Siirry pääsisältöön

PUP on mahdollisesti ei-toivottu ohjelma, joka usein asentuu, kun toinen ohjelma asennetaan tietokoneeseen. Tyypillisesti PUP on markkinointityökalu ja se usein muuttaa selainasetuksia tai näyttää ei-toivottuja mainoksia. Yleisin PUP-ohjelman muoto on mainosohjelma. PUP tulee sanoista "potentially unwanted program" eli mahdollisesti ei-toivottu ohjelma.

Toisin kuin troijalaiset, madot, Emotet, vakoiluohjelmat tai kiristysohjelmat, ohjelma ei pääse tietokoneeseesi tietoturva-aukkojen tai hakkerien hyökkäysten välityksellä. Se yleensä asennetaan koneeseen käyttäjän suostumuksella. Useimmat PUP-ohjelmat eivät tarjoa käyttäjälle lisäarvoa. Vain harvat lisänä asennetut kumppaniohjelmat tulevat koskaan käyttäjän käyttämiksi.

Kuinka PUP-ohjelmat pääsevät tietokoneeseesi

Vaikka PUP-ohjelmat itsessään ovat yleensä harmittomia, ne voivat häiritä tietokoneen käyttöä, hidastaa sitä tai ärsyttää käyttäjää. Selvitä sen vuoksi jokaisen asentamasi ohjelman kohdalla, mitä kumppaniohjelmia samalla ladataan. Jos klikkailet nopeasti asennuksen läpi, pienellä kirjoitettu teksti voi helposti jäädä huomaamatta ja suostut lisäsovellusten asennukseen.

Usein edes virustorjuntaohjelma ei estä PUP-ohjelmien asennusta, koska teknisestä näkökulmasta PUP ei ole haitallinen ohjelma. Se ei ole haittaohjelma, koska PUP-ohjelmaa ei ole suunniteltu aiheuttamaan tietokoneelle vahinkoa. Tämä tarkoittaa, että PUP ei ole yhtä vaarallinen, kuin virus tai troijalainen, mutta sinun pitää silti varmistaa, että PUP-ohjelmia ei asenneta tahattomasti. Miksi? Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, mitä PUP-ohjelmat tekevät tietokoneellesi:

  • PUP-ohjelmat hidastavat tietokonettasi, koska ne käyttävät paljon muistia.
  • Ne näyttävät paljon mainoksia.
  • PUP-ohjelmat lisäävät selaimeesi työkalupalkkeja, jotka kuluttavat muistia.
  • Mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat keräävät henkilötietoja.

Suosituimmat PUP-ohjelmat

Yleisimmät PUP-ohjelmat ovat mainosohjelmia. Parhaiten tunnettu esimerkki on työkalupalkki, jota kutsutaan myös painikepalkiksi. Monet käyttäjät ovat todennäköisesti jossain vaiheessa asentaneet työkalupalkin selaimeensa. Usein se tapahtuu tahattomasti, koska työkalupalkkeja ei yleensä käytetä. Lähes aina ne päätyvät tietokoneeseen maksuttoman ohjelman asennuksen yhteydessä.

Työkalupalkkien lisäksi on olemassa muita PUP-ohjelmia, jotka voivat vaikuttaa hyödyllisiltä. Monet näistä ohjelmista suorittavat järjestelmän tarkistuksen. Tehdessään tarkistuksen ne havaitsevat pieniä virheitä järjestelmässä ja vapauttavat väliaikaistiedostot poistettavaksi. Suorittaakseen varsinaisen optimoinnin käyttäjän täytyy kuitenkin päivittää tuotteen maksulliseen versioon.

Tällainen toiminta ei ole laitonta, mutta se on erittäin kyseenalaista ja ennen kaikkea ärsyttävää. Jos et halua käyttää tuotteen maksullista versiota, työkalu voidaan poistaa välittömästi, sillä se ei tarjoa mitään etuja.

Kuinka tunnistan PUP-ohjelmat?

PUP-ohjelman tunnistamiseksi meidän pitää ensin luokitella mahdollisesti ei-toivottu ohjelma. Tietoturvainsinöörit määrittävät, onko sovellus PUP virheellisten käytösten luettelon perusteella. Jos ohjelmasta löydetään yksi tai useampia näistä käytöksistä, se määritellään PUP-ohjelmaksi.

PUP-kriteerejä ovat verkkoloukkaukset, kuten hakutulosten muutos, latausloukkaukset tai kirjanmerkit, sekä sopimaton mainonta, kuten tungettelevat ponnahdusikkunat. Myös ohjelman asennusta koskien on olemassa joitakin PUP-kriteerejä, kuten esitäytetyt valintaruudut tai suositukset valita suuri määrä lisävaihtoehtoja.

