Siirry pääsisältöön

Mitä internet-turvallisuus on?  – Määritys ja merkitys

Internet-turvallisuus on termi, jolla tarkoitetaan internetissä tehtyjen toimintojen ja tapahtumien turvallisuutta. Se kuuluu osana laajempiin kyberturvallisuuden ja tietokoneturvallisuuden käsitteisiin ja siihen sisältyy verkkoselaimen turvallisuus, käyttäytyminen verkossa ja verkon turvallisuus. Vietämme paljon aikaa verkossa ja kohtaamiimme internet-turvallisuuden uhkiin lukeutuvat mm.:

 • Hakkerointi, jossa valtuuttamattomat käyttäjät pääsevät käsiksi tietokonejärjestelmiin, sähköpostitileihin tai verkkosivustoihin.
 • Virukset tai haitalliset ohjelmat (joita kutsutaan haittaohjelmiksi), jotka voivat vahingoittaa dataa tai altistaa järjestelmät muille uhkille.
 • Henkilöllisyysvarkaus, jossa rikolliset varastavat henkilökohtaisia ja taloustietoja.

Yksityishenkilöt ja organisaatiot voivat suojautua tällaisilta uhilta noudattamalla internet-turvallisuutta.

Mitkä ovat yleisimmät internet-turvallisuuden uhkat?

Yksityisyyden ja turvallisuuden takaamiseksi internetissä on tärkeää olla tietoinen erityyppisistä internethyökkäyksistä. Esittelemme seuraavaksi yleiset internet-turvallisuuden uhat.

Verkkourkinta

Verkkourkinta on sähköpostiksi naamioitu kyberhyökkäys. Hakkerit yrittävät huijata sähköpostin vastaanottajan uskomaan, että viesti on aito ja tärkeä. Sähköposti voi näyttää esimerkiksi pankista tai työtoverilta tulleelta viestiltä, jolloin vastaanottaja napsauttaa linkkiä tai avaa liitteen. Tavoitteena on huijata ihmiset luovuttamaan henkilötietojaan tai lataamaan haittaohjelma.

Verkkourkinta on yksi vanhimmista internet-turvallisuuden uhkista ja sitä esiintyi jo 1990-luvulla. Se on edelleen suosittu, koska se on yksi halvimmista ja helpoimmista tavoista, joilla rikolliset voivat varastaa tietoja. Viime vuosina verkkourkintatekniikat ja -viestit ovat yhä edistyneempiä.

Hakkerointi ja etäkäyttö

Hakkerit pyrkivät aina käyttämään hyväkseen yksityisverkon tai järjestelmän haavoittuvuuksia varastaakseen luottamuksellisia tietoja ja dataa. Etäkäyttöteknologia tarjoaa heille uuden hyväksikäytettävän kohteen. Etäkäyttöohjelmistoilla käyttäjät voivat käyttää ja hallita tietokonetta etäältä. Niiden käyttö on kasvanut pandemiasta lähtien yhä useampien tehdessä töitä etäältä.

Protokolla, joka mahdollistaa internetiin yhteydessä olevan tietokoneen hallinnan etäältä on nimeltään Remote Desktop Protocol eli RDP. Kaiken kokoiset yritykset käyttävät laajalti RDP:tä, joten virheellisesti turvatun verkon mahdollisuus on suhteellisen suuri. Hakkerit käyttävät erilaisia tekniikoita hyödyntääkseen RDP:n haavoittuvuuksia, kunnes heillä on täysi pääsy verkkoon ja sen laitteisiin. He voivat varastaa tietoja itse tai myydä käyttöoikeuden pimeässä verkossa.

Haittaohjelmat ja haittamainonta

Nimi haittaohjelma tulee sanoista "haitallinen ohjelmisto". Se on laaja termi, jolla viitataan viruksiin, matoihin, troijalaisiin ja muihin haitallisiin ohjelmiin, joita hakkerit käyttävät aiheuttaakseen tuhoa ja varastaakseen arkaluonteisia tietoja. Mitä tahansa ohjelmistoa, joka on tarkoitettu tietokoneen, palvelimen tai verkon vahingoittamiseen, voidaan kutsua haittaohjelmaksi.

