Siirry pääsisältöön

Verkkopelit ja videopelit ovat hauskoja. Niiden välityksellä voidaan olla yhteydessä ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Monet rakastavat verkkopelaamista niin pelikonsoleilla, tietokoneilla ja mobiililaitteillakin. Verkkopelaamisessa on kuitenkin vaaroja, mukaan lukien virukset, henkilöllisyysvarkaudet ja tietojenkalasteluyritykset. Lue, mitkä ovat suurimmat verkkopelaamisen riskit ja kuinka voit suojautua niiltä.

Verkkopelaamisen vaarat

Verkkopelaamisen merkittävimpiin riskeihin lukeutuvat:

Haittaohjelmat ja virukset

Yrittäessäsi löytää suosikkipeliesi halvempia tai ilmaisversioita olet tahattomasti vaarassa ladata ohjelman sijaan viruksia ja haittaohjelmia. Samoin käy, jos käytät huijauskoodeja tai ostat tuotteita kolmansien osapuolten myyjiltä. Vaikka lataisit pelin laillisesti, tietoturva-aukko voi edelleen altistaa sinut vaaroille. Haittaohjelman päästyä koneellesi hakkerit voivat varastaa henkilötietojasi.

Identiteettivarkaus

Kyberrikolliset keräävät henkilökohtaisesti tunnistettavissa olevia tietoja rakentaakseen mahdollisten uhriensa profiileja. Yksi tuntemattomien kanssa verkossa pelaamisen mahdollisista vaaroista on keskustelutoiminto, jolla voit keskustella muiden pelaajien kanssa. Rikolliset saattavat hyödyntää keskustelua kerätäkseen arkaluontoisia tietoja, kuten nimesi, puhelinnumerosi ja kotiosoitteesi. Sen vuoksi on erittäin tärkeää olla varovainen jakamiesi tietojen suhteen.

Tilin haltuunotto

Jos käytät samaa käyttäjänimeä ja salasanaa kaikissa suosikkipelialustoissasi – mikä ei ole suositeltavaa – ja hakkerit saavat kirjautumistietosi haltuunsa, he pääsevät käsiksi kaikkiin tileihisi ja voivat mahdollisesti ottaa ne haltuunsa. Joskus hakkerit käyttävät väsytysmenetelmähyökkäyksiä. Niissä automatisoidut skriptit yrittävät murtaa tiliäsi käyttämällä muista lähteistä varastamiaan kirjautumistietoja.

Swattaus ja doksaus

Jos hakkerit saavat henkilötietojasi käsiinsä, he voivat julkaista kotiosoitteesi tai puhelinnumerosi verkossa. Tätä kutsutaan doksaukseksi. Doksauksen tavoitteena on rankaista, häiritä tai nöyryyttää kohdettaan. Doksaajien toimien taustalla on useita eri syitä. Niihin lukeutuvat pilailu verkossa ja välinpitämättömyys aiheutettua haittaa kohtaa, (virheellinen) oikeuden vaatiminen, kosto, kateus, häiriköinti ja jopa pyrkimys tuottaa voittoa. Doksaus voi tapahtua kerran ja sekoittaa henkilön koko elämän ilman, että sitä osattiin koskaan ennakoida. Ja mikä vielä pahempaa, pelaamiseen liittyvissä swattaustapauksissa rikolliset lähettävät lainvalvontaviestin osoitteeseesi ja raportoivat väärennetyn hätätapauksen pyrkien häiritä sinua.

Vakoiluohjelma

Pelaajia kohtaan voidaan hyökätä vakoiluohjelmilla, varsinkin, jos he käyttävät epäluotettavaa verkkopeliä. Vakoiluohjelma valvoo henkilön verkkokäyttäytymistä hänen tietämättään. Jos tietoja tallennetaan, ne voidaan myydä kolmansille osapuolille, mikä aiheuttaa yksityisyyden loukkauksen.

