Siirry pääsisältöön

Jopa internetiä päivittäin käyttävät henkilöt eivät välttämättä ole koskaan kuulleet termistä SSID, ja vielä harvemmat tietävät, mikä se on. Näin on siitä huolimatta, että SSID-nimet ovat jotain, johon useimmat ihmiset törmäävät ja johon he turvautuvat päivittäin. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä termi tarkoittaa, miten SSID toimii ja miksi sillä on merkitystä.

Mikä on SSID ja mihin sitä käytetään?

SSID on lyhenne sanoista "service set identifier", joka on langattomien verkkojen tärkeä tunniste. SSID on siis pohjimmiltaan nimi, joka annetaan Wi-Fi-verkolle reitittimen käyttöönoton yhteydessä. Esimerkkejä SSID-tunnuksista voivat olla "Virtasten koti" tai "Kahvila Oskari". Tämän jälkeen reititin käyttää SSID-tunnusta luodakseen hotspotin ja lähettää verkkonsa lähiympäristöönsä. SSID-tunnus toimii sitten yhteyspisteenä, jolloin lähellä olevat laitteet, kuten kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet, voivat paikantaa sen ja muodostaa siihen yhteyden. Kun käyttäjät yrittävät muodostaa yhteyden laitteellaan, he näkevät luettelon kaikista käytettävissä olevista Wi-Fi-verkoista ja tunnistavat SSID-tunnuksen avulla verkon, jota haluavat käyttää. Tämä tunniste säilytetään usein laitteessa, jotta se voi myöhemmin liittyä samaan verkkoon automaattisesti uudelleen.

On tärkeää huomata, että SSID on yksinkertaisesti verkon nimi, jota käytetään tunnisteena. Useimmissa Wi-Fi-verkoissa on myös jonkinlainen suojaus – yleensä WPA2- tai WPA3-protokolla. Näin ollen käyttäjien on saatava verkon salasana tai avain voidakseen muodostaa siihen yhteyden.

Miten SSID ja WPA2 liittyvät toisiinsa Wi-Fi:ssä?

Useimmissa Wi-Fi-verkoissa yhteyden muodostaminen edellyttää sekä SSID-tunnusta että suojausavainta tai salasanaa. WPA2 (Wi-Fi Protected Access II) on tietoturvaprotokolla, joka määrittelee tavan, jolla reititin ja käyttäjän laite todennetaan ja jolla ne kommunikoivat turvallisesti salasanaa käyttäen. Kummallakin on oma tehtävänsä. SSID-tunnuksen tehtävänä on tarjota tapa erottaa tietty Wi-Fi-verkko alueen muista verkoista, jotta käyttäjät voivat valita oikean verkon, johon muodostaa yhteyden. Se on vain nimi. WPA2 on sen sijaan yleinen tietoturvastandardi ja suojaussertifikaatti langattomille verkoille. Kun WPA2-suojaus on käytössä Wi-Fi-verkossa, käyttäjät tarvitsevat aakkosnumeerisen salasanan tai avaimen voidakseen muodostaa Internet-yhteyden.

Miten löydän SSID-tunnukseni?

Ymmärrettyään, mikä SSID-tunnus on, käyttäjien pitää myös pystyä paikantamaan se ja tarvittaessa käyttämään asiaankuuluvia Wi-Fi-verkkoja. Jos kyseessä on uusi verkko tai verkko, jonka nimeä ei ole muutettu, SSID-oletusverkon nimi löytyy yleensä reitittimeen kiinnitetystä tarrasta. Tarra sijaitsee usein kulmassa, reitittimen pohjassa. Usein verkon omistajat kuitenkin määrittävät SSID-tunnukselleen yksilöllisen nimen, joka on helppo löytää.

Tässä tapauksessa käyttäjä saa selville verkon SSID-tunnuksen kytkemällä elektronisen laitteensa päälle. Helpoin tapa selvittää verkon SSID-tunnus on mennä laitteen Wi-Fi-asetuksiin ja tunnistaa, mihin verkkoon laite on tällä hetkellä yhdistetty. Se on paikallisen Wi-Fi-verkon SSID-tunnus. Tämä menetelmä SSID-nimen löytämiseksi toimii kuitenkin vain, jos laite on aiemmin käyttänyt kyseistä Wi-Fi-verkkoa.

