Siirry pääsisältöön

Älykaiuttimet lisäävät mukavuutta, mutta jotkin niiden ominaisuudet altistavat sinut kyberuhkille ja saatat jakaa niiden välityksellä tietoja haluamattasi. Pysy turvassa tiedostamalla älykaiuttimien yksityisyyden ja turvallisuuden tunnetut ongelmat. Kun tunnet riskit, osaat toimia varovaisesti laitteiden ja verkon heikkouksien suhteen.

Älykaiuttimen yksityisyysongelmat

Monet käyttäjät miettivät kuinka älykaiuttimet käsittelevät heidän keskustelujensa yksityisyyttä. Yleisesti ottaen kolmen suurimman valmistajan — Amazonin, Googlen ja Applen — kaiuttimet ovat turvallisia käyttää. Mutta mikrofonissa, joka on aina päällä, on omat riskinsä ja eettiset kysymyksensä.

Tahattoman älykaiuttimien tallennukset

Älykaiuttimet on suunniteltu niin, että ne kuuntelevat aina. Sen vuoksi ne pystyvät kuulemaan pyyntösi milloin vain. Passiivinen kuuntelu on päällä, ellei mikrofonia ole mykistetty.

 Tallennus suoritetaan ainoastaan, jos käyttäjä lausuu herätyslaiseen, kuten "OK Google" tai "Alexa". Laite tallentaa ymmärtääkseen ja käsitelläkseen komentosi. Kuitenkin myös tahattomia tallennuksia tapahtuu. Laite saattaa ymmärtää muut sanat aktivointilauseiksi, kuten "OK boo boo" sanojen "OK Google" sijaan.

Älykaiuttimen tallennusten säilytys ja ihmisten suorittama tarkastus

Tallennukset sisältävät vain äänen ja ne tallennetaan paikallisesti laitteeseen. Lisäksi ne siirretään vastaaviin pilvipalvelimiin käsittelyä varten.

Yksityisyysasetuksistasi riippuen tallennuksiasi saatetaan käyttää monin tavoin. Itse asiassa useimmat käyttäjät eivät koskaan muuta oletusasetuksia, vaan jättävät asetukset valmistajan päätettäviksi. Tallennettua äänitiedostoa käytetään yleensä äänipalvelujen parantamiseen. Vain hyvin pieni osa tallennuksista käy läpi ihmisten suorittaman tarkastuksen tekoälyn äänentunnistuksen kehittämiseksi. Äänitiedostoja saatetaan käyttää myös käyttäjien markkinointiprofiilien luomiseksi.

Äänitiedostoja ja niiden käyttöä koskevat käytännöt muuttuvat, kun tämän uuden tuotetyypin huolenaiheet tulevat esiin. Vaikka lähestymistapoja uudistetaan, tämä käytäntö säilyy kolmen suurimman älykaiuttimen valmistajan (Amazon, Google ja Apple) tuotteissa.

Amazon Alexa Echo Dot smart speaker

Älykaiuttimien tietoturvakysymykset

Kotien ja yritysten tietoturvallisuus on riskialttiina, jos käyttäjät eivät ole varovaisia älykaiuttimiensa asetuksia valitessaan. Tietoturva ei ehkä ole ensimmäisenä mielelläsi, kun käytät Amazon Alexaa tai Google Homea. Sen kuitenkin pitäisi olla, sillä tietomurrot ja luvaton salakuuntelu ovat älykaiuttimien todellisia uhkia.

Esineiden internetin hakkerointi

Esineiden internet voi aiheuttaa useita tietoturva-aukkoja kotiisi. (Esineiden internetillä viitataan kaikkiin älylaitteisiin, jotka muodostavat yhteyden internetiin tai vaihtavat sen välityksellä tietoja.)

Älykaiuttimilla voidaan hallita monia kotisi älykkäitä toimintoja puhumalla. Käyttäjät ottavat käyttöön älykodin turvallisuus - ja muita laitteita, jotka ovat helppo kohde hakkeroinnille.

Rikolliset hyödyntävät esineiden internetin hakukoneita löytääkseen kotiverkkosi laitteiden oletuskäyttäjänimet ja -salasanat. Näihin lukeutuvat mm. kodin turvajärjestelmä, älykaiutin, langaton reititin ja jopa jääkaappi. Ne kaikki voivat olla heikko lenkki, jonka hakkerit murtavat.

Kun verkkoon murtaudutaan, kaikkia laitteitasi voidaan manipuloida tai niihin voidaan tartuttaa virus hakkerin hyödyntämiseksi. Kun hakkeri pääsee verkkoosi, hän kykenee valvomaan myös turvakameroitasi, internetin välityksellä lähetettyjä suojattuja tietoja ja jopa avata etuovesi lukon.