Tietomurrot

Hakkerit voivat hyökätä suoraan pelin kustantajia vastaan. Jos he pääsevät sisään kustantajien järjestelmiin, he voivat varastaa runsaasti tietoja – kaiken lähdekoodista itse peleihin ja käyttäjätilille tallennettuihin tietoihin. Tunnettu esimerkki tästä oli Zyngan tietomurto, jossa hakkerit varastivat Draw Something- ja Words With Friends -pelien pelaajien kirjautumistiedot. Yli 172 miljoonaa tiliä murrettiin, minkä vuoksi kyseessä oli yksi kaikkien aikojen suurimmista tietomurroista.

Sivustojen väliset komentosarjahyökkäykset

Vanhemmat pelialustat saattavat käyttää turvattomia kirjautumistietojen käsittelymenetelmiä. Sen vuoksi tiedot ovat alttiita hakkerointitekniikalle, jota kutsutaan sivustojen väliseksi komentosarjahyökkäykseksi (XSS), jossa rikolliset voivat siepata ja varastaa kyseisiä tietoja.

Palvelunestohyökkäys

Palvelunestohyökkäyksestä (DDoS) on kyse, kun hakkerit yrittävät ylikuormittaa pelipalvelimia aiheuttaen niiden kaatumisen, jolloin palvelu ei enää ole käytössä. Tähän ei sisälly käyttäjätietojen varastamista, mutta se on silti käyttäjille ärsyttävää. Pelin tarjoajalle käyttökatkosaika ja palautusaika voivat koitua kalliiksi.

Tietojenkalastelusähköpostit

Tietojenkalastelusähköpostit tai - linkit, joita levitetään verkkopelien keskusteluissa ovat toinen tapa, jolla hakkerit huijaavat ihmisiä asentamaan koneilleen pelien haittaohjelmia. Sähköpostit tai chatit saattavat vaikuttaa olevan peräisin laillisista lähteistä ja ne pyytävät sinua lataamaan bonus-sisältöä tai käyttämään kirjautumissivua. Tosiasiassa sähköpostit ovat valheellisia ja niillä on haitalliset tavoitteet.

Verkkokiusaaminen

Joskus pelaajat voivat joutua muiden pelaajien kiusaamiksi. Verkkokiusaajat pyrkivät nöyryyttämään uhrejaan ja manipuloimaan heidät luovuttamaan henkilötietojaan, joita sitten käytetään uhreja vastaan.

A woman playing online games. Gaming is fun, but it's important to be aware of online gaming security.

Kuinka voit suojata itseäsi verkkopelaamisen vaaroilta

Verkkopelaaminen on nautinnollista, mutta turvallisuuden maksimoimiseksi on tärkeää noudattaa kyberhygieniaa. Noudata näitä varotoimia:

Käytä vahvoja salasanoja

Yksi yksinkertaisimmista tavoista suojautua on vahvan salasanan käyttö. Vahva salasana on vähintään 12 merkin pituinen, tai mielellään jopa pidempi. Se sisältää sekaisin isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Se välttää ilmiselviä merkkiyhdistelmiä, kuten peräkkäisiä numeroita ("1234") tai henkilötietoja, jotka joku sinut tunteva voi arvata, kuten syntymäpäiväsi tai lemmikkisi nimi. Useiden salasanojen muistaminen voi olla vaikeaa. Salasanojen hallinta voi auttaa siinä.

Ota käyttöön monivaiheinen tunnistautuminen

Jos peli tai sen jakelija tarjoaa kaksi- tai monivaiheisen tunnistautumisen, ota se käyttöön. Se lisää sisäänkirjautumiseen yhden vaiheen, kuten koodin lähetyksen puhelimeesi tai sähköpostiisi. Kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen lisää pelitilisi turvallisuutta. Jotkut pelit jopa tarjoavat pelipalkintoja käyttäjille, jotka ottavat sen käyttöön.

Suojaa henkilökohtaisia tietojasi

Älä käytä pelissä käyttäjänimeä, joka sisältää tunnistettavissa olevia tietoja, kuten oikean nimesi, syntymäpäiväsi tai sijaintisi. Vältä jakamasta henkilötietoja pelifoorumeissa. Käyttäessäsi pelikuulokkeita ole varovainen sen suhteen, mitä henkilötietoja sanot ääneen.

