Siirry pääsisältöön

Vaikka kyseinen teknologia on ollut olemassa jo tovin, NFT:t nousivat suosioon vuonna 2020 ja niiden suosio on jatkanut kasvamistaan siitä lähtien, etenkin digitaalisen taiteen maailmassa. NFT:t ovat aiheuttaneet innostusta, mutta niitä on samalla myös kritisoitu siitä, että ne ovat sijoituskohteina epävakaita, hyvin keinottelualttiita ja alttiita huijauksille. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mitä NFT:istä tulisi tietää

NFT - merkitys ja määritelmä

NFT muodostuu sanoista Non-fungible token, suomeksi ei-vaihtokelpoinen rahake. Ei-vaihtokelpoinen tarkoittaa sitä, että jokin on ainutlaatuinen, eikä sitä voi korvata. Fyysinen raha ja kryptovaluutat ovat puolestaan vaihtokelpoisia, eli niitä voidaan vaihtaa tai niillä voidaan tehdä kauppaa pörsseissä eri osapuolten välillä. Jokainen NFT sisältää digitaalisen allekirjoituksen, joka tekee siitä ainutlaatuisen. NFT:t ovat digitaalisia resursseja ja ne voivat olla valokuvia, videoita, äänitiedostoja tai muita digitaalisia tiedostomuotoja. Esimerkkejä NFT:istä ovat taideteokset, sarjakuvat, urheiluun liittyvät keräilykohteet, keräilykortit, pelit ja muut vastaavat. 

Kuinka NFT:t toimivat?

Ei-vaihtokelpoiset rahakkeet, tai NFT:t, ovat salausteknisiä resursseja, jotka ovat lohkoketjussa - eli jaetussa julkisessa kirjanpitotietokannassa, joka tallentaa maksutapahtumia ja siirtoja. Jokainen NFT sisältää ainutlaatuisia tunnistekoodeja, jotka erottavat ne toisistaan. Näiden tietojen avulla rahakkeita on helppo siirtää omistajalta toiselle ja varmistaa niiden omistajuus.

NFT:illä on markkinoiden asettama - eli siis kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvä - arvo ja niitä voidaan ostaa ja myydä samoin kuin fyysisiä resursseja. NFT:t edustavat resursseja digitaalisesti - ne voivat myös edustaa todellisen maailman esineitä ja kohteita, kuten taideteoksia ja kiinteistöjä. Jotkin käyttäjät pitävät oikean maailman todellisten resurssien muuttamista rahakkeiksi tällä tavalla ostamisen, myynnin ja kaupankäynnin tehostamisena ja mahdollisena keinona vähentää huijauksia.

Miten voit ostaa NFT:n?

NFT-markkinoita pidetään riskialttiina ja sen epävakaat nousut ja laskut voivat karkoittaa kokeneemmatkin sijoittajat. Jos harkitset NFT:n ostamista, on tärkeää ymmärtää siihen liittyvä prosessi. Tässä prosessin vaiheet:

Avaa kryptovaluuttatili

Ensimmäinen vaihe on tilin avaaminen kryptoalustalla tai kryptovaluuttapörssissä. Kryptovaluuttapörssi on verkkoalusta, missä voit ostaa ja myydä erilaisia kryptovaluuttoja. NFT:itä ostaaksesi sinun on luotava tili valitsemallasi alustalla. Eri alustat tarjoavat erilaisia palveluita, joten niitä kannattaa tutkia ja selvittää, mikä sopii sinulle parhaiten ominaisuuksiltaan, maksuiltaan ja jatkuvan tuen puitteissa.

Avaa kryptolompakko

Kryptolompakko säilöö avaimet, joilla pääset digitaalisiin resursseihisi. Käyttäjille annetaan ainutlaatuinen siemenlause - tämä tunnetaan myös nimellä palautuslause - jolla he pääsevät lompakkoonsa. On ensisijaisen tärkeää, että pidät siemenlauseesi aina suojattuna ja turvassa - ilman sitä et pääse lompakkoosi.