Hakkerointi ja valtuuttamaton käyttö

Kyberrikollisilla on myös muita, vaikkakin harvinaisempia tapoja murtautua kotisi esineiden internetiin. Esimerkiksi edistynyt laserkohdistin voidaan kohdistaa kaiuttimeen simuloiden aktivointilauseen ja aktivoiden tallennuksen. Tämä menetelmä on monimutkainen, mutta se voidaan toteuttaa kadulta ikkunan läpi. Ultraäänikaiuttimella voidaan saavuttaa sama tulos. Kummallakin näistä menetelmistä voidaan huijata kaiutinta, niin että se päästää rikollisen sisään kotiisi.

Valtuuttamaton henkilö saattaa päästä sisään myös, kun kotonasi oleva vieras tai vaikkapa lapsi yrittää käyttää kaiutinta. Ilman kunnollisia turvatoimia ulkopuolinen henkilö saattaa jopa tehdä ostoksia älykaiuttimesi kautta — sinun rahoillasi.

Älykaiuttimen turvallisuus: vinkkejä riskien minimoimiseksi

Yksityisyytesi turvallisuusriskit voidaan estää, jos suojaat kotisi verkon kattavalla kyberturvallisuusratkaisulla kuten Kaspersky Total Securityllä. Vaikka se ei toistaiseksi kata älykaiuttimia, se takaa tietokoneittesi, tablettien ja älypuhelinten suojan. Lisäksi sinun tulisi olla tietoinen siitä, mitä älykaiuttimen lähettyvillä puhutaan. Älykaiuttimen turvallisuus alkaa oikeista asetuksista, mutta ne ovat tehokkaita vain, kun käyttötavat ovat turvallisia.

Älykaiuttimien vinkkejä: yksityisyyden ja tietoturvan perusominaisuudet

Tutustu älykaiuttimesi yksityisyys- ja tietoturva-asetuksiin. Tutki myös laitteen sovelluksen tarjoamia vaihtoehtoja. Google, Amazon ja Apple ovat ottaneet käyttöön omat asetuksensa käyttäjien riskien vähentämiseksi.

Mykistä mikrofoni, kun et halua tulla kuulluksi. Joissakin laitteissa on fyysinen katkaisin, kun taas toisten mikrofoni kytketään pois päältä äänikomennolla. Näin voit estää tahattomat aktivointilauseet.

Poista komentohistoriasi poistaaksesi menneiden tallenteiden paikallisen ja pilvisäilön. Näitä tietoja käytetään ymmärtämään äänesi paremmin, mutta yksityisyys on ehkä tärkeämpää kuin satunnaiset takeltelut. Komennot voidaan poistaa useimmista laitteista joko yksittäin, tiettyä ajanjaksoa koskien, tai kokonaan.

Aktivoi ja kouluta kaiuttimesi tunnistamaan äänesi. Älykaiuttimesi voi tunnistaa juuri sinun äänesi kuin sormenjäljen ja estää siten epätoivottuja käyttäjiä herättämästä ja käyttämästä sitä.

Kytke pois päältä yksilöidyt toiminnot, jotka käyttävät arkaluoteisia tietoja käyttömukavuuden lisäämiseksi. Kalenterin, yhteystietojen ym. helppo käyttö tarkoittaa, että kenen tahansa on helpompi päästä näihin tietoihin käsiksi. Turvallisinta on, että asetat pois käytöstä asetukset, jotka käyttävät henkilökohtaisia tietojasi.

Ota käyttöön kaksivaiheinen todennus (2FA) luodaksesi salasanalla suojatun kirjautumisvaiheen siinä tapauksessa, että joku yrittää käyttää laitettasi ilman lupaasi.

Ota pois käytöstä tietojen jakaminen siltä varalta, että se "parantaisi" äänipalveluja tai "yksilöisi" kokemuksesi. Monta kertaa nämä vaihtoehdot ovat oletusarvoisesti käytössä. Sinun täytyy kytkeä ne pois päältä toimintojen lopettamiseksi.

Harkitse eri verkon käyttöä esineiden internetin laitteille ja varmista, että ne ovat erillisiä kotisi Wi-Fi-verkosta, jota käytät muilla henkilökohtaisilla laitteillasi (jotka eivät siis kuulu esineiden internetiin).

IoT smart speaker safety tips

Älykodin laitteiden liittäminen

Ole varovainen liittäessäsi turvalaitteita ääniavustajiin. Jokainen yhdysliikennepiste lisää potentiaalisen tietoturva-aukon kotiisi. Älykkäät ovien lukot, turvakamerat ja kodin hälytysjärjestelmä on helpompi murtaa, jos ne on liitetty internetiin.

Muuta oletussalasanat. Moniin esineiden internetin tuotteisiin päästää käsiksi tehtaalla asetettujen kirjautumistietojen avulla. Kyberrikolliset voivat helposti kaapata nämä tiedot ja murtautua laitteisiisi, ellet muuta oletussalasanaa. Parasta on käyttää monimutkaista salasanaa tai salalausetta. Älä käytä mitään arvattavissa olevaa salasanaa, kuten nimeäsi, syntymäpäivääsi jne. sillä se on turvallisuusriski.