Jos haluat muodostaa yhteyden Wi-Fi-verkkoon, jota et ole aiemmin käyttänyt, saat SSID-tunnuksen helpoimmin selville kysymällä sitä reitittimen omistajalta. Näin voit tehdä esimerkiksi yöpyessäsi jonkun kotona tai ollessasi julkisessa tilassa, kuten kahvilassa.

Mitä tehdä, jos SSID-tunnus ei näy

Joissakin tapauksissa käyttäjät eivät ehkä löydä Wi-Fi-verkkoa, johon he haluavat muodostaa yhteyden, koska SSID-tunnusta ei löydy käytettävissä olevien langattomien verkkojen luettelosta. Tähän voi olla monia syitä, kuten:

  • SSID-tunnus on piilotettu yleisöltä (omistajan määritysten mukaan)
  • laite ei ole kantaman sisällä
  • reititin ei toimi kunnolla
  • laitteen verkkosovitin ei toimi tai Wi-Fi on kytketty pois päältä.

Ongelman ratkaisemiseksi käyttäjä voi:

  • varmistaa, että SSID-tunnusta ei ole piilotettu
  • käynnistää reitittimen uudestaan
  • palauttaa reitittimen tehdasasetukset (tämä palauttaa SSID:n oletusnimeen)
  • varmistaa verkon nimen
  • siirtyä lähemmäksi reititintä tai käyttää langatonta laajennuslaitetta
  • käynnistää laitteen uudelleen ja päivittää ajurit
  • varmistaa, että mikään esine tai laite ei estä SSID-hotspotia.

SSID-nimen valitseminen

Useimmat reititinvalmistajat asettavat laitteilleen oletusarvoisen SSID-tunnuksen. Tämä on SSID-nimi, joka on merkitty reitittimen tarraan ja joka lähetetään myös Wi-Fi-verkon ensimmäisen määrityksen yhteydessä. Yleensä Wi-Fi-verkon oletus-SSID sisältää reitittimen tuotenimen ja satunnaislukusarjan, kuten "Linksys-3486" tai "TP-LINK-3975".

Usein verkon omistajat haluavat tietenkin määrittää omat SSID-tunnuksensa. Yksilöllisen SSID-tunnuksen avulla käyttäjien on helppo löytää oikea Wi-Fi-verkko yhteyden muodostamiseksi. Monet yritykset käyttävät myös tätä tilaisuutta hyväkseen ja hyödyntävät brändäystä luomalla SSID-tunnuksia, jotka on helppo löytää. Esimerkiksi kaikkien Starbucks-kahviloiden Wi-Fi-verkkojen SSID-nimet sisältävät sanan "Starbucks".

SSID-tunnuksen muuttaminen

Vaikka Wi-Fi-verkon SSID-nimen muuttaminen ei ole ehdottoman välttämätöntä, siitä voi joskus olla hyötyä esimerkiksi kerrostaloissa asuville. Tämä johtuu siitä, että useilla naapureilla saattaa olla samanmerkkisiä reitittimiä ja siten hyvin samankaltaisia SSID-tunnuksia, mikä voi aiheuttaa sekaannusta, kun yrität muodostaa yhteyden oikeaan verkkoon. Sen sijaan, että valitsisit verkon esimerkiksi Linksys-alkuisten SSID-tunnusten luettelosta, voit luoda yksilöllisen nimen, jolla on jokin merkitys verkon omistajalle – esimerkiksi "Virtasten koti" tai "Kulmakahvila" – jolloin verkko on helppo tunnistaa.

Uuden SSID-tunnuksen asettamiseksi on tärkeää, että pääset reitittimen konfigurointi-käyttöliittymään verkkoselaimella ja reitittimen IP-osoitteella (internetprotokolla).

Noudata sen jälkeen seuraavia ohjeita:

  • Paikanna kyseisen reitittimen IP-osoite, joka löytyy yleensä reitittimen taustapuolella olevasta tarrasta.
  • Muodosta yhteys reitittimen verkkoon tietokoneella tai puhelimella.
  • Avaa verkkoselaimen ikkuna, kuten Safari tai Chrome.
  • Kirjaudu reitittimen verkon käyttöliittymäsivulle järjestelmänvalvojan tunnuksilla – oletusarvot löytyvät yleensä reitittimen tarrasta.
  • Siirry reitittimen WLAN (langaton lähiverkko)- tai Wi-Fi -asetuksiin.
  • Etsi SSID-kenttä, jossa pitäisi näkyä SSID:n oletusnimi.
  • Kirjoita haluamasi SSID-verkon nimi.
  • Varmista, että muutokset on tallennettu ennen asetuksista poistumista.