Lompakkoja voidaan joko isännöidä pörssissä tai ne voivat toimia itsenäisesti. Jos ne toimivat itsenäisesti, vastuu lompakostasi ja yksityisistä avaimistasi jää sinulle. Jos pörssi isännöi digitaalista lompakkoasi, pörssi toimii kryptovaluuttasiirtojen välikätenä. Yritys säilyttää yksityisiä avaimiasi ja on vastuussa resurssiesi suojaamisesta.

Jos haluat sen sijaan ostaa ja myydä NFT:itä ilman kolmansia osapuolia, tarvitset suoraan lohkokoketjuun sidotun lompakon. Sen avulla valuuttaa voidaan siirtää suoraan ihmisten välillä julkisella avaimella. Saatavilla olevia lompakkoja on kahdenlaisia, "kuumia" ja "kylmiä":

Kuumat lompakot ovat:

  • Ohjelmisto- ja verkkopohjaisia lompakoita
  • Saatavilla pöytäkone- tai mobiilisovelluksena, selainlaajennuksena tai kumpinakin
  • Kylmiä lompakoita haavoittuvaisempia kyberhyökkäyksille

Kylmät lompakot ovat:

  • Laitteistopohjaisia, fyysisiä lompakoita, joita ei ole yhdistetty internetiin
  • Turvallisempina pidettyjä
  • Niissä on kuitenkin suurempi menetyksien vaara, eikä varmuuskopioita ole, jos hukkaat siemenlauseesi

Valitsemasi kryptolompakon tulisi ihanteellisessa tilanteessa olla yhteensopiva Ethereum-lohkoketjun kanssa, sillä suurin osa NFT:istä myydään tässä verkossa, ja Etherin (ETH, Etherium), kanssa, joka on Ethereum-lohkoketjun oma kryptovaluutta.

Siirrä Ethereumia kryptolompakkoon

Kun olet valinnut NFT-pörssin ja ostanut ETH:ta, valuutta on siirrettävä lompakkoon. Tämä prosessi riippuu siitä, minkä pörssin kautta ostit ETH:ta, mitä lompakkoa käytät ja millä markkinapaikalla aiot tehdä NFT-kauppaa.

Osta NFT:itä

Kun lompakkosi on yhdistetty ja siellä on valuuttaa, voit alkaa ostamaan NFT:itä. Kun ostat NFT:n, saat sen omistajuuden eli siitä tulee sinun omaisuuttasi. NFT:n omistajalla ei kuitenkaan ole muita teosta tai kohdetta koskevia oikeuksia - esimerkiksi oikeutta muokata tai toisintaa sitä - elleivät nämä oikeudet ole osa ostajan ja teoksen tai kohteen luojan välistä suoraa sopimusta. Eri markkinapaikoilla voi olla erilaisia ostamaasi NFT:tä koskevia rajoituksia.

Mikä NFT-markkinapaikka?

NFT-maailma kehittyy, mutta suurin osa NFT-markkinapaikoista kuuluu yleensä yhteen näistä kolmesta luokasta:

  • Avoin markkinapaikka - Kuka tahansa voi myydä, ostaa tai luoda (mint) NFT:itä. Luomisella (minting) viitataan prosessiin, jossa rahake julkaistaan ainutlaatuisesti lohkoketjussa ja siitä tehdään ostettava. Avoimet markkinapaikat yleensä luovat NFT:t puolestasi, vaikka luojat voivat myös luoda omat teoksensa.
  • Suljettu markkinapaikka - Taiteilijoiden on tehtävä hakemus liittyäkseen ja markkinapaikka vastaa yleensä luomisprosessista. Myyminen ja kaupankäynti on rajoitetumpaa.
  • Omistusoikeudellinen markkinapaikka - Markkinapaikka, joka myy NFT:itä, jotka ovat markkinapaikkaa operoivan yrityksen tavaramerkkejä tai joiden tekijänoikeudet kuuluvat tälle yritykselle.

Jotkin NFT-kauppiaat luovat tilejä tai hakevat jäsenyyttä useilla eri markkinapaikoilla, jotta he saavat ilmoitukset uusista julkaistavista NFT-eristä ("dropeista"). Tietoja uusista NFT:istä jaetaan myös alustoilla, kuten Discord ja Twitter sekä erikoistuneimmilla sijoitusalustoilla, kuten Rarity Sniper ja Rarity Tools. Kun kovasti odotettuja NFT:itä julkaistaan, sijoittajat toimivat yleensä nopeasti.

