Siirry pääsisältöön

Mikä on TikTok?

TikTok on videoiden jakosovellus. Käyttäjät voivat luoda ja jakaa 15 sekunnin mittaisia videoita mistä tahansa aiheesta. Käyttäjät voivat lisätä tehosteita, kuten suodattimia, taustamusiikkia ja tarroja luodakseen outoja ja viihdyttäviä videoita, joissa on usein suunniteltu koreografia. TikTok-sovellus on ladattu 1,5 miljardia kertaa maailmanlaajuisesti ja noin kolmanneksen sen aktiivisista käyttäjistä uskotaan olevan teini-ikäisiä.

Sovelluksen julkaisi alun perin kiinalainen teknologiayritys ByteDance nimellä Douyin vuonna 2016. Vuonna 2017 sovellus julkaistiin Kiinan ulkopuolisilla markkinoilla. TikTok ja Douyin käyttävät samaa ohjelmistoa, mutta erillisiä verkkoja täyttääkseen Kiinan sensuurirajoitukset. TikTok on saatavilla App Store- ja Google Play -kaupoista.

Kuten monet sosiaalisen median alustat, TikTok on ollut yksityisyyttä ja turvallisuutta koskevien kysymysten kohteena. Tässä katsauksessa kerromme, kuinka TikTok toimii, millainen TikTokin tietojen yksityisyys on ja kuinka TikTokia voidaan käyttää turvallisesti.

Miten TikTok toimii?

TikTokin käyttäjät kirjautuvat sisään puhelinnumerolla, sähköpostiosoitteella tai kolmannen osapuolen tilillä, kuten Facebook tai Instagram. Kun käyttäjä on kirjautunut sisään, hän voi etsiä videoita suosittujen sisällöntuottajien, luokkien tai hashtag-tunnisteiden mukaan. Puhelimen yhteystietojen tai sosiaalisen median yhteyksien avulla on myös mahdollista etsiä ystäviä, jotka jo käyttävät sovellusta.

TikTokissa sisällön haku on iso osa käyttökokemusta ja videot saavuttavat nopeasti valtavan suosion. Tässä keskeisellä sijalla on sovelluksen algoritmi, joka käyttää tekoälyä luodakseen yksilöityjä suosituksia katsojille. Suositukset näkyvät kunkin käyttäjän "Sinulle"-syötteessä.

Käyttäjät voivat luoda ja katsella videoita ja käyttää toimintoja, kuten suodattimia, näytön jakoa, vihreitä näyttöjä, siirtoja, emojeja, tarroja, GIF-kuvia ym. Musiikki on TikTokissa keskeisellä sijalla. Sovelluksessa on laaja musiikkikirjasto ja se on integroitu Apple Musiciin. Käyttäjät voivat lisätä, uudelleenmiksata, tallentaa ja etsiä kappaleita.

Käyttäjät voivat seurata tilejä, joista he pitävät ja jakaa videoita. He voivat antaa sydämiä, lahjoja ja kommentoida videoita, joista he pitävät. TikTokissa voidaan antaa virtuaalisia lahjoja kolikoilla.

TikTokia voidaan käyttää ja siitä voidaan nauttia monella tapaa. Monet käyttäjät eivät itse luo videoita, vaan ainoastaan katselevat niitä. Suosituimpia videotyyppejä ovat:

 • TikTok Duet – duetit vaihtelevat aidoista yhteistyönä tehdyistä videoista uudelleenmiksauksiin ja parodioihin.
 • TikTok Challenge – haasteisiin sisältyy yleensä suosittu kappale tai hashtag. Osallistujat yrittävät tehdä tanssiliikkeitä tai oman versionsa laulusta.
 • Cringe-videot – omituiset esiintymiset, jotka ovat noloja, mutta hauskoja.
 • Reaction-videot – käyttäjät nauhoittavat oman reaktionsa toiseen videoon.

Monet TikTokin käyttäjät, joilla on suuri seuraajakunta ansaitsevat rahaa videoillaan tai mainostavat brändiään erityismainosten, myytävien tavaroiden tai kumppanuuksien avulla. 

TikTokin yksityisyyskysymykset

Yksi huolestuttavimmista TikTokin ominaisuuksista ovat yksityisyyskäytännöt. Verkossa keskustellaan jatkuvasti kysymyksistä kuten "Mitä tietoja TikTok kerää?" ja "Varastaako TikTok tietojasi?".

