Siirry pääsisältöön

Onko selaimesi aloitussivu vaihtunut hiljattain? Oletko havainnut, että verkossa selatessasi sinut ohjataan usein epäilyttäville sivustoille? Oletko huomannut ponnahdusikkunoita olevan enemmän kuin tavallisesti? Jos vastaus on kyllä, tietokoneessasi saattaa olla mainosohjelma. Lue, miten mainosohjelmat voi poistaa tietokoneelta ja miten niitä voi välttää.

Mitä mainosohjelmat ovat?

Mainosohjelma on yhdentyyppinen mahdollisesti ei-toivottu ohjelmisto, joka näyttää mainoksia ja kerää tietoa käyttäjien toiminnasta. Mainosohjelmat keräävät tuottoa niiden tekijöille näyttämällä mainoksia verkossa. Erona asianmukaiseen verkkomainontaan on, että mainosohjelmia käyttäjät lataavat tietämättään. Mainosten näyttämisen lisäksi jotkut mainosohjelmat keräävät käyttäjätietoja, jotka myydään kolmansille osapuolille, jotta voidaan luoda lisää kohdennettuja mainoksia.

Miten mainosohjelma päätyy tietokoneeseen?

Mainosohjelma saastuttaa tietokoneen tavallisesti tulemalla ohjelmiston, työkalurivin tai selainlaajennuksen mukana tai ponnahduspalkin välityksellä ladattuina.

Mainosohjelma voi esimerkiksi naamioitua joksikin hyödylliseksi lataukseksi, kuten videosoittimeksi tai lisäosaksi, mutta jos lataat sen, lataatkin oikeasti mainosohjelman asennusohjelman. Mainosohjelma voi myös olla piilotettu epäilyttävällä verkkosivustolla sijaitsevan asianmukaiseen lataukseen. Mainosohjelma voi olla piilossa torrents-tiedostoissa tai piraattisivustojen ladattavien tiedostojen seassa. Mainosohjelmia voi löytyä jopa Googlen Play Storesta.

Näitä jakelutapoja yhdistää se, että niissä huijataan tai harhaanjohdetaan käyttäjää. Mainosohjelmien tekijät huijaavat käyttäjiä eri tavoin, esimerkiksi täyttämällä tarkistusruutuja etukäteen, näyttämällä ohittamisvaihtoehdon harmaalla tai pienentämällä sen tai mainostamalla vahvasti "suositeltua" vaihtoehtoa.

Mainosohjelmat kohdistuvat sekä yksittäisiin ihmisiin että yrityksiin, mutta useimmin uhriksi joutuvat yksittäiset ihmiset. Mainosohjelman tunnistaa usein lupauksista saada uusia pelejä, huippuhyviä tarjouksia tai väitteistä, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta.

Merkkejä mainosohjelmasta

Mainoksia näyttää olevan enemmän kuin tavallisesti
Internetissä on paljon mainontaa, mutta jos huomaat enemmän mainoksia kuin tavallisesti, erityisesti sellaisia, joita on vaikea sulkea tai jotka pyrkivät ohjaamaan sinua muualle, kyseessä saattaa olla mainosohjelma.

Tietokone kaatuu usein tai toimii tavallista hitaammin
Mainosohjelmat voivat aiheuttaa ohjelmistojen kaatumisen tai laitteen jumiutumisen. Vaikka näin ei tapahtuisi, laite voi toimia hitaammin. Tämä johtuu siitä, että mainosohjelma vie paljon muistitilaa ja hidastaa näin suorituskykyä. Siksi myös akku kuluu tavallista nopeammin. Saatat huomata myös, että säännöllisesti käyttämäsi verkkosivustot eivät lataudu kunnolla.

Aloitussivu on muuttunut
Mainosohjelma voi muuttaa aloitussivuksi jonkun toisen sivun, jonka tarkoitus on asentaa lisää mainosohjelmia tai joskus jopa haittaohjelmia. Saatat havaita laitteessa selainlaajennuksia, ohjelmistosovelluksia, liitännäisiä tai työkalurivejä, joita siinä ei pitäisi olla.

Mainosohjelmien vaarat

Mainosohjelma voi tehdä selailusta turhauttavaa lukuisten ponnahdusikkunoiden takia tai koska se ohjaa yllättäen uusille sivustoille, mutta jotkut mainosohjelmat voivat olla myös vaarallisia. Tämä johtuu siitä, että mainosohjelma voi kerätä tietoja sinusta, esimerkiksi henkilötietoja tai pankkitilitietoja, joita mainosohjelmien tekijät myyvät eteenpäin. Siksi on tärkeää poistaa mainosohjelmat, jos epäilet tietokoneesi saastuneen.