PUP: Kuinka suojaudut mahdollisesti ei-toivotulta ohjelmalta

  • Toimi varovasti asentaessasi ohjelmaa: Kuten jo mainitsimmekin, mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat yleensä pääsevät tietokoneellesi tahattomasti. Jos asennat ilmaisen ohjelman, sen mukana yleensä latautuu kumppaniohjelmia, joita käytetään ohjelman rahoittamiseen. Välttääksesi PUP-ohjelmien asennuksen sinun pitäisi aina toimia varovasti asentaessasi ilmaisen ohjelman. Lue yksittäiset valintaikkunat huolellisesti. Tämä vaihe suojaa sinut PUP-ohjelmien lisäksi myös haittaohjelmilta, jotka voivat päästä tahattomasti tietokoneeseesi.
  • "Edistynyt asennus": Ladattuasi ohjelmiston sinulle tarjotaan yleensä "pika-asennus"- tai "edistynyt asennus" -vaihtoehtoa. Jälkimmäinen ei tarkoita, että sinun täytyy olla tietokoneiden ja teknologian asiantuntija. Se on ennemminkin markkinointikikka. Valitse "edistynyt asennus" ja poista aina valinta lisäohjelmistojen asennuksen kohdalta asennuksen aikana. Näin poistat riskin asentaa vahingossa PUP-lisäohjelmia.
  • Luota alkuperäiseen: Lisäsuojatoimenpiteenä lataa ohjelmisto aina alkuperäiseltä valmistajalta ilmaisohjelmien latausportaalien sijaan.
  • Terve epäluottamus: Monet mahdollisesti ei-toivotut sovellukset lupaavat optimoida järjestelmäsi tai ne väittävät nopeuttavan selvästi internetyhteyttä. Suhtaudu aina terveellä epäluottamuksella näihin lupauksiin. Jos olet epävarma, voit saada selkeyttä tutkimalla asiaa internetissä.
  • Tunnista tummat mallit: "Tummat mallit" ovat käyttöliittymiä, jotka on tarkoituksella suunniteltu huijaamaan ihmisiä. Ne on kehitetty huijaamaan käyttäjä tekemään asioita, joita hän ei olisi tehnyt omasta vapaasta tahdostaan. Esimerkki tällaisesta on uutiskirje, josta on vaikea löytää tilauksen lopetuspainiketta, tai verkkosivu, josta asiakaspalvelun yhteystietoja on vaikea löytää. Tässä on muutama lisäesimerkki tummista malleista:
  • Epäviralliset "sinetit" ilmoittamassa luotettavuudesta
  • Esitäytetyt valintaruudut
  • Halutun polun korostus ("ohita"-painike näkyy harmaana, mutta "jatka"-painike on korostettu)
  • Tietoturvan lisätoimet: Sen lisäksi, että tarkistat huolellisesti ohjelmistolataukset, sinun pitäisi hyödyntää turvallisuuden lisäohjelmia. Niihin sisältyvät esimerkiksi ponnahdusikkunoiden ja mainosten esto, vakoiluohjelmien estoratkaisu ja virustorjuntaohjelma.

Ohjeet PUP-ohjelman poistamiseksi tietokoneesta

Mahdollisesti ei-toivotut sovellukset asennetaan yleensä tahattomasti lisäkumppaniohjelmana. Koska PUP-ohjelmat eivät ole sinnikkäitä viruksia, niiden asennuksen poisto on suhteellisen helppoa, vaikkakin aikaa vievää. Voit yleensä poistaa PUP-ohjelman asennuksen vaivatta ilman ulkoista apua.

PUP-ohjelmien poisto Windows-tietokoneesta

Avaa Windows 10 -tietokoneessa Ohjauspaneeli ja valitse Ohjelmat-luokka. Näet luettelon kaikista asennetuista ohjelmista. Valitse ohjelma, jonka asennuksen haluat poistaa ja napsauta sitten yläreunan työkalupalkista Poista asennus -painiketta. Noudata asennuksen poisto-ohjeita poistaaksesi ohjelman tietokoneeltasi.

PUP-ohjelmien poisto Mac- tai MacBook-laitteesta

Apple-tietokoneissa asennuksen poisto on hieman erilainen. Poistaaksesi ohjelman, jota ei asennettu Mac App Storen kautta avaa Finder ja valitse Mac- tai MacBook-laitteesi nimi vasemmanpuoleisesta valikosta. Sitten sinun täytyy avata tietokoneen sisäinen kovalevy. Oletuksena sen nimi on Macintosh HD.

Applications-alakansiosta löydät kaikki asennetut ohjelmat. Vedä ja pudota valitsemasi ohjelma roskakoriin, joka sijaitsee kohdassa Dock. Tämä poistaa valitsemasi ohjelman asennuksen kokonaan. Vapauttaaksesi säilytystilaa napsauta roskakoria kahdella sormella ja valitse sitten "Tyhjennä roskakori".

PUP-ohjelmien yhteenveto

Mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat (PUP) eivät teknisesti ole haittaohjelmia, mutta ne voivat silti aiheuttaa ongelmia päästessään tietokoneeseesi. PUP-ohjelmat ovat ärsyttäviä, aikaa vieviä ja ne kuluttavat paljon työmuistia. Se tarkoittaa, että ne vaativat paljon muistia ja sen vuoksi ne hidastavat tietokonettasi. Lisäturvatoimet voivat auttaa sinua suojautumaan PUP-ohjelmilta. Loppujen lopuksi paras tapa suojautua PUP-ohjelmia vastaan on noudattaa varovaisuutta ilmaisohjelmia asennettaessa. Lue asennuksen aikaiset valintaikkunat huolellisesti, äläkä valitse pika- tai standardiasennusta. Poista valinta lisävalintaruuduista välttääksesi tarpeettomien ohjelmien asennuksen.

Nämä tietoturvaratkaisut suojaavat sinua troijalaisilta ja muilta haittaohjelmilta:

Kaspersky Internet Security

Kaspersky Total Security

Kaspersky Security Cloud

Muita mielenkiintoisia verkkoa käsitteleviä aiheita:

Mitä suojauksen murtaminen on?

Mikä IP-osoite on?

Mitä biometriikka on?

Mikä on PUP?

Mikä on mahdollisesti ei-toivottu ohjelma (PUP) ja kuinka voit suojautua siltä? Kuinka tunnistat PUP-ohjelmat ja vältät tartunnan?
Kaspersky Logo