Samoin kuin monet muutkin sosiaalisen verkostoinnin alustat, kuten Facebook, TikTok kerää käyttäjistää paljon tietoja. Niitä ovat mm.:

 • kaikki katselemasi TikTok-videot, ja videoiden katseluaikasi
 • kaikkien sovelluksella lähettämiesi viestien koko sisältö, sillä viestejä ei salata
 • maa, jossa sijaitset, internet-osoitteesi ja käyttämäsi laitetyyppi.

Luvallasi sovellus tallentaa myös:

 • tarkan sijaintisi
 • puhelimesi yhteystiedot ja muut sosiaalisen median yhteystiedot
 • ikäsi ja puhelinnumerosi
 • maksutiedot.

Näiden tietojen avulla sinusta voidaan muodostaa kokonaiskuva markkinointitarkoituksiin. Tietojen perusteella saadaan tietää, kuka olet, keitä perheenjäsenesi ja ystäväsi ovat, mistä pidät ja mikä sinusta on viihdyttävää, sekä mitä sanot ystävillesi.

Sovellusta käyttäessään käyttäjät luovuttavat pääsyn mikrofoniinsa ja kameraansa. Jos luot videoita, sovellus tallentaa lähikuvia kasvoistasi. Näin se saa käyttöönsä biometrisiä tietoja, joita voidaan mahdollisesti käyttää muiden sinusta verkossa olevien kuvien yhteydessä.

TikTok käyttää myös teknisiä toimenpiteitä koodatakseen toimintaansa. Se tarkoittaa, että osa sovelluksen toiminnasta on piilotettu ulkopuolisilta. TikTok sanoo, että tavoitteena on häiritä hakkereita ja muita haitallisia osapuolia.

TikTokin yksityisyyskysymyksistä on keskusteltu laajalti tiedotusvälineissä. Useimmat sosiaalisen median alustat kautta maailman keräävät, käyttävät, analysoivat ja lopulta myös tekevät voittoa käyttäjien yksityistiedoilla. TikTok väittää keräävänsä vähemmän tietoja kuin sovellukset kuten Facebook tai Google, koska se ei seuraa käyttäjien toimintaa laitteiden kesken.

banner

TikTokin turvallisuusongelmat

Suuri osa TikTokin turvallisuusongelmien kritiikistä keskittyy kysymykseen, kuinka laajalta sovellus jakaa ja on pakotettu jakamaan keräämiään tietoja Kiinan hallituksen kanssa. TikTok väittää vankkumattomasti, että se ei jaa tietoja tällä tavoin. New York Timesin mukaan CIA oletetusti tutki TikTokia, mutta ei löytänyt konkreettisia todisteita siitä, että Kiinan tiedusteluviranomaiset vakoilisivat käyttäjiä. Tieto ei kuitenkaan ole estänyt voimakkaita reaktioita, kuten:

 • Yhdysvaltojen puolustusministeriö varoitti armeijan henkilökuntaa poistamaan TikTokin puhelimistaan riskien ennaltaehkäisemiseksi.
 • Wells Fargo Bank pyysi työntekijöitä poistamaan TikTokin yrityksen omistamista laitteista TikTokin yksityisyys- ja turvallisuusvalvontaa koskevien kysymysten vuoksi.

Vuonna 2020 Apple havaitsi iOS 14-käyttöjärjestelmän vian, jonka vuoksi tietyt sovellukset onnistuivat pääsemään salaa käyttäjän laitteen leikepöydälle. Yksi kyseisistä sovelluksista oli TikTok, joka sanoi ongelman johtuvan roskapostinestosuodattimesta. Se kopioi saman kommentin useisiin saman laitteen eri tileihin. TikTok myönsi ongelman ja poisti ominaisuuden.

Yksi vähemmän keskustelluista TikTokin turvallisuusongelmista on kaksivaiheisen todennuksen puuttuminen. TikTok tarjoaa mahdollisuuden kirjautua sisään puhelimeen lähetetyllä vahvistuskoodilla, mutta se on ainutkertainen käyttökoodi. Yksivaiheinen todennus on tavanomaista sosiaalisissa alustoissa. Kun se yhdistetään heikkoon salasanaan, se luo mahdollisen turvallisuusongelman, joka voi johtaa tietojenkalasteluun tai kiristysohjelmahyökkäyksiin ym. uhkiin. Monet sosiaalisen median alustat tarjoavat nykyisin kaksivaiheisen todennuksen.

Onko TikTok turvallinen lapsille?

Onko TikTok turvallinen lapsille?

Virallisesti TikTok vaatii käyttäjien olevan vähintään 13-vuotiaita. Ikärajoitus on yhdenmukainen muiden sosiaalisen verkostoinnin sovellusten, kuten Facebook, Instagram, Twitter ja Snapchat kanssa. Niiden kaikkien ikäraja on 13 vuotta.