Päivitä kaikki laitteet uusimpiin versioihinsa. Nykyiseen ohjelmistoon julkaistaan turvallisuuskorjauksia tunnettuja riskejä vastaan. Päivityksiä julkaistaan laitteen laiteohjelmistolle, käyttöjärjestelmälle, ajureille ja sovelluksille.

Irrota käyttämättömät laitteet älykaiuttimestasi. Samoin kuin turvalaitteiden kohdalla, kotisi monimutkainen esineiden internet tarkoittaa useampia riskejä joutua hakkeroiduksi. Lisäksi käyttämättömien laitteiden ohjelmistoja ei todennäköisesti ole päivitetty, minkä vuoksi ne luovat suuremman uhkan.

Esineiden internetin langattoman verkon turvallisuus

Ota kyberturvallisuus käyttöön kotonasi. Helpoin tapa suojata itseäsi on kyberturvallisuuden käyttöönotto kodin verkoissa. Suosittelemme Total Securityä antamaan kattavimman suojauksen tai Kaspersky Security Cloudia suojaamaan useat laitteet.

WPA2-salauksen tulisi olla käytössä langattomassa verkkoyhteydessäsi. Se on nykyaikainen verkkoturvallisuusstandardi. Tärkeämpää on, että lähettämäsi ja vastaanottamasi tiedot salataan. Jos joku kaappaa tiedot, he eivät pysty lukemaan tai avaamaan niitä.

Päivitä langattoman verkkosi salasana. Se on Wi-Fi-koodi, jonka syötät muodostaaksesi yhteyden internetiin. Jos olet luonut helpon salasanan käyttömukavuuden lisäämiseksi, päivitä se heti. Mukavuus on vaarallista, jos se altistaa sinut ilkeämielisille hyökkäyksille.

Vaihda reitittimen oletussalasana. Internetdatavirran keskiössä olevan reitittimen vahva salasana on korvaamaton. Se on eri asia, kuin Wi-Fi-salasanasi. Älä käytä samoja salasanoja useissa paikoissa ja luo jokaisesta ainutlaatuinen isojen ja pienten kirjainten, numeroiden ja merkkien yhdistelmä.

Harkitse vierasverkon käyttöönottoa välttääksesi suojaamattoman laitteiden käytön. Langaton verkkosi yhdistää kaikki laitteesi, mukaan lukien älykaiuttimesi. Jos yhteen laitteeseen murtaudutaan, myös kaiuttimeesi ja edelleen kaikkiin muihin kotisi laitteisiin, yksityistietoihin jne. päästään käsiksi. Vierasliikenteen reitittäminen omaan verkkoonsa eristää uhat laitteittesi ulkopuolelle.

Neljä älykaiuttimen turvallisen käytön vinkkiä

  1. Älä puhu arkaluonteisista tiedoistasi. Niihin kuuluvat luottokortin numerot, salasanat, henkilötunnukset ja muut tiedot, joita et halua ulkopuolisten tietävän. Kohtele kaiuttimia kuin salakuuntelija ja ole varovainen, mistä puhut sen lähistöllä.
  2. Sijoita kaiutin niin, että sitä ei nähdä ikkunan läpi. Älä houkuttele murtovarkaita tai kyberrikollisia asuntoosi. Samalla vähennät lasermurtojen riskiä (vaikka ne ovatkin harvinaisia ja epätodennäköisiä).
  3. Irrota kaiutin pistorasiasta, kun et ole kotona. Jos kaiutinta ei käytetä (koska kukaan ei ole kotona), se pitäisi kytkeä pois päältä. Tämä poistaa kaiuttimen mahdollisesti aiheuttamat turvallisuusriskit, vaikka se onkin yksi vähiten käytetyistä tavoista varmistaa turvallisuus.
  4. Käytä aina salasanojen hallintasovellusta tallentaaksesi kaikki ainutlaatuiset salasanasi. Hyvin suojatut salasanat voivat estää epätoivotun pääsyn älykaiuttimeesi. Miksi altistaisit itsesi riskeille? Suojaa salasanasi tänään ja aloita käyttämään Kaspersky Password Manageriä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Ketkä tekevät haittaohjelmia?

Toimi näin, jos henkilöllisyytesi varastetaan

Toimi näin, jos sähköpostisi hakkeroidaan

Mitä on tietokonevandalismi?

Ovatko älykaiuttimet turvallisia?

Ovatko esineiden internetin kaiuttimet turvallisia? Lue, kuinka voit suojata kotisi ja yksityisyytesi näillä älykaiuttimien turvallisuusvinkeillä.
Kaspersky Logo