Haittamainonta tulee sanoista "haitallinen mainonta". Sillä tarkoitetaan verkkomainontaa, joka levittää haittaohjelmaa. Verkkomainonta on monimutkainen kokonaisuus, johon kuuluvat julkaisevat verkkosivut, mainosten välitys, mainospalvelimet, uudelleenkohdennusverkostot ja sisällön jakeluverkostot. Haittamainostajat hyödyntävät monimutkaista järjestelmää lisätäkseen haittakoodia paikkoihin, joista julkaisijat ja mainosverkostot eivät niitä välttämättä huomaa. Internetin käyttäjät, jotka ovat vuorovaikutuksessa haitallisen mainoksen kanssa saattavat ladata haittaohjelman laitteeseensa tai heidät voidaan uudelleenohjata haitallisille verkkosivuille.

Kiristysohjelma

Kiristysohjelma on haittaohjelma, joka estää sinua käyttämästä tietokonettasi tai sen tiettyjä tiedostoja ellet maksa lunnaita. Se levitetään usein troijalaisena, eli haittaohjelmana, joka on naamioitu aidoksi ohjelmistoksi. Kun haittaohjelma on asennettu, se lukitsee järjestelmän näytön tai tietyt tiedostot siihen saakka, että maksat lunnaat.

Anonymiteetin säilyttämiseksi haittaohjelmaoperaattorit tyypillisesti vaativat maksun kryptovaluuttana, kuten Bitcoineina. Lunnaiden suuruus riippuu kiristysohjelmasta ja digitaalivaluuttojen hinnasta ja valuuttakurssista. Vaikka lunnaat maksettaisiin, rikolliset eivät välttämättä vapauta salattuja tietoja.

Kiristysohjelmahyökkäykset ovat kasvussa ja uusia ohjelmatyyppejä luodaan jatkuvasti. Tunnetuimpia kiristysohjelmatyyppejä ovat esim. Maze, Conti, GoldenEye, Bad Rabbit, Jigsaw, Locky ja WannaCry.

Bottiverkot

Termi bottiverkko on lyhenne sanasta "robottiverkko". Bottiverkko on verkko, jonka tietokoneet on tarkoituksella saastutettu haittaohjelmalla, niin että ne voivat suorittaa automatisoituja tehtäviä internetissä ilman tietokoneen omistajan lupaa tai tietämystä.

Kun bottiverkon omistaja hallitsee tietokonettasi, hän voi suorittaa sillä haitallisia toimia. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

 • Valheellisen internetliikenteen luonti kolmannen osapuolen verkkosivuille taloudellisen voiton saamiseksi.
 • Koneen tehon käyttö palvelunestohyökkäysten (DDoS) apuna verkkosivujen sulkemiseksi.
 • Roskapostin lähetys miljoonille internetin käyttäjille.
 • Petokset ja henkilöllisyysvarkaudet.
 • Hyökkäykset tietokoneisiin ja palvelimiin.

Tietokoneet joutuvat osaksi bottiverkkoa samalla tavoin, kuin ne saavat tartunnan miltä tahansa muulta haittaohjelmalta. Näin voi käydä esim. avaamalla sähköpostin liitetiedosto, joka lataa haittaohjelman tai vierailemalla verkkosivulla, joka on saanut haittaohjelmatartunnan. Ne voivat myös levitä koneesta toiseen verkon välityksellä. Bottiverkon bottien määrä vaihtelee ja se riippuu bottiverkon omistajan kyvystä tartuttaa suojaamattomia laitteita.

