Siirry pääsisältöön

Saatat ihmetellä "mikä on shareware-ohjelma?" Shareware sekoitetaan usein sen serkkuun, freeware-ilmaisohjelmiin. Eroista huolimatta shareware-ohjelmistoihin liittyy monia etuja ja riskejä, joita freeware-ilmaisohjelmat saattavat aiheuttaa. Shareware on yleensä turvallinen, mutta se voi joskus olla potentiaalinen väline virusten ja muiden haitallisten hyötykuormien levittämiseen.

Ilmaisohjelmistojen lataaminen on tullut meille kaikille tutuksi — olipa kyse sitten matkapuhelimesta tai tietokoneesta.

Koska shareware antaa meille mahdollisuuden kokeilla uusia ohjelmistoja ilmaiseksi, se voi olla liian mutkatonta. Mutta joskus jopa lailliset tuotteet voivat altistaa sinut uhkille, jos et tiedä, miten suojautua.

Tässä artikkelissa käsittelemme shareware-ohjelmia ja sitä, miten voit välttää niihin liittyvät riskit.

Mitä on Shareware?

Shareware on kaupallinen ohjelmisto, jota jaetaan käyttäjille ilmaiseksi ja jossa lopulta joko vaaditaan tai kannustetaan käyttäjiä maksamaan ohjelmiston jatkuvasta tuesta.

Voit nähdä shareware-ohjelmia formaateissa, jotka sisältävät maksullisia lisäominaisuuksia tai tarjoavat koko paketin rajoitetun ajan. Jotkut ohjelmistot saattavat olla jopa täysin toimivia ja pelkästään vapaaehtoisilla lahjoituksilla tuettuja.

Se otettiin ensimmäisen kerran käyttöön 1980-luvun alussa, ja sen suosio kasvoi 1990-luvulla, kun henkilökohtainen tietojenkäsittely yleistyi sekä toimistoissa että kodeissa.

Ohjelmistokehittäjät voivat näin saada tuotteensa potentiaalisten käyttäjien käsiin testikäyttöä varten, ja toivovat, että he päättävät ostaa ohjelman täysin toimivan version.

Shareware on myös pelaajien suosiossa, sillä se antaa heille mahdollisuuden kokeilla uutta peliä rajoitetusti ennen täysversion ostamista.

Kuten muutkin ohjelmistotyypit, shareware ei välttämättä ole huono asia, jota pitäisi välttää kaikin keinoin. Monet shareware-tuotteet ovat laillisia. Mutta myös laillisilla tuotteilla voi olla heikkouksia.

Shareware vs. Freeware

Koska on olemassa jonkin verran päällekkäisyyttä, sinun pitäisi ymmärtää, mitä freeware ja shareware ovat.

Shareware sekoitetaan usein freeware-ohjelmaan, mutta niillä on kaksi täysin erilaista tarkoitusta.

Freeware on tekijänoikeudellisesti suojattu ohjelmisto, joka on saatavilla ilmaiseksi rajoittamattomaan käyttöön. Kehittäjä säilyttää kaikki oikeudet ohjelmaan ja hallitsee jakelua. Käyttäjät voivat joskus ostaa lisäpalveluita tai -vaihtoehtoja.

Yksi hyvä esimerkki on esittelyssä oleva virustorjuntaohjelma, joka suojaa tietokonetta ilmaiseksi mutta tarjoaa myös kehittyneempiä suojauksia sisältäviä premium-paketteja.

Shareware-ohjelmissa käyttäjiä kannustetaan jakamaan rajoitettu versio ohjelmistosta laajemman levityksen ja myynnin edistämiseksi.

Huomautus: Shareware ei ole synonyymi avoimen lähdekoodin ohjelmistolle, jonka lähdekoodi on kenen tahansa saatavilla ohjelmiston lisenssin perusteella. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot on suunniteltu siten, että koodia tutkivat kehittäjät voivat tehdä yhteistyötä. Freeware- ja shareware-ohjelmat eivät salli muutosten tekemistä ohjelmiin.

Shareware-tyypit

Sharewaren määritelmä voi kattaa monenlaisia ohjelmistoja. Kaikki niistä eivät kuitenkaan ole toivottavia.

