Siirry pääsisältöön

Mitä robottipuhelut ovat?

Robottipuhelu on puhelu, joka soittaa automaattisesti puhelinnumerot valitsevalla ohjelmistolla miljoonille ihmisille päivittäin ja toistaa ennalta äänitettyjä viestejä. Jos vastaat puhelimeesi ja kuulet nauhoitetun viestin todellisen ihmisen sijaan, kuuntelet robottipuhelua.

Joskus robottipuhelut sisältävät hyödyllisiä tietoja, kuten tapaamisten muistutuksia tai lennon peruutuksia. Useimmiten ne yrittävät myydä sinulle jotain ja monet niistä ovat huijauksia.

Joka kuukausi kautta maailman soitetaan miljardeja robottipuheluita ja ne ovat usein häiriöksi. Telemarkkinoijien ja huijareiden on helppoa ja halpaa soittaa robottipuheluita internetin välityksellä, minkä vuoksi ne ovat niin yleisiä.

Ovatko robottipuhelut laillisia?

Lait vaihtelevat hallintoalueittain, joten maasi laillinen status kannattaa selvittää.

Yhdysvalloissa jotkut robottipuhelut ovat laillisia. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

Tiedotukset

Robottipuhelu voi esimerkiksi kertoa, että lentosi on peruutettu tai se muistuttaa sinua lääkärin tapaamisesta.

Velkojen keruupuhelut

Yritys, joka laillisesti yrittää periä velkojaan saa käyttää nauhoitettuja viestejä tavoittaakseen sinut. Kuitenkin palvelut, jotka yrittävät myydä sinulle palveluita vähentääkseen velkaasi eivät ole laillisia (ja ne ovat todennäköisesti huijauksia).

Terveydenhuollon tarjoajan puhelut

Esimerkiksi apteekkari saattaa muistuttaa sinua lääkemääräyksen uusinnasta.

Viestit hyväntekeväisyysjärjestöiltä

Hyväntekeväisyysjärjestöt voivat soittaa puheluita itse. Jos järjestö palkkaa ulkopuolisen soittamaan robottipuheluita puolestaan, robottipuhelut saavat ottaa yhteyden ainoastaan hyväntekeväisyyteen aiemmin lahjoituksen tehneisiin jäseniin. Niiden pitää sisältää automatisoitu vaihtoehto, jolla tulevat puhelut voidaan estää.

Robottipuhelut, jotka yrittävät myydä sinulle jotain ovat laittomia, ellei yritys ole saanut kirjallista hyväksyntääsi, että sinulle voidaan tällä tavoin soittaa. Saadakseen hyväksyntäsi yrityksen pitää ilmaista selkeästi, että he haluavat ottaa sinuun yhteyttä robottipuheluilla. He eivät voi edellyttää, että hyväksyt puhelut sillä ehdolla, että sinulle tarjotaan tuotetta tai palvelua. Jos annat luvan, sinulla on oikeus perua se myöhemmin.

Robottipuhelut, jotka on kehitetty huijaamaan, ovat laittomia kaikilla hallintoalueilla. Tammikuussa 2020 Yhdysvalloissa säädettiin laki robottipuheluiden väärinkäytön ennaltaehkäisystä ja rikosoikeudellisesta täytäntöönpanosta (TRACED) molempien puolueiden tuella. Sen ansiosta Federal Trade Commission sai suuremmat valtuudet estää huijauspuheluita. Laki nosti robottipuheluiden sakot 1 500 dollarista jopa 10 000 dollariin huijauspuhelua kohden.

banner

Mitä tapahtuu, jos vastaat robottipuheluun?

Jos saat huijausrobottipuhelun, siihen on parasta olla vastaamatta. Jos vastaat puheluun, huijarit luokittelevat numerosi "hyväksi", vaikka et lankeaisikaan huijaukseen. He yrittävät uudestaan, koska he tietävät, että puhelun päässä on potentiaalinen petoksen uhri. Mitä vähemmän vastaat, sitä harvemmin saat robottipuheluita.

Voi kuitenkin olla vaikeaa tietää, milloin puhelu on robottipuhelu ja milloin robottipuhelu on huijaus.

