Skip to main

On sanottu, että virukset ja haittaohjelmat eivät tarttuisi Applen tuotteisin, mutta valitettavasti se ei pidä paikkaansa. Virukset ja haittaohjelmat voivat tarttua MacBook-, iMac- ja Mac Mini -tietokoneisiin, ja lisäksi hakkerit voivat hyökätä niihin.

Mac-tietokoneet ovat perinteisesti olleet vähemmän alttiita tartunnoille kuin Windows-tietokoneet. Tämä johtuu pääosin siitä, että kyberrikolliset ovat keskittyneet luomaan haittaohjelmia Windows-koneisiin, koska niitä on markkinoilla eniten ja ne tarjoavat siksi enemmän mahdollisuuksia. Koska Macien markkinaosuus on kuitenkin kasvussa, kyberrikolliset kohdistavat yhä useammin hyökkäyksiä Applen laitteisiin.

Monet käyttävät kaikista haittaohjelmista termiä "virus". Useimmat digitaaliset uhat ovat erityyppisiä haittaohjelmia, jotka voivat hyvinkin vaikuttaa Mac-tietokoneisiin. Haittaohjelmilla on aina ei-toivottuja seurauksia aina ärsyttävistä ponnahdusikkunamainoksista siihen, että kaapatuista tiedostoista vaaditaan lunnaita. Jos koneeseen tulee haittaohjelma, macOS voi pysäyttää sen leviämisen, mutta Mac-tietokoneiden käyttäjiin voi silti kohdistua erilaisia verkkouhkia, joita voivat olla roskaposti- ja verkkourkintaviestit, selainten haavoittuvuudet ja identiteettivarkaudet.

Mitkä verkkouhat voivat vaikuttaa Mac-tietokoneisiin?

Haittaohjelmat, joista voi olla uhkaa Mac-laitteille, eivät juurikaan poikkea niistä, jotka vaikuttavat Windows-koneisiin. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat:

Virukset

Virus on haittaohjelma, joka ladataan käyttäjän tietokoneeseen hänen tietämättään ja joka suorittaa haitallisia toimia. Se voi monistaa itseään, lisätä itsensä muihin ohjelmiin tai tiedostoihin ja tartuttaa ne. macOS-käyttöjärjestelmässä virukset voivat olla piilossa Word-tiedostoissa. Nämä uhat saattavat aktivoitua, kun makrot otetaan käyttöön. 

Kiristysohjelmat

Tässä hakkerit kaappaavat henkilökohtaisia tai mahdollisesti arvokkaita tiedostoja ja vaativat lunnaita siitä, että tiedostojen salaus poistetaan tai tiedostot vapautetaan.

Mainosohjelmat

Tämä haittaohjelma ottaa tietokoneen hallintaansa ja pommittaa sitä suurella määrällä mainoksia ja ponnahdusikkunoita, jotka voivat vahingoittaa tietokonettasi, seurata toimintaasi ja heikentää koneen suorituskykyä. 

Troijalaiset

Troijalaiset ovat haittaohjelmia, jotka huijaavat sinut lataamaan ja asentamaan itsensä esiintymällä jonakin muuna ohjelmana. Macin omistajana sinuun voidaan kohdistaa tietojenkalasteluhuijaus, jolla sinut yritetään saada asentamaan väärennetty MacDefender-, MacProtector- tai MacSecurity-ohjelmisto.

Rootkitit

Rootkit on haittaohjelma, joka on suunniteltu antamaan hakkereille pääsy kohdelaitteeseen ja kyky hallita sitä. Vaikka rootkit-haittaohjelmat eivät ole Macin yleisimpiä haittaohjelmia, niitä on voinut käyttää macOS-käyttöjärjestelmissä siitä lähtien kun hakkerit kehittivät vuonna 2009 Mac-pohjaisen Machiavelli-haittaohjelman.

Vakoiluohjelmat

Vakoiluohjelma on tietokoneohjelma, jonka avulla hakkerit voivat vakoilla sinua ja seurata salaa toimiasi verkossa. Se toimii huomaamattomasti taustalla ja jakaa seurantatiedot viruksen kehittäjien kanssa.