TikTokin säännöissä todetaan, että kaikkien alle 18-vuotiaiden pitää saada vanhemman tai valvojan hyväksyntä sovelluksen käyttämiseksi. On hyvä tarkistaa, että lapsesi on ilmoittanut todellisen ikänsä sovelluksen asetuksissa. Jos hän on ilmoittanut olevansa todellista vanhempi, hän voi altistua sopimattomalle sisällölle.

Vanhemmille oleellisia TikTokin ongelmia ovat:

 • Sovellus perustuu pääasiassa musiikkiin ja videoihin, jotka voivat altistaa lapset aikuisille suunnatulle sisällölle – kuten rienaaville sanoituksille tai vihjailevilla asuille ja koreografioille.
 • Kun käyttäjä kirjautuu sovellukseen ensimmäistä kertaa, käyttäjäprofiili on oletuksena julkinen. Se tarkoittaa, että kuka tahansa voi nähdä lapsesi julkaisemat videot.
 • Tuntemattomat voivat lähettää yksityisviestejä. Jos lapsesi tili pysyy julkisena, hän saattaa saada viestejä henkilöiltä, joita hän ei tunne.

Sovelluksen positiivinen ominaisuus on sen "Digitaalinen hyvinvointi" -asetus. Asetuksella voidaan määrittää sovelluksen käyttöajan rajoitus. Sen avulla voit säännöstellä aikaa, jonka lapsesi viettää TikTokissa. Lisäksi vanhemmat voivat määrittää asetuksella rajoituksia lapsensa tiliin. Mutta huomioi, että kaikkea sisältöä ei ole merkitty suodattimella ja osa saattaa päästä suodattimen läpi.

Digitaalinen hyvinvointi -asetus otetaan TikTokissa käyttöön seuraavalla tavalla:

 • Valitse "Digitaalinen hyvinvointi" sovelluksen asetuksista.
 • Napauta "Kytke päälle".
 • Aseta salakoodi.
 • Liikuta "Ruutuajan hallinta"- ja "Rajoitettu tila" -asetusten valintoja kytkeäksesi ne päälle.

Vuonna 2020 TikTok otti käyttöön "Perhepari"-toiminnon, jolla vanhemmat voivat yhdistää oman tilinsä lasten tiliin. Se antaa vanhemmille paremman käsityksen siitä, kuinka heidän lapsensa käyttävät sovellusta.

TikTokin vaihtoehtoja

Vanhemmat voivat miettiä, onko TikTokin kaltaisia, mutta turvallisempia sovelluksia olemassa? Kaikilla sovelluksilla on yksityisyyttä koskevia etuja ja heikkouksia. Joitakin tunnetuimpia TikTokin vaihtoehtoja ovat:

 • Dubsmash – käyttäjät voivat katsella ja luoda 10 sekunnin pituisia videoita. Videoleikkeitä voidaan yhdistellä eli "mäiskätä" (eng. smash) yhteen ja niihin voidaan lisätä ennalta äänitettyjä ääniä, joita kutsutaan englanniksi sanalla "dub".
 • Byte – nykyisin lopetetun Vinen luojilta. Kuten Vine, sovellus mahdollistaa videoiden muokkaukseen ja luuppaavien videoiden luonnin.
 • Triller – sovellus on TikTokin kaltainen ja sitä käytetään tanssimiseen, huulten liikkeiden synkronointiin ja komediaan. Triller hyödyntää tekoälyteknologiaa, jonka avulla käyttäjät voivat luoda useita videoita eri pituisten kappaleiden päälle.
 • Funimate – käyttäjät voivat luoda ja muokata luuppaavia videoita edistyneillä tehosteilla, suodattimilla ja siirtymillä.
 • Chingari – Intiassa luotu vaihtoehto TikTokille.

TikTokin yksityisyys- ja turvallisuusvinkkejä – kuinka suojaat TikTok-tilisi

Esittelemme seuraavaksi vinkkejä, joilla kaikki käyttäjät voivat tehdä TikTok-tilistään turvallisemman.

