Siirry pääsisältöön

Virustorjuntaohjelman asianmukainen määrittäminen ja suorittaminen tietokoneellesi on yksi parhaista keinoista pitää järjestelmäsi vapaana haittaohjelmista. Vahva suojautuminen alkaa tietokoneen virustorjuntaratkaisun valinnalla ja ymmärtämällä, miten siitä saadaan kaikki hyöty irti. Virusskannauksen oikean käytön opetteleminen pitää sinut paljon turvallisemmassa tilassa: ilman säännöllisiä täydellisiä skannauksia järjestelmäsi saattaa kätkeä sisäänsä epämiellyttäviä yllätyksiä.

Kun tutustumme virusskannauksiin, saamme vastauksia joihinkin kiireellisiin kysymyksiisi:

 • Mitä virusskannaus tekee?
 • Pitäisikö minun suorittaa virustorjunnan pikaskannaus vai täysi skannaus?
 • Miten teen ensimmäisen virusskannauksen?
 • Mitkä ovat virusskannausten tyypit?
 • Miten teen tietokoneelleni virusskannauksen?
 • Voinko tehdä virusskannauksen puhelimellani?

Mitä virusskannaus tekee?

Virusskannaukset etsivät järjestelmästäsi kaikki haittaohjelmat ja poistavat ne laitteestasi. Useimmat virustorjuntaohjelmistot suojaavat haittaohjelmilta. Näihin voi sisältyä uhkia, kuten viruksia ja matoja sekä vakoiluohjelmia, troijalaisia, kiristysohjelmia ja mainosohjelmia.

Voit laajentaa tätä virusskannausmääritelmää: Hyvässä virustorjuntatuotteessa on työkaluja ennakoivaan ja reaktiiviseen suojaukseen:

 • Ennakoivan suojauksen pitäisi auttaa sinua havaitsemaan ja estämään mahdolliset tartunnat ennen kuin ne pääsevät laitteeseesi.
 • Reaktiivisen suojauksen pitäisi olla valmiina torjumaan jo olemassa olevat tai ennakoivan puolustuksen ohi hiipineet tartunnat.

Kun nämä suojaukset yhdistetään, virustorjuntaskannausten tulee tehdä seuraavat toimet:

 • Seuraa järjestelmääsi: Tarkista, ettei sähköpostin liitteet tai selaimesi toiminnot, kuten latauslinkkien napsauttaminen, levitä viruksia.
 • Luo lokiraportteja: Nämä yhteenvedot antavat sinulle tietoa siitä, mitä virustorjuntaohjelma on löytänyt. Saat lisätietoja uhkatyypistä ja siitä, miten se voi vaikuttaa sinuun.
 • Yritä korjata mahdolliset vauriot: Jos mahdollista, virustorjuntaohjelmasi lamauttaa haittaohjelman ja siirtää sen karanteeniin poistamista varten. Se yrittää myös korjata muita tartunnan aikana vahingoittuneita tietoja.

Kattava virustorjuntaohjelmisto lataa ja asentaa automaattisesti uusimmat virusmääritykset ennen skannauksen suorittamista ja varmistaa, että olet suojattu kaikilta tällä hetkellä tunnetuilta Internet-uhilta. Tämä ennakoiva suojaus auttaa tunnistamaan haitallista käyttäytymistä, joka voi olla merkki yrityksestä tartuttaa tietokoneesi. Sitten se neutralisoi ne alusta alkaen.

Mitä tehdä virusskannausta suoritettaessa

Virustorjuntaohjelman käynnistäminen järjestelmäskannausta varten voi edellyttää muutakin kuin vain napin painallusta. Jos käytät suojausta oletusasetuksilla, saatat jäädä paitsi tärkeistä virusskannauksista.

Virusskannaustyypit

Jotta voisit suojautua kunnolla, sinun on tiedettävä, milloin eri skannaustyyppejä on käytettävä:

 • Pikaskannaus: Pintatason skannaus, joka etsii laitteen kuumimmat kohdat — nämä valmistuvat muutamassa minuutissa, ja niitä voidaan käyttää päivittäin tai ainakin useammin kuin täysiä skannauksia.
 • Täysi skannaus: Kattava skannaus, joka kattaa kaikki laitteesi ja siihen liitettyjen laitteiden tiedostohakemistot — käytä vähintään kerran viikossa syvimpien tartuntojen etsimiseen.
 • Mukautettu skannaus: Ohjattu skannaus tietokoneen tiettyjen alueiden etsimiseen — käytä, jos epäilet tiettyjen tiedostojen tai alueiden olevan saastuneita.
 • Ajastetut skannaukset: Automaattinen täydellinen tai nopea skannaus, joka suoritetaan ennalta määritettyinä aikoina ja päivinä.

