Skip to main

Internet on iso osa päivittäistä elämäämme. Vuoden 2021 kyselyn mukaan yhdysvaltalaisella keskivertoperheellä oli 25 Internetiin yhdistettyä laitetta. Vuonna 2019 tuo luku oli 11. Mitä useampia verkkotilejä ja laitteita sinulla on, sitä pahempaa vahinkoa verkkorikolliset voivat saada aikaan. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää ymmärtää Internetin turvallisuussäännöt, jotka suojaavat sinua ja perhettäsi tietoihin ja laitteisiin kohdistuvilta vaaroilta. Lue lisää Internetin suurimmista vaaroista ja niiden välttämisestä.

Internetin suurimmat vaarat

Kun käytät Internetiä perheesi kanssa, altistutte monille erilaisille verkkouhille. Uhat muuttuvat jatkuvasti verkkorikollisten kehittäessä uusia Internetin käyttäjiin kohdistuvia menetelmiä. Suurimpiin Internetin vaaroihin lukeutuvat seuraavat:

 • identiteettivarkaus
 • tietomurrot
 • haittaohjelmat ja virukset
 • tietojenkalastelu- ja huijaussähköpostit
 • tekaistut verkkosivustot
 • verkkohuijaukset
 • romanssihuijaukset
 • sopimaton sisältö
 • verkkokiusaaminen
 • virheelliset tietosuoja-asetukset.

Tärkeimmät Internetin turvallisuusvinkit

Voit välttää näitä verkon vaaroja noudattamalla Internetin käyttöä koskevia sääntöjä, jotka jokaisen tulisi tuntea. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

#1: Varmista, että Internet-yhteytesi on suojattu

Kun muodostat verkkoyhteyden julkisessa tilassa esimerkiksi julkiseen Wi-Fi-verkkoon, et voi hallita sen turvallisuutta itse. Julkisen Wi-Fi-verkon käyttö ei ole aina turvallista, mutta toisinaan se on välttämätöntä. Jos käytä julkista Wi-Fi-verkkoa, vältä henkilökohtaisten maksutapahtumien, kuten verkkopankin tai verkkokauppojen tapahtumien, tekemistä.

Jos se on välttämätöntä, käytä näennäistä yksityisverkkoa eli VPN:ää. VPN turvaa kaikki suojaamattoman verkon kautta lähettämäsi tiedot. Jos et käytä VPN-yhteyttä, tee henkilökohtaiset maksutapahtumat vasta, kun voit käyttää luotettavaa Internet-yhteyttä.

#2: Valitse vahvat salasanat

Salasanat ovat yksi verkkoturvallisuuden suurimpia heikkouksia. Ihmiset valitsevat usein helposti muistettavia salasanoja – joiden arvaaminen on myös hakkereille helppoa. Lisäksi saman salasanan käyttö useilla sivustoilla suurentaa riskiä: jos hakkerit saavat yhden sivuston käyttötiedot haltuunsa, he voivat päästä kirjautumaan myös muille sivustoille.

Valitse vahvat salasanat, joiden selvittäminen ei onnistu helposti. Vahva salasana on:

 • pitkä, mielellään vähintään 12 merkin pituinen
 • sekoitus erilaisia merkkejä, eli isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä
 • ei sisällä ilmiselviä merkkiyhdistelmiä, kuten peräkkäisiä numeroita (”1234”) tai henkilötietoja, jotka joku sinut tunteva voi arvata, kuten syntymäpäiväsi tai lemmikkisi nimi
 • ei sisällä muistettavissa olevia näppäimistöpolkuja.

Salasanojen hallintaohjelman käytöstä voi olla hyötyä. Salasanojen hallintaohjelmat auttavat käyttäjiä luomaan vahvoja salasanoja, säilyttämään niitä yhdellä pääsalasanalla suojatussa digitaalisessa säilössä ja noutamaan niitä eri tileille kirjautumisen yhteydessä.