Wi-Fi-uhat julkisessa ja kotiverkossa

Julkinen Wi-Fi sisältää riskejä, koska julkisten – kuten kahviloiden, ostoskeskusten, lentokenttien, hotellien, ravintoloiden jne. – verkkojen turvallisuus on heikko tai olematon. Turvallisuuden puute tarkoittaa, että kyberrikolliset ja henkilöllisyysvarkaat voivat valvoa, mitä teet verkossa. He voivat varastaa salasanasi ja henkilötietojasi. Muita julkisten Wi-Fi-verkkojen vaaroja ovat:

 • Salakuuntelu, jossa hyökkääjät valvovat ja sieppaavat salaamatonta dataa sen kulkiessa suojaamattomassa verkossa.
 • Väliintulohyökkäykset, joissa hyökkääjät ottavat Wi-Fi-hotspotin haltuunsa päästäkseen uhrin ja hotspotin viestinnän väliin. Tällä tavoin hyökkääjät pystyvät sieppaamaan ja muuntamaan dataa sen siirron aikana.
 • Haitalliset Wi-Fi-verkot, eli verkot, joihin hyökkääjät ovat luoneet hunajapurkin maksuttoman Wi-Fin muodossa saalistaakseen arvokkaita tietoja. Hyökkääjän hunajapurkista muodostuu kanava kaikelle verkossa vaihdettavalle tiedolle.

Kotona sinun ei tarvitse huolehtia, että joku vakoilee verkkoasi, koska omistat verkon laitteistot. Uhkia on silti olemassa. Yhdysvalloissa internetpalveluntarjoajat (ISP:t) saavat myydä käyttäjiään koskevia tietoja. Vaikka tiedot on anonymisoitu, ajatus niiden myynnistä voi silti olla huolestuttava internetin yksityisyyttä ja turvallisuutta arvostaville. Kun käytät kotona VPN-yhteyttä, ulkopuolisten on paljon vaikeampaa yhdistää toimintasi verkossa sinuun.

Best internet security

Kuinka suojelet tietojasi verkossa

Jos mietit, kuinka voit varmistaa internet-turvallisuuden ja kuinka suojaat tietojasi verkossa, sinun kannattaa noudattaa seuraavia ohjeita:

Ota käyttöön monivaiheinen todennus aina kun mahdollista

Monivaiheinen todennus (MFA) on todennusmenetelmä, jossa verkkotilin käyttö edellyttää kahta tai useampaa todennusmenetelmää. Esimerkiksi sen sijaan, että pyydetään vain käyttäjänimi ja salasana, monivaiheinen todennus menee pidemmälle pyytäen lisätietoja, kuten:

 • ainutkertaisen lisäsalasanan, jonka verkkosivun todennuspalvelin lähettää käyttäjän puhelimeen tai sähköpostiosoitteeseen
 • vastaukset henkilökohtaisiin turvakysymyksiin
 • sormenjäljen tai muita biometrisiä tietoja, kuten ääni- tai kasvotunnistuksen.

Monivaiheinen todennus vähentää onnistuneen kyberhyökkäyksen todennäköisyyttä. Jotta verkkotilisi olisivat turvallisempia, on hyvä idea ottaa käyttöön monivaiheinen todennus aina, kun mahdollista. Voit myös harkita internet-turvallisuuden parantamiseksi kolmannen osapuolen todennussovelluksen käyttöä. Niitä ovat mm. Google Authenticator ja Authy.

Asenna palomuuri

Palomuuri toimii esteenä tietokoneesi ja toisen verkon, kuten internetin välillä. Palomuurit estävät ei-toivotun liikenteen ja auttavat estämään haittaohjelmia tartuttamasta tietokonettasi. Usein käyttöjärjestelmäsi ja turvajärjestelmäsi sisältävät valmiiksi asennetun palomuurin. Internet-turvallisuuden maksimoinniksi on hyvä varmistaa, että toiminnot ovat päällä ja että asetukset on määritetty suorittamaan päivitykset automaattisesti.

Valitse selaimesi huolellisesti

Selain on pääasiallinen yhdyskäytävä verkkoon ja sen vuoksi sillä on keskeinen rooli internet-turvallisuudessa. Hyvän verkkoselaimen tulee olla turvallinen ja auttaa suojaamaan sinut tietomurroilta. Freedom of the Press Foundation on koonnut tänne tarkan oppaan, jossa selitetään markkinoiden johtavien verkkoselainten turvallisuuden edut ja heikkoudet.

