja, suorittamaan maksun tai kirjautumaan sivulle saadaksesi palkintosi.

Kuten huomaat, verkkourkinta pyrkii voittamaan luottamuksesi tai se pelaa tunteillasi huijatakseen sinua. Jos et ole varuillasi, saatat helposti pelästyä tai tulla huijatuksi ja päätyä siten uhriksi.

Kannattaa muistaa, että huijarit eivät aina toimi kiireellä. He saattavat työstää petosta päivistä useisiin kuukausiin ennen kuin huijaus toteutetaan.

Jossain vaiheessa Instagram-huijarit pyytävät sinulta jotain. Tämä on merkittävin varoituksen merkki, jota sinun täytyy pitää silmällä. Jos yritys tai henkilö pyytää sinua tekemään jotain, joka saattaa altistaa sinut riskille, saatat olla joutumassa petoksen uhriksi.

Protecting against Instagram phishing

Onko sinua huijattu Instagramissa? Kuinka toimia seuraavaksi

Jos menit Instagramhuijauksen ansaan, tai uskot olevasi petoksen uhri, sinun täytyy ryhtyä toimiin vaurioiden minimoimiseksi.

Antamiasi henkilötietoja saatetaan käyttää:

 • henkilöllisyytesi varastamiseen
 • pankkitiliesi tyhjentämiseen
 • minkä tahansa verkkotilisi murtamiseen
 • luottotietojesi tuhoamiseen
 • haittaohjelmien levittämiseen tuntemiesi ihmisten tileille.

Nämä vaarat huomioon ottaen sinun pitää toimia nopeasti lukitaksesi hakkerin ulos elämästäsi pitkäaikaisesti. Ehkä voit myös kumota joitakin tai kaikki välittömistä ongelmista, jotka huijarit ovat sinulle aiheuttaneet.

Tässä on joitakin toimintavinkkejä:

Tarkista pankkitilisi ja luottokorttisi. Käy läpi kaikki pankkitiliesi toiminta ja tiliotteet ja tarkista toimet, joita et muista tehneesi. Jos huijarilla on pankkitietosi, hän saattaa tehdä rahasiirtoja tai ostoksia tileiltäsi. Älä kiinnitä huomiota ainoastaan suuriin menoihin. Kyberrikolliset saattavat keskittyä pieniin ostoksiin. Joskus on löydetty jopa vain muutaman euron suuruisia ostoksia. Jos havaitset jotain outoa,raportoi se pankillesi tai luottokortin myöntäneelle instituutiolle tulevan käytön estämiseksi.

Vaihda salasanasi. Muista myös vaihtaa Instagram-salasanasi pysyäksesi turvassa. Olet myös saattanut vaarantaa useita muita tilejä, jos käytit valheellista kirjautumissivua. Jos olet joskus käyttänyt samaa salasanaa tai käyttäjänimeä muilla tileillä, huijari pääsee murtautumaan myös niihin. Vaihda salasanasi kaikissa tärkeissä tileissäsi, kuten verkkopankit, sosiaalinen media, sähköpostit ja kaikki tilit, joista maksat laskuja tai teet verkko-ostoksia.

Käytä joka tilillä ainutlaatuista salasanaa. Sen lisäksi, että vaihdat salasanat, luo jokaiselle tilille haastava ja erilainen salasana. Jos salasanan muistaminen on sinulle helppoa, sen arvaaminen saattaa olla helppoa hakkerille. Salalauseet, joissa käytetään monia eri merkkityyppejä auttavat turvaamaan sinut. Satunnaiset merkkijonot ovat kaikkein paras vaihtoehto. Jotta muistaisit kaikki nämä uudet salasanat, käytä apuna verkkosäilöä, kuten Kaspersky Password Manager.

Tarkista luottokorttisi ja jäädytä se. Huijarit saattavat luoda uusia pankkitilejä ja ostaa velaksi sinun nimissäsi. Jos henkilöllisyytesi on varastettu, on järkevää tarkistaa luottotiedot ja ilmoittaa varkaudesta kolmelle tärkeimmälle instituutiolle. Experion, Equifax ja TransUnion keräävät tietoja eri tavoin, joten sinun kannattaa tarkistaa ne kaikki. Luottokortin jäädytys on toinen tärkeä toimi, jolla rajoitat henkilöllisyysvarkaudesta seuraavia ongelmia.

Käytä apuna henkilöllisyyden tarkistuspalvelua. Se valvoo luottokorttiesi, veronpalautusten, investointien ja muun rahaliikenteen epäilyttäviä tapahtumia. Pitääksesi silmällä muita tietomurtoja, hyödynnä Kaspersky Security Cloudia, joka tarjoaa jatkuvaa valvontaa ja vinkkejä tietojesi suojaamiseksi.

How hackers can scam you on Instagram

Miten voit suojautua Instagram-huijauksilta?

Instagramissa tapahtuva verkkourkinta tuntuu tulleen jäädäkseen, joten sinun täytyy valmistautua sitä vastaan. Tässä on luotettavia tapoja tunnistaa petokset ja välttää joutumasta niiden uhriksi.