Uuden SSID:n eli Wi-Fi-verkon nimen pitäisi ilmestyä laitteen käytettävissä olevien verkkojen luetteloon muutaman minuutin kuluessa. Joskus luetteloa on ehkä päivitettävä muutaman kerran, ennen kuin nimi tulee näkyviin, tai vanha ja uusi SSID-nimi voivat näkyä tilapäisesti samaan aikaan.

SSID-suojaus Wi-Fi-verkoissa

Jotkut käyttäjät ovat oikeutetusti huolissaan Wi-Fi-verkkojensa ja SSID-tunnustensa turvallisuudesta. Tämän vuoksi monet verkon omistajat ja lailliset yritykset käyttävät WPA2-turvamääritystä ja asettavat "avaimen" (salasanan). Esimerkiksi, jos verkon omistaja säilyttää oletusarvoisen verkon nimen, joka sisältää reitittimen tuotenimen, hakkeri voi helposti selvittää reitittimen merkin ja mallin ja, jos reititin on altis tunnetulle hyökkäykselle, vaarantaa sen esimerkiksi ohjaamalla käyttäjät haitallisille verkkosivuille verkkotoiminnan seuraamiseksi ja henkilökohtaisten tietojen varastamiseksi verkon kautta. On myös tärkeää huomata, että verkot, jotka eivät käytä WPA2-salausta, asettavat käyttäjänsä vaaraan, koska lähistöllä olevat hyökkääjät voivat siepata kaiken viestinnän, mukaan lukien henkilötiedot.

Pelkkä SSID-nimen vaihtaminen ja salasanan asettaminen eivät kuitenkaan välttämättä riitä suojaamaan Wi-Fi-verkkoa. Monet hakkerit voivat käyttää väsytys- tai sanalistahyökkäyksiä päästäkseen verkkoon ja varastaa henkilökohtaisia tietoja.

Yksilöllinen SSID-nimi voi kuitenkin tarjota jonkinlaista turvallisuutta julkisesti näkyville verkoille. Joskus hakkerit perustavat väärennettyjä Wi-Fi-verkkoja, joiden nimet muistuttavat hyvin paljon laillisia verkkoja. Silloin pahaa aavistamattomat käyttäjät huijataan käyttämään väärennettyä verkkoa. Tämä on yleisempää julkisissa tiloissa, kuten lentokentillä, kahviloissa ja ravintoloissa, joissa ihmiset odottavat voivansa käyttää ilmaista Wi-Fi-yhteyttä. Tämän riskin minimoimiseksi monet lailliset yritykset asettavat yksilölliset SSID-nimet ja vaativat sitten salasanan yhteyden muodostamista varten. Lisäksi reitittimen oletusarvoisen SSID-tunnuksen säilyttäminen voi mahdollistaa sen, että pahansuovat toimijat saavat selville reitittimen merkin ja mallin ja voivat sitten murtautua siihen ja ohjata käyttäjiä haitallisille verkkosivustoille tai seurata verkkotoimintaa kyseisen verkon kautta.

Yksi keino, jolla internetin käyttäjät voivat varmistaa yksityisyytensä ja turvallisuutensa verkossa verkon SSID-tunnuksesta riippumatta, on käyttää jatkuvasti vahvaa VPN-palvelua, kuten Kaspersky VPN Secure -yhteyttä.

Tulisiko minun piilottaa SSID-verkkoni?

Joidenkin mielestä ilmeinen vastaus tähän olisi pitää Wi-Fi-verkon SSID-tunnus piilossa yleisöltä. Loppujen lopuksi, jos hakkeri ei löydä verkkoa, hän ei pääse siihen käsiksi, eikö niin? SSID-tunnuksia ei kuitenkaan ole luotu piilotettaviksi – ne on tarkoitettu paikannettaviksi, jotta käyttäjät voivat käyttää tiettyä Wi-Fi-verkkoa. Lisäksi haitalliset toimijat voivat käyttää erilaisia ohjelmia piilotettujen SSID-tunnusten löytämiseen.

Mitä tapahtuu, jos useilla verkoilla on sama SSID-nimi?