Luo vahvat salasanat ja käytä turvallista salasanojen hallintaohjelmaa

Vahva salasana auttaa internet-turvallisuuden säilyttämisessä. Vahva salasana:

 • on pitkä, mielellään vähintään 12 merkin pituinen
 • on sekoitus erilaisia merkkejä, eli isoja ja pieniä kirjaimia, sekä numeroita ja erikoismerkkejä
 • välttää ilmiselviä merkkiyhdistelmiä, kuten peräkkäisiä numeroita ("1234") tai henkilötietoja, jotka joku sinut tunteva voi arvata, kuten syntymäpäiväsi tai lemmikkisi nimi
 • välttää muistettavissa olevia näppäimistöpolkuja.

Nykyisin ei enää riitä samannäköisten merkkien korvaaminen kirjaimilla tai numeroilla – kuten esimerkiksi "P@ssw0rd" sanan "password" sijaan – sillä hakkerit pystyvät arvaamaan sen. Mitä monimutkaisempi salasanasi on, sitä vaikeampi sitä on hakkeroida. Salasanojen hallintaohjelman käyttö auttaa luomaan, tallentamaan ja hallitsemaan kaikkia salasanoja yhdestä turvallisesta verkkotilistä käsin.

Pidä salasanat yksityisinä. Älä jaa niitä muille, äläkä kirjoita niitä muistiin. Älä käytä samaa salasanaa kaikilla tileilläsi ja muista vaihtaa ne säännöllisesti.

Asenna laitteisiisi ajan tasalla oleva turvallisuusohjelma

Internet-turvallisuuden virustorjunta on keskeinen yksityisyyden ja turvallisuuden takaamiseksi verkossa. Paras internet-turvallisuusohjelma suojaa sinua erityyppisiltä internethyökkäyksiltä ja turvaa datasi verkossa. Virustorjuntaohjelma on tärkeä päivittää. Uusimmat ohjelmat päivittyvät automaattisesti pysyäkseen viimeisimpien internet-turvallisuusuhkien edellä.

Kuinka pidät perheesi turvassa verkossa

Lasten internet-turvallisuus – eli lasten suojaaminen haitalliselta ja sopimattomalta sisällöltä ja yhteyksiltä, sekä haittaohjelmilta ja hyökkäyksiltä – on erittäin tärkeää. Opeta lapsillesi verkkoturvallisuuden vinkit pitääksesi heidät turvassa.

Turvallisen Internet-käytön vinkit lapsille

Lapset viettävät yhä enemmän aikaa verkossa, joten heille on tärkeää kertoa, kuinka internetissä pysytään turvassa. On oleellista, että lapset tietävät, mitä tietoja verkossa täytyy pitää salassa. Heille kannattaa esimerkiksi selittää, että salasanat tulee säilyttää yksityisinä ja että henkilötietoja ei pidä luovuttaa. Lasten tietokoneen pitäminen yleisissä tiloissa, missä voit valvoa sen käyttöä voi olla kätevä tapa varmistaa, että lapset käyttävät internetiä turvallisesti.

Monet lapset tykkäävät katsella YouTube-videoita. Tee kokemuksesta turvallisempi ottamalla YouTuben lapsilukko käyttöön. Voit myös käyttää YouTuben lapsille suunnattua sovellusta YouTube Kids. Sen käyttöliittymä on lapsiystävällisempi ja sovelluksen videot ovat sekä ihmismoderaattorien että automatisoitujen suodatinta tarkastamia. Näin pyritään varmistamaan, että videot sopivat pienille lapsille.

Privacy and security on the internet

Sähköpostien pitäminen turvassa

Sähköposti suunniteltiin avoimeksi ja mahdollisimman helppokäyttöiseksi tavaksi pitää yhteyttä muihin. Helppokäyttöisyyden haittapuoli on, että jotkin sähköpostin ominaisuudet eivät ole turvallisia ja hakkerit voivat käyttää sähköposteja aiheuttaakseen internet-turvallisuusongelmia.

Mitä sähköpostien tietoturvalla tarkoitetaan?

Sähköpostien turvallisuudella viitataan menetelmiin, joilla sähköpostitilejä ja viestejä suojataan valtuuttamatonta käyttöä ja menetystä ja vaarantumista vastaan. Sähköpostia käytetään usein haittaohjelmien ja roskapostien levitykseen ja verkkourkintaan, joten sähköpostien turvallisuus on tärkeä internet-turvallisuuden osa.