Mainosohjelmien poistaminen

Jos tietokoneessasi on mainosohjelma, voit poistaa sen manuaalisesti seuraavasti:

Ota varmuuskopio tiedostoista
Tästä on aina hyvä aloittaa, jos kyseessä on mahdollinen laitteen saastuminen. Voit ottaa varmuuskopion tiedostoista käyttämällä ulkoista kiintolevyä tai voit tallentaa tärkeimmät tiedot pilveen.

Lataa tai päivitä tarvittavat työkalut
Käytä hyvämaineista tarkistusohjelmistoa, joka on erikoistunut mainosohjelmien ja mahdollisesti ei-toivottujen ohjelmien poistamiseen. Valitse työkalu huolellisesti, sillä ilmaisohjelmat, jotka mainostavat voivansa poistaa mainosohjelmia, saattavat joskus itse sisältää mainosohjelmia tai jopa haittaohjelmia. Käytä luotettavan ja tunnetun tuotemerkin tarkistusohjelmistoa. Esimerkiksi Kasperskyn virustorjuntaohjelmisto auttaa pääsemään eroon mainosohjelmista. 

Poista tarpeettomat ohjelmat
Selvitä ennen tietoturvaohjelmalla tarkistusta, onko mainosohjelmassa asennuksen poisto-ohjelmaa. Jos käytät Windowsia, tee näin:

 • Siirry Ohjauspaneelissa Lisää/poista ohjelmia -luetteloon.
 • Jos ei-toivottu ohjelma löytyy sieltä, valitse ohjelma ja sen jälkeen Poista-painike.
 • Käynnistä mainosohjelman poistamisen jälkeen tietokone uudelleen, vaikka näkyviin ei tulisi kehotusta tehdä niin.

Jos käytät Mac-tietokonetta, tee näin:

 • Käynnistä Järjestelmän valvonta tarkistaaksesi, onko laitteella sovelluksia, joita et tunnista.
 • Jos löydät tuntemattoman sovelluksen, joka vaikuttaa käyttävän suhteettoman paljon suoritinta tai RAM-muistia, napsauta sovellusta ja sen jälkeen Järjestelmän valvonta ‑ikkunan ylälaidan X-painiketta. Napsauta tämän jälkeen Pakota lopetus.
 • Kun epäilyttävä sovellus on suljettu, avaa Finder. Siirry kohtaan Sovellukset ja vieritä alaspäin, kunnes löydät epäilyttävän sovelluksen.
 • Napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Siirrä roskakoriin. 
 • Siirry lopuksi Roskakoriin ja poista ei-toivottu sovellus lopullisesti.

Suorita tarkistus mainosohjelmien ja mahdollisesti ei-toivottujen ohjelmien poisto-ohjelmalla Kun tarkistus on tehty ja mainosohjelma on löytynyt, tarkistusohjelma asettaa mainosohjelman todennäköisesti karanteeniin, jotta voit tarkistaa ja halutessasi poistaa mainosohjelman. Jos et ole varma, poista ohjelma. Näin toimimalla poistat mainosohjelman ja muut tiedostot, jotka saattavat tuoda mainosohjelman takaisin.

Mainosohjelman poistaminen Chrome-selaimesta Windowsissa:

 1. Avaa Chrome.
 2. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää-painike.
 3. Valitse Asetukset.
 4. Siirry Lisäasetuksiin.
 5. Napsauta Nollaa asetukset -kohdan alta Puhdista tietokone.
 6. Valitse tämän jälkeen Haku.
 7. Napsauta kohtaa Poista ei-toivotut sovellukset.
 8. Käynnistä tietokone uudelleen.

Mainosohjelman poistaminen Chrome-selaimesta Mac-tietokoneella:

 1. Valitse Finder.
 2. Valitse Sovellukset.
 3. Siirrä kaikki tuntemattomat sovellukset roskakori-kuvakkeeseen.
 4. Tyhjennä roskakori.
 5. Siirry Chromeen.
 6. Valitse lisää.
 7. Valitse Järjestelmä.
 8. Valitse Lisäasetukset-pudotusvalikon alta Nollaa asetukset.
 9. Valitse Palauta asetukset alkuperäisiin oletusasetuksiin.
 10. Valitse Palauta asetukset.