Kryptolouhinta  

Kryptolouhinta tai cryptojacking tarkoittaa haittaohjelmia, jotka käyttävät Mac-tietokoneesi laskentatehoa kryptovaluuttojen louhintaan hyökkääjää varten. Jotkin kryptovaluuttaa louhivat haittaohjelmat kaivautuvat myös selaimesi evästeisiin ja yrittävät varastaa kryptolompakoidesi sisällön, jos käytät sellaisia.  

Verkkourkinta

Verkkourkinta on käyttäjien manipuloinnin muoto, jossa kyberrikolliset esiintyvät tunnettuna tahona tai tuntemanasi henkilönä ja yrittävät huijata sinut kertomaan arkaluonteisia henkilötietoja, joita voi käyttää henkilöllisyyspetoksiin tai rahan varastamiseen.

Mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat

Mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat (PUP) tulevat yleensä koneeseen samassa paketissa lataamasi ohjelmiston kanssa. Maksuttomien selainlisäosien tai -laajennusten avulla selaimilla voi toistaa videoita tai musiikkia tai pelata pelejä käyttämällä Javaa. Kaikki laajennukset ja lisäosat eivät ole turvallisia, ja jotkin niistä saattavat sisältää haittaohjelmia tai viruksia. Jos asennat haitallisia laajennuksia tai lisäosia, seurauksena voi olla identiteettivarkaus, tietojen menetys ja rahallisia menetyksiä.

Onko Mac-tietokoneissa sisäänrakennettu virustorjunta?

Mac-tietokoneissa on verkkohyökkäysten torjuntaan palomuurin kaltaisia sisäänrakennettuja suojaustoimintoja, mutta koneissa ei ole perinteistä virustorjuntaohjelmistoa. Applella on kuitenkin useita toimintoja haittaohjelmien torjuntaan, esimerkiksi seuraavat:

  • XProtect – Applella kaikki tunnetut haittaohjelmamääritelmät ovat XProtect-tiedostossa, joka on Mac-tietokoneessasi, ja aina kun lataat uuden sovelluksen, tiedosto tarkistaa, että sovellus ei sisällä mitään näistä määritelmistä.
  • Haittaohjelmien poistotyökalu – Applella on macOS-käyttöjärjestelmässä haittaohjelmien poistotyökalu (Malware Removal Tool, MRT), joka poistaa automaattisesti haittaohjelmat, jotka ovat päässeet järjestelmätiedostoihin. MRT:n käyttö ei vaadi käyttäjän toimia, sillä se poistaa haittaohjelmat automaattisesti taustalla aina, kun XProtect tunnistaa uuden uhan.
  • Gatekeeper – Applen Gatekeeper-ohjelmisto estää haittaohjelmien kehittäjien tuottamat sovellukset ja varmistaa, että sovelluksia ei ole muutettu luvatta.
  • Applen Suojaus ja yksityisyys – Esimerkiksi macOS-käyttöjärjestelmän ei pitäisi sallia kolmannen osapuolen ohjelmistojen asentamista, elleivät ne ole peräisin App Storesta tai tunnetuilta kehittäjiltä. Tämä määritetään Suojaus ja yksityisyys -asetuksissa, joihin pääsee valitsemalla Järjestelmäasetukset > Suojaus ja yksityisyys > Yleinen. Jos olisit asentamassa ohjelmistoa, joka on peräisin tuntemattomalta kehittäjältä, Apple pyytäisi sinua tarkistamaan asennettavan ohjelmiston aitouden.

Apple suhtautuu tietoturvaan niin vakavasti, että sillä on Security Bounty -palkkiojärjestelmä, josta voi saada jopa 1 miljoonan Yhdysvaltain dollarin palkkion, jos löytää kriittisen virheen Applen suojausjärjestelmistä.

Voiko Mac-tietokoneisiin päästä viruksia?

Mistä tietää, onko Mac-tietokoneessa virus?