Miten roskasähköpostien suhteen pitäisi toimia?

Roskasähköpostit – tai roskapostit – ovat ei-toivottuja viestejä, joita lähetetään massoittain. Monet sähköpostipalvelun tarjoajat suodattavat roskaposteja algoritmien avulla, mutta niitä saattaa silti päästä saapuneet-laatikkoosi. Toimi seuraavalla tavalla:

 • Merkitse roskapostit roskaksi. Se auttaa sähköpostipalvelun tarjoajaa tarkentamaan roskapostisuodatintaan. Tapa, jolla viestit merkitään roskapostiksi vaihtelee käyttämäsi sähköpostiasiakkaan mukaan. Niitä ovat mm. Outlook, Gmail, Apple Mail, Yahoo Mail jne.
 • Älä koskaan napsauta roskapostin linkkiä tai avaa sen liitetiedostoa. Jos teet niin, saatat ladata haittaohjelman laitteeseesi. Joka tapauksessa vahvistat huijareille, että sähköpostitilisi on käytössä, minkä seurauksena saat lisää roskapostia.
 • Ole varovainen, missä ilmoitat sähköpostiosoitteesi. On hyvä idea ottaa käyttöön toissijainen, pois heitettävä sähköpostitili, jota käytät ainoastaan sähköpostilla tehtäviin kirjautumisiin ja tilauksiin. Käytä eri sähköpostitiliä ystävien ja perheen kanssa, ja vielä eri tiliä työsähköpostina.
 • Useimmissa sähköpostipalveluissa on yksityisyysasetukset. Käy ne läpi ja varmista, että ne on määritetty sinulle sopivaksi.
 • Harkitse kolmannen osapuolen roskapostin suodattimia. Ne tarjoavat kyberturvallisuuden lisäkerroksen, sillä sähköpostien pitää kulkea kahden roskapostisuodattimen, eli sähköpostipalvelun tarjoajan ja kolmannen osapuolen sovelluksen suodattimen läpi ennen kuin ne pääsevät postilaatikkoosi.

Jos saat valtavasti roskapostia, se saattaa tarkoittaa, että sähköpostiosoitteesi on altistunut tietomurrossa. Jos näin käy, on suositeltavaa vaihtaa sähköpostiosoitetta.

Verkon turvallisuus

Verkon turvallisuudella viitataan kaikkiin toimintoihin, joilla pyritään suojaamaan verkon ja datan käytettävyyttä ja eheyttä. Se kohdistuu moniin eri uhkiin ja pysäyttää ne pääsemästä verkkoon ja leviämään siellä.

Kuinka Wi-Fi-reititin määritetään turvallisesti

Wi-Fi-reitittimesi on oleellinen osa internet-turvallisuutta. Se tarkistaa kaiken saapuvan ja lähtevän liikenteen ja valvoo pääsyä Wi-Fi-verkkoosi ja siten edelleen puhelimiisi, tietokoneisiisi ja muihin laitteisiisi. Viime vuosina reitittimen turvallisuus on parantunut, mutta voit silti tehostaa internetin suojausta muutamilla toimenpiteillä.

Ensimmäinen tärkeä askel on vaihtaa reitittimen oletusasetukset, kuten reitittimen oletusnimi ja kirjautumistiedot. Siten Wi-Fi-verkkosi joutuu epätodennäköisemmin hakkereiden kohteeksi, sillä nimen vaihto osoittaa, että reititintä hallitaan aktiivisesti.

Wi-Fi-reitittimen turvallisuutta voidaan lisätä poistamalla käytöstä tiettyjä ominaisuuksia ja asetuksia. Haittaohjelmat voivat käyttää hyväkseen toimintoja, kuten etäkäyttöä, Universal Plug and Playtä ja Wi-Fin suojattua asetusta. Vaikka ne voivat olla käteviä, niiden kytkeminen pois päältä lisää kotiverkkosi turvallisuutta.