Erilaisia shareware-tyyppejä voivat olla mm:

  • Mainosohjelma: Mainosohjelmia levitetään useimmiten freeware-ohjelmistojen kautta (mutta joskus niitä sisältyy myös shareware-ohjelmistoihin). Sen avulla kehittäjä voi mahdollisesti ansaita rahaa ohjelman mainoksista, vaikka käyttäjät eivät ostaisikaan koko ohjelmistoa. Valitettavasti mainosohjelmat voivat myös löytää tietoja tietokoneesta ja jakaa niitä mainostajille, jotta nämä voivat räätälöidä verkkomainoksia tietyille käyttäjille. Se voi jopa toimia haitallisesti ja levittää järjestelmään troijalaisia. Mainosohjelmat ladataan tietokoneelle yleensä huomaamatta.
  • Demoware: Tämä ohjelmisto, joka tunnetaan myös nimellä "kokeiluohjelma", tarjoaa sovelluksen demon tai kokeiluversion käyttäjille. Nämä kokeiluversiot on yleensä ajoitettu tiettyyn määrään päiviä tai niissä rajoitetaan käytettävissä olevia ominaisuuksia. Demoware-ohjelmiston alaryhmä on crippleware, jossa estetään shareware-ohjelmistoa suorittamasta elintärkeitä toimintoja, ellei täysversiota osteta. Crippleware voi esimerkiksi estää asiakirjojen tulostamisen tai estää kaikkien mallien käytön.
  • Lahjoitusohjelmat: Lahjoitusohjelmisto on täysin toimiva ja toimiva shareware-sovellus, mutta lahjoitusta pyydetään tukemaan tulevaa kehitystä tai joissakin tapauksissa tukemaan hyväntekeväisyyttä tai voittoa tavoittelematonta järjestöä.
  • Nagware: Tämä osajoukko voi koskea kaikkia shareware-ohjelmia, jotka toistuvasti pyytävät käyttäjää maksamaan lisenssistä. Tämä ohjelmisto saattaa sijoittaa vastenmielisiä, ajastettuja ikkunoita häiritsemään ilmaista käyttöäsi. Se muistuttaa sinua niin kauan, että maksat näiden haittojen poistamiseksi.
  • Freemium-ohjelmistot: Ohjelmistot ovat hyvin yleisiä mobiilialustoilla, ja ne tarjoavat perusominaisuuksia ilmaiseksi, mutta maksullisia lisäominaisuuksia on saatavilla maksua vastaan. Useimmat freemium-sovellukset eivät ole pelkkä demo, vaan tarjoavat käyttäjille täydellisen käyttökokemuksen. Tehokäyttäjät voivat maksaa parannuksista ja etuuksista, jotka parantavat heidän käyttökokemustaan.

Sharewaren tietoturvaan liittyvät huolenaiheet

Shareware on yleensä turvallista, mutta se ei ole koskaan riskitöntä.

Haittaohjelmat: Kyberrikolliset voivat käyttää shareware-ohjelmia haittaohjelmien levittämiseen käyttäen samankaltaisia taktiikoita kuin muissa sosiaalisesti manipuloiduissa hyökkäyksissä. Käyttäjiä huijataan uskomaan, että URL-linkit — usein mainoksissa — ovat laillisia. Nämä harhaanjohtavat linkit vievät heidät sivuille, joilta he lataavat haittaohjelmia turvallisen shareware-sovelluksen sijasta.

Tietoturvahaavoittuvuudet: Vaikka kaikenlaiset ohjelmistot ovat alttiita haavoittuvuuksille ja puutteille, jotka voivat johtaa haitallisiin hyökkäyksiin, shareware on erityisen riskialtis. Koska ohjelmia ei ole täysin lisensoitu, korjauksia ja päivityksiä ei ole saatavilla, mikä voi vaarantaa järjestelmän. Tämä pätee erityisesti silloin, kun tietokoneelle jää ohjelmistoja, joita ei enää käytetä.

Sponsoroitu ohjelmisto: Jotkut shareware- (ja freeware-) sovellukset tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden ladata toinen sovellus lisävaihtoehtona. Toissijaiset ohjelmat voivat auttaa shareware-kehittäjiä ansaitsemaan provision jokaisesta käyttäjän latauksesta. Tämä rahastus antaa heille runsaasti kannustimia näiden latausten edistämiseksi. Itse asiassa sen hyväksymisruutu on usein jo oletusarvoisesti valittuna, jolloin lisäohjelmisto latautuu automaattisesti. Vaikka ohjelmisto voi olla laillinen, huijarit voivat myös huijata käyttäjiä lataamaan tietämättään jotain haitallista.