 

#3: Ota monivaiheinen todennus käyttöön aina, kun mahdollista

Monivaiheinen todennus (MFA) on todennusmenetelmä, jossa verkkotilin käyttö edellyttää kahta tai useampaa todennusmenetelmää. Esimerkiksi sen sijaan, että pyydetään vain käyttäjänimi ja salasana, monivaiheinen todennus menee pidemmälle pyytäen lisätietoja, kuten:

 • ainutkertaisen lisäsalasanan, jonka verkkosivun todennuspalvelin lähettää käyttäjän puhelimeen tai sähköpostiosoitteeseen
 • vastaukset henkilökohtaisiin turvakysymyksiin
 • sormenjäljen tai muita biometrisiä tietoja, kuten ääni- tai kasvotunnistuksen.

Monivaiheinen todennus vähentää onnistuneen kyberhyökkäyksen todennäköisyyttä. Jotta verkkotilisi olisivat turvallisempia, kannattaa monivaiheinen todennus ottaa käyttöön aina, kun mahdollista. Voit myös harkita Internet-turvallisuuden parantamiseksi kolmannen osapuolen todennussovelluksen käyttöä. Niitä ovat muun muassa Google Authenticator ja Authy.

#4: Pidä ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät ajan tasalla

Pidä käyttämäsi käyttöjärjestelmät ja sovellukset päivitettyinä. Kehittäjät pyrkivät jatkuvasti tekemään tuotteista turvallisia huomioiden uusimmat uhat ja julkaisemalla turvapäivityksiä, mikäli haavoittuvuuksia havaitaan. Päivittämällä käyttöjärjestelmäsi ja sovelluksesi uusimpiin versioihin, voit käyttää uusimpia tietoturvakorjauksia. Se on erityisen tärkeää sovelluksissa, joihin liittyy maksu- tai terveystietoja tai muuta arkaluonteista tietoa.

#5: Varmista, että verkkosivustot näyttävät ja tuntuvat luotettavilta

Luotettavuus on ehdottoman tärkeää kaikilla käyttämilläsi verkkosivustoilla, mutta erityisesti verkkokaupoissa ja muilla sivustoilla, joissa suoritetaan maksuja. Tärkeä elementti on ajantasainen suojausvarmenne – tarkista, onko URL:n alussa teksti ”HTTPS” tavanomaisen ”HTTP:n” sijaan (”s” viittaa suojattuun yhteyteen), ja näkyykö osoiterivillä munalukkokuvake. Seuraavassa on muita merkkejä luotettavuudesta:

 • Tekstissä ei ole kirjoitus- tai kielioppivirheitä. Luotettavat brändit näkevät vaivaa varmistaakseen, että niiden sivustojen sisältö on kirjoitettu hyvin ja oikoluettu.
 • Kuvat ovat tarkkoja ja sopivat näytön leveyteen.
 • Mainokset vaikuttavat luonnollisilta eivätkä liian hyökkääviltä.

#6: Tarkista tietosuoja-asetuksesi ja ymmärrä tietosuojakäytännöt

Mainostajat haluavat tietää sinusta kaiken, ja sama pätee myös hakkereihin. Ne molemmat voivat oppia sinusta paljon selaustottumustesi ja sosiaalisen median käyttösi perusteella. Voit ottaa kuitenkin tiedot haltuusi. Sekä verkkoselaimissa että mobiililaitteiden käyttöjärjestelmissä on asetuksia, jotka auttavat suojaamaan yksityisyytesi verkossa. Sosiaalisen median sivustoissa, kuten Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissa, on tietosuojaa parantavia asetuksia. On suositeltavaa tarkistaa kaikki tietosuoja-asetukset ja varmistaa, että ne on asetettu sinulle sopivalle tasolle.

Monet hyväksyvät tietosuojakäytännöt lukematta niitä, mutta koska niin monia tietojamme käytetään markkinointiin ja mainostukseen, käyttämiesi verkkosivustojen ja sovellusten tietosuojakäytännöt kannattaa lukea, jotta ymmärrät paremmin, miten tietojasi kerätään ja käytetään. Muista kuitenkin, että vaikka asetuksesi olisi asetettu yksityisiksi, mikään verkossa ei ole täysin yksityistä. Hakkereilla, sivustojen ylläpitäjillä ja viranomaisilla voi olla edelleen pääsy tietoihin, joita pidät yksityisinä.