Muista aina ajastaa säännölliset virusskannaukset tapahtumaan automaattisesti. Tämän pitäisi todennäköisesti tapahtua seisokkiaikoina, jolloin voit jättää laitteen aktiiviseksi mutta käyttämättömäksi. Monet ihmiset ajoittavat täydet skannaukset yöksi, joten etsi itsellesi sopivin aika.

Jatkuvien haittaohjelmien torjunta

Jatkuvat haittaohjelmat ovat merkittävä syy useiden skannaustyyppien käyttöön. Ennen vanhaan tietokonevirukset ja haittaohjelmat olivat "yksi ja valmis", eli ne löydettiin, puhdistettiin ja sitten asia oli hoidettu.

Nykyaikaiset haittaohjelmat ovat pysyviä, ne pystyvät piiloutumaan rekistereihin tai käynnistyspalveluihin ja ne pystyvät saastuttamaan tietokoneen uudelleen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, jos haittaohjelmaa ei poisteta kokonaan.

Osa skannauksen suorittamista on siis valmistautuminen pysyviin haittaohjelmiin ja ymmärtäminen, miten niitä voidaan torjua parhaiten. Tässä on muutamia vinkkejä, joita kannattaa ottaa huomioon:

 • Anna aina aikaa skannauksen päättymiseen. Nopeat skannaukset voivat kestää alle puoli tuntia, mutta koko järjestelmän täysi skannaus voi kestää muutaman tunnin. Jos suoritat pidemmän skannauksen, pidä tietokone tai mobiililaite päällä, kunnes se on valmis.
 • Tarkista skannausraportit säännöllisesti. Skannaustulokset on helppo jättää lukematta, mutta raportit ovat hyvä tietolähde haavoittuvuuksista ja viruksista. Noudata karanteenissa olevien kohteiden käsittelyä tai poistamista koskevia ohjeita.
 • Tarkista joka päivä, että virustorjuntaohjelmisto on käynnissä. Sen on oltava aktiivinen järjestelmän suojaamiseksi. Löydät sen yleensä järjestelmäalueelta. Tarkista myös skannaushistoria varmistaaksesi, että kaikki skannaukset on suoritettu oikein.

Ensimmäisen virustorjuntaohjelmiston valitseminen ja asentaminen

Jos et ole koskaan suorittanut virustatarkistusta eikä sinulla ole vielä ohjelmistoa, voit aloittaa näin:

 1. Aloita varmuuskopioimalla tietokoneesi tiedostot. On hyvä käytäntö tehdä säännöllinen varmuuskopiointi, jotta jos saat erityisen tuhoisan viruksen, sinulla voi olla puhdas perusta, johon palata. Sinun on kuitenkin aina puhdistettava varmuuskopiotiedostot suorittamalla virusskannaus ennen minkään tiedoston palauttamista.
 2. Aloita lataamalla ilmainen virustorjuntakokeiluohjelmisto, jos arvioit virustorjuntavaihtoehtoja. Ilmainen kokeilu voi antaa sinulle riittävästi aikaa tutustua tuotteen tarjoamiin työkaluihin ja suojaustasoon.
 3. Suorita ennen asennusta tärkeimpien järjestelmän osien, kuten rekisterin ja käynnistyspalveluiden, kriittinen skannaus.
  1. Jos havaitaan ongelma, noudata kaikkia vaiheita ongelman poistamiseksi kokonaan, ennen kuin yrität viimeistellä virustorjuntaohjelmiston asennuksen. Jos tietokone on jo vaarantunut, monia virustorjuntatuotteita ei voida asentaa tai päivittää ennen kuin haittaohjelma on poistettu kokonaan.
  2. Huomaa: Parhaat ohjelmat skannaavat järjestelmän kriittiset komponentit alkuperäisen latauksen yhteydessä ja poistavat mahdolliset haittaohjelmat ennen ohjelmiston asentamista.
 4. Valmistaudu katkaisemaan Internet-yhteys, jos olet joutunut vaaraan. Tämä estää tietokoneessa olevia haittaohjelmia siirtymästä etäjärjestelmään, joka voisi häiritä tietokonettasi entisestään.
 5. Asenna valitsemasi virustorjuntaohjelmisto kokonaan, kun järjestelmäsi on puhdas ja virheetön.