Mainosohjelmien poistaminen Firefox-selaimesta:

 1. Napsauta oikean yläkulman hampurilaiskuvaketta.
 2. Napsauta kysymysmerkkikuvaketta.
 3. Valitse Vianmääritystiedot.
 4. Valitse Nollaa Firefox.
 5. Palaa Firefox-valikkoon.
 6. Valitse Lisäosat.
 7. Valitse Laajennukset.
 8. Valitse kaikki työkalurivit, jotka haluat poistaa.
 9. Valitse poista.
 10. Valitse lopuksi Käynnistä uudelleen nyt.

Mainosohjelmien poistaminen Safari-selaimesta:

 1. Tarkista, että ohjelmisto on ajan tasalla.
 2. Käynnistä tietokone uudelleen.
 3. Siirry Sovellukset-kansioon.
 4. Poista kaikkien tuntemattomien sovellusten asennus.
 5. Avaa Safari.
 6. Siirry kohtaan Laajennukset.
 7. Poista käytöstä tuntemattomat laajennukset.

Mainosohjelmien poistaminen Microsoft Edge ‑selaimesta:

 1. Siirry Asetuksiin.
 2. Valitse Lisäasetukset.
 3. Valitse Estä ponnahdusikkunat.
 4. Suorita Microsoft Defender offline-tilassa.

How to avoid adware on computers

To minimize the risk of adware on your computer in the first place, follow these security tips:

Keep your operating system up-to-date

By using an up-to-date operating system, you benefit from the latest security patches. Outdated software contains more vulnerabilities which exposes you to more online risks.

Be careful where you click

One of the easiest ways to infect your device with adware is by unintentionally clicking on a suspicious banner or website. So be careful where you click – criminals can mimic trusted URLs, email addresses, and social media profiles to catch you off guard.

Keep your activities legal

Aside from the obvious risks, pirating media and software puts you closer to criminals who exploit the desire for ‘free stuff’. These services might encourage adware installs or carry infected downloads – so they are best avoided.

Always read all terms and checkbox agreements

It’s tempting to simply click ‘next’ during software installation, without reading the details – but many sponsored third-party software is opt-out, which means you have to uncheck a box to avoid installing any accompanying PUPs.

Only download programs from trusted, reputable sources

Only download from reputable brands and websites. While official app stores like Google Play are not entirely free of malicious apps, they are more likely to keep you safe.

Read reviews

Everything from browser extensions to computer programs should have online reviews. Newer software may have fewer reviews than those that have been around for longer, but look for a balance of perspectives in whatever reviews are present. Search for user feedback and take note of the negatives.

Keep an eye on bank statements

Unexpected subscription charges could be a sign that you’ve fallen victim to mobile adware.

Use an antivirus

If you have antivirus security software like Kaspersky, you already have one of the best solutions to protect against adware. Security software actively guards against malicious or PUP downloads, scans attachments and links, and blocks pop-ups. Your behavior in the digital world is your first line of defense. However, cybersecurity programs are essential when it comes to protecting yourself against adware threats.

FAQs about aware and adware removal

How can you find adware on your computer?

On Windows, click the Start button, then go to Settings then Apps then Apps and Features. Review the list and with any that you find suspicious, click Remove or Uninstall. You may want to check the name of these apps using a search engine before you delete, to ensure you don’t remove anything critical to your computer’s running. On a Mac, launch the Activity Monitor to check for apps you don’t recognize. Look out for apps which seem to be consuming a disproportionate amount of CPU or RAM.

How can you get rid of adware?

Using a good antivirus will enable you to scan and remove adware, spyware, PUPs, unwanted browser toolbars and browser hijackers. It will also keep you safe from a range of online threats. Following cyber hygiene tips will minimize the risk of getting adware on your computer in the first place.

Related products

Further reading

Miten mainosohjelmia voi välttää tietokoneessa

Seuraavien turvallisuusvinkkien avulla voit vähentää riskiä saada mainosohjelmia tietokoneeseesi:

Pidä käyttöjärjestelmä ajan tasalla
Käyttämällä ajan tasalla olevaa käyttöjärjestelmää voit hyödyntää uusimpia tietoturvapäivityksiä. Vanhentuneet ohjelmistot ovat haavoittuvampia, mikä lisää altistumista verkkouhkille.

Mieti, mitä klikkaat
Helpoimpia tapoja saastuttaa tietokone mainosohjelmalla on se, että klikkaa tahattomasti epäilyttävää mainospalkkia tai sivustoa. Kannattaa siis olla tarkkana ja katsoa, mitä klikkaa. Rikolliset voivat matkia luotettuja URL-osoitteita, sähköpostiosoitteita ja sosiaalisen median profiileja, jotta menisit vahingossa lankaan.