#7: Varo, mitä napsautat

Varomaton napsautus voi paljastaa henkilötietosi verkossa tai tartuttaa laitteeseesi haittaohjelman. Tämän vuoksi on tärkeää selailla varovasti ja välttää tietynlaista verkkosisältöä, kuten muista kuin luotettavista lähteistä ja roskaposteista peräisin olevia linkkejä, verkkotestejä, klikkiotsikoita, ”ilmaisia” tarjouksia ja ei-toivottuja mainoksia.

Jos saat sähköpostiviestin, josta et ole varma, älä napsauta mitään siinä olevia linkkejä tai avaa liitetiedostoja.

On itse asiassa parasta olla lainkaan avaamatta sähköposteja, joihin et luota. Jos et ole varma sähköpostiviestin luotettavuudesta, ota suoraan yhteyttä viestin lähteeseen. Voit esimerkiksi soittaa pankkiisi ja kysyä, onko sähköpostiviesti aito.

Varmista verkkosivustolla ollessasi, että linkit johtavat asianmukaisiin tai odotettuihin aiheisiin. Jos esimerkiksi napsautat linkkiä, jonka aiheena ovat afrikkalaiset safarit, mutta avautuvalla sivulla on artikkeli julkkisten painonpudotuksesta tai Mitä heille kuuluu nyt -tyylinen artikkeli, sulje sivu viipymättä.

Mies käyttää monivaiheista todennusta kirjautuessaan tileilleen. Monivaiheisen todennuksen käyttöönotto on tärkeä verkkoturvallisuuden sääntö

 #8: Varmista laitteidesi turvallisuus

Erään raportin mukaan kolmasosa älypuhelinkäyttäjistä ei lukinnut puhelintaan salasanalla, lukitusnäytöllä tai muilla suojausmenetelmillä. Kaikissa laitteissa – puhelimissa, tietokoneissa, tableteissa, älykelloissa, älytelevisioissa jne. – on järkevää käyttää salasanoja, koodeja ja muita suojaustoimintoja, kuten sormenjälkien tai kasvojen skannaustekniikkaa.

#9: Varmuuskopioi tiedot säännöllisesti

Tärkeät tiedot tulee varmuuskopioida ulkoisille kiintolevyille säännöllisesti. Kiristyshaittaohjelmia käyttävät verkkorikolliset lukitsevat tietokoneesi niin, ettet voi käyttää tärkeitä tiedostojasi. Tietojesi, ja koko perheesi tietojen, varmuuskopiointi auttaa lieventämään kiristyshaittaohjelman vaikutuksia.

#10: Sulje käyttämättömät tilit

Monilla meistä on vanhoja tilejä, joita emme enää käytä. Ne voivat olla Internetin turvallisen käytön heikkoja linkkejä, sillä vanhoilla tileillä on todennäköisemmin heikot salasanat, minkä lisäksi joillakin kyseisistä sivustoista voi olla heikot tietosuojakäytännöt. Lisäksi verkkorikolliset voivat saada selville tietoja, joita sinulla on esimerkiksi vanhoissa sosiaalisen median profiileissasi – kuten syntymäaika tai -paikka jne. – ja muodostaa niiden avulla käsityksen henkilöllisyydestäsi.

#11: Varo, mitä lataat

Verkkorikollisten päätavoite on saada sinut lataamaan haittaohjelmia. Haittaohjelmat voivat vaikuttaa sovelluksilta: miltä tahansa normaalista pelistä liikenne- tai säätiedot tarkistavaan sovellukseen. Niitä voidaan piilottaa haitallisille verkkosivustoille, joiden tavoitteena on asentaa haittaohjelmia laitteeseesi.

Haittaohjelmat aiheuttavat vahinkoa: ne esimerkiksi häiritsevät laitteen toimintaa, varastavat henkilökohtaisia tietojasi tai sallivat luvattoman pääsyn koneellesi. Nämä vaativat yleensä jonkinlaisia toimia sinulta, mutta olemassa on myös drive-by-latauksia, joissa verkkosivusto yrittää asentaa ohjelmiston tietokoneellesi kysymättä ensin lupaa. Harkitse tarkkaan ennen kuin lataat mitään laitteellesi, ja lataa sisältöä vain luotetuista tai virallisista lähteistä.

