Toimitusjohtaja

Eugene Kaspersky on maailmankuulu kyberturvallisuusasiantuntija ja menestynyt yrittäjä. Hän on yksi perustajista ja toimitusjohtaja Kaspersky Labissa, joka on maailman suurin yksityisomistuksessa oleva päätepisteiden suojauksen ja kyberturvallisuusratkaisujen valmistaja.

Eugenen ura kyberturvallisuuden parissa alkoi vahingossa vuonna 1989, kun hänen tietokoneensa sai Cascade-virustartunnan. Koska Eugene oli erikoistunut kryptografiaan, hän pystyi analysoimaan salatun viruksen, selvittämään sen toiminnan ja kehittämään sille poistotyökalun. Kun Eugene oli saanut viruksen poistettua, hänen uteliaisuutensa ja intohimonsa tietotekniikkaa kohtaan sai hänet aloittamaan muiden haittaohjelmien analysoinnin ja niiden poistomoduulien kehittämisen. Tästä eksoottisesta virustorjuntamoduulien kokoelmasta tuli myöhemmin Kaspersky Labin virustorjuntatietokannan perusta. Nykyisin tietokanta on yksi kyberturvallisuuden kattavimmista ja täydellisimmistä kokoelmista, jota käytetään yli 500 miljoonan haittaohjelman tunnistamiseen ja niiden järjestelmissä aiheuttamien tartuntojen estämiseen.

Eugene jatkoi työtään suojaustekniikoiden parissa, ja alkoi vuonna 1990 koota samanhenkisten tutkijoiden tiimiä AVP Toolkit Pro -virustorjuntaohjelman kehittämiseen. Neljä vuotta myöhemmin Hampurin yliopisto valitsi ohjelman maailman tehokkaimmaksi virustorjuntaohjelmistoksi.

Koska Eugene ja hänen kollegansa halusivat yhdistää virustorjuntaohjelmistoista saadun menestyksen yrittäjyysvisioihinsa, he päättivät perustaa oman yrityksen. Kaspersky Lab perustettiin vuonna 1997, ja Eugene johti yrityksessä virustorjunnan tutkimusta. Vuonna 2007 hänet nimitettiin Kaspersky Labin toimitusjohtajaksi.

Kaspersky Lab on nykyisin yksi maailman nopeimmin kasvavista tietoturvaratkaisujen valmistajista, jonka toiminta kattaa lähes 200 maata ja aluetta. Yritys työllistää yli 3 800 asiantuntijaa ja tietoturva-asiantuntijaa 35 aluetoimistossa 31 maassa, ja sen kybersuojaustekniikoilla suojataan yli 400 miljoonaa käyttäjää kaikkialla maailmassa.

Kaspersky Labin maailmanlaajuisesti tunnettu asiantuntijatiimi on tutkinut joitakin maailman monimutkaisimmista ja kehittyneimmistä kyberhyökkäyksistä, joita ovat olleet esimerkiksi Stuxnet, Flame ja Red October. Yritys tekee myös laajaa yhteistyötä Interpolin, Europolin ja eri maiden poliisivoimien kanssa kyberrikollisuuden torjunnassa.

Eugenella on tieteen kunniatohtorin arvo Plymouthin yliopistosta Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hän luennoi usein kyberturvallisuudesta yliopistoissa eri puolilla maailmaa ja esiintyy pääpuhujana konferensseissa ja alan tapahtumissa.

Eugene on intohimoinen matkailija ja omistautunut luonto- ja seikkailumatkojen harrastaja. Hän on myös lahjakas valokuvaaja, joka ikuistaa blogiinsa monia seikkailujaan – naparetkistä ja jäätiköiden ylityksistä tulivuorikiipeilyyn ja viidakkovaelluksiin.

Johtoryhmä

Tietoturva-asiantuntijat – Global Research and Analysis Team

Vuonna 2008 perustettu Global Research & Analysis Team -ryhmä (GReAT) toimii Kaspersky Labin ytimessä, tunnistaen APT-uhkia, kybervakoilukampanjoita, merkittäviä haittaohjelmistoja, kiristyshaittaohjelmia ja maanalaisen kyberrikollisuuden trendejä kaikkialla maailmassa. Nykyisin GReAT-tiimissä on yli 40 maailmanlaajuisesti työskentelevää asiantuntijaa Euroopassa, Venäjällä, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Osaavat tietoturva-asiantuntijat johtavat yrityksen haittaohjelmien torjunnan tutkimusta ja innovointia, ja tuovat vertaansa vailla olevaa asiantuntemusta, intohimoa ja kiinnostusta kyberuhkien tunnistamiseen ja analysointiin.