Viime vuosina huijauspuhelut ovat yleistyneet. Huijarit muuttavat tarkoituksella näytöllä näkyvän nimensä ja numeronsa. He pyrkivät matkimaan todellista yritystä tai henkilön nimeä huijatakseen sinua vastaamaan puheluun. Ole sen vuoksi varovainen napauttaessasi vastaa-painiketta.

Voit minimoida huijatuksi tulemisen riskin seuraavilla vinkeillä:

1. Lopeta puhelu heti, kun tajuat sen olevan robottipuhelu

Mitä vähemmän osallistut, sitä parempi. Jos puhut tai reagoit, puhelu merkitään "toimivaksi" ja saat enemmän puheluita.

2. Vältä sanomasta sanaa "kyllä"

Monet robottipuheluhuijaukset aloittavat kysymyksellä, kuten "Hei, kuuletko minua hyvin?", johon ihmiset yleensä vastaavat "kyllä" ajattelematta sen enempää. Robotit tallentavat vahvistuksesi nauhoituksen ja käyttävät sitä petostarkoituksiin. Vältä siis vastaamasta "kyllä" aina, kun mahdollista.

2. Älä noudata botin neuvoja

Robottipuhelut pyytävät sinua joskus tekemään valintoja, kuten "paina 1, jos haluat puhua edustajalle" tai "paina 2 peruaksesi tilauksen" jne. Noudattamalla ohjeita vahvistat robottisoittajalle, että olet mahdollinen uhri ja saat siten lisää robottipuheluita. Älä tee mitään toimia tai valintoja.

4. Raportoi puhelusta

Yhdysvalloissa voit raportoida robottipuheluista Federal Trade Commissionille osoitteessa donotcall.gov. Raportoimalla soittajan numeron autat FTC:tä jäljittämään puhelun aiheuttaneet huijarit. FCT luetteloi raportoidut numerot ja julkaisee ne kuluttajille joka arkipäivä. Se auttaa puhelinoperaattoreita ja muita kumppaneita, jotka työskentelevät puhelujen estoratkaisujen yhteydessä. Raportointi auttaa myös poliisia tunnistamaan laittomien puheluiden takana olevat henkilöt.

5. Noudata varovaisuutta

Robottipuheluhuijaukset voivat aiheuttaa paljon vahinkoa. Vaikka ne eivät yrittäisikään saada luottokorttisi numeroa, ne hukkaavat aikaasi. Noudata varovaisuutta joka kerta, kun näet tuntemattoman soittajan numeron. Jos soittaja on yritys, voit lopettaa puhelun, etsiä heidän yhteystietonsa heidän verkkosivuiltaan ja soittaa heille takaisin tarkistaaksesi, onko puhelu laillinen.

Huijauspuheluiden esto Android-laitteella

Mitä tapahtuu, jos soitat takaisin huijausnumeroon?

Sitä ei suositella. Sinulle saattaa ensinnäkin koitua suuret kulut, kun soitat kalliiseen puhelinnumeroon. Lisäksi viestität huijareille, että numerosi on käytössä ja houkuttelet siten lisää huijauspuheluita. Kaikenlainen yhteydenpito huijareihin antaa heille lisätietoja, joita he voivat käyttää sosiaalisen manipuloinnin hyökkäyksissä.

Huijauspuheluiden tyypit

Nimiä "robottipuhelu" ja "roskapostipuhelu" käytetään joskus samasta asiasta, mutta niiden merkitys on hieman erilainen:

 • Mitä robottipuhelu on? Robottipuhelu on puhelu, joka soittaa automatisoidun tai ennalta nauhoitetun ääniviestin. Ne voivat olla laillisia ja tapahtua asiakkaan suostumuksella.
 • Mikä roskapostipuhelu on? Roskapostipuhelu on epätoivottu puhelu, jonka tavoite on huijata vastaanottajaa.

Roskaposti- ja huijauspuheluita on seuraavia tyyppejä:

1. Huijauspuhelut

Puhelu, joka esittää olevansa paikallinen tai tunnettu yritys tai matkii niiden numeroa. Huijarit tietävät, että vastaat todennäköisemmin, jos luulet puhelun olevan paikallinen tai tulevan tunnetusta numerosta.