 1. Määritä tilisi yksityiseksi:
  1. Mene profiilisivullesi.
  2. Napauta oikeassa yläkulmassa olevia kolmea pistettä ja valitse vaihtoehto "Yksityisyys ja asetukset".
  3. Valitse kohta "Yksityisyys ja turvallisuus" ja aseta "Yksityinen tili" päälle.
 2. Hallitse, kuka voi kommentoida TikTok-julkaisujasi:
  1. Valitse kohdassa "Yksityisyys ja turvallisuus" kohta "Kuka voi lähettää minulle kommentteja".
  2. Valitse "Ystävät" rajoittaaksesi kommentit tulemaan ihmisiltä, jotka tunnet.
  3. Voit myös asettaa yksittäisten videoiden kommentit pois päältä valitsemalla videon valikkopainikkeen alta kohdan "Kommentit pois".
 3. Hallitse, kuka voi luoda duetteja kanssasi:
  1. Valitse kohdassa "Yksityisyys ja turvallisuus" kohta "Kuka voi luoda duetteja kanssani".
  2. Valitse eri vaihtoehdoista "Jokainen", "Ystävät" tai "Pois päältä".
 4. Hallitse, kuka voi lähettää sinulle yksityisviestejä:
  1. Napauta kohdassa "Yksityisyys ja turvallisuus" kohtaa "Kuka voi lähettää minulle viestejä".
  2. Valitse eri vaihtoehdoista "Jokainen", "Ystävät" tai "Pois päältä".

Voit myös estää käyttäjiä tai ilmoittaa käyttäjistä tai kommenteista TikTokissa.

 • Estä tai ilmoita käyttäjä menemällä käyttäjän profiiliin ja napauta näytön yläreunassa kolmea pistettä. Valitse vaihtoehdoista "estä" tai "ilmoita". Valitse seuraavalla sivulla syy, miksi ilmoitat käyttäjästä.
 • Ilmoita kommentista napauttamalla kommenttia. Valitse sitten esiin tulevista vaihtoehdoista "ilmoita" ja noudata ohjeita.
 • Ilmoita videosta menemällä videoon ja napauttamalla "jaa"-kuvaketta. Napauta seuraavalla sivulla "ilmoita" ja noudata ohjeita.

Muita huomioon otettavia TikTokin turvallisuusvinkkejä

Sen lisäksi, että säädät yksityisyysasetuksiasi, voit myös:

 • Rajoittaa, kuinka paljon tietoa jaat sovelluksessa. Voit esimerkiksi välttää linkittämästä muita sosiaalisen median tilejäsi, kuten Facebookia ja Instagramia TikTok-tiliisi.
 • Vältä avaamasta TikTok-linkkejä sovelluksen ulkopuolella mukaan lukien tekstiviesteissä, jotta et joutuisi tietojenkalasteluhuijausten uhriksi.
 • Jotkin Android-käyttäjät suosittelevat käyttämään hiekkalaatikkosovellusta TikTokin eristämiseksi muusta järjestelmästä. Esimerkiksi Shelter on avoimen lähdekoodin hiekkalaatikkosovellus, joka käyttää Androidin työprofiilia tarjotakseen eristetyn tilan, johon voit asentaa tai kloonata sovelluksia. 
 • Kaikkia sovelluksia käytettäessä on hyvä käyttää sen viimeisintä versiota. Siten hyödyt mahdollisista turvallisuutta koskevista korjaustiedostoista.
 • Jotkut käyttäjät jopa suosittelevat yksityisyyden maksimoimiseksi käyttämään TikTokia erillisessä puhelimessa eri Google-tilillä, kuin mitä tavallisesti käytät.

Onko TikTokin lataaminen turvallista?

Eli onko TikTokin käyttö turvallista? Vastaus ei ole yksiselitteinen. Monet tiedotusvälineissä julkaistut kommentit TikTokin ongelmista keskittyvät kansalliseen turvallisuuteen. Useimmilla käyttäjillä ei kuitenkaan todennäköisesti ole kansallisesti arkaluontoista sisältöä puhelimissaan. Yksityishenkilöiden riskit eivät poikkea merkittävistä muista suosituista sosiaalisen median sovelluksista. Loppujen lopuksi tärkeintä on olla tietoinen tietoturvallisuudesta ja verkon yksityisyysongelmista ja tehdä niiden perusteella omat valinnat.

Vanhemmat, jotka haluavat maksimoida lastensa turvallisuuden verkossa, voivat harkita lapsilukkosovellusta, kuten Kaspersky Safe Kids. Sen avulla on mahdollista estää aikuisille suunnattua sisältöä, hallita sopimattomien pelien ja sovellusten käyttöoikeutta ja hallita ruutuaikaa laitekohtaisesti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

TikTokin yksityisyys ja turvallisuus − onko TikTokin käyttö turvallista?

TikTok-sovellus on todella suosittu, mutta siinä on tullut esiin paljon turvallisuus- ja yksityisyysongelmia. Opi tietojen yksityisyydestä ja yksityisyysasetuksista TikTokissa.
Kaspersky Logo