Lataa vain laillisista lähteistä

Pidä tietokoneesi ja itsesi turvassa välttämällä lataamasta laittomista lähteistä. Olipa kyse sitten peleistä, kolmansien osapuolten lisäosista tai huijauskoodeista, lataaminen epävirallisista tai piraattilähteistä saattaa tuoda koneeseesi viruksia tai pelihaittaohjelmia. Käytä ainoastaan luotettavia lataussivustoja turvallisuuden maksimoinniksi.

Varo piilokuluja ja mahdollisia huijauksia

Lue valmistajan tai isännöintiyrityksen ehdot ja säännöt varmistaaksesi, että ymmärrät välittömät tai tulevaisuuden piilokulut. Pidä silmällä mahdollisia huijauksia ostaessasi tai myydessäsi "omaisuutta", joka on osa tietokonepeliä.

Pidä ohjelmistot ajan tasalla

Varmista, että laitteesi ja ohjelmistosi ovat ajan tasalla. Päivitetty ohjelmisto takaa, että hyödyt viimeisimmistä suojauskorjauksista, jotka paikkaavat kyberhaavoittuvuuksia.

Pidä silmällä tietojenkalastelusähköposteja

Noudata varovaisuutta, jos sähköpostissa pyydetään, että klikkaat, soitat puhelun tai avaat viestin liitteen välittömästi. On suositeltavaa välttää napsauttamasta mitään linkkejä, avaamasta mitään liitteitä tai vastaamasta mihinkään viestiin, jos epäröit sen aitoutta.

Säilytä pelilaitettasi turvallisesti

Kun pelilaite on aika hävittää – joko myymällä, romuttamalla tai antamalla se pois – varmista, että henkilötietosi on poistettu siitä. Tietojen poistomenetelmä vaihtelee laitteittain. Yksityisyyden näkökulmasta on tärkeää, että poistat tilitietosi ja varmuuskopion tai siirrät pelisi uuteen laiteeseesi.

Asenna VPN ja käytä sitä pelatessasi

Jos pelaat pöytätietokoneella, sijaintisi piilottaminen on tärkeää henkilöllisyytesi suojaamiseksi. Käyttäessäsi virtuaalista yksityisverkkoa (VPN) tietokoneesi näyttää sijaitsevan eri maassa, minkä ansiosta hyökkääjät eivät löydä asuinpaikkaasi.

VPN-yhteys on helppo asentaa, ja sen käyttö vaatii vain vähän määritystoimia. Esimerkkejä sen hyödyistä:

  • Parempi suoja esim. palvelunestohyökkäyksiä vastaan. Niitä käytetään verkkopelivastustajia vastaan erityisesti kilpapelaustilanteissa.
  • Lisäturvaa tiedonsiirroille ja pankkitapahtumille, sillä VPN-yhteys estää yhteytesi jäljittämisen.

VPN-asiakkaita on saatavina Mac-, Android-, PC- ja Apple iOS -laitteille.

Kaspersky tarjoaa VPN Secure Connection -ohjelman, joka on asennettavissa moniin laitteisiin ja käyttöjärjestelmiin. Maksuttomia VPN-palveluja on saatavilla. Niissä on kuitenkin tyypillisesti datarajoituksia, eivätkä ne välttämättä suojaa sinua täysin.

Ennen kuin valitset VPN-palvelun, lue käyttöehdot ja varmista, että ymmärrät, mitä se sisältää — tietosuojakäytäntö mukaan luettuna. Muista, että vaikka jotkin VPN-palvelut väittävät suojaavansa haittaohjelma- ja tietojenkalastelusivustoja vastaan, ne eivät tarjoa samaa suojaa kuin erilliset virustentorjuntaohjelmat. On siis parasta hankkia molemmat.

Aiheeseen liittyvät tuotteet:

Lisäluettavaa:

10 merkittävimtä verkkopelaamisen riskiä ja kuinka ne voidaan välttää

Verkkopelaaminen on hauskaa, mutta siihen liittyy myös riskejä. Mitkä ovat verkkopelaamisen suurimmat riskit ja kuinka voit varmistaa verkkopelaamisen ja videopelien turvallisuuden?
Kaspersky Logo