Useimmat markkinapaikat tarjoavat seikkaperäisen oppaan, jonka avulla käyttäjät ymmärtävät, miten kyseistä markkinapaikkaa käytetään. Kun olet luonut tilin markkinapaikalle, lompakkosi pitää yhdistää tähän markkinapaikkaan. Jotkin markkinapaikat antavat luoda uuden lompakon verkkosivustolla tai käyttävät omaa lompakkoaan. Markkinapaikan omaa lompakkoa käyttämällä saatat saada alennuksia tai pienemmät ulkoisten lompakkojen käyttämisestä aiheutuvat lisämaksut.

NFT-taidetta matkapuhelimessa

Esimerkkejä NFT-markkinapaikoista

NFT-markkinapaikkoja on kymmenittäin. Tässä on joitakin esimerkkejä:

OpenSea

OpenSea on yksi suurimmista NFT-markkinapaikoista ja se tarjoaa NFT:itä lukuisista eri aihepiireistä - taide, musiikki, muoti, urheilu, pelit ja keräilykohteet. Sivusto tarjoaa käyttäjilleen myös lukuisia erilaisia oppimisresursseja.

NBA Top Shot

NFT-markkinapaikka, jossa urheilufanit voivat käydä kauppaa koripallovideoilla. NBA Top Shotilla on suuri seuraajayhteisö ja kilpailuja sekä haasteita, jotka tarjoavat sen toiminnalle sosiaalisen puolen.

Nifty Gateway

Nifty Gateway tarjoaa tunnettujen multimedia- ja sekamediataiteilijoiden ja video-, kuva- sekä animaatiotaiteilijoiden kokoelmia. Sivusto on tarkoitettu ostajille, jotka pyrkivät keräämään taidetta ja käymään kauppaa taiteella, joka säilyttää arvonsa pitkään.

Rarible

Ethereum-pohjainen alusta, joka mahdollistaa digitaalisten taideteosten omistusoikeuksien luomisen, myynnin ja ostamisen NFT:iden kautta.

NFT-huijaukset

NFT-huijauksia tapahtuu usein. Tässä muutama päätyyppi, joita kannattaa varoa:

  • Kalasteluhuijaukset - Petolliset linkit ja ponnahdusikkunat, jotka mainostavat uusia NFT-projekteja ja julkaistavia eriä sosiaalisessa mediassa.
  • Catfishing-huijaus - Vale-markkinapaikkasivustot, valheelliset sosiaalisen median tilit ja julkisuuden henkilöiksi tekeytyvät tahot, jotka mainostavat julkaistavia NFT-eriä ja -kokoelmia.
  • Väärennetyt NFT:t - Huijarit, jotka myyvät muiden teoksia omina alkuperäisteoksinaan.
  • Pumppu ja kaato -huijaus - Huijarit kasvattavat NFT:n ympärillä olevaa innostusta, jotta sen myyntiarvo kasvaa, ja myyvät sitten omansa nopeasti pois ja vetäytyvät niin, että sijoittajille jää pelkkiä arvottomia resursseja.
  • Ilmainen luominen -huijaus - Huijarit käyttävät painostustaktiikoita houkutellakseen käyttäjät osallistumaan petolliseen luomisprosessiin. Vastaluodun NFT-teoksen saamisen sijaan uhri luovuttaakin huomaamattaan pois lompakkonsa hallintaoikeudet.

Vältä NFT-huijaksen uhriksi joutuminen toimimalla seuraavasti:

  • Noudata vaadittuja kyberturvallisuuskäytäntöjä, kuten vahvat salasanat ja kaksivaiheinen todennus.
  • Kryptovaluutan säilyttäminen pörssissä voi olla kätevää, mutta on turvallisempaa säilyttää sitä kylmässä lopmakossa - eli laitteella, jolloin avaimia ja resursseja säilytetään verkon ulkopuolella.
  • Ennen kuin sijoitat merkittäviä summia NFT:hen, tee alustava maksunsiirto pienellä rahasummalla varmistaaksesi, että kaikki toimii halutulla tavalla.
  • Älä huomioi roskapostia, kutensuoria viestejä tai tuntemattomien ihmisten lompakkoosi lähettämiä outoja NFT:itä, joihin saattaa liittyä haitallisia sopimuksia.
  • Ennen kuin ostat NFT:n, tutki, miten voit pitää sekä tietosi että kryptovaluuttasi turvassa ja suojattuina. Lue verkossa olevia oppaita, arvosteluja ja käyttäjäkommentteja ymmärtääksesi markkinoita ja niihin liittyviä riskejä.