#12: Varo, mitä julkaiset

Internetissä ei ole Delete-näppäintä. Kaikki verkkoon julkaisemasi kuvat ja julkaisut voivat pysyä siellä ikuisesti, sillä alkuperäisen poistaminen ei poista muiden tekemiä kopioita. Et voi mitenkään peruuttaa kommenttia, jonka tekemistä kadut, tai poistaa noloa kuvaa, jonka olet julkaissut. Älä julkaise verkkoon mitään, mitä vanhempasi tai potentiaalinen työnantajasi ei saisi nähdä.

Ole vastaavasti varovainen paljastaessasi henkilötietojasi verkossa. Älä esimerkiksi paljasta osoitettasi tai syntymäaikaasi sosiaalisen median profiilikuvauksessa. Koska et luovuttaisi henkilötietojasi tuntemattomille henkilökohtaisesti, älä luovuta niitä myöskään miljoonille verkossa.

Ole varovainen, missä ilmoitat sähköpostiosoitteesi. On hyvä idea ottaa käyttöön toissijainen sähköpostitili, jota käytät ainoastaan sähköpostilla tehtäviin rekisteröitymisiin ja tilauksiin. Käytä eri sähköpostitiliä ystävien ja perheen kanssa, ja vielä eri tiliä työsähköpostina.

#13: Varo, kenet tapaat verkossa

Verkossa ihmiset eivät ole aina keitä he väittävät olevansa. Kyseisiä henkilöitä ei ole välttämättä edes olemassa. Sosiaalisen median tekaistut profiilit ovat hakkerien suosima tapa tutustua varomattomiin Internetin käyttäjiin ja tyhjentää heidän sähköiset taskunsa. Ole verkossa toimiessasi yhtä varovainen kuin henkilökohtaisissa kanssakäymisissäkin. Se on erityisen totta viime vuosien yleistyneiden verkkodeittailuhuijausten vuoksi.

#14: Tarkista verkosta saamasi tiedot kahteen kertaan

Valitettavasti valeuutiset, väärät tiedot ja harhaanjohtavat tiedot ovat kaikki esillä Internetissä. Päivittäisen tietotulvaan kokee helposti hukkuvansa. Jos olet lukenut jotain, josta et ole varma, tee omaa tutkimustyötä faktojen selvittämiseksi. Luotettavilla verkkosivustoilla on viitteitä alkuperäisiin tietolähteisiin. Epäilyttävillä sivuilla ei ole minkäänlaisia lähteitä. Tutustu valeuutisten tunnistamisoppaaseemme tästä.

#15: Käytä hyvää virustorjuntaohjelmistoa ja pidä se ajan tasalla

Verkon turvallisuusohjeiden noudattamisen lisäksi myös laadukkaan virustorjuntaohjelmiston käyttö on ehdotonta. Internet-tietoturvaohjelmistot suojaavat laitteitasi ja tietojasi ja estävät yleiset uhat, kuten virukset ja haittaohjelmat, sekä monimutkaiset uhat, kuten vakoilusovellukset, cryptolocker-ohjelmat ja XSS-hyökkäykset. Käyttöjärjestelmien ja sovellusten tavoin myös virustorjunta on tärkeää pitää ajan tasalla, jotta pystyisit suojautumaan uusimmilta kyberuhilta.

Suositellut tuotteet:

Lisäluettavaa:

Viittaukset (näitä ei ole tarkoitettu lukijoiden nähtäviksi, ainoastaan sisäisten tarkistajien avuksi):

https://clario.co/blog/top-internet-safety-rules/

https://us.norton.com/internetsecurity-kids-safety-stop-stressing-10-internet-safety-rules-to-help-keep-your-family-safe-online.html

https://www.snbsd.com/about/online-safety-guide

https://neeva.com/learn/25-best-internet-safety-tips-for-every-situation

https://www.mcafee.com/blogs/tips-tricks/10-tips-stay-safe-online/

15 parasta Internetin turvallisuussääntöä ja ohjeita toimintaan verkossa

Suojautuminen verkossa on tärkeää meille kaikille. Mitkä ovat tärkeimmät Internetin säännöt ja turvallisuusvinkit, jotka sinun tulisi tietää? Opi välttämään riskit ja pysymään turvassa verkossa.
Kaspersky Logo