Yritysten tietovuodot: Jos arkaluonteisia tietoja vuotaa, shareware-ohjelmistojen käyttö yritysten ja viranomaisten verkoissa voi lisätä edellä mainittuja riskejä. Tietomurrot voivat johtua piilotetuista vakoiluohjelmista, jotka kulkevat shareware-sovellusten mukana, tai itse sovelluksen huonosti hallitusta tietoturvasta. Pienet kehitystiimit eivät aina pysty ylläpitämään ohjelmistojaan asianmukaisilla korjauspäivityksillä. Organisaatiot saattavat siis altistaa itsensä ja asiakkaansa ei-toivotulle altistumiselle.

Miten suojautua Shareware-ohjelmia käytettäessä

Shareware on erinomainen vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla ohjelmistoa ennen kalliin ostoksen tekemistä tai jotka tarvitsevat tiettyä sovellusta vain kerran.

Haluat kuitenkin olla varma, että suojaudut kaikilta shareware-latauksilta.

Seuraavassa on muutamia tärkeitä vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä shareware-ohjelmistojen kanssa:

  • Mainokset voivat olla vaarallisia. Shareware-ohjelmia voidaan tukea myös mainoksilla, mutta osa niistä voi olla haitallisia. Jopa lailliset ohjelmistot voivat vahingossa näyttää mainoksia, jotka johtavat haittaohjelmia sisältäville sivustoille. Vältä mainosten napsauttamista mahdollisuuksien mukaan.
  • Liitännäisohjelmistot saattavat houkutella haitalliseen toimintaan. Joskus shareware-ohjelmat sisältävät ylimääräisiä sponsoroituja ohjelmistoja asennuksen yhteydessä. Nämä lisäohjelmat voivat olla mainosohjelmia tai muita mahdollisesti haitallisia riskejä. Lue kaikki kehotteet, ennen kuin jatkat ohjelmiston asennusta. Monet lisäosat edellyttävät, että poistut käytöstä, joten etsi ruutuja, joista voit poistaa valintaruudun.
  • Varo petollisia sovelluksia; varmista aina, että sovellukset ovat virallisia. Hämärät sovellukset voivat yrittää naamioitua suosituiksi, hyvämaineisiksi sovelluksiksi. Ne tekevät tämän siirtymällä hakutulosten kärkeen — sekä verkkohauissa että virallisissa sovelluskaupoissa. Etsi virallisia verkkosivustoja ja sovelluskehittäjiä. Ensimmäinen tulos ei aina ole aito.
  • Vanhentunut shareware voi olla portti haittaohjelmille. Tietoturva-aukot ovat yleisiä, ja niitä on korjattava jatkuvasti kaikissa ohjelmistoissa. Koska shareware-ohjelmilla ei välttämättä ole tarvittavaa tukea tietoturva-aukkojen löytämiseksi ja korjaamiseksi, hakkerit saavat täydellisen paikan kytkeä haittaohjelmansa. Vältä sellaisten ohjelmistojen käyttöä, joita ei ole päivitetty pitkään aikaan.
  • Myös latauksia tarjoavat sivustot tarvitsevat päivitettyä tietoturvaa. Käyttäjien on muistettava, että sivustot, joilta he lataavat näitä ohjelmia, sisältävät myös jonkinlaisen riskin. On tärkeää varmistaa, että sivustot ovat laillisia ja niiden tietoturva on ajan tasalla, ennen kuin lataat ohjelmistoja.
  • Kyberturvallisuusohjelmisto on vikasietoisuutesi. Turvallinen käyttäytyminen ei korvaa kunnollisia virustorjuntaratkaisuja. Kun pahin tapahtuu, haluat kattavan tietoturvapaketin, joka pitää laitteesi turvassa. Kaspersky Premiumin kaltaiset tuotteet ehkäisevät ja poistavat vakoilu- ja mainosohjelmia sekä monia verkkohuijauksia.

Nämä potentiaaliset vaarat eivät koske ainoastaan shareware-ohjelmia vaan kaikkia latauksia, joita kutsut järjestelmääsi. Sinun on pysyttävä valppaana havaitaksesi ne ennen kuin ne aiheuttavat vahinkoa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Mitä on Shareware? - Miten se toimii ja miten suojautua

Kaspersky Logo