Ensimmäisen virusskannauksen suorittaminen

Nyt kun sinulla on virustorjuntasuojaus, suorita ensimmäinen skannaus seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 1. Tarkista, että kaikki tietoturvapäivitykset on ladattu. Päivitykset sisältävät kaikki heuristiset virusmääritykset ja muut tiedot, joita tarvitaan kunnolliseen skannaukseen.
 2. Suorita täydellinen virusskannaus. Tämä skannaa kiintolevyt, irrotettavat tietovälineet, järjestelmän muistin, sähköpostin ja vastaavat virukset.
 3. Puhdista varmuuskopiot ensin suorittamalla virusskannaus ennen tietojen palauttamista.
 4. Lue mahdolliset tulosraportit jatkotoimia varten. Haittaohjelmat asetetaan yleensä karanteeniin odottamaan toimiasi. Sinun on päätettävä, mitä mahdollisten uhkien kanssa tehdään. Useimmat virustorjuntaohjelmat antavat sinulle suositellun toimenpiteen, joka helpottaa päätöksentekoa.
 5. Seuraa kehotteita mahdollisten uhkien poistamiseksi tai pitämiseksi. Haluat yleensä poistaa useimmat karanteeniin asetetut tiedostot. Toisinaan saatat löytää puhtaan tiedoston, joka on luokiteltu väärin ja joka on antanut väärän positiivisen tuloksen. Laadukkaiden virustorjuntaohjelmien pitäisi harvoin merkitä puhtaat tiedostot uhkiksi, joten varmista, että olet tutkinut havaitsemisasteet.

Määritä myös tulevat automaattiset virusskannaukset. Älä pysähdy yhteen täydelliseen skannaukseen. On tärkeää ylläpitää rutiiniskannausten aikataulua, jotta tietokoneesi on aina suojattu. Muista hallita aikataulun mukaisen skannauksen asetuksia.

Jatkoskannaukset edellyttävät, että luet raportit ja ryhdyt myös toimenpiteisiin. Jos olet tarkkaavainen ohjelmiston kanssa, se opastaa sinut yleensä prosessin läpi muutamassa sekunnissa.

Virusskannausten suorittaminen eri laitteilla

Kun olet hankkinut virustorjuntaohjelmiston, skannauksen pitäisi olla selkeä ja helppo suorittaa.

Edellä luetellut valmistelu- ja skannausvaiheet kattavat yleensä suurimman osan virusskannaustarpeista. Saatat kuitenkin huomata, että virustarkistus ei ole sama kaikissa laitteissasi.

Seuraavassa on yleisiä eroja, joita saatat kokea eri laitetyyppien välillä:

Virusskannauksen suorittaminen Windows 10:ssä

Mistä ladata: Useimmat virustorjuntaohjelmien asennustiedostot, kuten Kaspersky Security Cloud, ovat saatavilla suoraan kehittäjän virallisella verkkosivustolla. Varmista, että järjestelmäsi prosessori on 64- vai 32-bittinen, jotta voit ladata järjestelmääsi sopivan ohjelmiston.

Ohjelmiston suorittaminen: Virustorjuntaohjelmiston pitäisi olla oletusarvoisesti määritetty käynnistettäväksi järjestelmän käynnistyessä. Kun olet asentanut ohjelman, sen pitäisi käynnistyä automaattisesti. Se jatkaa toimintaansa järjestelmäalueelta, vaikka suljet ikkunan.

Oikeuksien myöntäminen: Virustorjuntaohjelmisto tarvitsee todennäköisesti järjestelmänvalvojan oikeuksia toimiakseen oikein. Jos olet tietokoneen ainoa käyttäjä, olet yleensä järjestelmänvalvoja, eikä sinun tarvitse ryhtyä lisätoimiin. Jos tietokoneellasi on useita käyttäjiä tai sitä hallinnoi IT-ryhmä, järjestelmänvalvojan on hyväksyttävä asennus ja käyttö.

Virusskannauksen suorittaminen Macissa

Mistä ladata: Asennuspaketti löytyy yleensä virustorjuntaohjelman kehittäjän viralliselta verkkosivustolta. Varmista, että lataat käyttöjärjestelmäversiollesi sopivan ohjelmiston.