2. IRS-huijaukset

Puheluita soittavat huijarit ja rikolliset, jotka tekeytyvät edustavansa Yhdysvaltain verohallintoa (IRS). He voivat pyytää sinua maksamaan valheellisen verolaskun ja väittää, että sosiaaliturvatunnuksesi tuhotaan, jos et maksa. Soittajat käyttävät väärennettyjä verohallinnon nimikkeitä ja tunnusnumeroita, jotta puhelu vaikuttaisi aidolta. Iso-Britanniassa soittajat esittävät edustavansa Britannian verohallintoa (HMRC).

3. Hyväntekeväisyyshuijaukset

Puhelut, joissa valheelliset hyväntekeväisyysjärjestöt pyytävät lahjoituksia auttaakseen luonnonkatastrofeista tai sairauksista kärsiviä alueita tai ihmisiä.

4. Matkustushuijaukset

Nämä puhelut alkavat viestillä, joka kertoo ilmaisesta tai edullisesta lomamatkasta. Vastaanottajaa pyydetään näppäilemään luottokorttinsa tiedot ja hyväksymään ilmainen matka.

5. Sairausvakuutuspuhelut

Nämä puhelut kertovat, että et ole saanut sairausvakuutusyhtiöltäsi parasta mahdollista sopimusta, tai he tarjoavat sinulle alennusta sairausvakuutuspaketista. Puheluiden tavoitteena on huijata sinut luovuttamaan henkilötietoja.

6. Lainahuijaukset

Huijari tarjoaa lainaa tai luottokorttia pientä etumaksua vastaan. Kohteena on usein henkilöitä, joilla on huonot luottotiedot. Kun maksu on maksettu, lainaa ei koskaan myönnetä.

7. Asiakaspalveluhuijaukset

Huijarit tekeytyvät todelliseksi yritykseksi, kuten Appleksi tai muuksi tunnetuksi liikkeeksi, jonka kanssa sinulla on asiakassuhde. He pyytävät sinulta henkilötietoja, jotka todellisella yrityksellä olisi jo, ja joita he eivät kysyisi puhelimitse.

8. Maksuttoman kokeilun huijaukset

Huijarit lupaavat ilmaista tuotetta tai palvelua, mutta pyytävät sitten luottokorttiasi, jota laskutetaan kuukausittain.

9. Hakukoneoptimointi-/Google-puhelut

Nämä huijauspuhelut kohdistuvat pienyrityksiin ja ne kertovat yrityksen Google-listauksen olevan katoamassa. He uhkaavat merkitä yrityksen suljetuksi, ellei heille makseta tarpeettomista hakukoneoptimointipalveluista.

10. Paikalliskartan varmistushuijaus

Huijauspuhelut ilmoittavat pienyritysten omistajille, että heidän täytyy varmentaa verkossa olevan kartan sijaintitiedot. Soittaja sanoo tarvitsevansa yrityksesi yksityistietoja, jotta sijaintitiedot säilyvät verkossa. Sen jälkeen he käyttävät tietoja hyökätäkseen organisaation rahoitustileille.

11. Kiinalaiset robottipuhelut

Jos asuinalueellasi on huomattava kiinalainen väestö, saatat saada robottipuheluita kiinan kielellä. Puhelut ovat hämmentäviä kiinaa osaamattomille henkilöille. Jos vastaanottaja puhuu kiinaa ja noudattaa robottipuhelun kehotteita, hän on vaarassa joutua huijatuksi.

Aiheet vaihtelevat, mutta usein robotti väittää soittavansa Kiinan suurlähetystöstä. Se ilmoittaa vastaanottajalle, että tämän pitää hankkia dokumentti maahanmuuttostatuksensa säilyttämiseksi. Todellinen tavoite on huijata rahaa uhreilta.

Kuinka robottipuhelut estetään

Jos mietit, mitä voit tehdä robottipuheluille tai kuinka voit estää huijauspuheluiden numerot, tässä on joitakin vinkkejä:

Kuinka robottipuhelut estetään iPhonella

Jos haluat estää huijauspuhelut iPhonella, iOS-laitteilla on mahdollista estää puhelut tietyistä numeroista. Halutessasi voit lähettää kaikki puhelut tuntemattomista numeroista suoraan ääniviestipalveluun.