Tee vain laillisia toimiaPiraattitallenteiden ja -ohjelmistojen käytössä on tunnetut riskinsä, mutta lisäksi se vie sinut lähelle rikollisia, jotka käyttävät hyväksi ihmisten kiinnostusta "ilmaista tavaraa" kohtaan. Tällaisia palveluja kannattaa välttää, sillä ne saattavat innostaa asentamaan mainosohjelmia tai sisältää saastuneita tiedostoja.


Lue aina kaikki ehdot ja valintaruutujen tekstit

Ohjelmiston asennuksen aikana on aina houkuttelevaa klikata "Seuraava" tietoja lukematta, mutta monissa sponsoroiduissa kolmansien osapuolten ohjelmistoissa on poistettava ruksi valintaruudusta, jotta mukana ei tulisi mahdollisesti ei-toivottuja ohjelmia.

Lataa ohjelmia vain luotetuista ja hyvämaineisista lähteistä
Lataa ohjelmia vain hyvämaineisilta tuotemerkeiltä ja sivustoilta. Vaikka virallisissakin sovelluskaupoissa, kuten Google Play ‑kaupassa, voi olla haitallisia sovelluksia, niiden käyttäminen on todennäköisemmin turvallista.

Lue arviot
Kaikesta, niin selainlaajennuksista kuin tietokoneohjelmista, pitäisi olla verkko-arvioita. Uudemmista ohjelmista voi olla vähemmän arvioita kuin pidempään käytössä olleista, mutta katso, mikä on saatavilla olevien arvioiden yleinen näkemys. Etsi käyttäjäpalautetta ja paina negatiiviset palautteet mieleen.

Tarkkaile tiliotteitaOdottamattomat tilausveloitukset voivat olla merkki siitä, että olet joutunut mobiililaitteen mainosohjelman uhriksi.

Käytä virustorjuntaohjelmaa
Jos sinulla on virustorjuntaohjelma, kuten Kaspersky, sinulla on jo yksi parhaista ratkaisuista mainosohjelmien torjuntaan. Tietoturvaohjelmistot suojaavat aktiivisesti haitallisten tai mahdollisesti ei-toivottujen ohjelmien lataamiselta, tarkistavat liitteet ja linkit sekä estävät ponnahdusikkunat. Sillä, miten toimit digitaalisessa ympäristössä, on suurin merkitys suojautumisessa. Kyberturvallisuusohjelmat ovat kuitenkin olennainen osa mainosohjelmien vaaroilta suojautumista.

Usein kysytyt kysymykset mainosohjelmista ja mainosohjelmien poistosta

Miten mainosohjelman löytää tietokoneelta?

Windows: Valitse Käynnistä-painike, siirry Asetuksiin, sen jälkeen kohtaan Sovellukset ja sen jälkeen kohtaan Sovellukset ja ominaisuudet. Jos löydät luettelosta epäilyttäviä sovelluksia, valitse Poista tai Poista asennus. Sovelluksen nimi kannattaa tarkistaa hakukoneella ennen poistoa sen varmistamiseksi, ettet ole poistamassa mitään tietokoneen toiminnan kannalta kriittistä sovellusta. Mac: Käynnistä tuntemattomien sovellusten tarkistamiseksi Järjestelmän valvonta. Katso, näkyykö sovelluksia, jotka näyttävät kuluttavan kohtuuttoman määrän suoritinta tai RAM-muistia.


Miten mainosohjelmista pääsee eroon?

Hyvällä virustorjuntaohjelmalla voit tarkistaa ja poistaa mainosohjelmia, vakoiluohjelmia, mahdollisesti ei-toivottuja ohjelmia, selaimen ei-toivottuja työkalurivejä ja selainkaappariohjelmia. Virustorjuntaohjelma suojaa sinua myös monilta verkkouhkilta. Kyberturvavinkkejä noudattamalla riski ylipäätään saada mainosohjelma tietokoneelle pienenee.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Lisätietoja

Mainosohjelmien poistaminen tietokoneelta

Mainosohjelma on yhdentyyppinen mahdollisesti ei-toivottu sovellus, joka täyttää tietokoneen liiallisilla mainoksilla. Jotkut mainosohjelmat voivat olla haitallisia. Lue, miten voit poistaa mainosohjelmat tietokoneeltasi.
Kaspersky Logo