Siirry pääsisältöön

Jos etsit tapoja ansaita lisää rahaa vapaa-ajallasi, olet ehkä törmännyt ehdotukseen täyttää kyselyitä verkossa rahakorvauksella. Kyselyitä tarjoavia sivustoja on useita. Ne lupaavat käteistä, lahjakortteja tai muita pieniä palkintoja kiitokseksi siitä, että vastaat kyselyihin. Palkkion tarjoavat verkkokyselyt ovat laillisia yrityksiä, ja monet eri yritykset käyttävät niitä markkinatutkimuksen tekemiseen.

Useiden rehellisten verkkokyselytarjoajien joukossa on kuitenkin myös muita sivustoja, jotka ovat huijareiden tai kyberrikollisten luomia. Niiden tarkoituksena on pääasiallisesti vain henkilökohtaisten tietojesi varastaminen identiteettivarkauksia varten. Tiedätkö, mitkä palkkiota tarjoavat verkkokyselyt ovat turvallisia vastaajilleen ja mitä puolestaan tulisi välttää?

Vaaran merkkejä palkkioita tarjoavissa verkkokyselyissä

Useimmat palkkion tarjoavat verkkokyselyt toimivat samalla tavalla. Joillakin sivustoilla on kyselyitä tarjolla kenelle tahansa täytettäväksi milloin vain, kun taas toisissa on täytettävä joitakin tietoja ensin, minkä jälkeen sivusto tarjoaa tiettyjä kyselyitä asiakkaidensa markkinatutkimustarpeiden mukaan.

Yleisesti ottaen kaikki kyselysivustot tarjoavat pienen summan rahaa korvaukseksi kyselyihin vastaamisesta. Sivustojen keräämien tietojen määrä on myös yleisesti ottaen äärimmäisen pieni, sillä kyselyiden tulosten on useimmiten tarkoitus olla nimettömiä.

Verkon huijauskyselyt on useimmiten tunnistettavissa seuraavista vaaran merkeistä:

Verkkokysely tarjoaa suurta palkkiota

Kukaan ei tule rikastumaan kyselyihin vastaamalla. Jos sinulla on paljon aikaa käytettäväksi niihin, voit varmasti ansaita jonkin verran käyttörahaa. Mutta millään suuria palkkioita lupailevalla kyselyllä tuskin on puhtaita jauhoja pussissaan. Suuren palkkion tarjoamisen tarkoitus on vain houkutella sinut täyttämään kysely ja ilmoittamaan henkilökohtaisia tietojasi. Tämä on seuraava vaaran merkki.

Sinulta kysytään luottamuksellisia tai henkilökohtaisia tietoja

Kaikki hyvämaineiset verkkokyselyiden tarjoajat pyytävät jonkin verran taustatietoja tilin määritystä varten. Jos sinulta pyydetään luottamuksellisia tietoja maksullisten kyselyiden tekemiseksi verkossa, kyseessä on luultavasti huijaus. Sinun ei tulisi esimerkiksi ikinä ilmoittaa sosiaaliturvatunnustasi, pankkitilisi tietoja, luottokorttinumeroita, ajokorttitietoja tai edes työpaikkaasi liittyviä tietoja, sillä näitä asioita saatetaan käyttää huijauksissa myöhemmin.

Joudut maksamaan jotain itse

Osa verkossa toimivista huijauskyselyistä pyytää maksua, jotta toimittaisivat sinulle viikoittain luettelon kyselyistä, joihin voit osallistua. Tällaiset luettelot ovat kuitenkin maksuttomia hyvämaineisilla kyselysivustoilla. Sinun ei pitäisi koskaan joutua maksamaan siitä, että voit tehdä kyselyitä maksua vastaan verkossa.

Puuttuvat tiedot palkkioista ja maksuista

Jos et löydä tarkkoja tietoja maksuista tai palkkiorakenteesta, jotka liittyvät verkkokyselyihin vastaamiseen, vältä kyseistä sivustoa. Huomaa myös, että jos palkkioihin liittyviä tietoja annetaan kyseisellä sivustolla, niiden tulisi olla selkeitä, helposti ymmärrettävissä ja turvallisia.

Ryhdy tarvittaviin varotoimiin, kun vastaat verkossa oleviin palkkiota tarjoaviin kyselyihin.

Jos et ole 100 %:n varma palkkiota tarjoavasta kyselysivustosta, voit ryhtyä toimiin sen selvittämiseksi, onko sivusto hyvämaineinen ja tulisiko sitä välttää.

Tutki arvosteluja

Tarkista hyvämaineisilta sivustoilta, kuten Googlesta tai Trustpilotista, minkälaisia arvosteluja palkkioita lupaavat kyselysivustot ovat saaneet. Voit myös tarkistaa, minkälaisia Better Business Bureaun arvosteluja sivusto.

Varmista, että tietosuojakäytäntö on selkeä

Etsi yrityksen tietosuojakäytäntö ja lue se huolellisesti. Tietosuojakäytännön tulisi sisältää tieto siitä, myydäänkö tietosi huijareille vai käsitelläänkö tietojasi luottamuksellisesti.

Varmista, että sivusto ei houkuttele käyttäjiä rikastu nopeasti -tyyppisillä taktiikoilla

Tällaisten taktiikoiden tarkoitus on luoda jännityksen ja kiireen tuntua, mikä voi saada sinut olemaan huolimatta tärkeitä asioita eli vaaran merkkejä. Kuten aiemmin kerrottiin, et tule rikastumaan vastaamalla palkkioita tarjoaviin kyselyihin verkossa.

Varo paljastamasta liikaa henkilökohtaisia tietoja

Tutki tarkkaan tietoja, joita tarjoat. Luota vaistoosi. Jos jokin tietovaatimuksista tuntuu oudolta, älä täytä lomaketta loppuun vaan sulje sivusto.

Loppuyhteenveto

Palkkion tarjoaviin verkkokyselyihin vastaaminen voi olla hyvä tapa ansaita lisätuloja, jos siihen on aikaa. Näillä sivuilla usein käyvät henkilöt voivat nähdä, kuinka rahaa kertyy ajan mittaan, mutta jos sinulla ei ole paljon aikaa käytettävänä, verkkokyselyihin vastaaminen ei ehkä ole vaivan arvoista. Mitä päätätkään tehdä, ole varuillasi vaaran merkkien varalta ja lue palkkion tarjoavien kyselysivustojen arvosteluja, ennen kuin annat tietojasi niille.

Suositellut tuotteet

Kaspersky voi auttaa sinua suojaamaan henkilökohtaisia tietojasi kaikkia suuria uhkia, kuten haittaohjelmia, vakoiluohjelmia ja troijalaisia vastaan. Total Security -ohjelmisto tarjoaa pankkitason suojausta ja merkittävästi pienentää riskiä siitä, että tilisi joutuisivat hakkerien uhriksi. Lue lisää siitä, miten Kaspersky voi auttaa sinua pysymään viisi askelta edellä kyberrikollisia ja pitää tietosi turvassa.

Lisäluettavaa

Onko palkkion tarjoavien kyselysivustojen käyttäminen turvallista?

Monet verkkokyselyt ovat toimivia ja turvallisia, mutta joukossa voi olla myös huijauksia, joita kannattaa varoa. Lue lisää täältä.
Kaspersky Logo