Jos MacBook-tietokoneeseesi on tullut virus- tai haittaohjelmatartunta, sen voi tunnistaa näistä merkeistä:

Hitaampi toiminta:

Jos laitteesi tai tiettyjen sovellusten toiminta on hidastunut, tämä voi olla merkki ongelmasta. Se voi tarkoittaa, että Mac on joutunut osaksi bottiverkkoa, jonka kautta se saattaa osallistua palvelunestohyökkäykseen tai cryptojacking-hyökkäykseen. Tämä lisääntynyt toiminta hidastaa tietokonettasi.

Selittämättömät uudet sovellukset tai työkalut:

Jos huomaat uusia sovelluksia, tiedostoja tai työkaluja, jotka on ladattu ilman lupaasi, tämä voi viitata haittaohjelman toimintaan. Tarkkaile myös sitä, onko asetuksissa odottamattomia muutoksia, kuten esimerkiksi uusi etusivu.

Paljon mainoksia ja ponnahdusikkunoita:

Mainosohjelmat näyttävät mainoksia ja ponnahdusikkunoita myös silloin, kun et ole verkossa. Jos huomaat, että niitä on entistä enemmän, tämä voi olla merkki ongelmasta.

Tallennustilan väheneminen:

Jos haittaohjelma on ladannut ja asentanut itsensä laitteeseen ilman lupaasi, nämä ei-toivotut ohjelmat vievät tallennustilaa. Tämä tarkoittaa, että luotetuille ohjelmille tai sovelluksille on vähemmän tilaa. Jos huomaat tallennustilan vähentyneen äkillisesti, tämä voi olla merkki siitä, että laitteesi on vaarantunut.

Mac ylikuumenee:

Kun tietokoneesi kuumenee, tämä tarkoittaa yleensä sitä, että siinä toimii taustalla useita ohjelmia. Jos tätä tapahtuu, kun selaat verkkoa tai keskustelet kavereidesi kanssa, tämä voi tarkoittaa, että haittaohjelma toimii huomaamattomasti koneellasi.

Outo toiminta: 

Jos huomaat, että sinut ohjataan roskapostisivustoille, tai jos Mac kaatuu tai jumittuu usein, syynä voi olla virus tai muu haittaohjelma.

Yksinään nämä merkit eivät välttämättä tarkoita ongelmaa. Esimerkiksi hidas toiminta voi johtua Macin ylikuormittumisesta, joten on hyvä poistaa tarpeettomat tiedostot ja katsoa, nopeuttaako tämä Macin toimintaa.

Vinkkejä Mac-tietokoneiden suojaamiseen

Vastaus kysymyksiin "Voiko Mac-tietokoneisiin päästä viruksia?" ja "Voiko Mac-tietokoneisiin päästä haittaohjelmia?" on valitettavasti myöntävä. Apple suojaa laitteet hyvin yleisiltä tietoturvauhilta, mutta päättäväiset verkkorikolliset voivat silti tartuttaa Applen laitteet. Tässä on joitakin parhaita käytäntöjä MacBookin suojaamiseen:

Lataa sovelluksia vain virallisista lähteistä.

Macin suojaus- ja yksityisyysasetukset on määritetty oletusarvoisesti sallimaan sovellukset, jotka ovat peräisin App Storesta ja tunnistetuilta kehittäjiltä. Voit tehostaa suojausta valitsemalla, että sallit vain App Storen sovellukset. Tee se valitsemalla Järjestelmäasetukset, Suojaus ja yksityisyys ja sitten Yleinen. Napsauta lukkokuvaketta ja tee muutokset kirjoittamalla salasana. Valitse Salli apit, jotka on ladattu -kohdan alta App Store.

Pidä käyttöjärjestelmä, selain ja sovellukset ajan tasalla.

Mac-tietokoneet on jo määritetty tarkistamaan ohjelmistopäivitykset automaattisesti, ja ne ilmoittavat, kun ladattavia päivityksiä on saatavilla. Virusten ja muiden ongelmien välttämisessä on keskeisen tärkeää ladata ja asentaa nämä päivitykset viipymättä, koska ne sisältävät uusimmat suojausominaisuudet.