Estät numeron iPhonessa seuraavalla tavalla:

 1. Mene puhelinsovellukseen ja napsauta "viimeaikaiset".
 2. Etsi numero, jonka haluat estää.
 3. Napauta numeron oikealla puolella sijaitsevaa, ympyrän sisällä olevaa sinistä i-kirjainta.
 4. Vieritä seuraavalla sivulla alas ja napsauta "estä tämä soittaja".
 5. Napsauta esiin tulevassa viestissä kohtaa "estä yhteystieto".

Jos haluat, että mikään yhteystietoluettelon ulkopuolinen numero ei voi soittaa sinulle, toimi seuraavasti:

 1. Mene "asetuksiin" ja valitse kohta "puhelin".
 2. Vieritä alas.
 3. Napsauta "hiljennä tuntemattomat soittajat" -kytkintä, niin että se näkyy vihreänä.

Kuinka robottipuhelut estetään Android-puhelimella

Huijauspuhelut estetään Android-laitteella samantapaisesti kuin iPhonella.

Estääksesi numeron Android-laitteella:

 1. Avaa puhelinsovellus aloitusnäytössä.
 2. Siirry "viimeaikainen"-välilehdelle ja napsauta sitä.
 3. Etsi numero, jonka haluat estää, napsauta sitä ja napsauta sitten ympyrän sisällä olevaa i-kirjainta.
 4. Etsi "estä"-painike ja vahvista valitsemalla ponnahdusikkunassa "estä".

Tuntemattomien numeroiden esto Android-laitteessa:

 1. Avaa puhelinsovellus aloitusnäytössä.
 2. Paikanna kolme pistettä ja napauta niitä avataksesi pudotusvalikon.
 3. Valitse luettelosta kohta "asetukset".
 4. Napauta kohtaa "estä numerot".
 5. Liu'uta "estä tuntemattomat soittajat" -kytkin vihreälle

Jos saat robottipuheluita älypuhelimeesi, voit asentaa kolmannen osapuolen sovelluksen, joka auttaa estämään puhelut tai ainakin varoittamaan sinua niistä. Sekä Android- että Apple-alustoille on tarjolla useita vaihtoehtoja. Tuotteissa, kuten Kaspersky Internet Security for Android -ratkaisussa on puheluiden suodatustoiminta, jolla epätoivotut puhelut voidaan estää.

Kuinka robottipuhelut estetään lankapuhelimella

Lankapuhelimen estotoiminnot vaihtelevat puhelintyypin mukaan.

Perinteinen lankapuhelin

Jos käytät perinteistä lankapuhelinta, voit ostaa ja asentaa puhelujen estolaitteen. Ne ovat yleensä pieniä laatikoita, jotka liitetään puhelimeen. Osa laitteista hyödyntää tunnettujen huijausnumeroiden estettyjen listan tietokantoja, mutta voit lisätä siihen numerot, jotka haluat estää. Toisissa laitteissa sinun pitää itse luoda oma estettyjen numeroiden listasi ja päivittää sitä.

VoIP-puhelut

Jos käytät Voice Over Internet Protocol (VoIP) -teknologiaa lankapuhelimessasi, voit ottaa yhteyttä palveluntarjoajaasi ja kysyä, tarjoavatko he ohjelmistoa, joka estää robottipuhelut, ja mitä vaihtoehtoja ja hintoja on tarjolla. Vaikka ohjelmistoa ei olisikaan tarjolla, heillä voi olla mahdollisuus, jolla ilmoitat epätoivotuista puheluista.

Robottipuheluiden raportointi

Yhdysvalloissa voit raportoida robottipuheluista Federal Trade Commissionille. Voit myös rekisteröidä numerosi kansalliseen älä soita -rekisteriin (muista, että se auttaa vain lakia noudattavia yrityksiä koskien – huijarit eivät välitä siitä, että numerosi on rekisteröity näin).

Isossa-Britanniassa Citizen’s Advice tarjoaa tietoja häiriöpuheluiden raportoinnista mm. Telephone Preference Service -palveluun. Australiassa voit tehdä valituksen Australian Communications and Media Authority -viranomaiselle. Muilla hallintoalueilla on samankaltaiset valituksia käsittelevät elimet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Mitä robottipuhelut ovat ja kuinka lopetat ne?

Mitä robottipuhelut ovat? Robottipuhelut ovat häiritseviä ja pahimmassa tapauksessa huijaus. Lue, mitä tapahtuu, jos vastaat robottipuheluun ja kuinka lopetat ne.
Kaspersky Logo