Siirry pääsisältöön

Salasanat suojaavat digitaalista elämäämme kaikkialla deittailusovelluksista verkkopankkiin. Niiden pitäminen hallinnassa voikin nopeasti muuttua vaikeaksi tehtäväksi. Osa ihmisistä ratkaisee tämän käyttämällä helposti muistettavia yksinkertaisia salasanoja, kun osa puolestaan käyttää puolestaan samaa monimutkaista salasanaa usealla tilillään. Molemmat näistä keinoista altistavat käyttäjänsä kyberrikollisuudelle, kuten tilien kaappaamiselle ja identitettivarkaudelle. Parempi ratkaisu on turvallinen salasanojen hallintaohjelma. Mutta miten osaat valita itsellesi sopivan ohjelman?

Salasanojen hallintaohjelman esittely

Salasanojen hallintaohjelma on puhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen asennettava sovellus, joka muodostaa uuden satunnaisen salasanan kaikille käyttämilesi sivustoille. Hallintaohjelma tallentaa luodut käyttötiedot turvalliseen virtuaaliseen holviin, joten sinun ei tarvitse muistaa niitä. Sinun tarvitsee pitää mielessä vain salasanojen hallintaohjelman pääsalasana.

Monet salasanojen hallintaohjelma syöttävät lisäksi salasanasi automaattisesti verkkosivustoihin ja sovelluksiin, kun käytät niitä, joten sinun ei tarvitse kirjoittaa niitä itse. Useimmat salasanojen hallintaohjelmat pystyvät lisäksi täyttämään myös henkilötietosi, kuten nimesi, osoitteesi, luottokorttitietosi ja niin edelleen, automaattisesti sivustojen lomakkeisiin. Osassa salasanojen hallintaohjelmista niiden holviin voi tallentaa salatussa muodossa myös tärkeitä asiakirjoja, kuten terveystietoja, suojauskoodeja, passin numeron, erilaisia todistuksia, ajokorttitietoja jne.

Salasanojen hallintaohjelman tarve

Tärkein salasanojen hallintaohjelman tarjoama etu se, että se tekee nykyisen digitaalisen elämämme edellyttämät lukuisat salaanat helposti hallinnassa. Mutta siihen liittyy myös muita mahdollisia etuja, kuten seuraavat:

 • Ehdotukset vahvoista salasanoista, jotta sinun ei tarvitse keksiä itse aina uutta salasanaa.
 • Varoitukset saman salanan käyttämisestä eri tileillä ja salasanojen yksilöllisyyden varmistaminen.
 • Salasanojen synkronointi eri laitteiden välillä, jotta voit kirjautua käyttämiisi palveluihin helposti kaikilla laitteillasi.
 • Väärennettyjen ja vilpillisten verkkosivustojen tunnistaminen, mikä suojaa tehokkaasti tietojenkalasteluhyökkäyksiltä.
 • Ilmoitukset salasanojen tulemisesta ilmi tietomurroissa, jotta pystyt estämään tiliesi vaarantumisen vaihtamalla salasanan.
 • Käyttötietojen suojattu jakaminen. Voit näin antaa tilisi kollegasi tai ystäväsi käyttöön paljastamatta heille salasanaasi.

Identify Theft Resource Center -tutkimuskeskuksen mukaan 8 % vuoden 2022 alkuneljänneksellä ilmenneistä tietojen paljastumistilanteista johtui järjestelmävirheistä ja inhimillisistä tekijöistä. Salasanojen hallintaohjelma voi auttaa ehkäisemään näitä molempia. Salasanojen hallintaohjelmat parantavat ensisijaisesti suojausta. Yksi pääsalasana ja salattu holvi muiden käyttötietojen säilyttämiseen varmistavat, että tietosi pysyvät turvassa ja pienentävät tiliesi luvattoman käytön riskiä.

Erillisten ja selainpohjaisten salasanojen hallintaohjelmien vertailu

Kun kirjaudut verkkosivustolle, käyttämäsi selain, kuten Chrome tai Safari, saattaa kysyä, haluatko tallentaa salasanasi tulevaa käyttöä varten. Se on käyttöä helpottava ominaisuus, mutta tällaiset selainpohjaiset salasanojen hallintaohjelmat eivät ole yhtä turvallisia kuin erillissovellukset, etenkin, jos laitteella on useampia käyttäjiä. Erillistä salasanojen hallintaohjelmaa käytettäessä se on asennettava ensin ja siihen on luotava siihen tili.