Käytä VPN-yhteyttä, kun luot yhteyden julkisista tai muista epäluotettavista Wi-Fi-verkoista.

VPN-yhteydet piilottavat alkuperäisen IP-osoitteesi ja korvaavat sen toisen sijainnin IP-osoitteella. Tämä tarkoittaa, että hakkerit ja sivustot eivät voi seurata yhteyttäsi eivätkä löytää tarkkaa sijaintiasi, joten toimit verkossa lähes anonyymisti. VPN voi myös salata selaustietosi, joten vaikka hakkerit pystyisivät vakoilemaan sinua, he eivät pysty näkemään toimintaasi.

Pidä palomuuri käytössä.

Tällä varmistat, että verkkotoimintasi salataan eivätkä mahdolliset verkkorikolliset näe sitä.

Pidä varmuuskopiot tärkeistä tiedoista.

Helpoin keino varmuuskopioida tiedot on määrittää Time Machine, joka varmuuskopioi kaikki Macin tiedot automaattisesti joka päivä. Apple antaa ohjeet siihen täällä.

Estä laitteiden varkaudet ja menetykset.

Mac-tietokoneita katoaa ja varastetaan aivan kuten PC-tietokoneitakin. Sen lisäksi, että varmuuskopioit tietosi, varmista, että Macissa salasanasuojaus, sitä säilytetään turvallisessa paikassa ja siihen on määritetty Etsi Macini -toiminto.

Älä ohita Gatekeeperin hälytyksiä

macOS-käyttöjärjestelmässä on Gatekeeper-toiminto, jonka tehtävänä on varmistaa, että Macissasi suoritetaan vain luotettuja ohjelmistoja. Seuraa Gatekeeperin hälytyksiä, koska ne auttamat minimoimaan riskin, että lataat vahingossa haittaohjelmia.

Ole varovainen selainlaajennusten ja -lisäosien kanssa.

Tarkista kaikki asennusohjelmat niiden mukaan paketoitujen ohjelmien osalta niin, että et käytä oletusarvoista asennusvaihtoehtoa, vaan valitset sen sijaan mukautetun tilan.

Suhtaudu varoen sähköposteihin ja latauksiin.

Vältä avaamasta roskaposteja ja tuntemattomia liitteitä, jotta et joudu tietojenkalasteluhyökkäyksen uhriksi. Vältä lataamasta tiedostoja, jotka voivat olla peräisin kyseenalaisista lähteistä.

Käytä mainosten estoa.

Mainosten esto estää verkkomainonnan tai muokkaa sitä selaimessa tai sovelluksessa. Tämä voidaan toteuttaa selainlaajennuksilla tai muilla menetelmillä.

Vältä napsauttamasta ponnahdusikkunoita tai virusvaroituksia.

Monet näistä ikkunoista ovat huijauksia, joiden tarkoituksena on saada käyttäjät uskomaan, että he ovat jo saaneet virustartunnan. Kun napsautat linkkiä, jossa pyydetään lataamaan ohjelmisto virustartunnan "poistamiseksi", tosiasiassa olet silloin avaamassa ovea kyberhyökkäykselle.

Käytä laadukasta virustorjuntaa.

Esimerkiksi Kaspersky Internet Security for Mac suojaa tietokonetta erilaisilta verkkohyökkäyksiltä – myös kaikkein uusimmilta uhilta – ja suojelee yksityisyyttäsi ja henkilötietojasi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Voiko MacBook-kannettaviin päästä viruksia? Tarvitaanko Mac-tietokoneissa virustorjuntaa?

Voiko Applen tuotteisiin päästä viruksia ja tarvitaanko Mac-tietokoneissa virustorjuntaa? Lue, miten voit selvittää, onko Mac-tietokoneessasi virus, ja lue vinkit Mac-tietokoneen suojaamiseen.
Kaspersky Logo