Internetin käyttäjät saattavat miettiä, mitä tarkoittaa, kun kahdella verkolla on sama tai samanlainen SSID-tunnus. Lyhyt vastaus on, että useat SSID-tunnukset ja reitittimet voivat aiheuttaa paljon sekaannusta. Yksityisessä ympäristössä, esimerkiksi kotona, käyttäjät saattavat yrittää muodostaa yhteyden verkkoon, mutta heidät hylätään, koska heillä on väärä salasana. Näin tapahtuu usein kerrostalossa tai naapurustossa, jossa useat verkot käyttävät saman merkin reitittimiä ja säilyttävät Wi-Fi-verkkojensa oletusarvoiset SSID-tunnukset. Jos kahdessa verkossa lisäksi käytetään samoja nimiä ja suojausasetuksia, useimmat laitteet muodostavat automaattisesti yhteyden siihen verkkoon, jossa on voimakkain signaali tai jossa on aiemmin määritetty ensisijainen verkko.

Vielä salakavalampi skenaario syntyy, kun hakkeri väärentää laillista Wi-Fi-verkkoa. Käyttäjä muodostaa erehdyksessä yhteyden verkkoon, jolla on sama tai samankaltainen nimi kuin hänen etsimällään laillisella verkolla, ja joutuu hakkerin haitallisten toimien kohteeksi.

SSID:t ovat langattomien verkkojen kulmakivi


SSID-nimet ovat ratkaisevan tärkeitä langattomien verkkojen toiminnan kannalta. Ilman niitä käyttäjät eivät pystyisi paikantamaan Wi-Fi-hotspotteja iPhoneillaan ja kannettavilla tietokoneillaan ja muodostamaan yhteyttä internetiin. Vaikka monissa reitittimissä on oletusarvoiset SSID-nimet, usein omistajat haluavat mukauttaa niitä, jotta heidän verkkonsa olisi paremmin tunnistettavissa. Paikoissa, joissa voi olla useita SSID-tunnuksia ja reitittimiä, käyttäjien on kuitenkin huolehdittava siitä, että he muodostavat yhteyden oikeaan reitittimeen. Koska SSID-tunnukset eivät itsessään tarjoa minkäänlaista suojausta, väärän tunnuksen valitseminen – ja siten tahattoman verkon valitseminen – voi vaarantaa laitteen yksityisyyden ja sen tietojen turvallisuuden.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä SSID on?

SSID on lyhenne sanoista "service set identifier", joka on yksinkertaisesti langattomalle verkolle annettu julkinen nimi. Verkon reititin lähettää SSID-tunnuksensa julkisesti, jotta käyttäjät voivat helposti löytää tarvitsemansa verkon ja muodostaa siihen yhteyden elektronisilla laitteillaan. On tärkeää ymmärtää, että SSID-tunnukset ovat vain tapa erottaa eri Wi-Fi-verkot toisistaan, eivätkä ne yksinään tarjoa minkäänlaista turvallisuutta.

Miten löydän SSID-tunnukseni?

Usein SSDI-nimi löytyy Wi-Fi-verkon reitittimestä. Yleensä reitittimen pohjassa olevassa tarrassa näkyy verkon nimi ja salasana. Nämä ovat kuitenkin oletusasetuksia, ja monet omistajat haluavat konfiguroida reitittimen ja verkkoasetukset ja luoda oman SSID-nimen ja salasanan. Siinä tapauksessa käyttäjän on pyydettävä omistajalta nämä tunnistetiedot voidakseen käyttää kyseistä verkkoa. Jos käyttäjä on kuitenkin aiemmin liittänyt laitteen verkkoon, hän voi yksinkertaisesti tarkistaa laitteen verkkoasetukset – SSID-nimen pitäisi olla se verkko, johon laite on liitetty.

Kaspersky Endpoint Security sai kolme AV-TEST-palkintoa parhaasta suorituskyvystä, suojauksesta ja käytettävyydestä yrityksen päätepisteen turvallisuustuotteelle vuonna 2021. Kaspersky Endpoint Security osoitti poikkeuksellista suorituskykyä, suojausta ja käytettävyyttä yrityksille kaikissa testeissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit ja linkit:

Kuinka turvallinen kotiverkko määritetään

Aiheeseen liittyvät tuotteet ja palvelut:

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Kaspersky Endpoint Security for Business

Mikä SSID on?

Mietitkö, mikä SSDI on? Lue, mitä termi tarkoittaa, miten sitä sovelletaan Wi-Fi-verkkoihin ja miten sitä käytetään.
Kaspersky Logo