Kaksi miestä katsomassa kannettavaa

Salasanojen hallintaohjelman valitseminen

Tarjolla on lukuisia salasanojen hallintaohjelmia, joten itselle sopivan ratkaisun löytäminen voi olla haastavaa. Saatavana on myös ilmaisia salasanojen hallintaohjelmia, mutta maksullisissa palveluissa on yleensä enemmän ominaisuuksia, ne ovat turvallisempia ja ne valvovat tarkemmin myös hyvien salasanakäytäntöjen noudattamista. Salasanojen hallintaohjelmaa valittaessa kannattaa selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

Tukeeko ohjelma monivaiheista todennusta?
Monivaiheinen todennus tarkoittaa todennusprosessia, jossa henkilöllisyyden todentamiseen vaaditaan jokin lisämenetelmä käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi. Yleensä monivaiheinen todennus tehdään syöttämällä tekstiviestillä lähetetty tai todennussovelluksen näyttämä vahvistuskoodi. On suositeltavaa valita salasanojen hallintaohjelma, joka tukee monivaiheista todennusta. Microsoftin tekemän tutkimuksen mukaan monivaiheinen todennus estää 99,9 % tilien paljastumisista tietoturvahyökkäyksissä.

Missä salasanat pidetään tallennettuina?
Useimmat salasanojen hallintaohjelmat käyttävät joko pilvitallennusta tai tallennusta paikalliseen pöytäkoneeseen. Pilvipohjaiset ratkaisut ovat yleensä vaivattomampia käyttää, mutta ne eivät ole välttämättömiä kaikille käyttäjille. Jos salasanojen hallintaohjelma on tarkoitettu esimerkiksi yhteisiä työasemia käyttäville työntekijöille, salasanat paikalliseen tietokoneeseen tallentava hallintaohjelma on riittävä.

Millä tavalla pääsalasanan voi palauttaa?
Salasanojen hallintaohjelmat vapauttavat sinut yksittäisten sivustojen ja sovellusten salasanojen muistamiselta, mutta niitä käytettäessä on äärettömän tärkeää, että pidät niiden oman pääsalasanan mielessä. Osassa hallintaohjelmista pääsalanan salaus voidaan purkaa, mikäli unohdat pääsalasanan. Osassa voit puolestaan joko tallentaa erikoiskoodin tai lisätä hätäyhteyshenkilön tai varmistuskysymyksen salasanan palauttamista varten. Käytetty palautusmenetelmä kannattaa selvittää ehdottomasti ennen palvelun valitsemista.

Onko ratkaisu yhteensopiva kaikkien käyttämiesi laitteiden ja ohjelmistojen kanssa?
Olet todennäköisesti tallentanut henkilökohtaisia tietojasi tietokoneiden lisäksi puhelimeen ja tabletteihin, joten salasanojen hallintaohjelman pitäisi toimia kaikissa käyttämissäsi laitteissa. Muista ennen salasanojen hallintaohjelman valitsemista tarkistaa, että se toimii kaikissa käyttämissäsi laitteissa ja käyttöjärjestelmissä, kuten Mac-, Windows- ja Android-laitteilla. Tarkista myös, onko ratkaisu saatavana selaimeen lisättävänä laajennuksena tai lisäosana.

Mitä lisäominaisuuksia ratkaisu tarjoaa?
Osassa salasanojen hallintaohjelmista on suojausta parantavia lisäominaisuuksia, kuten automaattinen laitesynkronointi, monivaiheinen todennus, automaattinen salasanojen täyttö ja eri käyttöjärjestelmien välisen toiminnan tuki. Osa ratkaisuista varoittaa heikoista tai päällekkäisistä salasanoista ja kehottaa vaihtamaan ne ja osa voi jopa vaihtaa salasanat automattisesti säännöllisesti. Jos käytät joitakin palveluja yhdessä muiden henkilöiden kanssa (esimerkiksi yhteistä pankkitiliä puolisosi kanssa pankkisovelluksella), voit ehkä määrittää tämän palvelun salasanan jaettavaksi yhteiskäyttäjän kanssa turvallisesti. Eri käyttäjillä on yksilölliset tarpeet, joten tarjolla olevien lisäominaisuuksien ja -palvelujen vertaileminen on tärkeää, jotta osaat tehdä oikean ostopäätöksen.

Onko ratkaisu helppokäyttöinen?
Salasanojen hallintaohjelman käyttöliittymän helppokäyttöisyyteen voi perehtyä lukemalla sen käyttäjäarvosteluja tai perehtymällä ohjelmasta otettuihin näyttökuviin, mikäli niitä on saatavana. Ihannetilanne on, jos ratkaisussa käytetty kieli on selkää, siinä ei käytetä kapulakieltä ja siihen tarjolla olevat selainlaajennukset toimivat automaattisesti.

Onko ratkaisussa vahva salaus ja modernit suojausominaisuudet?
Salasanojen hallintaohjelman osaa, johon eri sovellusten salasanat tallennetaan, kutsutaan holviksi. Salasanojen hallintaohjelman on käytettävä salausta, joka sekoittaa ohjelman käyttötiedot niin, etteivät hyökkääjät pysty lukemaan niitä. Myös salasanat on ehdottomasti tallennettava salatussa muodossa, jotta niitä ei päästä lukemaan.  