Harkitse VPN-yhteyttä varsinkin julkisessa Wi-Fi-verkossa

Paras tapa suojata dataasi verkossa julkista Wi-Fiä käytettäessä on virtuaalinen yksityisverkko (VPN). VPN luo salatun tunnelin sinun ja VPN-palvelun operoiman etäpalvelimen välille. Kaikki internetliikenteesi ohjataan tämän tunnelin läpi, minkä ansiosta datasi ovat paremmin suojassa. Jos luot yhteyden julkiseen verkkoon VPN-yhteydellä, muut verkon henkilöt eivät pysty näkemään, mitä teet. Internetin käyttösi on turvallisempaa.

Verkkoturvallisuus ja esineiden internet

Esineiden internet (Internet of Things, IoT) on termi, jota käytetään kuvailemaan muita fyysisiä laitteita kuin tietokonetta, jotka liittyvät internetiin ja jotka keräävät ja jakavat tietoja. Esimerkkejä IoT-laitteista ovat puettavat toiminnan seurantalaitteet, älyjääkaapit, älykellot ja ääniavustajat kuten Amazon Echo ja Google Home. Arvioiden mukaan vuoteen 2026 mennessä ympäri maailman on asennettu 64 miljardia IoT-laitetta.

Kaikki nämä internetiin yhteydessä olevat laitteet luovat uusia mahdollisuuksia tietojen vaarantumiselle. Esineiden internet jakaa tietoja enemmän kuin koskaan, minkä lisäksi tiedot ovat usein erittäin arkaluontoisia. Esineiden internetin turvallisuusongelmista täytyy siis olla tietoinen ja hyviä kyberturvallisuuskäytäntöjä tulee noudattaa.

Mobiililaitteiden suojaus internetissä

Mobiililaitteiden suojauksella viitataan menetelmiin, joilla mobiililaitteiden, kuten älypuhelinten ja tablettien tiedot suojataan. Se on toinen internet-turvallisuuden osa-alue.

Mistä tiedät, salakuunnellaanko puhelintasi?

Älypuhelimesi on altis salakuuntelulle, ennen kaikkea, jos sen suojaus on murrettu tai rootattu. Salakuuntelemalla kolmannet osapuolet voivat kuunnella puheluitasi ja lukea viestit. Jos pelkäät, että puhelimesi on hakkeroitu, tarkkaile merkkejä, kuten epätavallista taustaääntä puheluiden aikana, puhelimen akun kulumista tavallista nopeammin tai muuta outoa käytöstä.

Jos puhelimesi näyttää käynnistyvän tai sammuvan itsestään, tai jos näet sovelluksia, joita et muista asentaneesi, ulkopuolinen henkilö saattaa käyttää puhelintasi. Jos vastaanotat outoja tekstiviestejä, jotka sisältävät sekavan yhdistelmän kirjaimia ja numeroita, tai jos puhelinlaskusi on tavallista korkeampi, kyseessä saattaa olla puhelimen salakuuntelu.

Jos olet huolissasi mobiililaitteen turvallisuudesta, voit lukea lisää mobiiliturvallisuusvinkkejä tästä.

Mikä puhelinhuijaus on ja kuinka voit lopettaa sen?

Huijauksessa kyberrikolliset yleensä yrittävät vakuuttaa sinulle, että tiedot tulevat luotettavasta lähteestä. Puhelinhuijauksesta on kyse, kun huijarit tahallaan väärentävät tietoja, jotka näkyvät puhelimessa soittajan tietoina. He pyrkivät naamioimaan todellisen henkilöllisyytensä. He haluavat saada uhrit uskomaan, että saapuva puhelu tulee heidän asuinseudultaan tai numerosta, jonka he tunnistavat.

Lopettaaksesi puhelinhuijauksen, tarkista, tarjoaako puhelinoperaattorisi palvelua tai sovellusta, joka auttaa tunnistamaan ja estämään huijauspuhelut. Lisäksi voit tutustua kolmannen osapuolen sovelluksiin kuten RoboKiller ja Nomorobo. Ne auttavat sinua seulomaan puhelut. Mutta huomaa, että nämä sovellukset vaativat sinua jakamaan yksityistietoja kanssaan.