Parhaat tavat välttää petokset Instagramissa

Jos viestissä pyydetään sinua antamaan jotain, ole varovainen. Petos yleensä mainitsee pankkitilit, jonkin myymisen, tai siinä pyydetään henkilötietojasi. Näihin saattavat sisältyä kirjautumistiedot tilille tai maksun suorittaminen jostain syystä. Jos olet saanut viestejä tai sähköposteja, jotka vaikuttavat epäilyttäviltä, toimi varovaisesti.

Kaksivaiheisen todennuksen käyttöönotto suorittaa toisen tarkistuksen tilille kirjauduttaessa sen jälkeen, kun salasana on annettu. Tämä tarkistus vaatii käyttäjän varmistavan henkilöllisyytensä kirjautumalla sisään toiselle tilille tai käyttämällä omistamaansa laitetta. Kaksivaiheisen todennuksen käyttöönotto voi käyttää apuna esim. tekstiviestejä, sähköposteja, sovelluksen kehotteita, biometriikkaa tai jopa fyysistä USB-tikkua.

Älä koskaan kirjaudu sisään viestin sisältämän linkin välityksellä. Käytä aina virallista verkkosivua ja kirjaudu sisään suoraan tileillesi. Tämä on erityisen tärkeää Instagramin verkkourkintaviestien kohdalla. Huijarit pyrkivät siihen, että reagoit heidän viestiensä kiireellisyyteen ja napsautat kirjautumislinkkiä miettimättä asiaa tarkkaan. Pysähdy aina ja käytä aitoa verkkosivua. Jos ongelma todella on olemassa, aito sisäänkirjautuminen selventää asiaa. Voit myös lähettää sähköpostin tai chat-viestin viralliseen tukikeskukseen, tai soittaa asiakaspalveluun varmistaaksesi asian.

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on valhetta. Palkinnot, työpaikat ja muut huijaukset, jotka saavat sinut innostumaan rahan saannista sumentavat arviointikykysi. Onneksi voit arvioida niiden olevan harvoin totta, jos koskaan. Voit myös ottaa yritykseen yhteyttä heidän virallisia kanaviaan käyttäen, jos olet utelias. Etsi internetistä yrityksen todellinen verkkosivu ja ota heihin yhteyttä kysyäksesi lisätietoja tarjouksesta.

Etsi aina viralliset tilit, ennen kuin vastaat viesteihin. Voit tunnistaa aidot yritykset ja ihmiset etsimällä varmennettuja tilejä (joissa on sininen merkki käyttäjänimen vieressä). Suurten yritysten verkkosivuilla on linkit heidän virallisille sosiaalisen median tileilleen. Jos yrityksen verkkosivuilla ei ole linkkiä Instagram-tilille, heillä ei todennäköisesti sellaista ole. Tutki lähettäjän profiilia epäilyttävien merkkien varalta. Onko siinä julkaisuja, jotka sisältävät runsaasti linkkejä tai hashtagejä?

Jos tuntematon henkilö seuraa sinua, ole varuillasi. Monet huijarit luovat aluksi suhteen kanssasi, jotta ne voittavat luottamuksesi. On viisasta estää tuntemattomat seuraajat tai ne, joilla ei ole yhtään yhteistä seuraajaa sinun kanssasi. Ehkä on varminta, että teet tilistäsi yksityisen ja sallit vain tuntemiesi henkilöiden seurata sinua.

Jos joku tuntemasi henkilö lähettää sinulle oudon viestin, ota häneen suoraan yhteyttä. Ota yhteyttä muulla tavoin kuin verkossa, esimerkiksi soittamalla tai puhumalla henkilökohtaisesti. Kysy, lähettikö hän viestin. Huijari saattaa tekeytyä tuttavaksesi ja hyökätä sinua ja muita hänen ystäviään kohtaan. Tuttavasi täytyy ehkä raportoida tilinsä murrosta ja varoittaa tuntemiaan ihmisiä.

Käytä virustorjuntaohjelmaa kaikissa laitteissasi. Suojaudu kaikilta haittaohjelmilta, jotka voivat sisältyä vilpillisiin linkkeihin, joita olet vahingossa napsauttanut. Ohjelmat, kuten Kaspersky Internet Security tarjoavat suojaa viruksia ja kiristysohjelmia vastaan ja jopa auttavat estämään verkkourkinnan.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Vinkkejä verkkourkinnan estämiseksi

Kuinka luot vahvat salasanat sosiaalisen median tileillesi

Verkon turvallisuus Twitterissä

Facebookin turvallisuus

Instagramhuijaukset: Kuinka pysyt turvassa Instagramissa

Mikä on Instagramhuijaus? Oletko huolissasi verkkourkinnasta Instagramissa? Tämän verkkohuijaustrendin yleistyessä opi, kuinka voit välttää joutumasta uhriksi.
Kaspersky Logo