Kasperskyn salasanojen hallintaohjelman holvi on salattu AES-256-bittisellä salakirjoituksella (mahdolliset avainyhdistelmät nousevat kahden 256:een potenssiin, jolloin salauksen murtaminen vaatisia hakkereilta enemmän aikaa kuin maailmankaikkeus on ollut olemassa). Lisäksi hallintaohjelmamme pääsalasana on mukautettavissa (voit käyttää itse valitsemaasi tai salasanan muodostustoiminnon luomaa salasanaa tai sormenjälki- tai kasvojentunnistusta mobiililaitteilla). Salasanojen hallintaohjelmamme Kaspersky Password Managerin maksuton versio toimii kuin Premium-versio, mutta voit tallentaa enintään 15 salasanaa ja luottamuksellista asiakirjaa.

Toimivatko selainlaajennukset automaattisesti?
Salasanojen hallintaohjelmat voivat syöttää kirjautumistiedot automaattisesti sivustoille, joiden tiedot löytyvät salasanaholvistasi. Tämä ominaisuus ehkäisee tietoturvaa vaarantavia tapoja, kuten saman salasanan käyttämistä eri paikoissa tai heikkojen salasanojen käyttämistä. Tästä syystä salasanojen hallintaohjelma pitäisi olla saatavana myös selainlaajennuksena, joka täyttää salasanat automaattisesti. 

Luoko ratkaisu vahvoja salasanoja?
Heikot salasanat kumoavat salasanojen hallintaohjelman peruskäyttötarkoituksen. Hyvän salasanojen hallintaohjelman pitäisi pystyä luomaan vahvoja ja yksilöllisiä salasanoja, ja antaa käyttäjälle mahdollisuus määrittää käyttötietojensa pituus ja monimutkaisuus.


Salasanojen hallintaohjelman määrittäminen

Kun olet valinnut salasanojen hallintaohjelman, se on määritettävä asianmukaisesti, jotta pystyt käyttämään sitä tarpeidesi mukaisesti ja turvallisesti. Salasanojen hallintaohjelman määrittäminen on yleensä helppoa ja tapahtuu tyypillisesti kolmivaiheisesti:

 • Lataa ohjelmisto. Aloita lataamalla salasanojen hallintaohjelman uusin versio kaikkiin laitteisiin, joita yleensä käytät. Monista hallintaohjelmista on saatavana selainlaajennus pöytäkone- ja mobiilisovelluksiin. 
 • Luo pääsalasana. Seuraavaksi sinun on luotava pääsalana, jolla kaikki salasanojen hallintaohjelmaan tallentamasi tiedot suojataan. Muista luoda vahva salasana, koska sitä käytetään salatun ja käyttötietosi sisältävän holvin avaamiseen.  
 • Tallenna salasanasi. Tallenna niiden tilien salasanat salasanojen hallintaohjelmaan, joita haluat hallita hallintaohjelmalla, kirjautumalla tileille.

Järjestelmän päivittäinen käyttö tapahtuu yleensä joko selainlaajennuksen tai mobiilisovelluksen kautta. Kun avaat selaimen tai sovelluksen, salasanojen hallintaohjelma pyytää yleensä vahvistamaan kirjautumisen antamalla pääsalasanasi.

Paras salasanojen hallintaohjelma

Kaspersky Password Manager pitää salasanasi ja asiakirjasi turvallisessa yksityisessä holvissa, jota voit käyttää yhdellä napsautuksella kaikilla laitteillasi. Kaspersky Password Manager on

 • kätevä: se pitää tietosi järjestyksessä ja käyttövalmiina aina tarvittaessa.
 • turvallinen: se luo tileillesi yksilöllisiä salasanoja, säilyttää ne salatussa holvissa ja seuraa salasanasuojausta reaaliaikaisesti. Lisäksi se varoittaa epäluotettavista verkkosivustoista.
 • tehokas: se säästä aikaa tekniikalla, joka lisää kirjautumistiedot ja täyttää verkkolomakkeet automaattisesti. Lisäksi se syöttää luottokorttitietosi verkkokauppaan yhdellä napsautuksella maksuvaiheessa ja täyttää osoitteesi automaattisesti, kun sitä kysytään.

Aiheeseen liittyvät tuotteet: 

Lisäluettavaa: 

Oikean salasanojen hallintaohjelman valinnassa huomioitavat seikat

Salasanojen hallintaohjelmat tallentavat salasanat turvallisesti ja toimivat niiden yhdistettynä hallintatyökaluna. Selvitä, miten osaat valita omaan käyttöösi sopivan salasanojen hallintaohjelman.
Kaspersky Logo