Ohjelmiston suorittaminen: Kuten Windows 10:ssä, virustorjuntaohjelman pitäisi käynnistyksen yhteydessä toimia taustalla. Useimpien ohjelmistojen pitäisi olla aseta ja unohda -asennuksia.

Oikeuksien myöntäminen: Virustorjuntaohjelmien asentaminen ja suorittaminen edellyttää yleensä järjestelmänvalvojan oikeuksia. Kun olet antanut sille pääsyn sukeltaa syvälle järjestelmääsi, voit suorittaa virustorjuntaskannaukset Macissa tarkoitetulla tavalla.

Virusskannauksen suorittaminen Androidissa

Mistä ladata: Useimmat Androidin yleiset virustorjuntaohjelmistot asennetaan virallisesta sovelluskaupasta, Google Play Storesta. Kaspersky Internet Security for Androidin kaltaiset sovellukset latautuvat suoraan kaupasta ja ovat käyttövalmiita, kun ne on asennettu.

Ohjelmiston suorittaminen: Virustorjuntaohjelmat toimivat automaattisesti, aivan kuten Windows 10:n ja Macin tietokoneiden sovellukset. Jotkin sovellukset saattavat tarjota automaattista skannausta vain premium-versioissaan, joten varmista, että päivität sovelluksen saadaksesi parhaan mahdollisen suojan.

Oikeuksien myöntäminen: Virustorjuntaohjelmisto tarvitsee erilaisia käyttöoikeuksia riippuen siitä, kuinka vankka ominaisuussarja on. Perussovellukset saattavat tarvita vain pääsyn tallennustilaan. Ne, joissa on puhelunesto- ja varkaussuojaus, saattavat tarvita pääsyn kameraan, mikrofoniin, sijaintiin, puhelimeen ja yhteystietoihin. Jos käytät vakiintunutta, hyvämaineista tuotetta, tämä on täysin turvallista ja normaalia.

Virusskannauksen suorittaminen iPhonessa

iPhonet ovat ainutlaatuinen poikkeus — iOS:lle ei ole olemassa todellista "virusskannaussovellusta". Koska alusta toimii "aidatulla puutarhalla", Applella on täysi määräysvalta sovelluskauppaansa. Se ei salli sovelluksille syviä järjestelmätason käyttöoikeuksia, kuten virustorjunnan edellyttämiä oikeuksia.

Voit ehkä löytää iOS:n turvasovelluksia, joissa on muita ominaisuuksia, kuten VPN tai varkaussuojaus. Joitakin iOS-sovelluksia voi löytyä murretuista kolmannen osapuolen sovelluskaupoista. Murtamisprosessi itsessään altistaa laitteesi kuitenkin merkittävälle tietoturvariskille.

Jos haluat pysyä turvassa, on parasta käyttää laitetta sille tarkoitetulla tavalla eikä murtaa sitä ympäristöstään.

Paras tapa suojautua iPhonella on päivittää käyttöjärjestelmä ja kaikki sovellukset: tietoturvakorjaukset korjaavat havaitut haavoittuvuudet ja pitävät rikolliset poissa puhelimestasi.

Virusskannausten suorituskyvyn parantaminen

Lopuksi, jos sinulla on ongelmia skannauksen suorittamisessa, kannattaa tarkistaa seuraavat asiat:

 • Yritä pitää muutama gigatavu (Gt) vapaata tallennustilaa. Kuten monet muutkin ohjelmat, myös virustorjuntaohjelmat tarvitsevat hieman liikkumavaraa toimiakseen nopeimmalla suorituskyvyllään.
 • Ole varuillasi, jos virustorjuntaohjelmasi käyttää kaiken järjestelmäsi suorituskyvyn. Tarvitset jonkin verran käytettävissä olevaa tietokonemuistia ja laskentatehoa virusskannausten suorittamiseen. Saatat kuitenkin joutua päivittämään laitteesi, jos se on liian vanha käyttämään uudempia ohjelmistoja. Yritä löytää kevyt virustorjuntaratkaisu, joka ei vaadi paljon tehoa, jos sinulla on vanhempia laitteita.

Tietokoneen suojaaminen viruksilta ja haittaohjelmilta säilyttää järjestelmän eheyden ja estää sinua tietämättäsi tartuttamasta muita järjestelmiä. Hyvä virustorjuntaratkaisu on pieni hinta siitä, että voit turvata tietokoneeseen tekemäsi investoinnit.

Virusskannauksen suorittaminen oikein: vaihe vaiheelta -opas

Kaspersky Logo