Jos vastaanotat puhelun tuntemattomasta numerosta, yleensä on paras olla vastaamatta siihen. Huijauspuheluihin vastaaminen on huono ajatus, koska huijarit havaitsevat sinun olevan potentiaalinen uhri.

Vakoiluohjelmiston poistaminen puhelimesta

Jos huomaat merkkejä siitä, että älypuhelimessasi on vakoiluohjelma, tutki laitteeseen asennettuja sovelluksia. Poista kaikki, mistä et ole varma, tai mitä et muista asentaneesi.

Puhelimen käyttöjärjestelmän päivitys voi auttaa, samoin kuin äärimmäisemmät toimenpiteet kuten puhelimen palautus tehdasasetuksiin. Se ei ole kätevää, mutta se voi olla vaivan arvoista, jos epäilet, että puhelimesi turvallisuus on vaarantunut.

Voit käyttää Kaspersky Internet for Android -ohjelmaa tunnistamaan ja poistamaan virukset ja haittaohjelmat Android-puhelimesta. Yksityiskohtainen artikkelimme virusten poistamisesta Android-laitteesta selittää, kuinka se tehdään manuaalisesti.

Internet-turvallisuusvinkkejä: Kuinka suojaudut verkossa

Mitkä siis ovat parhaat suojausmenetelmät internetissä? Noudata alla kuvailtuja parhaita toimintamenetelmiä suojataksesi itsesi internet-turvallisuuden uhkilta ja erilaisilta internethyökkäyksiltä:

Tarvitset internet-turvallisuusohjelmiston, joka suojaa sinua kellon ympäri

Paras internet-turvallisuusohjelmisto suojaa sinua monenlaisilta internetin turvallisuusuhkilta mukaan lukien hakkerointi, virukset ja haittaohjelmat. Kattava internet-turvallisuusratkaisu pystyy paikantamaan laitteen haavoittuvuudet, estämään kyberuhkat ennen kuin ne pureutuvat laitteeseesi ja eristämään ja poistamaan välittömät vaarat.

Estä verkkokameraan pääsy, jotta internetyksityisyytesi on taattu

Verkkokameran hakkeroinnista puhutaan, kun hakkerit pääsevät käsiksi mobiililaitteesi ja tietokoneesi kameroihin ja nauhoittavat sinua. Tätä internet-turvallisuusuhkaa kutsutaan sanalla "camfecting". Tunnettujen hyökkäysten määrä on suhteellisen matala, vaikka monet tapahtuvat ilman, että uhri koskaan edes ymmärtää olevansa vaarassa. Tämän vuoksi hakkerointia ei huomata.

Edullinen tapa estää verkkokamera on peittää se teipillä. Monet kuitenkin osallistuvat videokonferensseihin päivittäin, joten tämä ei ole kätevää. Parempi ennaltaehkäisytapa on käyttää virustorjuntaratkaisua, joka tarjoaa verkkokameran suojauksen. Kaspersky Internet Security sisältää tämän ominaisuuden. Lisäksi pöytäkone ja kannettava tietokone on hyvä sammuttaa, kun ne eivät ole käytössä.

Mainosten esto voi suojata sinua haittamainonnalta

Mainosten esto poistaa verkkosivuilta mainokset. Kun estät mainoksia näkymästä, poistat riskin, että näet haitallisen mainoksen ja klikkaat sitä. Mainosten estolla on myös muita etuja. Ne esimerkiksi vähentävät koneeseen tallennettujen evästeiden määrää, parantavat internetyksityisyyttäsi vähentämällä seuraamista, säästävät kaistanleveyttä, auttavat sivuja latautumaan nopeammin ja pidentävät mobiililaitteiden akun käyttöikää.

Jotkut mainosten estäjät ovat ilmaisia, mutta toisista pitää maksaa. Muista, että kaikki mainosten estäjät eivät estä jokaista verkkomainosta ja että jotkin verkkosivut eivät toimi kunnolla, jos mainosten esto on kytketty päälle. Voit kuitenkin määrittää mainosten eston sallimaan mainokset tietyillä verkkosivuilla.