Voit lukea koko NFT-huijauksia ja niiden välttämistä koskevan artikkelimme täältä.

Usein kysytyt kysymykset NFT:istä

Mistä lyhenne NFT muodostuu?

NFT muodostuu sanoista Non-fungible token, suomeksi ei-vaihtokelpoinen rahake. Ei-vaihtokelpoinen on taloustermi, joka viittaa asioihin, jotka eivät ole suoraan vaihtokelpoisia muiden asioiden kanssa, sillä niissä on ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Mikä on esimerkki NFT:stä?

NFT:t syntyivät digitaalisen taiteen maailmassa, mutta nykyään voit ostaa monia erilaisia NFT:itä, kuten musiikkia, urheilun kohokohtia, videopelejä, muotia, keräilykortteja, tapahtumalippuja, meemejä, verkkotunnuksien nimiä ja muuta. Kuuluisimpia tapauksia on Twitterin perustajan ja johtajan Jack Dorseyn ensimmäisen twiitin myyminen NFT:nä vuonna 2021 - vaikkakin myynnistä myöhemmin kirjoitetut uutiset antaisivat ymmärtää, että tämä ei ollut hyvä sijoitus NFT-twiitin ostajalle.

Ovatko NFT:t kryptovaluuttaa?

NFT:illä ja kryptovaluutoilla on samoja piirteitä, mutta ne myös eroavat toisistaan merkittävästi. Pääasiallinen ero on se, että kryptovaluutat ovat vaihtokelpoisia ja NFT:t - kuten nimikin jo kertoo - ovat ei-vaihtokelpoisia. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi Bitcoin (esimerkiksi) on sama kuin toinen Bitcoin, mutta yksi NFT ei ole sama kuin toinen NFT. Jokainen NFT-resurssi on ainutlaatuinen ja sen arvon päättää markkinavoimat.

Mihin NFT:itä käytetään?

NFT:t ovat rahakkeita, joita käytetään edustamaan ainutlaatuisten teosten ja kohteiden omistajuutta. NFT:t antava omistajiensa muuttaa rahakkeiksi asioita, kuten taidetta, keräilykohteita ja jopa kiinteistöjä. Ethereum-lohkoketju suojaa niitä ja niillä voi olla kerrallaan vain yksi virallinen omistaja. Kukaan ei voi muuttaa omistajuustietoja tai luoda uutta NFT:tä kopioi/liitä -menetelmällä.

Mitä NFT-digitaalitaide on ja miten NFT-taide toimii?

NFT-taiteella viittataan digitaalisiin resursseihin, joita voi keräillä ja jotka ovat ainutlaatuisia sekä ei-vaihtokelpoisia. Kun NFT on luotu, se muutetaan rahakkeeksi tai luodaan (minted) kryptovaluuttapalvelussa nimeltä lohkoketju. Lohkoketju on digitaalinen maksu- ja siirtojärjestelmä, joka tallentaa tiedot niin, että hakkerointia ja huijauksia on vaikea suorittaa. Tämä tekee siitä hyödyllisen keinon tekijänoikeuksien omistajuuden jäljittämiseen ja luomistietojen ylläpitämiseen - siksi siitä on tullut suosittu digitaalisen taiteen maailmassa.

Suositellut tuotteet:

Lisäluettavaa:

Mitä NFT:t ovat ja miten ne toimivat?

Ei-vaihtokelpoiset rahakkeet (eli NFT:t) ovat vallanneet digitaalisen taiteen maailman. Lue lisää siitä, miten NFT:t toimivat, miten niitä voi ostaa ja mitä NFT-digitaalitaide ja NFT-pörssit ovat.
Kaspersky Logo