Huolehdi koko perheestä lapsilukoilla

Lapsilukolla viitataan asetuksiin, joilla voit valvoa, mitä sisältöä lapsesi näkee internetissä. Lapsilukot, joita käytetään yhdessä yksityisyysasetusten kanssa voivat auttaa lisäämään lasten internet-turvallisuutta. Lapsilukkojen asetus vaihtelee alustan ja laitteen mukaan. Internet Matters -organisaatiolla on kattava kokoelma yksityiskohtaisia oppaita kutakin alustaa koskien. Voit myös harkita lapsilukkosovelluksen, kuten Kaspersky Safe Kids käyttöä.

Tietokoneen puhdistustyökalu

Tietokoneen puhdistustyökalu poistaa tarpeettomat ja väliaikaiset tiedostot ja ohjelmat järjestelmästäsi. Kaspersky Total Security sisältää tietokoneen puhdistustyökaluominaisuuden, jolla löydät ja poista sovellukset ja selainlaajennukset, joita käytät harvoin, tai jotka on asennettu ilman lupaasi.

Monikäyttöjärjestelmien suojaus

Nykyisin internet-turvallisuuden pitää kattaa kaikki laitteet, joilla otamme yhteyden verkkoon, eli kannettavat ja pöytätietokoneet, älypuhelimet ja tabletit. Paras internet-turvallisuusohjelmisto mahdollistaa virustorjuntaohjelman asentamisen moniin laitteisiin taaten monikäyttöjärjestelmien suojauksen internetin turvallisuusuhkilta.

Verkkopankkien käyttö ja verkko-ostosten teko turvallisesti

Tässä on joitakin verkko-ostosten turvallisuusvinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä:

 • Varmista, että käytät turvallista verkkosivua. Sen web-osoitteen pitäisi alkaa kirjainyhdistelmällä https:// pelkän http:// sijaan. Kirjain "s" tarkoittaa "secure" eli turvallinen ja ilmoittaa, että sivulla on tietoturvatodistus. Lisäksi osoitepalkin vasemmassa reunassa pitäisi näkyä riippulukon kuvake.
 • Tarkista web-osoite huolellisesti. Rikolliset voivat luoda valheellisia verkkosivuja, joiden web-osoite näyttää samankaltaiselta kuin todellisen verkkosivun. Usein he vaihtavat web-osoitteen yhden tai kaksi kirjainta huijatakseen ihmisiä.
 • Vältä lähettämästä taloudellisia tietoja käyttäessäsi julkista Wi-Fiä.

Verkkopankkien käytön turvallisuusvinkkejä ovat:

 • Vältä tässäkin tapauksessa lähettämästä taloudellisia tai henkilötietoja käyttäessäsi julkista Wi-Fiä.
 • Käytä vahvoja salasanoja ja vaihda ne säännöllisesti.
 • Käytä monivaiheista todennusta aina, kun mahdollista.
 • Kirjoita pankin web-osoite tai käytä verkkopankin sovellusta sen sijaan, että klikkaisit sähköpostin sisältämää linkkiä. Näin vältät joutumasta verkkourkintahuijauksen uhriksi.
 • Tarkista tiliotteet säännöllisesti ja katso onko niissä maksuja, joita et tunnista.
 • Päivitä käyttöjärjestelmä, selain ja sovellukset. Siten varmistat, että tunnetut haavoittuvuudet korjataan.
 • Käytä kattavaa internet-turvallisuusratkaisua, kuten Kasperskyn valmistamat tuotteet.

Nykypäivän elämäntyyliin kuuluu, että vietämme paljon aikaa verkossa. Sen vuoksi internet-turvallisuus on tärkeää. Turvassa pysyminen ja datan suojaaminen verkossa edellyttävät, että ymmärrämme, miten internet-turvallisuuden uhkista selviydytään ja tiedämme, millaisia hyökkäyksiä internetissä tapahtuu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Internet-turvallisuus: Mitä se on ja kuinka suojaudut verkossa?

Internet-turvallisuudella tarkoitetaan turvassa pysymistä verkossa. Lue yksityisyydestä ja turvallisuudesta internetissä, erityyppisistä internethyökkäyksistä ja kuinka suojaat tietosi verkossa.
Kaspersky Logo